Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Vestigingen lichten periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van de ondernemingen die behandeld zijn in 'Ondernemer in beeld'. 

Vijftigjarig Brokking Vloerkleden krijgt heel Nederland over de vloer - Amersfoort

Ze hadden zich wel een leuker begin van het jubileumjaar voorgesteld. Uitgerekend in de eerste maanden van 2021, als Brokking Vloerkleden een halve eeuw bestaat, moeten Kees Brokking en Maartje Brokking-Krijnen de winkeldeuren gesloten houden. Sinds vorig jaar zijn zij de derde generatie van het familiebedrijf in handgeknoopte vloerkleden in IJsselstein. Maar liefst vierduizend liggen er op voorraad. “Dat maakt ons uniek, ook al past het allemaal maar net”, zegt Kees met een lach.

Lees hier het verhaal van Brokking Vloerkleden. 

“Niet alleen het milieu moet duurzaam zijn, ook mijn portemonnee” - Slager-Nijkamp VOF - Hoogeveen

Ja, hij heeft vanmorgen 200 koeien gemolken vanaf half vijf. Maar noem André Slager géén koeienboer. “Ik ben een boer met koeien. Ik moet niet de hele dag met koeien bezig zijn, daar zijn mijn medewerkers beter in”, lacht hij. Hij is liever ondernemer op het bedrijf dat hij samen met echtgenote Rianne heeft: Slager-Nijkamp VOF in Dedemsvaart. Een ondernemer die innovatief is – er staat sinds twee jaar een monovergister op het bedrijf – en ‘heel anders tegen die hele stikstofdiscussie aankijkt’.

Lees hier het verhaal van Slager-Nijkamp VOF.

“Het zal best heftig zijn als hier straks helemaal geen koeien meer lopen maar er zijn natuurlijk wel meer dingen in het leven dan alleen koeien ” - boerderij het Meulemans - Zwolle

We treffen melkveehouder Wim Jalink op een maandagmiddag aan in… het zonnetje. “Of boeren het altijd druk moeten hebben? Misschien wel, maar ik ben ook een boer die aan het afbouwen is”, lacht hij. Afbouwen om fysieke redenen, zal hij later uitleggen. Om die reden heeft Wim er ook al een ochtendje thuisonderwijs op zitten voor de drie kinderen, die door corona niet naar school kunnen. Met één robot kan hij de 70 koeien die rondlopen op boerderij Het Meulemans in Dalfsen makkelijk aan. “Maar ik ben er nog wel fanatiek mee want het moet wel op het scherpst van de snede, het is uiteindelijk wel ons inkomen”

Lees hier het verhaal van Wim Jalink.

Treeport zet boomkwekerijsector in Zundert stevig op de kaart  - Raamsdonksveer

In en rond Zundert wemelt het van de boomkwekerijbedrijven. “En toch zijn we als boomkwekerijsector relatief klein in de land- en tuinbouw”, constateert David Bömer. Het was in 2008 reden voor ondernemers om de koppen bij elkaar te steken. Dertien jaar later is Treeport Zundert een gezonde vereniging die initiatieven ontplooit, projecten uitvoert en activiteiten organiseert die bijdragen aan een gezonde en gebalanceerde boomkwekerijsector in West-Brabant. Als manager is David verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de vereniging waaraan meer dan 115 boomkwekerijen, toeleveranciers, adviseurs en andere aan de boomteeltsector verbonden bedrijven lid zijn. Het is een sector die óók voor Alfa geen onbekende is.

Lees hier het verhaal van Treeport.

Auto Vink - Aalsmeer

Reparatie, onderhoud, APK, schadeherstel, storing diagnose en in-en verkoop van occasions. Auto Vink aan de Gersteweg 5 in Nieuw-Vennep heeft een voorliefde voor Mercedes en levert alle diensten die je bij een universeel autobedrijf verwacht, maar toch is het concept van het meer dan 35 jaar oude bedrijf net even anders: het heeft geen voorraden en geen showroom. Daarentegen vindt de import van occasions op maat plaats.

Lees hier het verhaal van Auto Vink.

Kapsalon Alice; een begrip in Beilen - Groningen

Nog altijd staat de naam van haar zus Alice op de gevel van de kapsalon aan de Hekstraat. En dat terwijl de salon alweer negentien jaar het eigendom is van Gea Klouwen. “We hebben het er weleens over gehad of we die naam niet een van de gevel moeten halen”, lacht Gea. “Maar je bent toch een begrip in Beilen. En ach, het is familie en we gaan heel goed met elkaar om.” Het blijft dus Alice, die Gea in de jaren negentig de kans gaf om het vak te leren. Iets wat haar inmiddels goed afgaat: met vier medewerksters en een stagiaire behoort kapsalon Alice tot de grootste van de tien (!) salons in Beilen.

Lees hier het verhaal van Kapsalon Alice.

Peren met sinaasappelhuid leiden tot unieke perenschenksiroop - Tiels Fruit - Dodewaard

Als een nieuwe aanplant peren oplevert met een ‘sinaasappelhuid’ (stip), vraagt Diana Snijder zich af wat er eigenlijk nog meer kan met peren. De bomen zijn inmiddels gerooid, nieuwe bomen zijn aangeplant. Maar de mislukte aanplant brengt haar op een idee: perenschenkstroop. En zo is Tiels Fruit inmiddels in een aantal winkels met streekproducten te koop, restaurants gebruiken het om gerechten af te maken.

Lees hier het verhaal van Tiels Fruit.

Manege Ludanchelo Hoeve, al bijna 25 jaar het adres voor Méér Paardrijplezier - Zwolle

Wat ooit in 1993 begon als droom om een eigen boerderijtje te hebben met de paarden aan huis, kreeg na korte tijd al snel een andere wending.

Lees hier het verhaal van Manege Ludanchelo Hoeve.

Sol-Mates BV - Aalsmeer

Al jaren spraken ze er over: een bedrijf starten voor hightech zonnetenten voor de luxe jachtbouw. Vijf ondernemers met reeds bestaande ondernemingen in de internationale jachtbouw, kennis en ervaring op het gebied van project management, metaalbewerking, composiet materiaal en 3D engineering. Het faillissement van een toekomstig concurrent bracht de start van de nieuwe onderneming begin dit jaar in een stroomversnelling: De inmiddels vijf aandeelhouders richtten Sol-Mates op in Corona tijd en dat vergt lef. Maar met hun kennis, ervaring én netwerk zijn ze nu al de betrouwbare partner voor werven, architecten en klanten van luxe jachten die een mooie hightech oplossing voor (tijdelijke) schaduw aan boord zoeken.

Lees hier het verhaal van Sol-Mates BV.

'Binnen een paar maanden stonden er allemaal goede doelen op de stoep' - Mobile Interaction Company - Hoogeveen

Nog maar drie jaar geleden staat Jeroen de Rooij met zijn Mobile Interaction Company in Mens in bedrijf, Alfa’s relatiemagazine. Hij ontwikkelt interactieve storytelling campagnes met gebruikmaking van sms. Oktober 2020. Nog altijd is het bedrijf actief in de mobiele interactie, maar nu met inzet van alle digitale communicatiemiddelen. En voor een heel mooie doelgroep: goede doelen en culturele instellingen. Van vier medewerkers is Mobile Interaction Company gegroeid naar tien. Jeroen: “De komende jaren gaan we dat aantal nog wel een keer verdubbelen.”

Lees het verhaal van Mobile Interaction Company.

Vredeveld beweegt van wielen naar slim organiseren - Groningen

Het is onderhand een van de grotere logistieke dienstverleners in het noorden en oosten van Nederland. Met honderd trucks en tweehonderd opleggers is Vredeveld vooral bekend van het transport van bouwmaterialen en bulkgoederen. De historie mag dan teruggaan tot 1937, het familiebedrijf kijkt liever vooruit. Tegenwoordig gaat het veel verder dan alleen het transport van A naar B.

Lees hier het verhaal van Vredeveld.

Tuin Salland, de ‘moestuin’ van vier hectare van ex-landschapsarchitecte Maaike Baack - Zwolle

Als landschapsarchitecte kwam Maaike Baack rond haar veertigste op het kruispunt waar meer leeftijdgenoten staan te twijfelen: wil ik dit wel de komende 25 jaar blijven doen? Nee, was haar antwoord. Zes jaar later vindt ze zichzelf terug op Tuin Salland, het unieke biologische tuinbouwbedrijf aan de Maatgravenweg tussen Zwolle en Dalfsen. “Het is hard werken, maar dit is wel wat ik wilde!”

Lees hier het verhaal van Tuin Salland.

A. Boer Transport uit Nieuw-Lekkerland - Gorinchem

We zijn onderweg met Arjan Boer van Berkel en Rodenrijs naar Gouda. “Eigenlijk een thuiswedstrijd”, lacht de eigenaar van A. Boer Transport, vijftien vrachtwagens en vijventwintig medewerkers sterk uit Nieuw-Lekkerland. Eigenaar of niet, Arjan zit altijd nog het liefst zelf achter het stuur, vandaag een Scania S580. “Ik ben meer een buitenmens. Gelukkig heb ik op kantoor goeie mensen zitten die de zaak draaiende houden.”

Lees hier het verhaal van A. Boer Transport. 

Kaasboerderij van Leeuwen van Doesburg - Dodewaard

Sinds de coronatijd is het druk in de winkel van kaasboerderij Van Leeuwen en Van Doesburg aan de Hamseweg in Culemborg. “Ontzettend druk. Je weet niet wat je te wachten staat. Maar dat het zó zou gaan lopen, dat is wel heel bijzonder”, zegt Ria van Doesburg, terwijl dochter Celine zich ondertussen om de klanten bekommert. De gezellige landwinkel is een showroom voor al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft. Maar ‘the star of the show’ is toch wel de kaas. “Als het niet bij ons vandaan komt, kun je het geen Betuwse kaas noemen”, zegt ze met een lach.

Lees hier het verhaal van Kaasboerderij van Leeuwen van Doesburg. 

Disruptie op 60 centimeter diepte: voor 99,95 euro per maand de zakelijke glasvezelmarkt veroveren - Blue Fiber - Hoogeveen

Als Matthijs Platvoet in 2012 afstudeert aan Hogeschool Windesheim, kan hij waarschijnlijk niet vermoeden dat z’n scriptie nog eens z’n werk zou worden. Sinds 2016 is hij mede-oprichter van Blue Fiber, een bedrijf dat bedrijventerreinen in het noordoosten van het land voorziet van glasvezelverbindingen. In die nichemarkt wint het bedrijf - 10 medewerkers groot – het met een disruptieve propositie van de ‘grote jongens’ in de sector.

Lees hier het verhaal van Blue Fiber.Op papier is Alfa misschien een groot kantoor. Maar ze gedragen zich klein - Aan de Oever Bouw - Heerhugowaard

Als z’n uitzendbureau in de bouw en de infra steeds vaker de vraag krijgt of hij ook werk kan uitvoeren, begint Arjan Meester er een tweede bedrijfje bij. Inmiddels is dat bedrijfje een flink bedrijf: Aan de Oever Bouw, en de lat ligt uiteindelijk bij een middelgroot bouwbedrijf.  Met een uitzendbureau en een aannemersbedrijf onder één dak is één hobbel alvast genomen: die van het personeelstekort in de bouw. "Een formule met allemaal plussen", constateert Arjan. “Al is het niet zo dat ik zomaar vijf mensen van de straat pluk als ik die extra nodig heb.”

Lees hier het verhaal van Aan de Over Bouw. 

Uitzendbureau Solutions - Naaldwijk

Met zijn laatste 63 euro gaat Sezer Duygulu in 2002 naar de Kamer van Koophandel om zich te laten inschrijven als uitzendbureau. Vier jaar later zit hij financieel aan de grond, met ‘dank’ aan een compagnon. Wie toen had voorspeld dat diezelfde Sezer veertien jaar later eigenaar zou zijn van Solutions, een florerend bureau in een designpand, was voor gek verklaard. Maar hij knokt zich terug, maakt werkweken van meer dan honderd uur en houdt er nog steeds dezelfde lijfspreuk op na: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Lees hier het verhaal van Uitzendbureau Solutions. 

Out-of-the-box denken in een koeienstal - ID Agro - Zwolle

Vrienden zijn de twee al sinds de schoolbanken op de hogere agrarische school in Dronten. Beide met hetzelfde ondernemende karakter: “Als zich nog eens een mooi innovatief product zou voordoen, dan startten we een bedrijf”, zegt Erik Lindeboom. Die innovatie borrelde al op tijdens hun afstudeerstage: de ontwikkeling van een nieuw stalsysteem voor de veehouderij, de Serrestal. Precies negentien jaar later is ID Agro een gezonde onderneming met twintig medewerkers en studievrienden Erik Lindeboom en Marco Noordman aan het hoofd.

Lees hier het verhaal van ID Agro.

Klussen en schoonmaken met een sociale missie - Sociaal Gericht - Groningen

Kleine onderhoudsklusjes uitvoeren voor ouderen, mindervaliden en anderen die hulp nodig hebben. En die klusjes laten doen door mensen die op de arbeidsmarkt weinig kansen krijgen. Met dat twee-vliegen-in-één-klap-concept verovert Sociaal Gericht (voorheen AvHaal) sinds twee jaar de markt. En het eind is nog niet in zicht, want naast klussen en schoonmaak is er een horeca -en evenemententak in ontwikkeling. De twee broers achter de sociale onderneming zijn Bart (33) en Erik Lesschen (31) uit Groningen.

Lees hier het verhaal van Sociaal Gericht.

De vliegende start van RAEMA Caravans en Campers - Heythuysen

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Lees hier het verhaal van RAEMA Caravans en Campers.

Schlepers Metsel en Lijmwerk - Nijverdal

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers Metsel en Lijmwerk.

No Limit, de ‘house-leverancier’ van veel tulpenkwekers - Heerhugowaard

Iedereen die in de jaren negentig weleens op de dansvloer stond, moet zich de hit ‘No Limit’ nog kunnen herinneren. Al een kwart eeuw lang is het ook de naam van een agrarisch loonbedrijf met een bijzondere specialisatie: uitsluitend het planten, koppen en rooien van tulpen. Ondernemers Simco Riepstra en Arjan Blom hebben met No Limit onderhand wel het bewijs geleverd dat die keus terecht was. Voor het bedrijf uit Hensbroek zijn er inderdaad ‘no limits’ aan de dienstverlening: die gaat tot aan Frankrijk en Nieuw-Zeeland aan toe.

Lees hier het verhaal van No Limit.

Van Daal Engineering, de engineers die machines tot leven brengen - Heythuysen

De gemiddelde werkvloer van een productiebedrijf is een knooppunt van machines, apparatuur, productielijnen en computers. Dat alles probleemloos met elkaar samenwerkt, is de uitdaging van wat ‘industriële automatisering’ heet. Het is het specialisme van de zeven medewerkers van van Daal engineering. “Na de oplevering van het project kent onze engineer alle ins en outs van de machine”, zegt operationeel manager Paul Metsemakers.

Lees hier het verhaal van Van Daal Engineering.


Schlepers Metsel en Lijmwerk- Hardenberg

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers.

Erik Broeders van Officetopper - Raamsdonksveer

Er zijn meer ondernemingen die met hulp van Alfa de coronacrisis aardig het hoofd hebben kunnen bieden. Maar bij Officetopper in Raamsdonksveer, het bedrijf in kantoormeubilair van Erik Broeders, kwam de hulp van Alfa wel uit een heel onverwachte hoek. “Directiesecretaresse Marion Weterings belde. Of wij ook van die plexiglas schermen hadden. Ik had er nog nooit van gehoord. Binnen een dag kon ik ze leveren en uiteindelijk heb ik duizenden van die schermen verkocht”, lacht hij.

Lees hier het verhaal van Officetopper.

LABEL Vandenberg zit weer in de lift - Raamsdonksveer

De naam ‘Van den Berg’ is voor elke liefhebber van meubeldesign in Nederland en daarbuiten bekend genoeg. Daarom staat-ie - aan elkaar geschreven - nog altijd onder de merknaam LABEL, als commercieel handige herinnering aan oprichters Gerard en Ton van den Berg. Maar al jarenlang is LABEL Vandenberg in Raamsdonksveer het bedrijf van de tweede generatie: Jasper, zoon van Gerard en Marieke, dochter van Ton. Onveranderd is de ‘handtekening’ van de twee, herkenbaar aan tijdloze ontwerpen en natuurlijke materialen. 

Lees hier het verhaal van LABEL Vandenberg.

Familie de Jong: melkveehouder en loonwerker onder één dak - Gorinchem

Vader Jasper en zonen Arie,  Jan-Willem, Jan en Hendrik bedienen beide takken van sport. Dagelijks tweehonderd koeien melken gaat er hand in hand met agrarisch loonwerk, de groenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en het verhuren van mobiele vloeistofopslagsystemen. “Ieder van ons heeft zijn eigen capaciteiten. In die zin is het ideaal samenwerken”, zegt Arie de Jong, met 33 jaar de oudste van de vier broers.

Lees hier het verhaal van Familie de Jong.Tachtigjarig Van Dijk Transport kijkt vooral naar de toekomst - Zwolle

We varen ‘liever een stabiele koers’, zegt Gerwin van Dijk. “Als je niet meedoet met de pieken van de hoogconjunctuur, heb je ook minder last van de dalen als het een keer minder gaat met de economie.” Met die stabiele koers is Van Dijk Transport uit Kampen al tachtig jaar lang een vertrouwde naam in de logistieke sector. Het familiebedrijf mag dan een lange historie hebben, zonen Gerwin en Johan kijken met vader - en nu nog directeur-eigenaar - Dick vooral vooruit. Vorig jaar verrees op de locatie aan de Montagestraat een duurzaam pand: gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Lees hier het verhaal van Van Dijk Transport.


Van melkveehouder in het groot naar vleeshandelaar in het klein - Frank Loeffen - Langenboom

Voor z’n areaal gerst - twee hectare maar - zou het weleens mogen regenen. “De problemen beginnen onderhand weer te komen, bij iedereen”, zegt Frank Loeffen op de zoveelste zonnige dag in het voorjaar van 2020. In Haps heeft Frank met echtgenote Carolina op z’n 61ste een kleinschalig boerenbedrijf, na jarenlang boer-in-het-groot te zijn geweest. Tegenwoordig doet Frank het anders: hij heeft een natuurinclusief bedrijf en verkoopt sinds eind vorig jaar vlees van eigen koeien, met groeiend succes. 

Lees hier het verhaal van Frank Loeffen.

Ondernemers Wim en Trea Kiers zetten volgende stap richting toekomst - Hoogeveen

In 2011 zagen de eerste plannen voor een nieuwe ligboxenstal voor onze melkkoeien het licht. ‘ Te vroeg’, oordeelde de bank. Van uitstel kwam geen afstel. Sinds vorig jaar staat op het melkveebedrijf van Wim en Trea Kiers en hun kinderen Romy en Stijn een ligboxenstal voor 200 koeien. De uitbreiding past in de toekomstvisie. “Uiteindelijk willen we toe naar een bedrijf dat jaarlijks 1,9 tot 2 miljoen kilogram melk produceert met een minimale hoeveelheid melkkoeien en met zo min mogelijk vreemde arbeid.”

Lees hier het verhaal van Wim en Trea Kiers.

Gebr. De Hollander digitaliseert - Bleiswijk

Van een grote autodealer met meerdere vestigingen kwam Angela Roelandse op de boekhouding bij Gebr. De Hollander terecht. Niet alleen een compleet andere omgeving, maar ook een andere manier van administreren. “Veel ging hier nog handmatig. Elke week moest ik met de hand nog de betalingen voor de bank invoeren.” Het was ‘wel enigszins ouderwets’, zegt Angela voorzichtig. Maar inmiddels is Gebr. De Hollander ook administratie-technisch up-to-date: met hulp van Alfa is alles gedigitaliseerd.

Lees hier het verhaal van Gebr. De Hollander.


Jaap Groenewoud - Aalsmeer

Jaap (34) is een van de vier vennoten van Loonwerkbedrijf Groenewoud. Naast Jaap zijn ook zijn vader, moeder en broer Dirk eigenaar van het Nieuw-Vennepse bedrijf. De geschiedenis van het échte familiebedrijf gaat ver terug. Jaap: “De opa van mijn opa, Jacob, startte het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn kleinschalige bedrijf was toen gevestigd in het buurtschap ’t Kabel, iets verderop in Nieuw-Vennep. Zijn eerste aankoop was een elektromotor. Jacob was van oorsprong geen Haarlemmermeerder, maar ‘emigreerde’, vroeger was je minstens een dag onderweg, vanuit Texel naar onze polder.” Loondorsers uit die tijd oogstten de tarwe met een dorsmachine: de tarwe kwam toen niet zoals tegenwoordig gelijk van het land. Het bedrijf groeide met meerdere dorsmachines en een team van seizoenarbeiders. Rond 1929 nam zijn jongste zoon Freek het bedrijf over en begin jaren zeventig mijn opa Piet, die het in 1997 weer aan mijn vader Eric overdroeg. Ook kwamen er andere agrarische werkzaamheden bij zoals het rooien van bieten en het zaaien en rooien van uien.”

Lees hier het verhaal van Jaap Groenewoud.

Restaurant Brasserie Ziel ziet mogelijkheden ondanks coronacrisis -  Groningen

Restaurant Brasserie Ziel bestaat uit twee verdiepingen en volgens Alwin is het een brasserie met een knipoog. “Onze restaurant is toegankelijk voor iedereen, van daghap tot aan exclusief eten. We willen graag onze gasten verrassen en in de watten leggen. Ruim acht jaar geleden, in de crisistijd, hebben Johanna en ik ons restaurant geopend. We hadden toen voor ogen een toegankelijke brasserie te zijn voor met name veertigers die lekker konden eten en loungen. Tegenwoordig verwelkomen we gasten van jong tot oud. Johanna en ik hebben beide een positieve mindset en kijken altijd naar wat wél mogelijk is. Zo waren we op het idee gekomen om een secretaressedag te organiseren voor alle bedrijven in de omgeving. Het was een ware verwenmiddag voor de secretaresses, waarin ze kennis maakten met ons restaurant en onze huiselijke sfeer. Dit heeft goed uitgepakt en inmiddels mogen we veel bedrijven uit de buurt verwelkomen in ons restaurant. Onze insteek is altijd een kwalitatief goed product, waarbij onze gasten niet hoeven te wachten. We hechten veel waarde aan de kwaliteit, en zijn dan ook trots op het feit dat we al een hele tijd op nummer één staan in de omgeving bij Tripadvisor.  

Lees hier het verhaal van Brassere Ziel.

Hilberts Bloembollen ervaart onzekere tijden voor de bloembollensector door Corona -  Groningen

Het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis op de hele samenleving en dus ook de bloembollensector een onmiskenbare invloed heeft. Wie zijn de kopers? Zijn er wel voldoende kopers? En tegen welke prijs worden de bollen verkocht? Dit zijn vragen die leven bij de telers, zo ook bij Martin en zijn vrouw Hilda van Hilberts Bloembollen in Beilen. Veel zal uiteindelijk afhangen van de vraag en op welke termijn de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen.

Lees hier het verhaal van Hilberts Bloembollen.

“Dankzij DISC komen je verbeterpunten naar buiten” - Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw -  Amersfoort

Op z’n 56ste staat Gert Timmer voor de moeilijkste beslissing uit zijn ondernemersloopbaan: het bedrijf dat hij 33 jaar terug begon overdragen. “En dat valt niet mee voor een beetje eigenwijs persoon”, zegt hij met een glimlach. Eigenwijs of niet: Gert pakt de overdracht van ‘Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw’ gedegen aan. Op advies van zijn eigen accountant - ‘die heb ik ook al 33 jaar’ - haalde hij Alfa erbij. In eerste instantie voor een second opinion, wat uiteindelijk heeft geleid tot een DISC-persoonlijkheidsanalyse om beter te kunnen schakelen met zijn potentiële opvolgers. “Het praat nu een stuk makkelijker.”

Lees hier het verhaal van Gert Timmer.


“Ook als familie moet je werken aan teambuilding” - 't Eekhoornnest -  Amersfoort

Ze bestaan nog, bungalowparken zonder tropische zwembaden, een uitgebreid horeca-aanbod en ADHD-achtige animatieteams. Zoals ‘t Eekhoornnest, dat zichzelf ‘de poort naar de Soester duinen’ noemt. ‘Onze gasten komen hier juist omdat het er niet is’, lacht Piers de Jong, die met drie zoons en een dochter de leiding over het park en het bijbehorende landgoed heeft. Juist die nauwe familieband maakt de samenwerking ook weleens wat minder eenvoudig. Een DISC-analyse van Alfa bracht uitkomst.

Lees hier het verhaal van 't Eekhoornnest.


Dijkman Bouw werkt ‘coronaproof’ door in laat-cyclische sector -  Aalten

De coronacrisis hakt er flink in bij diverse sectoren. De bouw is zo’n sector die altijd wat later op veranderingen reageert. De omzet zakt niet direct in bij wat economische tegenwind, maar het herstel komt ook later op gang. Ook bij Dijkman Bouw in Warnsveld staat de omzet niet ineens op het nulpunt. Toch merkt Jos Dijkman, de tweede generatie van het 43 jaar oude bouwbedrijf, al dat opdrachtgevers voorzichtiger worden. “We hebben nu nog een aantal lang lopende opdrachten, maar kleinere werken lopen al terug.” De 35 medewerkers zijn vooral actief in een cirkel van 30 kilometer rond het bedrijf. Onder meer met restauratie, een specialisme dat Dijkman Bouw zich sinds de vorige crisis eigen heeft gemaakt.

Lees hier het verhaal van Dijkman Bouw.


Van schrale varkenshouderij naar florerende zorgboerderij -  Aalten

Nog maar een jaar of twaalf terug snuffelden er varkens. In 2020 is de boerderij aan het Koopdieksken 3 in Aalten het terrein van kinderen met autisme, jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking en dementerenden. Ina en Gert Rutgers bieden met hun activiteitenboerderij ‘agrarische huiselijkheid’, zoals het heet op de website. Op de voormalige varkenshouderij is er van alles te doen voor iedereen die in de een of andere vorm zorg nodig heeft.

Lees hier het verhaal van activiteitenboerderij 'Agrarische huiselijkheid'.


Vloermouterij Masterveld brengt leven in de brouwerij bij familie Legters -  Zelhem

Hij hield op zijn tijd wel van een speciaalbiertje. “Een ambachtelijk bovengistend blond biertje, geen pils.” Maar dat hij van melkveehouder nog eens zou overschakelen op een vloermouterij, dat had Jan Legters vermoedelijk nooit ingecalculeerd. “Geen van onze drie dochters stond te springen om het bedrijf over te nemen.” Het kostte hem wel een paar traantjes bij het afscheid van de zestig koeien. “Dat was best een moeilijk moment.” Het werd ook het begin van een nieuwe uitdaging.

Lees hier het verhaal van Vloermouterij Masterveld.

Willem Rietberg, als ondernemer en privé getroffen door corona -  Zwolle

Nog maar anderhalf jaar terug zag de toekomst er voor Willem Rietberg zonnig uit, toen hij figureerde in Mens in bedrijf. Een paar succesvolle werkmaatschappijen, actief in opleidingen, werving en selectie en assessments in de zorgsector. Anno 2020 heeft die sector wel even andere prioriteiten en staat Willems omzet flink onder druk. In wat volgens zijn controller Wiebe ‘het beste jaar ooit ging worden’ kreeg hij ook nog eens te maken met corona, waar hij redelijk doorheen rolde. Wat niet is veranderd: zijn onverwoestbaar optimistische instelling. “We zien wel wat het brengt. Ik hoop een beetje bezinning bij iedereen.”

Lees hier het verhaal van Willem Rietberg. 

Domera: de bouwers van drijvende woningen 2.0 -  Gorinchem

De broers Vroegindeweij bouwen met Domera luxe woonarken. Drijvende woningen 2.0; duurzaam, snel en haalbaar.

Lees hier het verhaal van Domera.

Vertrouwen hebben in onzekere tijden -  Manege Gasselte - Groningen

Er zijn bedrijven en verenigingen die hard geraakt zijn door de coronacrisis. De aankomende tijd wordt een grote uitdaging en dit gaat ons allemaal aan het hart. Eigenaar Jos Krapels van manege Gasselte vertelt wat de corona crisis met hem doet en wat maakt dat hij optimistisch blijft.  

Lees hier het verhaal van manege Gasselte.

Ismail Gunes: pieken en dalen door de coronacrisis -  Aalsmeer

Er zijn bedrijven die hard geraakt zijn door de coronacrisis. Er zijn ook bedrijven waar de vraag naar hun diensten en producten juist fors toeneemt. Ondernemer Ismail Gunes kan met allebei meepraten. Waar zijn evenementencentrum Sky Palace nog minimaal tot 28 april dicht is, kan hij het met zijn beveiligingsbedrijf 020 Security maar nét bijbenen. “Of ik ineens zeventien beveiligers extra kon leveren voor een grote supermarktketen!”

Lees hier het verhaal van Ismail Gunes.

"lk breng zelfs de roddelblaadjes bij de klanten langs" - Adrie's Hairstyling - Raamsdonksveer

Nee, als een koude douche kwam de sluiting van de kapsalons door de coronacrisis niet voor Adrie Oomen. “We waren ons al een beetje erop aan het voorbereiden”, zegt de naamgeefster van Adrie’s Hairstyling in Zaltbommel. Maar de verlenging die minister-president Rutte op 21 april bekendmaakte, kwam wel hard aan. “Dit is erg zuur, nog drie weken erbij.” Via Facebook onderhoudt ze actief het contact met haar klanten. En nood maakt creatief: de verfpakketjes tegen grijze uitgroei voorzien zelfs in een behoefte.

Lees hier het verhaal van Adrie's Hairstyling.

"Ik vind het mooi om iets op te bouwen" - melkveehouderij Steenbeek - Zwolle

Nee, het hoeft allemaal niet groot-groter-grootst in de melkveehouderij. “Wat wij willen, is een traditioneel gezinsbedrijf”, zegt Wouter Steenbeek (29). Samen met zijn vrouw Hannah (24) heeft hij inmiddels zo’n bedrijf, aan de Mandjeswaardweg in Kampen. Met 75 koeien en 46 hectare pachtgrond kun je óók bestaansrecht hebben. “Je wordt er misschien niet rijk van, maar we wonen mooi vrij en zijn eigen baas.”

Lees hier het verhaal van melkveehouderij Steenbeek.

Corona bezorgt gerberakweker Rino Mans geen slapeloze nachten - Topline Gerbera - Raamsdonksveer

“Je loopt altijd met plezier door de kwekerij. Maar dat is nu wel iets anders”, zegt Rino. De afgelopen week zag hij een half miljoen bloemen in de container verdwijnen. Toch gaat hij niet bij de corona-pakken neerzitten. “Als de markten van lieverlee weer open gaan, moeten we startklaar staan.”

Lees hier het verhaal van Topline Gerbera.

Vertrouwen hebben in onzekere tijden - Manege Gasselte - Groningen

Er zijn bedrijven en verenigingen die hard geraakt zijn door de coronacrisis. De aankomende tijd wordt een grote uitdaging en dit gaat ons allemaal aan het hart. Eigenaar Jos Krapels van manege Gasselte vertelt wat de corona crisis met hem doet en wat maakt dat hij optimistisch blijft.  

Lees hier het verhaal van manege Gasselte

V.O.F. Veurink te Collendoorn - Als melkveehouder moet je er het beste van maken - Nijverdal

Op z’n tweeëntwintigste was Patrick Eggengoor ineens hoofdverantwoordelijk voor een melkveebedrijf met 150 koeien en 70 stuks jongvee. Als in 2016 zijn oom Alex met wie hij samenwerkt plotseling overlijdt, staat hij er alleen voor. Vier jaar later kan V.O.F. Veurink concluderen dat het er goed voorstaat. Met hulp van moeder Ali, vader Henk, broer Rienk en vriendin Megan draait het bedrijf in Collendoorn prima.

Lees hier het verhaal van V.O.F. Veurink

Kwekerij Scholte, al 25 jaar een bloeiend bedrijf - Heythuysen

Het voorjaar laat zich nog niet zien in het land. Maar aan de Dekeshorst in Helden oogt het alvast lente-achtig, met kleurige voorjaarsbloemen op de velden. Half februari begint normaal gesproken het seizoen voor de drie broers Scholte. “Maar nu moet het eigenlijk nog beginnen. Het mooie weer moet nog komen, dan gaan mensen pas weer naar buiten om plantjes te kopen”, zegt Jasper. Kwekerij Scholte is specialist in trendy voorjaars- en zomerbloeiers.

Lees hier het verhaal van Kwekerij Scholte. 

Jasper Fijma, van supermarktmanager tot vakman  -  Heerhugowaard

In de supermarkt komt hij alleen nog maar om een boodschap te doen. Maar veel had het niet gescheeld of Jasper Fijma was er geëindigd als bedrijfsleider. Een onverwachte carrièremove maakt dat hij alweer jaren actief is in het leggen en onderhouden van vloeren, het maken van keukens en het verfraaien van interieurs. En niet zonder succes. De VOF die hij samen met zijn partner Ellen Groot heeft, is hoognodig toe aan een vaste medewerker.

Lees hier het verhaal van Jasper Fijma.

Mint Interieur  -  Hardenberg/Nijverdal

Een authentieke houtgeur komt ons tegemoet aan de Heesweg 16 in Raalte. Het is het hout waar ze bij Mint Interieur wel raad mee weten: voor een keuken, bijkeuken, kast of welk ander meubel op maat dan ook. Het bedrijf van Michel in ‘t Veld en Jody Scholten telt 26 medewerkers. Het ambacht van interieurbouw gaat er goed samen met hightech-machines en ERP-systemen.

Lees hier het verhaal van Mint Interieur.

“Ik ken de klanten, hun kinderen en hun kleinkinderen” - Versbakker van Veenen  -  Groningen/Emmen

De warme bakker op zijn retour? “Wij zijn nog lang niet van plan om te stoppen”, lacht Rineke van Veenen. Samen met echtgenoot Hendrik heeft Versbakker Van Veenen twee winkels in Emmen, in winkelcentrum Bargeres en in winkelcentrum De Rietlanden. Twee florerende winkels, waar de geur van versgebakken brood klanten nog altijd naar binnen lokt. Het is de derde generatie in de zaak, sinds de opa van Rineke in 1933 met bakken begon.

Lees hier het verhaal van Versbakker van Veenen.

Boerderij Eben Haezer, pionier in bed en breakfast -  Zwolle/Meppel

Zijn ouders waren een van de eersten om er naast de boerderij nog andere activiteiten naast te doen. “Nu is het algemeen bekend. Maar toen braken de mensen hun tong erover: bed and breakfast, wat is dat?”, lacht Christiaan van Dalfsen. Wat vader Wout en moeder Tineke in 1998 startten, is inmiddels een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf in Staphorst: een melkveebedrijf met verblijfs- en vergaderaccommodatie. “Het één zou niet meer zonder het ander kunnen.”

Lees hier het verhaal van Boerderij Eben Haezer.

Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten - Auto Drenthe Groep - Emmen/Hoogeveen 

“Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten. Ik ben geen automan, ik ben een mensen mens”, aldus ondernemer Martin Jutstra, DGA van Auto Drenthe Groep. “Al ruim 17 jaar ben ik ondernemer in het autovak. Wij zijn Toyota-dealer met filialen in Hoogeveen (Auto Ruyne BV)  Emmen (Auto Lunenborg BV) en Assen (Auto Gorter BV). Daarnaast hebben we een leasemaatschappij Mobiliteitslease Drenthe, een leasemaatschappij voor alle merken.”

Lees hier het verhaal van Auto Drenthe Groep.