Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Vestigingen lichten periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van de ondernemingen die behandeld zijn in 'Ondernemer in beeld'. 

Kwekerij Scholte, al 25 jaar een bloeiend bedrijf - Heythuysen

Het voorjaar laat zich nog niet zien in het land. Maar aan de Dekeshorst in Helden oogt het alvast lente-achtig, met kleurige voorjaarsbloemen op de velden. Half februari begint normaal gesproken het seizoen voor de drie broers Scholte. “Maar nu moet het eigenlijk nog beginnen. Het mooie weer moet nog komen, dan gaan mensen pas weer naar buiten om plantjes te kopen”, zegt Jasper. Kwekerij Scholte is specialist in trendy voorjaars- en zomerbloeiers.

Lees hier het verhaal van Kwekerij Scholte. 

Jasper Fijma, van supermarktmanager tot vakman  -  Heerhugowaard

In de supermarkt komt hij alleen nog maar om een boodschap te doen. Maar veel had het niet gescheeld of Jasper Fijma was er geëindigd als bedrijfsleider. Een onverwachte carrièremove maakt dat hij alweer jaren actief is in het leggen en onderhouden van vloeren, het maken van keukens en het verfraaien van interieurs. En niet zonder succes. De VOF die hij samen met zijn partner Ellen Groot heeft, is hoognodig toe aan een vaste medewerker.

Lees hier het verhaal van Jasper Fijma.

Mint Interieur  -  Hardenberg/Nijverdal

Een authentieke houtgeur komt ons tegemoet aan de Heesweg 16 in Raalte. Het is het hout waar ze bij Mint Interieur wel raad mee weten: voor een keuken, bijkeuken, kast of welk ander meubel op maat dan ook. Het bedrijf van Michel in ‘t Veld en Jody Scholten telt 26 medewerkers. Het ambacht van interieurbouw gaat er goed samen met hightech-machines en ERP-systemen.

Lees hier het verhaal van Mint Interieur.

“Ik ken de klanten, hun kinderen en hun kleinkinderen” - Versbakker van Veenen  -  Groningen/Emmen

De warme bakker op zijn retour? “Wij zijn nog lang niet van plan om te stoppen”, lacht Rineke van Veenen. Samen met echtgenoot Hendrik heeft Versbakker Van Veenen twee winkels in Emmen, in winkelcentrum Bargeres en in winkelcentrum De Rietlanden. Twee florerende winkels, waar de geur van versgebakken brood klanten nog altijd naar binnen lokt. Het is de derde generatie in de zaak, sinds de opa van Rineke in 1933 met bakken begon.

Lees hier het verhaal van Versbakker van Veenen.

Boerderij Eben Haezer, pionier in bed en breakfast -  Zwolle/Meppel

Zijn ouders waren een van de eersten om er naast de boerderij nog andere activiteiten naast te doen. “Nu is het algemeen bekend. Maar toen braken de mensen hun tong erover: bed and breakfast, wat is dat?”, lacht Christiaan van Dalfsen. Wat vader Wout en moeder Tineke in 1998 startten, is inmiddels een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf in Staphorst: een melkveebedrijf met verblijfs- en vergaderaccommodatie. “Het één zou niet meer zonder het ander kunnen.”

Lees hier het verhaal van Boerderij Eben Haezer.

Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten - Auto Drenthe Groep - Emmen/Hoogeveen 

“Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten. Ik ben geen automan, ik ben een mensen mens”, aldus ondernemer Martin Jutstra, DGA van Auto Drenthe Groep. “Al ruim 17 jaar ben ik ondernemer in het autovak. Wij zijn Toyota-dealer met filialen in Hoogeveen (Auto Ruyne BV)  Emmen (Auto Lunenborg BV) en Assen (Auto Gorter BV). Daarnaast hebben we een leasemaatschappij Mobiliteitslease Drenthe, een leasemaatschappij voor alle merken.”

Lees hier het verhaal van Auto Drenthe Groep. 

Koffiehuis De Oude Waal, een pareltje in de Ooijpolder - Dodewaard

Over de Ooijse Bandijk komen in de vroegte twee wandelaars aangelopen. Zouden die op de lucht afkomen van de huisgebakken appeltaart (€ 3,25)? Met een strakblauwe lucht ziet het er vandaag naar uit dat het koffiehuis De Oude Waal zelfs begin februari niet over klandizie te klagen heeft. En dan te bedenken dat het koffiehuis van Johan en - vooral - Geneviève Poelen amper vier maanden open is.

Lees hier het verhaal van Koffiehuis De Oude Waal. 

Plexus Fysiotherapie - Raamsdonksveer

Plexus Uithoorn is 1 september 2005 opgericht en is gevestigd in sportschool Plux en in Gezondheidscentrum De Waterlinie. De overige praktijken van Plexus zitten verspreid in Amsterdam. De inmiddels 56-jarige therapeut die van oorsprong uit Vinkeveen komt, zit als enige vennoot in beide maatschappen.

Lees hier het verhaal van Plexus Fysiotherapie. 

Govers Mechanisatie: 'We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. '' - Raamsdonksveer

Geen boer zonder trekker. En in Midden-Brabant komt die trekker - en een heleboel andere landbouwmachines - nogal eens bij Govers Mechanisatie vandaan. In 2007 begon Ger voor zichzelf. En na twaalf en een half jaar heeft hij eigenlijk nog maar één probleem: ervoor zorgen dat de zaak aan de Industrieweg 2 in Waspik niet groter wordt. “We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. Zeker met de technieken waar wij mee bezig zijn wil een klant al antwoord voordat-ie de vraag heeft gesteld.”

Lees hier het verhaal van Govers Mechanisatie.

Visscher, een familiebedrijf van Hollandse bodem - Zwolle

Nog één jaar en dan kan de vlag voor het eeuwfeest uit bij grondverzetbedrijf Visscher in Mastenbroek en Almere. Met Gerjan en Gert staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Gerjan als - officieus - financieel directeur, broer Gert als technisch directeur. “Ik ben helemaal niet technisch, dus samen pakt het uitstekend uit”, zegt Gerjan.

Lees hier het verhaal van grondverzetbedrijf Visscher. 

Verhuizen naar Dalfsen, met hulp van...een accountant - Barneveld

Van 1100 vleeskalveren naar ruim 2600. Van Uddel naar Dalfsen. En van een administratiekantoor naar een accountantskantoor. Dat is in het kort het verhaal van Arno en Annie Pluim. Sinds half oktober vorig jaar zijn de twee de trotse eigenaren van ‘een supermooi vleeskalverenbedrijf’ aan de Veldweg 9a. Het klinkt als een hele omschakeling, maar Arno is er nuchter over. “Ik doe het hier makkelijker dan op het bedrijf in Uddel.”

Lees hier het verhaal van Arno en Annie Pluim. 

Het goede gevoel van franchisenemer Jan Wigchers van SNS - Assen

Noem een bank en Jan Wigchers heeft er gewerkt. ING, Rabo, ABN Amro, Friesland Bank. En bij sommige zelfs twee keer. Dat hij met die ervaring nog eens zijn ‘eigen’ bank zou starten - als franchiser - is dan ook geen verrassing. Sinds drie jaar bedient Jan samen met zijn vaste team van 10 medewerkers 2 SNS Winkels in Assen en Hoogeveen én sinds kort een Servicepunt in Beilen.

Lees hier het verhaal van Jan Wigchers. 
 

Logitrade - Aalsmeer

Een accuraat voorraadbeheer, efficiënt orders picken, transportsystemen en een juiste opslagruimte: zomaar een greep uit de logistieke uitdagingen die Logitrade graag met haar klanten in de Benelux, van klein tot groot, aangaat. Robbert Mäkel (40) is een van de twaalf medewerkers die Logitrade succesvol in de markt zet. De Kudelstaarter is sales en marketing directeur bij deze system integrator van intra logistieke oplossingen. Samen met Joep Weel is hij sinds twee jaar eigenaar van het bedrijf en vanaf dat moment focussen beide heren zich volledig op de automatisering: van ‘Excel naar CRM’.

Lees hier het verhaal van Logitrade.

De Vliegende start van RAEMA Caravans en Campers - Heythuysen

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Lees hier het verhaal van RAEMA Caravans en Campers.

"Nu komt het echte gevoel van boeren naar voren" - Zwolle

De koeien staan tevreden op stal aan de Molenhoeksweg 3 in Rouveen. “Veel lucht en licht. De koeien voelen zich hier prettig”, zegt Albert Hulst met een goedkeurend knikje. Ook Albert, echtgenote Aaltje en hun drie kinderen voelen zich prettig op het bedrijf dat ze in 2008 nieuw bouwden. Alleen: die toekomst. Albert: “Ik had vroeger een heel ander beeld bij het boer zijn. Het is nu wel: big brother is watching you.”

Lees hier het verhaal van de familie Hulst.

En dan lees je op Facebook: je melk was heerlijk! - Groningen

Ze zijn het schoolvoorbeeld van het melkveehouderijbedrijf van de toekomst. Boeren op een zo natuurlijke wijze, niet biologisch maar het komt dicht in de buurt en mag dus officieel niet zo heten. Nagenoeg zelfvoorzienend. Een minimaal gebruik van antibiotica. Amper ammoniakuitstoot. Actief voor vogels en bodem op hun honderd hectare weiland. En toch is die toekomst voor Hans en Yvonne Oosterhuis, hun drie zoons en 170 koeien nog lang niet verzekerd. Tenminste, op deze locatie in aan De Broeken in Wittelte, iets boven Uffelte. De reden: op 170 meter afstand ligt een van de - inmiddels beruchte - Natura 2000-gebieden.

Lees hier hetverhaal van De Verse Melktap Wisselte.

Broederliefde voor smartphonehoesjes - Amersfoort

Ze dachten ‘misschien wel vijftig hoesjes per dag’ te kunnen verkopen. Het zijn inmiddels heel wat grotere aantallen die dagelijks het pand verlaten in Leusden, hoofdkwartier van Smartphonehoesjes.nl. Of eigenlijk ‘Hooftkwartier’, want het bedrijf wordt geleid door drie broers Hooft: oprichter Martijn (31), die ooit die gedenkwaardige prognose deed, Marcel (34) en Stefan (27). Nu het e-commercebedrijf de Nederlandse markt domineert, wordt het zelfs tijd voor internationale expansie.

Lees hier het verhaal van Smartphonehoesjes.nl 

Het tweede leven voor meubelfabrikant LABEL Van den Berg - Raamsdonksveer

Voor meubelliefhebbers is het een bekende naam: LABEL met daaronder klein Van den Berg. Die toevoeging verwijst naar de fameuze oprichter van weleer, ontwerper Gerard van den Berg. Ook al is hij niet langer meer exclusief verbonden aan het merk, toch houdt de tweede generatie de herinnering nog altijd levend. “Bij de doelgroep waar wij ons op richten wekt zijn naam en onze familienaam Van den Berg vertrouwen op”, zegt de helft van die tweede generatie, Marieke van den Berg.

Lees hier het verhaal van LABEL Van den Berg. 

“Ik werk liever in mijn bedrijf dan áán mijn bedrijf” - AKROH Industries - Zwolle

“Toen ik begon had ik nooit de ambitie om een ondernemer met veertig man personeel te worden”, zegt Arend-Jan Horst. De eigenaar van AKROH Industries zegt het met enige zelfspot. Want aan de Ampèrestraat in Zwolle is de personeelsteller inmiddels lang en breed voorbij de zestig. En in meer dan vijftig landen over de hele wereld zijn de kunststof en halsbandproducten van AKROH Industries al te koop.

Lees hier het verhaal van AKROH Industries.

“Door dicht bij de boer te staan zijn wij groter geworden” - AgroNoord / ProAgro - Hoogeveen

Hij was vijftien jaar boer. Stopte omdat hij graag wat meer mensen om zich heen had. Dat is aardig uitgekomen. Als directeur (‘maar ik noem mezelf nooit directeur’) van AgroNoord en ProAgro onderhoudt Jan Katerberg inmiddels een stuk of vijfentwintig gezinnen. Sinds hij het bedrijf zeven jaar terug overnam, is AgroNoord met dochter ProAgro driemaal zo groot geworden.

Lees hier het verhaal van AgroNoord.

Een nieuwe auto kost bij Autowascentrum Beilen twaalf euro - Groningen

Het is spitsuur bij Autowascentrum Beilen. Altijd hetzelfde liedje als het een tijd flink regent eind november, weet eigenaar Harold Moes. “Als het droog is wordt de auto niet vies, maar nu komt iedereen. Ach, dan gaat de dag tenminste lekker snel en weet je aan het eind dat je weer wat hebt verdiend”, lacht hij. Tussen twee behandelingen door neemt Harold even tijd om stoom af te blazen.

Lees hier het verhaal van Autowascentrum Beilen. 

De Drie Wedden - Een melkveebedrijf met toekomst - Gorinchem

De overheid wil naar een meer duurzame veeteelt in ons land toe. In Noordeloos is alvast een goed voorbeeld te vinden van hoe zo’n bedrijf eruit kan zien: De Drie Wedden. Het bedrijf met 140 melkkoeien en 120 ossen houdt er een biologische bedrijfsvoering op na. Inclusief eigen webwinkel voor het vlees van de ossen, deelname in zelfbedieningswinkel Symbiose en het beheer over 90 hectare natuur tussen de A2 en de A27. “Dit bedrijf is een voorbeeld dat de biologische werkwijze ook rendabel is.”

Lees hier het verhaal van De Drie Wedden. 
 
 

Edwin Jansen, liever aan de kantbank dan in de schoolbank - Jansen Metaalbewerking - Achterhoek

Op z’n zestiende kwam hij van de lts. “En niet omdat ik klaar was, maar omdat ze niet zo blij met me waren”, zegt Edwin Jansen met een brede glimlach. Precies 31 jaar later is hij als gesjeesde lts’er eigenaar van een eigen metaalbewerkingsbedrijf dat de opdrachten maar net aan kan. Tussen de kantbanken, de zaagmachines en de lasersnijders van Jansen Metaal in Aalten voelt hij zich beter thuis dan in de schoolbanken. 
 
Lees hier het verhaal van Jansen Metaalbewerking.
 
 

Van der Hulst Bouwbedrijf - Aalsmeer

Het bouwbedrijf van Yvonne van der Hulst ligt verscholen aan de Akervoorderlaan 6 in Lisse en zet de trend op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf dat in 1964 door haar vader werd opgericht, bestond 4 oktober 55 jaar. 14 jaar geleden nam Yvonne het stokje van haar vader over en koos ze heel bewust de weg van duurzaam bouwen. Verder denken dan de wet voorschrijft, dat is wat Yvonne doet. Is het daarom dat ook haar meest recente project in Voorhout zo succesvol is en zij meerdere duurzaamheidsprijzen won?
 
Lees hier het verhaal van Van der Hulst Bouwbedrijf. 
 
 
 

Van Helvoort Company in Brakel: de beste zijn en blijven! - Raamsdonksveer

In 2013 zwaaiden vader en drie zoons Van Helvoort de traditionele troschrysant uit. Het bedrijf ging door met de Santini, het kleinere bloemrijke zusje. Zestig miljoen Santini-stelen verlaten elk jaar de vier vestigingen van Van Helvoort Company in Brakel, verdeeld over zo’n twintig verschillende variëteiten.
 
Lees hier het verhaal van Van Helvoort Company.
 
 

Gerben Braakman: “Wij zijn melkveebedrijf, zorgboerderij en natuurbeheerder ineen” - Agara Hoeve - Meppel

Het gebeurt allemaal in het Drentse Dwingeloo; hier staat de Agara Hoeve, het bedrijf van de broers Gerben en Roelof Braakman en hun echtgenotes, Agnitha en Anne-Marleen. Zeven jaar geleden namen ze het bedrijf van hun vader over – en in die periode gebeurde er veel. Doorgaan met biologisch boeren was daarbij nooit een onderwerp van discussie, wel kwam er wat bij: woonzorg en natuurbeheer. Die combinatie geeft de families Braakman veel voldoening. Zij slagen er op deze manier in om landbouw, zorg en natuurbeheer in elkaar te laten grijpen, vanuit hun christelijke levensovertuiging.
 
Lees hier het verhaal van de Agara Hoeve.
 
 

Molenaar Food Finish - Nijverdal

Hij komt net terug van ‘iets nieuws bekijken’. Want dáár houdt Gerben Molenaar van. De naamgever van Molenaar Food Finish in Nijverdal ontwikkelde zelfs recent een nieuwe sinaasappelpers, samen met de fabrikant. “Als ik geloof in een nieuw product ga ik er honderdduizend procent voor.” Met die pers, met slagroomautomaten en apparatuur om eieren te pasteuriseren, is hij een bekende naam in een niche van de foodmarkt.
 
Lees hier het verhaal van Molenaar Food Finish.
 
 

Jack Boelens, voor alle Alfa-klanten die zich niet fit voelen - Langenboom

Als je érgens zin krijgt om aan je levensstijl te werken, dan is het wel hier. ‘Hier’ is de gym – zeg maar oneerbiedig de werkplaats – van personal trainer en lifestylecoach Jack Boelens: een inspirerend uitzicht op de schitterende nieuwe golfbaan Bernardus in Cromvoirt. Tussen twee sessies met klanten door strijken we neer om van Jack te horen wat we aan onze ‘lifestyle’ kunnen verbeteren.

Lees hier het verhaal van Jack Boelens. 

Scoren met een sportzaak, ook in tijden van internet - Posno Sport - Heythuysen

Precies twintig jaar terug nam John Tegels samen met echtgenote Christel het toenmalige Posno Sport in Roermond over. Spijt heeft hij er nog geen moment van gehad. Of toch wel: “Ja, dat ik het niet eerder heb gedaan”, lacht hij op een vroege dinsdagmorgen in de Kruisherenstraat. Kom bij John niet aan met klaagverhalen over sportzaken die de strijd verliezen van internet. Ook online verkoopt hij z’n spullen, en in steeds grotere aantallen. En met de formule Sport 2000 Soccer Center heeft hij een manier gevonden om grote merken als Adidas en Nike aan zich te binden.

Lees hier het verhaal van Posno Sport. 

Brabantse wortels in het Groningse boerenland - Krekwakwou - Groningen

Alweer ruim dertig jaar boeren twee Brabantse boerenzonen in de noordoosthoek van Groningen. Met z’n tweeën hebben Gijs van Oostrum en zijn iets oudere broer Hugo het beheer over Krekwakwou, een gemengd bedrijf met melkkoeien en landbouw in Scheemda. En dan heeft Gijs er tegenwoordig ook nog een handeltje bij in overdrukventilatiesystemen voor kalver- en koeienstallen. En die Brabantse roots? Gijs: “Het is hier goed boeren!”

Lees hier het verhaal van Krekwakwou.

Ondernemer in beeld VOF H.J. van Beek uit Doesburg - Zelhem

Hij heeft er net een elfdaagse trip naar Amerika opzitten. En als hij geen 49 jaar was, zou Henri van Beek uit Doesburg serieus overwegen om de oversteek te maken met z’n melkveebedrijf. “Hier in Nederland heb je zoveel wet- en regelgeving... het stapelt allemaal maar op, je raakt het overzicht kwijt.” Toch blijven de 200 melkkoeien gewoon in de stal aan de Verhuellweg in Doesburg staan, waar twee potentiële bedrijfsopvolgers al staan te trappelen.

Lees hier het verhaal van VOF H.J. van Beek uit Doesburg. 

Ondernemer op je 53ste, maar wel met drie bedrijven tegelijk - Groningen

Op z’n 53ste begint hij voor zichzelf. Pás op z’n 53ste, maar ook weer niet helemaal onverwacht.

“We waren thuis met zeven kinderen. Met mij erbij zijn er zes ondernemer geworden.” Tien jaar later vindt Rudy Daniëls zich terug als eigenaar van maar liefst drie ondernemingen. Die op het eerste gezicht allemaal iets anders doen: energieadvies geven, pluimveemest verbranden en woningbouwprojecten ontwikkelen. “Ja, je kunt zeggen dat het drie uiteenlopende activiteiten zijn. Maar de rode draad is duurzaamheid.”

Lees hier het verhaal van Rudy Daniëls.

Ondernemer in beeld: Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra - Nijverdal

"Met investeringen willen we meerwaarde behalen in loonwerk"

Loonwerk in de agrarische sector: het is tegenwoordig wel iets meer dan rondjes rijden op een trekker. Tenminste, bij Loon- en Grondverzetbedrijf Koonstra. Precisielandbouw heeft z’n intrede gedaan bij het bedrijf in Vinkenbuurt. Harry en Anita Koonstra investeren bewust in innovatie. “We willen ons onderscheiden van het traditionele agrarische loonbedrijf.”
 
Lees hier het verhaal van Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra.
 


Ondernemer in beeld: camping Everstein - Aalsmeer

De gezinscamping Everstein ligt aan de Lekdijk in de provincie Utrecht, vlakbij Vianen in een prachtig bebost gebied aan de Hagesteinse plas. Je kunt je tentje er voor een nacht opzetten, een seizoensplek voor een aantal maanden huren of nog langer verblijven in een luxe chalet. De camping wordt gerund door Kees (59) en zijn vrouw Han (59) van Soest. Het seizoen loopt van mei tot en met september.

Lees hier het verhaal van Camping Everstein. 

Bewuste boer Willy Baltussen weigert om te gaan doemdenken - Langenboom

Er staat een opvallend bord aan de Hanenkampseweg 2 in Landhorst. Het bedrijfsbord van ‘Land van Cuyk Boert Bewust’ maakt duidelijk dat Willy en Petra Baltussen hier niets te verbergen hebben. Iedereen is welkom. Want de twee melkveehouders willen aan iedereen die het maar wil horen ‘hun verhaal vertellen’. ‘Kinderen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Die denken dat het in de supermarkt groeit.’ Melkveebedrijf de Velderhoeve is een van de vijftien boeren uit de regio die het initiatief van Boer bewust omarmen.

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf de Velderhoeve. 

Fysiotherapiepraktijk SMC Noord wilt zich kunnen meten met de grote praktijken - Emmen

In 2016 stopte een bestaande fysiotherapiepraktijk in Erica. Samen met fysiotherapeut Bart de Boer zag manueel therapeut Celine Polman haar kans schoon om er iets nieuws te beginnen. Drie jaar later is SMC Noord een bloeiende praktijk. Twaalf medewerkers, een vaste fysiotherapeut gestationeerd bij profvoetbalclub FC Emmen en patiënten die soms wel honderd kilometer rijden voor een behandeling.

Lees hier het verhaal van SMC Noord. 

Montis Zuidplas: nieuw bedrijf, nieuwe accountant - Bleiswijk

De teler die een groeistap wil maken kan geen detail over het hoofd zien. De keus van je product, de variëteit, de energiestrategie en arbeidsverdeling spelen vanzelfsprekend een rol. Maar ook zaken als positionering, marktsegmentatie, marketingcommunicatie. En zelfs de keus van je accountant kan het verschil maken. Een goed voorbeeld is dichtbij huis te vinden: kwekerij Montis Zuidplas in Moerkapelle. “Ik heb nu een veel beter inzicht op cijfermatig niveau.”

Lees hier het verhaal van Montis Zuidplas. 

Van chauffeur naar ondernemer: ‘Collega’s onder elkaar’ - Jeffrey van Gils Transport - Raamsdonksveer

Een jaar of zeven terug informeert chauffeur Jeffrey van Gils voorzichtig bij zijn baas Henk van der Linden ‘of hij niet een vrachtwagen kan overnemen om voor zichzelf te beginnen’. Henk stuurt ‘m weg met het advies om eerst maar eens zijn ondernemerspapieren te gaan halen. Een jaar later klopt Jeffrey weer aan bij hem. En nu doet Henk hem een heel ander aanbod: de zaak overnemen. Van chauffeur wordt hij transportondernemer, met vier man personeel en evenzoveel tankwagens.

Lees hier het verhaal van Jeffrey van Gils Transport. 

“lk heb zelf ook getimmerd, ik spreek dezelfde taal” -  Aannemersbedrijf Eikenaar - Zwolle

Het zijn hectische tijden in de bouw. En ook bij Aannemersbedrijf Eikenaar in Zwolle is er over werk niet te klagen. Toch klinkt Rudi Eikenaar op een vroege donderdagmorgen niet als iemand bij wie de stressmeter heel ver in het rood uitslaat. “Welnee. Ik ben altijd ‘s morgens zeven uur op de zaak en probeer om zes uur ‘s avonds thuis te zijn. Dan mag ik na achten nog weleens iets beetpakken, maar in het weekend ben ik er voor thuis.”

Lees hier het verhaal van Aannemersbedrijf Eikenaar. 

Er mag wel weer eens een buitje vallen van Jan Kersten -  firma Kersten - Hospers - Emmen

“De aardappelen en de suikerbieten staan er goed op”, zegt Jan Kersten met een kennersoog. “Maar een buitje is onderhand wel welkom voor het gewas, want al met al is het een droog voorjaar geweest.” De dramatische zomer van 2018 is de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht nog lang niet vergeten. “We hadden dertig procent minder opbrengst.”

Lees hier het verhaal van firma Kersten-Hospers.

"Ik kan aan de telefoon al horen wie er een prijsbeller is" -  Roseboom Kalverhokken - Barneveld

Een beetje uit de hand gelopen hobby, noemt hij het zelf. Dat mag gerust een nogal bescheiden constatering worden genoemd. Want onderhand is het bouwen van kalverhokken een stevige tweede poot onder het bedrijf van Gijsbert en zoon Gijsbert Roseboom. (“Ja, mijn vader heette ook Gijsbert!”) Wat begon als een Hollands melkveehouderij, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met klandizie uit geheel Europa.

Lees hier het verhaal van Roseboom Kalverhokken.

“We zien onze klanten het liefst zo min mogelijk terug" -  Hengeveld Bike Center - Aalten

Het is druk in Hengeveld Bike Center in Aalten. “Het is weer het seizoen hè”, zegt Gert Aarnink met een verwijzing naar de strakblauwe lucht. “En de tweewielers zijn toch al in trek. Fietsen is gezond, je bent lekker in beweging. Het wordt aan alle kanten gestimuleerd.” Vanuit drie panden in Aalten zijn Gert, echtgenote Nicole en vier medewerkers hun klanten van dienst. Zelfs als die niet meer kunnen fietsen en aan een scootmobiel of rollator toe zijn.

Lees hier het verhaal van Hengeveld Bike Center.

Roel Wellner Fruit B.V. - Dodewaard

“We zullen een lange adem nodig hebben in de fruitteelt” Half april. In Est is het alle hens aan dek om ziekten en plagen de komende maanden buiten het fruit te houden: tijd voor de gewasbescherming. “Waar we tegen spuiten? Beestjes, schurft, dat soort zaken”, wijst René Wellner naar buiten, waar de bomen felgroen kleuren na een paar zomerse dagen. De twee zijn alweer de derde generatie in Roel Wellner Fruit: de opvolgers van vader Roel na de recente bedrijfsovername. “Of er toekomst zit in de fruitteelt? Zeker!”

Lees hier het verhaal van Roel Wellner Fruit B.V.

Unieke Rainroof biedt vele kansen voor schilders, zoals Verberk Glas- en Schilderservice - Langenboom

De zon doet z’n best op een vroege junimorgen in Langenboom. “En uitgerekend vandaag hebben we een binnenklus. Dat hadden we liever anders willen organiseren, maar klant is koning”, lacht Marie-José Verberk. Want schilderen is niet alleen maar handig omgaan met kwast en verf, leren we. Het is vooral goed plannen. Zorgen dat het werk letterlijk niet in het water valt als het KNMI een bui voorspelt. Al heeft Verberk Glas- en Schilderservice daar een unieke vinding voor.

Lees hier het verhaal van Verberk Glas- en Schilderservice. 

The Athlete's Foot - Nijverdal

Zijn start als zelfstandig ondernemer was het resultaat van een klassieke overweging: ‘Wat de baas kan, kan ik zelf ook wel.’ En zo werd Frank Jongeleen vijf jaar terug eigenaar van z’n eigen sneakershop.

Lees hier het verhaal van Frank Jongeleen.

Pieter-Jan en Cornelis van Kesteren: kaasmakers in opstartfase - Gorinchem

Vier dagen per week werkt hij nog als monteur van landbouwmachines. Daarnaast heeft Pieter-Jan van Kesteren nu een nieuw beroep: dat van kaasmaker. Samen met zijn jongere broer Cornelis breidde hij vorig jaar het ouderlijk bedrijf met negentig koeien uit met een kaasmakerij. “Het doel is om een unieke kaas te produceren die goed in de markt ligt.”

Lees hier het verhaal.

De Espeterhoeve, trends in wonen - Barneveld

“De Espeterhoeve” is ruim 27 jaar geleden gestart met een bloemenatelier en is sindsdien uitgegroeid tot een begrip in de wijde omtrek van Barneveld. Een gezellige boerderij met alles voor je woning, met oog voor detail. Een bloemenspeciaalzaak en woondecoratiebedrijf. Daarnaast kun je bij “De Schenkerij” terecht voor een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak of een lunch.” Vertelt Hanny Krist-Beumer enthousiast. Samen met Erik van Harten is zij eigenaar van dit mooie bedrijf met 30 medewerkers.

Lees hier het verhaal van De Espeterhoeve. 

"Paardenhouderij begint bij talent ondernemer" - VDS Paarden - Zwolle

Het begon allemaal met een eigen paard. Toen kwam er een veulentje bij. En ruim een kwart eeuw later zijn Fenneke en Koert van der Scheer de trotse eigenaren van VDS Paarden. Aan de Wittensteinse Allee 1 in Kamperveen staat een pracht van een accommodatie, met alle mogelijkheden voor fokkerij, opfok, pensionstalling en dressuurles. Professioneel en tegelijkertijd kleinschalig. “Je loopt bij ons net even wat makkelijker binnen.”

Lees hier het verhaal van VDS Paarden. 

"Als het in China tegenzit, merken wij dat ook in de bollen" - Veninga Hijken - Groningen

Bollen, bollen en nog eens bollen. En niet een paar, maar bij Veninga Hijken zijn ze gewend om in miljoenen te rekenen. Sinds 1988 is het bedrijf tussen Beilen en Smilde uitgegroeid tot een van de grotere leveranciers van lelie- en tulpenbollen. En met Jennie Veninga hebben we niet alleen met één van de oprichters te maken - samen met echtgenoot Gert - maar ook met... een voormalige Alfa-collega.

Lees hier het verhaal van Veninga Hijken. 

Ruesink V.O.F. - Zelhem

Nog even en het erf van de familie Ruesink in Aalten wordt weer overspoeld door dertig- tot veertigduizend bezoekers. Die komen af op de jaarlijkse Farm & Country Fair. Al 24 jaar is het een succesnummer. “Al moet je het concept wel continu blijven vernieuwen”, zegt Suzanne Ruesink, die het melkvee- en vleesvarkensbedrijf runt. Een van de nieuwtjes dit jaar, op 21, 22 en 23 juni: een... tractorkerkhof!

Lees hier het verhaal van Ruesink V.O.F.

China verovert Europa, met robotjes - Makeblock - Aalsmeer

Het is 2011 als de 26-jarige Chinees Jasen Wang aan iets begint te knutselen. Op dat moment heeft hij er een universitaire studie in luchtvaarttechniek op zitten en is hij meer dan gemiddeld geïnteresseerd in robots. Makeblock heet het concept waar hij aan sleutelt: een combinatie van hardware en software om rijdende, vliegende en bewegende robots te maken.

Lees hier het verhaal van Makeblock.

Norway Coatings - Aalsmeer

Norway Coatings is importeur van Jotun Decorative producten. Sinds 3 jaar zwaait Bas Jessurun de scepter, althans nu met de helft van de aandelen in handen is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse distributie van de Jotun houtbeschermingsproducten in de Benelux en Noord-Frankrijk. Jotun is een Noors bedrijf in verf en coatings dat wereldwijd in meer dan 100 landen opereert en een kleine 10.000 werknemers heeft.

Lees hier het verhaal van Norway Coatings. 

Hoe een koe 473 AH’s vangt - de Dobbelhoeve - Gorinchem

Vanaf het schap kijken vier koeiendames de consument vriendelijk aan. Aukje, Kitty, Cootje en Moevchen heet het kwartet, dat prominent op de etiketten van ‘Mijn Melk’ prijkt. Het is een nieuw merk in het schap van grootgrutter Albert Heijn. Nu eens niet afkomstig van een grote zuivelcoöperatie, maar van één boerderij: de Dobbelhoeve van familie Van Roessel in Udenhout.

Lees hier het verhaal van de Dobbelhoeve.

Groenlijf, een retailconcept dat op een gezonde manier groeit - Heythuysen

Je kunt er terecht voor gerecyclede afwasborstels, extract van Nieuw- Zeelandse Groenlipmosselen (‘voor een goede lichamelijke conditie’), biodynamische auberginezaden en glutenvrij haverbrood. Met hun winkelconcept voor Groenlijf – natuurdrogisterij en natuurvoeding ineen – hebben ondernemers Wouter Geraedts en Paul Stollman een interessante niche in de markt van bewuste consumenten aangeboord.

Lees hier het verhaal van Groenlijf. 

Roefs: “Als je dan in de stal een zeug met veertien biggen ziet...” - Langenboom

Hij is al de vierde generatie op de monumentale boerderij uit 1847 aan de Dorpsstraat in Loosbroek. “Sinds 1890 is die in het bezit van onze familie”, zegt Bas Roefs. Zoon Harm (22) loopt langs de zijlijn warm om de volgende generatie te worden. Met die verandering zou er weleens een eind kunnen komen aan het gemengde bedrijf dat de maatschap Roefs-van der Heijden nu is.

Lees hier het verhaal van maatschap Roefs-van der Heijden. 

Binnenvaartschippers Marco en Jeroen Leijten ervaren nog steeds vrijheid en afwisseling - Raamsdonksveer

Van jongs af aan wilde hij al schipper worden. “Waarom? Het is de vrijheid die je hebt. De afwisseling. Als je ’s morgens de gordijnen opendoet, staat er weer een andere boom voor je neus”, zegt Jeroen Leijten. Samen met broer Marco is hij eigenaar van Leijten Scheepvaart VOF in Raamsdonksveer. Met de 135 meter lange Novum varen de twee broers op en neer tussen Amsterdam naar Rotterdam. Een traject dat het binnenvaartschip inmiddels al een keer of negenhonderd moet hebben afgelegd, schat Jeroen.

Lees hier het verhaal van van Leijten Scheepvaart VOF 

Tuinieren met een robot of een app: Bosma Tuinmachines - Groningen

Het KNMI hoeft maar een paar dagen mooi weer te voorspellen in het voorjaar of het is alle hens aan dek bij Bosma Tuinmachines. Vlak voor de paasdagen is het hoogseizoen aan de Rijksweg 42 in Smilde. Woekeren met de ruimte is het in ieder geval niet meer, sinds Bosma begin maart vijftig meter is opgeschoven. Het is niet alleen een paradijs voor iedereen die - particulier of professioneel - in de tuin werkt. Ook Gereedschappen, diervoeders, hengelsportartikelen, werkkleding/schoeisel en hogedrukreinigers hebben er de ruimte.

Lees hier het verhaal van Bosma Tuinmachines

Klanthousiasme in de grafische industrie: Twigt GrafiMedia - Bleiswijk

Drukkerij Twigt is een bekende naam in de regio Gouda. Een mooie, moderne drukkerij die in 2014 toch ten prooi viel aan de crisis. Dalende marges en dalende volumes tegen stijgende kosten: het liep mis. Een doorstart volgde: twee grafische bedrijven kochten de failliete boedel en zetten Twigt als Twigt GrafiMedia in afgeslankte vorm voort. Twigt GrafiMedia is klant en leverancier van Alfa. Sinds 2015 wordt Twigt geleid door Michel Carree.

Lees hier het verhaal van Twigt GrafiMedia

Komkommerteler wordt campinghouder: een succesverhaal - Nijverdal

Een komkommerteler begint aan de andere kant van het land een camping. Zonder kampeerervaring, maar wel met drie kleine kinderen. Het zouden prima ingrediënten zijn geweest voor een aflevering van ‘lk vertrek’ of ‘Het roer om’. Voor een aflevering waarin alles mis zou gaan wat er maar mis kon gaan. Maar Toon en Brigit van der Burg maakten er echter een succesverhaal van. Op naar familiecamping Heino om het geheim van het succes te horen.

Lees het verhaal van Vakantiepark Heino


Van Daalen Transport en CARGOBOSS, met dubbele kracht vooruit 

Elke dag gaan 120 vrachtwagens namens Van Daalen Transport en CARGOBOSS de weg op, 365 dagen per jaar. Achter de schermen – letterlijk, bij de afdeling planning – is er dan weer een logistiek kunststukje uitgehaald. In een paar uurtjes tijd halen de chauffeurs ’s middags overal groenten, fruit, bloemen en planten op en vullen de immense loodsen op het transportcentrum Westland, om ’s avonds weer te vertrekken richting Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Lees het verhaal van Van Daalen Transport en CARGOBOSS.

Rudi Elting: driekwart recreatieondernemer, één kwart binnenvaartschipper

Een paar zomerse dagen in april: betere reclame kan Rudi Elting niet hebben voor zijn vakantiepark Mooi Oavelt. “Het stroomt meteen vol met mensen die hier een vaste jaarplaats hebben”, ziet hij om zich heen. Met een camping, een chaletpark en een groepsaccommodatie (‘de mooiste van Drenthe’, belooft de website) heeft Mooi Oavelt drie pijlers onder het succes. Of nee, eigenlijk vier: parkeigenaar Rudi is een week per maand actief als... kapitein in de binnenvaart.

Lees het verhaal van Mooi Oavelt

Als een BN’er iets doet merken wij het aan de cijfers - Dalton Medical - Raamsdonksveer

Als hij als Nederlandse fysiotherapeut in Zwitserland werkt, komt hij voor het eerst in aanraking met laserapparatuur om de huid te behandelen. Van fysiotherapeut wordt Niels Tanja verkoper van die apparatuur. Terug in Nederland slaat hij eerst nog een zijweg in. Maar in 2019 behoort hij met ex-studievriend Wiechert ten Dolle tot de drie serieuze leveranciers van laserapparatuur voor medische doeleinden, onder de naam Dalton Medical.

Lees het verhaal van Dalton Medical. 

Ondernemer in beeld - FysioCentrum Nijverdal - Nijverdal

Rugklachten, nekklachten, schouderklachten, sportblessures. De klachten waarmee mensen een fysiotherapiepraktijk bezoeken zijn al jarenlang hetzelfde. Maar die praktijk zelf verandert wel.

Lees het verhaal van FysioCentrum Nijverdal.

Machines voor de palletindustrie, een houten gat in de markt  - NoTech - Groningen

We hoeven niet lang te zoeken naar de reden waarom financial manager Gerjan Soede van NoTech samenwerkt met Alfa. Datzelfde accountantskantoor was ruim tien jaar lang zijn werkgever. Eerst als assistent-accountant, later als bedrijfskundig adviseur. Maar de nieuwsgierigheid naar de andere kant van de tafel won het: sinds februari 2018 werkt hij voor zijn vroegere klant. De onderneming met Zweedse wortels maakt machines voor de productie en reparatie van houten pallets. In... Emmen.

Lees het verhaal van NoTech.