Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Vestigingen lichten periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van de ondernemingen die behandeld zijn in 'Ondernemer in beeld'. 

 

Out-of-the-box denken in een koeienstal - ID Agro - Zwolle

Vrienden zijn de twee al sinds de schoolbanken op de hogere agrarische school in Dronten. Beide met hetzelfde ondernemende karakter: “Als zich nog eens een mooi innovatief product zou voordoen, dan startten we een bedrijf”, zegt Erik Lindeboom. Die innovatie borrelde al op tijdens hun afstudeerstage: de ontwikkeling van een nieuw stalsysteem voor de veehouderij, de Serrestal. Precies negentien jaar later is ID Agro een gezonde onderneming met twintig medewerkers en studievrienden Erik Lindeboom en Marco Noordman aan het hoofd.

Lees hier het verhaal van ID Agro.

Klussen en schoonmaken met een sociale missie - Sociaal Gericht - Groningen

Kleine onderhoudsklusjes uitvoeren voor ouderen, mindervaliden en anderen die hulp nodig hebben. En die klusjes laten doen door mensen die op de arbeidsmarkt weinig kansen krijgen. Met dat twee-vliegen-in-één-klap-concept verovert Sociaal Gericht (voorheen AvHaal) sinds twee jaar de markt. En het eind is nog niet in zicht, want naast klussen en schoonmaak is er een horeca -en evenemententak in ontwikkeling. De twee broers achter de sociale onderneming zijn Bart (33) en Erik Lesschen (31) uit Groningen.

Lees hier het verhaal van Sociaal Gericht.

De vliegende start van RAEMA Caravans en Campers - Heythuysen

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Lees hier het verhaal van RAEMA Caravans en Campers.

Schlepers Metsel en Lijmwerk - Nijverdal

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers Metsel en Lijmwerk.

No Limit, de ‘house-leverancier’ van veel tulpenkwekers - Heerhugowaard

Iedereen die in de jaren negentig weleens op de dansvloer stond, moet zich de hit ‘No Limit’ nog kunnen herinneren. Al een kwart eeuw lang is het ook de naam van een agrarisch loonbedrijf met een bijzondere specialisatie: uitsluitend het planten, koppen en rooien van tulpen. Ondernemers Simco Riepstra en Arjan Blom hebben met No Limit onderhand wel het bewijs geleverd dat die keus terecht was. Voor het bedrijf uit Hensbroek zijn er inderdaad ‘no limits’ aan de dienstverlening: die gaat tot aan Frankrijk en Nieuw-Zeeland aan toe.

Lees hier het verhaal van No Limit.

Van Daal Engineering, de engineers die machines tot leven brengen - Heythuysen

De gemiddelde werkvloer van een productiebedrijf is een knooppunt van machines, apparatuur, productielijnen en computers. Dat alles probleemloos met elkaar samenwerkt, is de uitdaging van wat ‘industriële automatisering’ heet. Het is het specialisme van de zeven medewerkers van van Daal engineering. “Na de oplevering van het project kent onze engineer alle ins en outs van de machine”, zegt operationeel manager Paul Metsemakers.

Lees hier het verhaal van Van Daal Engineering.


Schlepers Metsel en Lijmwerk- Hardenberg

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers.

Erik Broeders van Officetopper - Raamsdonksveer

Er zijn meer ondernemingen die met hulp van Alfa de coronacrisis aardig het hoofd hebben kunnen bieden. Maar bij Officetopper in Raamsdonksveer, het bedrijf in kantoormeubilair van Erik Broeders, kwam de hulp van Alfa wel uit een heel onverwachte hoek. “Directiesecretaresse Marion Weterings belde. Of wij ook van die plexiglas schermen hadden. Ik had er nog nooit van gehoord. Binnen een dag kon ik ze leveren en uiteindelijk heb ik duizenden van die schermen verkocht”, lacht hij.

Lees hier het verhaal van Officetopper.

LABEL Vandenberg zit weer in de lift - Raamsdonksveer

De naam ‘Van den Berg’ is voor elke liefhebber van meubeldesign in Nederland en daarbuiten bekend genoeg. Daarom staat-ie - aan elkaar geschreven - nog altijd onder de merknaam LABEL, als commercieel handige herinnering aan oprichters Gerard en Ton van den Berg. Maar al jarenlang is LABEL Vandenberg in Raamsdonksveer het bedrijf van de tweede generatie: Jasper, zoon van Gerard en Marieke, dochter van Ton. Onveranderd is de ‘handtekening’ van de twee, herkenbaar aan tijdloze ontwerpen en natuurlijke materialen. 

Lees hier het verhaal van LABEL Vandenberg.

Familie de Jong: melkveehouder en loonwerker onder één dak - Gorinchem

Vader Jasper en zonen Arie,  Jan-Willem, Jan en Hendrik bedienen beide takken van sport. Dagelijks tweehonderd koeien melken gaat er hand in hand met agrarisch loonwerk, de groenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en het verhuren van mobiele vloeistofopslagsystemen. “Ieder van ons heeft zijn eigen capaciteiten. In die zin is het ideaal samenwerken”, zegt Arie de Jong, met 33 jaar de oudste van de vier broers.

Lees hier het verhaal van Familie de Jong.Tachtigjarig Van Dijk Transport kijkt vooral naar de toekomst - Zwolle

We varen ‘liever een stabiele koers’, zegt Gerwin van Dijk. “Als je niet meedoet met de pieken van de hoogconjunctuur, heb je ook minder last van de dalen als het een keer minder gaat met de economie.” Met die stabiele koers is Van Dijk Transport uit Kampen al tachtig jaar lang een vertrouwde naam in de logistieke sector. Het familiebedrijf mag dan een lange historie hebben, zonen Gerwin en Johan kijken met vader - en nu nog directeur-eigenaar - Dick vooral vooruit. Vorig jaar verrees op de locatie aan de Montagestraat een duurzaam pand: gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Lees hier het verhaal van Van Dijk Transport.


Van melkveehouder in het groot naar vleeshandelaar in het klein - Frank Loeffen - Langenboom

Voor z’n areaal gerst - twee hectare maar - zou het weleens mogen regenen. “De problemen beginnen onderhand weer te komen, bij iedereen”, zegt Frank Loeffen op de zoveelste zonnige dag in het voorjaar van 2020. In Haps heeft Frank met echtgenote Carolina op z’n 61ste een kleinschalig boerenbedrijf, na jarenlang boer-in-het-groot te zijn geweest. Tegenwoordig doet Frank het anders: hij heeft een natuurinclusief bedrijf en verkoopt sinds eind vorig jaar vlees van eigen koeien, met groeiend succes. 

Lees hier het verhaal van Frank Loeffen.

Ondernemers Wim en Trea Kiers zetten volgende stap richting toekomst - Hoogeveen

In 2011 zagen de eerste plannen voor een nieuwe ligboxenstal voor onze melkkoeien het licht. ‘ Te vroeg’, oordeelde de bank. Van uitstel kwam geen afstel. Sinds vorig jaar staat op het melkveebedrijf van Wim en Trea Kiers en hun kinderen Romy en Stijn een ligboxenstal voor 200 koeien. De uitbreiding past in de toekomstvisie. “Uiteindelijk willen we toe naar een bedrijf dat jaarlijks 1,9 tot 2 miljoen kilogram melk produceert met een minimale hoeveelheid melkkoeien en met zo min mogelijk vreemde arbeid.”

Lees hier het verhaal van Wim en Trea Kiers.

Gebr. De Hollander digitaliseert - Bleiswijk

Van een grote autodealer met meerdere vestigingen kwam Angela Roelandse op de boekhouding bij Gebr. De Hollander terecht. Niet alleen een compleet andere omgeving, maar ook een andere manier van administreren. “Veel ging hier nog handmatig. Elke week moest ik met de hand nog de betalingen voor de bank invoeren.” Het was ‘wel enigszins ouderwets’, zegt Angela voorzichtig. Maar inmiddels is Gebr. De Hollander ook administratie-technisch up-to-date: met hulp van Alfa is alles gedigitaliseerd.

Lees hier het verhaal van Gebr. De Hollander.


Jaap Groenewoud - Aalsmeer

Jaap (34) is een van de vier vennoten van Loonwerkbedrijf Groenewoud. Naast Jaap zijn ook zijn vader, moeder en broer Dirk eigenaar van het Nieuw-Vennepse bedrijf. De geschiedenis van het échte familiebedrijf gaat ver terug. Jaap: “De opa van mijn opa, Jacob, startte het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn kleinschalige bedrijf was toen gevestigd in het buurtschap ’t Kabel, iets verderop in Nieuw-Vennep. Zijn eerste aankoop was een elektromotor. Jacob was van oorsprong geen Haarlemmermeerder, maar ‘emigreerde’, vroeger was je minstens een dag onderweg, vanuit Texel naar onze polder.” Loondorsers uit die tijd oogstten de tarwe met een dorsmachine: de tarwe kwam toen niet zoals tegenwoordig gelijk van het land. Het bedrijf groeide met meerdere dorsmachines en een team van seizoenarbeiders. Rond 1929 nam zijn jongste zoon Freek het bedrijf over en begin jaren zeventig mijn opa Piet, die het in 1997 weer aan mijn vader Eric overdroeg. Ook kwamen er andere agrarische werkzaamheden bij zoals het rooien van bieten en het zaaien en rooien van uien.”

Lees hier het verhaal van Jaap Groenewoud.

Restaurant Brasserie Ziel ziet mogelijkheden ondanks coronacrisis -  Groningen

Restaurant Brasserie Ziel bestaat uit twee verdiepingen en volgens Alwin is het een brasserie met een knipoog. “Onze restaurant is toegankelijk voor iedereen, van daghap tot aan exclusief eten. We willen graag onze gasten verrassen en in de watten leggen. Ruim acht jaar geleden, in de crisistijd, hebben Johanna en ik ons restaurant geopend. We hadden toen voor ogen een toegankelijke brasserie te zijn voor met name veertigers die lekker konden eten en loungen. Tegenwoordig verwelkomen we gasten van jong tot oud. Johanna en ik hebben beide een positieve mindset en kijken altijd naar wat wél mogelijk is. Zo waren we op het idee gekomen om een secretaressedag te organiseren voor alle bedrijven in de omgeving. Het was een ware verwenmiddag voor de secretaresses, waarin ze kennis maakten met ons restaurant en onze huiselijke sfeer. Dit heeft goed uitgepakt en inmiddels mogen we veel bedrijven uit de buurt verwelkomen in ons restaurant. Onze insteek is altijd een kwalitatief goed product, waarbij onze gasten niet hoeven te wachten. We hechten veel waarde aan de kwaliteit, en zijn dan ook trots op het feit dat we al een hele tijd op nummer één staan in de omgeving bij Tripadvisor.  

Lees hier het verhaal van Brassere Ziel.

Hilberts Bloembollen ervaart onzekere tijden voor de bloembollensector door Corona -  Groningen

Het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis op de hele samenleving en dus ook de bloembollensector een onmiskenbare invloed heeft. Wie zijn de kopers? Zijn er wel voldoende kopers? En tegen welke prijs worden de bollen verkocht? Dit zijn vragen die leven bij de telers, zo ook bij Martin en zijn vrouw Hilda van Hilberts Bloembollen in Beilen. Veel zal uiteindelijk afhangen van de vraag en op welke termijn de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen.

Lees hier het verhaal van Hilberts Bloembollen.

“Dankzij DISC komen je verbeterpunten naar buiten” - Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw -  Amersfoort

Op z’n 56ste staat Gert Timmer voor de moeilijkste beslissing uit zijn ondernemersloopbaan: het bedrijf dat hij 33 jaar terug begon overdragen. “En dat valt niet mee voor een beetje eigenwijs persoon”, zegt hij met een glimlach. Eigenwijs of niet: Gert pakt de overdracht van ‘Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw’ gedegen aan. Op advies van zijn eigen accountant - ‘die heb ik ook al 33 jaar’ - haalde hij Alfa erbij. In eerste instantie voor een second opinion, wat uiteindelijk heeft geleid tot een DISC-persoonlijkheidsanalyse om beter te kunnen schakelen met zijn potentiële opvolgers. “Het praat nu een stuk makkelijker.”

Lees hier het verhaal van Gert Timmer.


“Ook als familie moet je werken aan teambuilding” - 't Eekhoornnest -  Amersfoort

Ze bestaan nog, bungalowparken zonder tropische zwembaden, een uitgebreid horeca-aanbod en ADHD-achtige animatieteams. Zoals ‘t Eekhoornnest, dat zichzelf ‘de poort naar de Soester duinen’ noemt. ‘Onze gasten komen hier juist omdat het er niet is’, lacht Piers de Jong, die met drie zoons en een dochter de leiding over het park en het bijbehorende landgoed heeft. Juist die nauwe familieband maakt de samenwerking ook weleens wat minder eenvoudig. Een DISC-analyse van Alfa bracht uitkomst.

Lees hier het verhaal van 't Eekhoornnest.


Dijkman Bouw werkt ‘coronaproof’ door in laat-cyclische sector -  Aalten

De coronacrisis hakt er flink in bij diverse sectoren. De bouw is zo’n sector die altijd wat later op veranderingen reageert. De omzet zakt niet direct in bij wat economische tegenwind, maar het herstel komt ook later op gang. Ook bij Dijkman Bouw in Warnsveld staat de omzet niet ineens op het nulpunt. Toch merkt Jos Dijkman, de tweede generatie van het 43 jaar oude bouwbedrijf, al dat opdrachtgevers voorzichtiger worden. “We hebben nu nog een aantal lang lopende opdrachten, maar kleinere werken lopen al terug.” De 35 medewerkers zijn vooral actief in een cirkel van 30 kilometer rond het bedrijf. Onder meer met restauratie, een specialisme dat Dijkman Bouw zich sinds de vorige crisis eigen heeft gemaakt.

Lees hier het verhaal van Dijkman Bouw.


Van schrale varkenshouderij naar florerende zorgboerderij -  Aalten

Nog maar een jaar of twaalf terug snuffelden er varkens. In 2020 is de boerderij aan het Koopdieksken 3 in Aalten het terrein van kinderen met autisme, jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking en dementerenden. Ina en Gert Rutgers bieden met hun activiteitenboerderij ‘agrarische huiselijkheid’, zoals het heet op de website. Op de voormalige varkenshouderij is er van alles te doen voor iedereen die in de een of andere vorm zorg nodig heeft.

Lees hier het verhaal van activiteitenboerderij 'Agrarische huiselijkheid'.


Vloermouterij Masterveld brengt leven in de brouwerij bij familie Legters -  Zelhem

Hij hield op zijn tijd wel van een speciaalbiertje. “Een ambachtelijk bovengistend blond biertje, geen pils.” Maar dat hij van melkveehouder nog eens zou overschakelen op een vloermouterij, dat had Jan Legters vermoedelijk nooit ingecalculeerd. “Geen van onze drie dochters stond te springen om het bedrijf over te nemen.” Het kostte hem wel een paar traantjes bij het afscheid van de zestig koeien. “Dat was best een moeilijk moment.” Het werd ook het begin van een nieuwe uitdaging.

Lees hier het verhaal van Vloermouterij Masterveld.

Willem Rietberg, als ondernemer en privé getroffen door corona -  Zwolle

Nog maar anderhalf jaar terug zag de toekomst er voor Willem Rietberg zonnig uit, toen hij figureerde in Mens in bedrijf. Een paar succesvolle werkmaatschappijen, actief in opleidingen, werving en selectie en assessments in de zorgsector. Anno 2020 heeft die sector wel even andere prioriteiten en staat Willems omzet flink onder druk. In wat volgens zijn controller Wiebe ‘het beste jaar ooit ging worden’ kreeg hij ook nog eens te maken met corona, waar hij redelijk doorheen rolde. Wat niet is veranderd: zijn onverwoestbaar optimistische instelling. “We zien wel wat het brengt. Ik hoop een beetje bezinning bij iedereen.”

Lees hier het verhaal van Willem Rietberg. 

Domera: de bouwers van drijvende woningen 2.0 -  Gorinchem

De broers Vroegindeweij bouwen met Domera luxe woonarken. Drijvende woningen 2.0; duurzaam, snel en haalbaar.

Lees hier het verhaal van Domera.

Vertrouwen hebben in onzekere tijden -  Manege Gasselte - Groningen

Er zijn bedrijven en verenigingen die hard geraakt zijn door de coronacrisis. De aankomende tijd wordt een grote uitdaging en dit gaat ons allemaal aan het hart. Eigenaar Jos Krapels van manege Gasselte vertelt wat de corona crisis met hem doet en wat maakt dat hij optimistisch blijft.  

Lees hier het verhaal van manege Gasselte.

Ismail Gunes: pieken en dalen door de coronacrisis -  Aalsmeer

Er zijn bedrijven die hard geraakt zijn door de coronacrisis. Er zijn ook bedrijven waar de vraag naar hun diensten en producten juist fors toeneemt. Ondernemer Ismail Gunes kan met allebei meepraten. Waar zijn evenementencentrum Sky Palace nog minimaal tot 28 april dicht is, kan hij het met zijn beveiligingsbedrijf 020 Security maar nét bijbenen. “Of ik ineens zeventien beveiligers extra kon leveren voor een grote supermarktketen!”

Lees hier het verhaal van Ismail Gunes.

"lk breng zelfs de roddelblaadjes bij de klanten langs" - Adrie's Hairstyling - Raamsdonksveer

Nee, als een koude douche kwam de sluiting van de kapsalons door de coronacrisis niet voor Adrie Oomen. “We waren ons al een beetje erop aan het voorbereiden”, zegt de naamgeefster van Adrie’s Hairstyling in Zaltbommel. Maar de verlenging die minister-president Rutte op 21 april bekendmaakte, kwam wel hard aan. “Dit is erg zuur, nog drie weken erbij.” Via Facebook onderhoudt ze actief het contact met haar klanten. En nood maakt creatief: de verfpakketjes tegen grijze uitgroei voorzien zelfs in een behoefte.

Lees hier het verhaal van Adrie's Hairstyling.

"Ik vind het mooi om iets op te bouwen" - melkveehouderij Steenbeek - Zwolle

Nee, het hoeft allemaal niet groot-groter-grootst in de melkveehouderij. “Wat wij willen, is een traditioneel gezinsbedrijf”, zegt Wouter Steenbeek (29). Samen met zijn vrouw Hannah (24) heeft hij inmiddels zo’n bedrijf, aan de Mandjeswaardweg in Kampen. Met 75 koeien en 46 hectare pachtgrond kun je óók bestaansrecht hebben. “Je wordt er misschien niet rijk van, maar we wonen mooi vrij en zijn eigen baas.”

Lees hier het verhaal van melkveehouderij Steenbeek.

Corona bezorgt gerberakweker Rino Mans geen slapeloze nachten - Topline Gerbera - Raamsdonksveer

“Je loopt altijd met plezier door de kwekerij. Maar dat is nu wel iets anders”, zegt Rino. De afgelopen week zag hij een half miljoen bloemen in de container verdwijnen. Toch gaat hij niet bij de corona-pakken neerzitten. “Als de markten van lieverlee weer open gaan, moeten we startklaar staan.”

Lees hier het verhaal van Topline Gerbera.

Vertrouwen hebben in onzekere tijden - Manege Gasselte - Groningen

Er zijn bedrijven en verenigingen die hard geraakt zijn door de coronacrisis. De aankomende tijd wordt een grote uitdaging en dit gaat ons allemaal aan het hart. Eigenaar Jos Krapels van manege Gasselte vertelt wat de corona crisis met hem doet en wat maakt dat hij optimistisch blijft.  

Lees hier het verhaal van manege Gasselte

V.O.F. Veurink te Collendoorn - Als melkveehouder moet je er het beste van maken - Nijverdal

Op z’n tweeëntwintigste was Patrick Eggengoor ineens hoofdverantwoordelijk voor een melkveebedrijf met 150 koeien en 70 stuks jongvee. Als in 2016 zijn oom Alex met wie hij samenwerkt plotseling overlijdt, staat hij er alleen voor. Vier jaar later kan V.O.F. Veurink concluderen dat het er goed voorstaat. Met hulp van moeder Ali, vader Henk, broer Rienk en vriendin Megan draait het bedrijf in Collendoorn prima.

Lees hier het verhaal van V.O.F. Veurink

Kwekerij Scholte, al 25 jaar een bloeiend bedrijf - Heythuysen

Het voorjaar laat zich nog niet zien in het land. Maar aan de Dekeshorst in Helden oogt het alvast lente-achtig, met kleurige voorjaarsbloemen op de velden. Half februari begint normaal gesproken het seizoen voor de drie broers Scholte. “Maar nu moet het eigenlijk nog beginnen. Het mooie weer moet nog komen, dan gaan mensen pas weer naar buiten om plantjes te kopen”, zegt Jasper. Kwekerij Scholte is specialist in trendy voorjaars- en zomerbloeiers.

Lees hier het verhaal van Kwekerij Scholte. 

Jasper Fijma, van supermarktmanager tot vakman  -  Heerhugowaard

In de supermarkt komt hij alleen nog maar om een boodschap te doen. Maar veel had het niet gescheeld of Jasper Fijma was er geëindigd als bedrijfsleider. Een onverwachte carrièremove maakt dat hij alweer jaren actief is in het leggen en onderhouden van vloeren, het maken van keukens en het verfraaien van interieurs. En niet zonder succes. De VOF die hij samen met zijn partner Ellen Groot heeft, is hoognodig toe aan een vaste medewerker.

Lees hier het verhaal van Jasper Fijma.

Mint Interieur  -  Hardenberg/Nijverdal

Een authentieke houtgeur komt ons tegemoet aan de Heesweg 16 in Raalte. Het is het hout waar ze bij Mint Interieur wel raad mee weten: voor een keuken, bijkeuken, kast of welk ander meubel op maat dan ook. Het bedrijf van Michel in ‘t Veld en Jody Scholten telt 26 medewerkers. Het ambacht van interieurbouw gaat er goed samen met hightech-machines en ERP-systemen.

Lees hier het verhaal van Mint Interieur.

“Ik ken de klanten, hun kinderen en hun kleinkinderen” - Versbakker van Veenen  -  Groningen/Emmen

De warme bakker op zijn retour? “Wij zijn nog lang niet van plan om te stoppen”, lacht Rineke van Veenen. Samen met echtgenoot Hendrik heeft Versbakker Van Veenen twee winkels in Emmen, in winkelcentrum Bargeres en in winkelcentrum De Rietlanden. Twee florerende winkels, waar de geur van versgebakken brood klanten nog altijd naar binnen lokt. Het is de derde generatie in de zaak, sinds de opa van Rineke in 1933 met bakken begon.

Lees hier het verhaal van Versbakker van Veenen.

Boerderij Eben Haezer, pionier in bed en breakfast -  Zwolle/Meppel

Zijn ouders waren een van de eersten om er naast de boerderij nog andere activiteiten naast te doen. “Nu is het algemeen bekend. Maar toen braken de mensen hun tong erover: bed and breakfast, wat is dat?”, lacht Christiaan van Dalfsen. Wat vader Wout en moeder Tineke in 1998 startten, is inmiddels een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf in Staphorst: een melkveebedrijf met verblijfs- en vergaderaccommodatie. “Het één zou niet meer zonder het ander kunnen.”

Lees hier het verhaal van Boerderij Eben Haezer.

Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten - Auto Drenthe Groep - Emmen/Hoogeveen 

“Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten. Ik ben geen automan, ik ben een mensen mens”, aldus ondernemer Martin Jutstra, DGA van Auto Drenthe Groep. “Al ruim 17 jaar ben ik ondernemer in het autovak. Wij zijn Toyota-dealer met filialen in Hoogeveen (Auto Ruyne BV)  Emmen (Auto Lunenborg BV) en Assen (Auto Gorter BV). Daarnaast hebben we een leasemaatschappij Mobiliteitslease Drenthe, een leasemaatschappij voor alle merken.”

Lees hier het verhaal van Auto Drenthe Groep. 

Koffiehuis De Oude Waal, een pareltje in de Ooijpolder - Dodewaard

Over de Ooijse Bandijk komen in de vroegte twee wandelaars aangelopen. Zouden die op de lucht afkomen van de huisgebakken appeltaart (€ 3,25)? Met een strakblauwe lucht ziet het er vandaag naar uit dat het koffiehuis De Oude Waal zelfs begin februari niet over klandizie te klagen heeft. En dan te bedenken dat het koffiehuis van Johan en - vooral - Geneviève Poelen amper vier maanden open is.

Lees hier het verhaal van Koffiehuis De Oude Waal. 

Plexus Fysiotherapie - Raamsdonksveer

Plexus Uithoorn is 1 september 2005 opgericht en is gevestigd in sportschool Plux en in Gezondheidscentrum De Waterlinie. De overige praktijken van Plexus zitten verspreid in Amsterdam. De inmiddels 56-jarige therapeut die van oorsprong uit Vinkeveen komt, zit als enige vennoot in beide maatschappen.

Lees hier het verhaal van Plexus Fysiotherapie. 

Govers Mechanisatie: 'We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. '' - Raamsdonksveer

Geen boer zonder trekker. En in Midden-Brabant komt die trekker - en een heleboel andere landbouwmachines - nogal eens bij Govers Mechanisatie vandaan. In 2007 begon Ger voor zichzelf. En na twaalf en een half jaar heeft hij eigenlijk nog maar één probleem: ervoor zorgen dat de zaak aan de Industrieweg 2 in Waspik niet groter wordt. “We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. Zeker met de technieken waar wij mee bezig zijn wil een klant al antwoord voordat-ie de vraag heeft gesteld.”

Lees hier het verhaal van Govers Mechanisatie.

Visscher, een familiebedrijf van Hollandse bodem - Zwolle

Nog één jaar en dan kan de vlag voor het eeuwfeest uit bij grondverzetbedrijf Visscher in Mastenbroek en Almere. Met Gerjan en Gert staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Gerjan als - officieus - financieel directeur, broer Gert als technisch directeur. “Ik ben helemaal niet technisch, dus samen pakt het uitstekend uit”, zegt Gerjan.

Lees hier het verhaal van grondverzetbedrijf Visscher. 

Verhuizen naar Dalfsen, met hulp van...een accountant - Barneveld

Van 1100 vleeskalveren naar ruim 2600. Van Uddel naar Dalfsen. En van een administratiekantoor naar een accountantskantoor. Dat is in het kort het verhaal van Arno en Annie Pluim. Sinds half oktober vorig jaar zijn de twee de trotse eigenaren van ‘een supermooi vleeskalverenbedrijf’ aan de Veldweg 9a. Het klinkt als een hele omschakeling, maar Arno is er nuchter over. “Ik doe het hier makkelijker dan op het bedrijf in Uddel.”

Lees hier het verhaal van Arno en Annie Pluim. 

Het goede gevoel van franchisenemer Jan Wigchers van SNS - Assen

Noem een bank en Jan Wigchers heeft er gewerkt. ING, Rabo, ABN Amro, Friesland Bank. En bij sommige zelfs twee keer. Dat hij met die ervaring nog eens zijn ‘eigen’ bank zou starten - als franchiser - is dan ook geen verrassing. Sinds drie jaar bedient Jan samen met zijn vaste team van 10 medewerkers 2 SNS Winkels in Assen en Hoogeveen én sinds kort een Servicepunt in Beilen.

Lees hier het verhaal van Jan Wigchers. 
 

Logitrade - Aalsmeer

Een accuraat voorraadbeheer, efficiënt orders picken, transportsystemen en een juiste opslagruimte: zomaar een greep uit de logistieke uitdagingen die Logitrade graag met haar klanten in de Benelux, van klein tot groot, aangaat. Robbert Mäkel (40) is een van de twaalf medewerkers die Logitrade succesvol in de markt zet. De Kudelstaarter is sales en marketing directeur bij deze system integrator van intra logistieke oplossingen. Samen met Joep Weel is hij sinds twee jaar eigenaar van het bedrijf en vanaf dat moment focussen beide heren zich volledig op de automatisering: van ‘Excel naar CRM’.

Lees hier het verhaal van Logitrade.

De Vliegende start van RAEMA Caravans en Campers - Heythuysen

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Lees hier het verhaal van RAEMA Caravans en Campers.

"Nu komt het echte gevoel van boeren naar voren" - Zwolle

De koeien staan tevreden op stal aan de Molenhoeksweg 3 in Rouveen. “Veel lucht en licht. De koeien voelen zich hier prettig”, zegt Albert Hulst met een goedkeurend knikje. Ook Albert, echtgenote Aaltje en hun drie kinderen voelen zich prettig op het bedrijf dat ze in 2008 nieuw bouwden. Alleen: die toekomst. Albert: “Ik had vroeger een heel ander beeld bij het boer zijn. Het is nu wel: big brother is watching you.”

Lees hier het verhaal van de familie Hulst.

En dan lees je op Facebook: je melk was heerlijk! - Groningen

Ze zijn het schoolvoorbeeld van het melkveehouderijbedrijf van de toekomst. Boeren op een zo natuurlijke wijze, niet biologisch maar het komt dicht in de buurt en mag dus officieel niet zo heten. Nagenoeg zelfvoorzienend. Een minimaal gebruik van antibiotica. Amper ammoniakuitstoot. Actief voor vogels en bodem op hun honderd hectare weiland. En toch is die toekomst voor Hans en Yvonne Oosterhuis, hun drie zoons en 170 koeien nog lang niet verzekerd. Tenminste, op deze locatie in aan De Broeken in Wittelte, iets boven Uffelte. De reden: op 170 meter afstand ligt een van de - inmiddels beruchte - Natura 2000-gebieden.

Lees hier hetverhaal van De Verse Melktap Wisselte.

Broederliefde voor smartphonehoesjes - Amersfoort

Ze dachten ‘misschien wel vijftig hoesjes per dag’ te kunnen verkopen. Het zijn inmiddels heel wat grotere aantallen die dagelijks het pand verlaten in Leusden, hoofdkwartier van Smartphonehoesjes.nl. Of eigenlijk ‘Hooftkwartier’, want het bedrijf wordt geleid door drie broers Hooft: oprichter Martijn (31), die ooit die gedenkwaardige prognose deed, Marcel (34) en Stefan (27). Nu het e-commercebedrijf de Nederlandse markt domineert, wordt het zelfs tijd voor internationale expansie.

Lees hier het verhaal van Smartphonehoesjes.nl 

Het tweede leven voor meubelfabrikant LABEL Van den Berg - Raamsdonksveer

Voor meubelliefhebbers is het een bekende naam: LABEL met daaronder klein Van den Berg. Die toevoeging verwijst naar de fameuze oprichter van weleer, ontwerper Gerard van den Berg. Ook al is hij niet langer meer exclusief verbonden aan het merk, toch houdt de tweede generatie de herinnering nog altijd levend. “Bij de doelgroep waar wij ons op richten wekt zijn naam en onze familienaam Van den Berg vertrouwen op”, zegt de helft van die tweede generatie, Marieke van den Berg.

Lees hier het verhaal van LABEL Van den Berg. 

“Ik werk liever in mijn bedrijf dan áán mijn bedrijf” - AKROH Industries - Zwolle

“Toen ik begon had ik nooit de ambitie om een ondernemer met veertig man personeel te worden”, zegt Arend-Jan Horst. De eigenaar van AKROH Industries zegt het met enige zelfspot. Want aan de Ampèrestraat in Zwolle is de personeelsteller inmiddels lang en breed voorbij de zestig. En in meer dan vijftig landen over de hele wereld zijn de kunststof en halsbandproducten van AKROH Industries al te koop.

Lees hier het verhaal van AKROH Industries.

“Door dicht bij de boer te staan zijn wij groter geworden” - AgroNoord / ProAgro - Hoogeveen

Hij was vijftien jaar boer. Stopte omdat hij graag wat meer mensen om zich heen had. Dat is aardig uitgekomen. Als directeur (‘maar ik noem mezelf nooit directeur’) van AgroNoord en ProAgro onderhoudt Jan Katerberg inmiddels een stuk of vijfentwintig gezinnen. Sinds hij het bedrijf zeven jaar terug overnam, is AgroNoord met dochter ProAgro driemaal zo groot geworden.

Lees hier het verhaal van AgroNoord.

Een nieuwe auto kost bij Autowascentrum Beilen twaalf euro - Groningen

Het is spitsuur bij Autowascentrum Beilen. Altijd hetzelfde liedje als het een tijd flink regent eind november, weet eigenaar Harold Moes. “Als het droog is wordt de auto niet vies, maar nu komt iedereen. Ach, dan gaat de dag tenminste lekker snel en weet je aan het eind dat je weer wat hebt verdiend”, lacht hij. Tussen twee behandelingen door neemt Harold even tijd om stoom af te blazen.

Lees hier het verhaal van Autowascentrum Beilen. 

De Drie Wedden - Een melkveebedrijf met toekomst - Gorinchem

De overheid wil naar een meer duurzame veeteelt in ons land toe. In Noordeloos is alvast een goed voorbeeld te vinden van hoe zo’n bedrijf eruit kan zien: De Drie Wedden. Het bedrijf met 140 melkkoeien en 120 ossen houdt er een biologische bedrijfsvoering op na. Inclusief eigen webwinkel voor het vlees van de ossen, deelname in zelfbedieningswinkel Symbiose en het beheer over 90 hectare natuur tussen de A2 en de A27. “Dit bedrijf is een voorbeeld dat de biologische werkwijze ook rendabel is.”

Lees hier het verhaal van De Drie Wedden. 
 
 

Edwin Jansen, liever aan de kantbank dan in de schoolbank - Jansen Metaalbewerking - Achterhoek

Op z’n zestiende kwam hij van de lts. “En niet omdat ik klaar was, maar omdat ze niet zo blij met me waren”, zegt Edwin Jansen met een brede glimlach. Precies 31 jaar later is hij als gesjeesde lts’er eigenaar van een eigen metaalbewerkingsbedrijf dat de opdrachten maar net aan kan. Tussen de kantbanken, de zaagmachines en de lasersnijders van Jansen Metaal in Aalten voelt hij zich beter thuis dan in de schoolbanken. 
 
Lees hier het verhaal van Jansen Metaalbewerking.
 
 

Van der Hulst Bouwbedrijf - Aalsmeer

Het bouwbedrijf van Yvonne van der Hulst ligt verscholen aan de Akervoorderlaan 6 in Lisse en zet de trend op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf dat in 1964 door haar vader werd opgericht, bestond 4 oktober 55 jaar. 14 jaar geleden nam Yvonne het stokje van haar vader over en koos ze heel bewust de weg van duurzaam bouwen. Verder denken dan de wet voorschrijft, dat is wat Yvonne doet. Is het daarom dat ook haar meest recente project in Voorhout zo succesvol is en zij meerdere duurzaamheidsprijzen won?
 
Lees hier het verhaal van Van der Hulst Bouwbedrijf. 
 
 
 

Van Helvoort Company in Brakel: de beste zijn en blijven! - Raamsdonksveer

In 2013 zwaaiden vader en drie zoons Van Helvoort de traditionele troschrysant uit. Het bedrijf ging door met de Santini, het kleinere bloemrijke zusje. Zestig miljoen Santini-stelen verlaten elk jaar de vier vestigingen van Van Helvoort Company in Brakel, verdeeld over zo’n twintig verschillende variëteiten.
 
Lees hier het verhaal van Van Helvoort Company.
 
 

Gerben Braakman: “Wij zijn melkveebedrijf, zorgboerderij en natuurbeheerder ineen” - Agara Hoeve - Meppel

Het gebeurt allemaal in het Drentse Dwingeloo; hier staat de Agara Hoeve, het bedrijf van de broers Gerben en Roelof Braakman en hun echtgenotes, Agnitha en Anne-Marleen. Zeven jaar geleden namen ze het bedrijf van hun vader over – en in die periode gebeurde er veel. Doorgaan met biologisch boeren was daarbij nooit een onderwerp van discussie, wel kwam er wat bij: woonzorg en natuurbeheer. Die combinatie geeft de families Braakman veel voldoening. Zij slagen er op deze manier in om landbouw, zorg en natuurbeheer in elkaar te laten grijpen, vanuit hun christelijke levensovertuiging.
 
Lees hier het verhaal van de Agara Hoeve.
 
 

Molenaar Food Finish - Nijverdal

Hij komt net terug van ‘iets nieuws bekijken’. Want dáár houdt Gerben Molenaar van. De naamgever van Molenaar Food Finish in Nijverdal ontwikkelde zelfs recent een nieuwe sinaasappelpers, samen met de fabrikant. “Als ik geloof in een nieuw product ga ik er honderdduizend procent voor.” Met die pers, met slagroomautomaten en apparatuur om eieren te pasteuriseren, is hij een bekende naam in een niche van de foodmarkt.
 
Lees hier het verhaal van Molenaar Food Finish.
 
 

Jack Boelens, voor alle Alfa-klanten die zich niet fit voelen - Langenboom

Als je érgens zin krijgt om aan je levensstijl te werken, dan is het wel hier. ‘Hier’ is de gym – zeg maar oneerbiedig de werkplaats – van personal trainer en lifestylecoach Jack Boelens: een inspirerend uitzicht op de schitterende nieuwe golfbaan Bernardus in Cromvoirt. Tussen twee sessies met klanten door strijken we neer om van Jack te horen wat we aan onze ‘lifestyle’ kunnen verbeteren.

Lees hier het verhaal van Jack Boelens. 

Scoren met een sportzaak, ook in tijden van internet - Posno Sport - Heythuysen

Precies twintig jaar terug nam John Tegels samen met echtgenote Christel het toenmalige Posno Sport in Roermond over. Spijt heeft hij er nog geen moment van gehad. Of toch wel: “Ja, dat ik het niet eerder heb gedaan”, lacht hij op een vroege dinsdagmorgen in de Kruisherenstraat. Kom bij John niet aan met klaagverhalen over sportzaken die de strijd verliezen van internet. Ook online verkoopt hij z’n spullen, en in steeds grotere aantallen. En met de formule Sport 2000 Soccer Center heeft hij een manier gevonden om grote merken als Adidas en Nike aan zich te binden.

Lees hier het verhaal van Posno Sport. 

Brabantse wortels in het Groningse boerenland - Krekwakwou - Groningen

Alweer ruim dertig jaar boeren twee Brabantse boerenzonen in de noordoosthoek van Groningen. Met z’n tweeën hebben Gijs van Oostrum en zijn iets oudere broer Hugo het beheer over Krekwakwou, een gemengd bedrijf met melkkoeien en landbouw in Scheemda. En dan heeft Gijs er tegenwoordig ook nog een handeltje bij in overdrukventilatiesystemen voor kalver- en koeienstallen. En die Brabantse roots? Gijs: “Het is hier goed boeren!”

Lees hier het verhaal van Krekwakwou.

Ondernemer in beeld VOF H.J. van Beek uit Doesburg - Zelhem

Hij heeft er net een elfdaagse trip naar Amerika opzitten. En als hij geen 49 jaar was, zou Henri van Beek uit Doesburg serieus overwegen om de oversteek te maken met z’n melkveebedrijf. “Hier in Nederland heb je zoveel wet- en regelgeving... het stapelt allemaal maar op, je raakt het overzicht kwijt.” Toch blijven de 200 melkkoeien gewoon in de stal aan de Verhuellweg in Doesburg staan, waar twee potentiële bedrijfsopvolgers al staan te trappelen.

Lees hier het verhaal van VOF H.J. van Beek uit Doesburg. 

Ondernemer op je 53ste, maar wel met drie bedrijven tegelijk - Groningen

Op z’n 53ste begint hij voor zichzelf. Pás op z’n 53ste, maar ook weer niet helemaal onverwacht.

“We waren thuis met zeven kinderen. Met mij erbij zijn er zes ondernemer geworden.” Tien jaar later vindt Rudy Daniëls zich terug als eigenaar van maar liefst drie ondernemingen. Die op het eerste gezicht allemaal iets anders doen: energieadvies geven, pluimveemest verbranden en woningbouwprojecten ontwikkelen. “Ja, je kunt zeggen dat het drie uiteenlopende activiteiten zijn. Maar de rode draad is duurzaamheid.”

Lees hier het verhaal van Rudy Daniëls.

Ondernemer in beeld: Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra - Nijverdal

"Met investeringen willen we meerwaarde behalen in loonwerk"

Loonwerk in de agrarische sector: het is tegenwoordig wel iets meer dan rondjes rijden op een trekker. Tenminste, bij Loon- en Grondverzetbedrijf Koonstra. Precisielandbouw heeft z’n intrede gedaan bij het bedrijf in Vinkenbuurt. Harry en Anita Koonstra investeren bewust in innovatie. “We willen ons onderscheiden van het traditionele agrarische loonbedrijf.”
 
Lees hier het verhaal van Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra.
 


Ondernemer in beeld: camping Everstein - Aalsmeer

De gezinscamping Everstein ligt aan de Lekdijk in de provincie Utrecht, vlakbij Vianen in een prachtig bebost gebied aan de Hagesteinse plas. Je kunt je tentje er voor een nacht opzetten, een seizoensplek voor een aantal maanden huren of nog langer verblijven in een luxe chalet. De camping wordt gerund door Kees (59) en zijn vrouw Han (59) van Soest. Het seizoen loopt van mei tot en met september.

Lees hier het verhaal van Camping Everstein. 

Bewuste boer Willy Baltussen weigert om te gaan doemdenken - Langenboom

Er staat een opvallend bord aan de Hanenkampseweg 2 in Landhorst. Het bedrijfsbord van ‘Land van Cuyk Boert Bewust’ maakt duidelijk dat Willy en Petra Baltussen hier niets te verbergen hebben. Iedereen is welkom. Want de twee melkveehouders willen aan iedereen die het maar wil horen ‘hun verhaal vertellen’. ‘Kinderen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Die denken dat het in de supermarkt groeit.’ Melkveebedrijf de Velderhoeve is een van de vijftien boeren uit de regio die het initiatief van Boer bewust omarmen.

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf de Velderhoeve. 

Fysiotherapiepraktijk SMC Noord wilt zich kunnen meten met de grote praktijken - Emmen

In 2016 stopte een bestaande fysiotherapiepraktijk in Erica. Samen met fysiotherapeut Bart de Boer zag manueel therapeut Celine Polman haar kans schoon om er iets nieuws te beginnen. Drie jaar later is SMC Noord een bloeiende praktijk. Twaalf medewerkers, een vaste fysiotherapeut gestationeerd bij profvoetbalclub FC Emmen en patiënten die soms wel honderd kilometer rijden voor een behandeling.

Lees hier het verhaal van SMC Noord. 

Montis Zuidplas: nieuw bedrijf, nieuwe accountant - Bleiswijk

De teler die een groeistap wil maken kan geen detail over het hoofd zien. De keus van je product, de variëteit, de energiestrategie en arbeidsverdeling spelen vanzelfsprekend een rol. Maar ook zaken als positionering, marktsegmentatie, marketingcommunicatie. En zelfs de keus van je accountant kan het verschil maken. Een goed voorbeeld is dichtbij huis te vinden: kwekerij Montis Zuidplas in Moerkapelle. “Ik heb nu een veel beter inzicht op cijfermatig niveau.”

Lees hier het verhaal van Montis Zuidplas. 

Van chauffeur naar ondernemer: ‘Collega’s onder elkaar’ - Jeffrey van Gils Transport - Raamsdonksveer

Een jaar of zeven terug informeert chauffeur Jeffrey van Gils voorzichtig bij zijn baas Henk van der Linden ‘of hij niet een vrachtwagen kan overnemen om voor zichzelf te beginnen’. Henk stuurt ‘m weg met het advies om eerst maar eens zijn ondernemerspapieren te gaan halen. Een jaar later klopt Jeffrey weer aan bij hem. En nu doet Henk hem een heel ander aanbod: de zaak overnemen. Van chauffeur wordt hij transportondernemer, met vier man personeel en evenzoveel tankwagens.

Lees hier het verhaal van Jeffrey van Gils Transport. 

“lk heb zelf ook getimmerd, ik spreek dezelfde taal” -  Aannemersbedrijf Eikenaar - Zwolle

Het zijn hectische tijden in de bouw. En ook bij Aannemersbedrijf Eikenaar in Zwolle is er over werk niet te klagen. Toch klinkt Rudi Eikenaar op een vroege donderdagmorgen niet als iemand bij wie de stressmeter heel ver in het rood uitslaat. “Welnee. Ik ben altijd ‘s morgens zeven uur op de zaak en probeer om zes uur ‘s avonds thuis te zijn. Dan mag ik na achten nog weleens iets beetpakken, maar in het weekend ben ik er voor thuis.”

Lees hier het verhaal van Aannemersbedrijf Eikenaar. 

Er mag wel weer eens een buitje vallen van Jan Kersten -  firma Kersten - Hospers - Emmen

“De aardappelen en de suikerbieten staan er goed op”, zegt Jan Kersten met een kennersoog. “Maar een buitje is onderhand wel welkom voor het gewas, want al met al is het een droog voorjaar geweest.” De dramatische zomer van 2018 is de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht nog lang niet vergeten. “We hadden dertig procent minder opbrengst.”

Lees hier het verhaal van firma Kersten-Hospers.

"Ik kan aan de telefoon al horen wie er een prijsbeller is" -  Roseboom Kalverhokken - Barneveld

Een beetje uit de hand gelopen hobby, noemt hij het zelf. Dat mag gerust een nogal bescheiden constatering worden genoemd. Want onderhand is het bouwen van kalverhokken een stevige tweede poot onder het bedrijf van Gijsbert en zoon Gijsbert Roseboom. (“Ja, mijn vader heette ook Gijsbert!”) Wat begon als een Hollands melkveehouderij, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met klandizie uit geheel Europa.

Lees hier het verhaal van Roseboom Kalverhokken.

“We zien onze klanten het liefst zo min mogelijk terug" -  Hengeveld Bike Center - Aalten

Het is druk in Hengeveld Bike Center in Aalten. “Het is weer het seizoen hè”, zegt Gert Aarnink met een verwijzing naar de strakblauwe lucht. “En d