Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Vestigingen lichten periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van de ondernemingen die behandeld zijn in 'Ondernemer in beeld'. 

Molenaar Food Finish - Nijverdal

Hij komt net terug van ‘iets nieuws bekijken’. Want dáár houdt Gerben Molenaar van. De naamgever van Molenaar Food Finish in Nijverdal ontwikkelde zelfs recent een nieuwe sinaasappelpers, samen met de fabrikant. “Als ik geloof in een nieuw product ga ik er honderdduizend procent voor.” Met die pers, met slagroomautomaten en apparatuur om eieren te pasteuriseren, is hij een bekende naam in een niche van de foodmarkt.
 
Lees hier het verhaal van Molenaar Food Finish.
 
 

Jack Boelens, voor alle Alfa-klanten die zich niet fit voelen - Langenboom

Als je érgens zin krijgt om aan je levensstijl te werken, dan is het wel hier. ‘Hier’ is de gym – zeg maar oneerbiedig de werkplaats – van personal trainer en lifestylecoach Jack Boelens: een inspirerend uitzicht op de schitterende nieuwe golfbaan Bernardus in Cromvoirt. Tussen twee sessies met klanten door strijken we neer om van Jack te horen wat we aan onze ‘lifestyle’ kunnen verbeteren.

Lees hier het verhaal van Jack Boelens. 

Brabantse wortels in het Groningse boerenland - Krekwakwou - Groningen

Alweer ruim dertig jaar boeren twee Brabantse boerenzonen in de noordoosthoek van Groningen. Met z’n tweeën hebben Gijs van Oostrum en zijn iets oudere broer Hugo het beheer over Krekwakwou, een gemengd bedrijf met melkkoeien en landbouw in Scheemda. En dan heeft Gijs er tegenwoordig ook nog een handeltje bij in overdrukventilatiesystemen voor kalver- en koeienstallen. En die Brabantse roots? Gijs: “Het is hier goed boeren!”

Lees hier het verhaal van Krekwakwou.

Ondernemer in beeld VOF H.J. van Beek uit Doesburg - Zelhem

Hij heeft er net een elfdaagse trip naar Amerika opzitten. En als hij geen 49 jaar was, zou Henri van Beek uit Doesburg serieus overwegen om de oversteek te maken met z’n melkveebedrijf. “Hier in Nederland heb je zoveel wet- en regelgeving... het stapelt allemaal maar op, je raakt het overzicht kwijt.” Toch blijven de 200 melkkoeien gewoon in de stal aan de Verhuellweg in Doesburg staan, waar twee potentiële bedrijfsopvolgers al staan te trappelen.

Lees hier het verhaal van VOF H.J. van Beek uit Doesburg. 

Ondernemer op je 53ste, maar wel met drie bedrijven tegelijk - Groningen

Op z’n 53ste begint hij voor zichzelf. Pás op z’n 53ste, maar ook weer niet helemaal onverwacht.

“We waren thuis met zeven kinderen. Met mij erbij zijn er zes ondernemer geworden.” Tien jaar later vindt Rudy Daniëls zich terug als eigenaar van maar liefst drie ondernemingen. Die op het eerste gezicht allemaal iets anders doen: energieadvies geven, pluimveemest verbranden en woningbouwprojecten ontwikkelen. “Ja, je kunt zeggen dat het drie uiteenlopende activiteiten zijn. Maar de rode draad is duurzaamheid.”

Lees hier het verhaal van Rudy Daniëls.

Ondernemer in beeld: Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra - Nijverdal

"Met investeringen willen we meerwaarde behalen in loonwerk"

Loonwerk in de agrarische sector: het is tegenwoordig wel iets meer dan rondjes rijden op een trekker. Tenminste, bij Loon- en Grondverzetbedrijf Koonstra. Precisielandbouw heeft z’n intrede gedaan bij het bedrijf in Vinkenbuurt. Harry en Anita Koonstra investeren bewust in innovatie. “We willen ons onderscheiden van het traditionele agrarische loonbedrijf.”
 
Lees hier het verhaal van Loon en Grondverzetbedrijf Koonstra.
 


Ondernemer in beeld: camping Everstein - Aalsmeer

De gezinscamping Everstein ligt aan de Lekdijk in de provincie Utrecht, vlakbij Vianen in een prachtig bebost gebied aan de Hagesteinse plas. Je kunt je tentje er voor een nacht opzetten, een seizoensplek voor een aantal maanden huren of nog langer verblijven in een luxe chalet. De camping wordt gerund door Kees (59) en zijn vrouw Han (59) van Soest. Het seizoen loopt van mei tot en met september.

Lees hier het verhaal van Camping Everstein. 

Bewuste boer Willy Baltussen weigert om te gaan doemdenken - Langenboom

Er staat een opvallend bord aan de Hanenkampseweg 2 in Landhorst. Het bedrijfsbord van ‘Land van Cuyk Boert Bewust’ maakt duidelijk dat Willy en Petra Baltussen hier niets te verbergen hebben. Iedereen is welkom. Want de twee melkveehouders willen aan iedereen die het maar wil horen ‘hun verhaal vertellen’. ‘Kinderen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Die denken dat het in de supermarkt groeit.’ Melkveebedrijf de Velderhoeve is een van de vijftien boeren uit de regio die het initiatief van Boer bewust omarmen.

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf de Velderhoeve. 

Fysiotherapiepraktijk SMC Noord wilt zich kunnen meten met de grote praktijken - Emmen

In 2016 stopte een bestaande fysiotherapiepraktijk in Erica. Samen met fysiotherapeut Bart de Boer zag manueel therapeut Celine Polman haar kans schoon om er iets nieuws te beginnen. Drie jaar later is SMC Noord een bloeiende praktijk. Twaalf medewerkers, een vaste fysiotherapeut gestationeerd bij profvoetbalclub FC Emmen en patiënten die soms wel honderd kilometer rijden voor een behandeling.

Lees hier het verhaal van SMC Noord. 

Montis Zuidplas: nieuw bedrijf, nieuwe accountant - Bleiswijk

De teler die een groeistap wil maken kan geen detail over het hoofd zien. De keus van je product, de variëteit, de energiestrategie en arbeidsverdeling spelen vanzelfsprekend een rol. Maar ook zaken als positionering, marktsegmentatie, marketingcommunicatie. En zelfs de keus van je accountant kan het verschil maken. Een goed voorbeeld is dichtbij huis te vinden: kwekerij Montis Zuidplas in Moerkapelle. “Ik heb nu een veel beter inzicht op cijfermatig niveau.”

Lees hier het verhaal van Montis Zuidplas. 

Van chauffeur naar ondernemer: ‘Collega’s onder elkaar’ - Jeffrey van Gils Transport - Raamsdonksveer

Een jaar of zeven terug informeert chauffeur Jeffrey van Gils voorzichtig bij zijn baas Henk van der Linden ‘of hij niet een vrachtwagen kan overnemen om voor zichzelf te beginnen’. Henk stuurt ‘m weg met het advies om eerst maar eens zijn ondernemerspapieren te gaan halen. Een jaar later klopt Jeffrey weer aan bij hem. En nu doet Henk hem een heel ander aanbod: de zaak overnemen. Van chauffeur wordt hij transportondernemer, met vier man personeel en evenzoveel tankwagens.

Lees hier het verhaal van Jeffrey van Gils Transport. 

“lk heb zelf ook getimmerd, ik spreek dezelfde taal” -  Aannemersbedrijf Eikenaar - Zwolle

Het zijn hectische tijden in de bouw. En ook bij Aannemersbedrijf Eikenaar in Zwolle is er over werk niet te klagen. Toch klinkt Rudi Eikenaar op een vroege donderdagmorgen niet als iemand bij wie de stressmeter heel ver in het rood uitslaat. “Welnee. Ik ben altijd ‘s morgens zeven uur op de zaak en probeer om zes uur ‘s avonds thuis te zijn. Dan mag ik na achten nog weleens iets beetpakken, maar in het weekend ben ik er voor thuis.”

Lees hier het verhaal van Aannemersbedrijf Eikenaar. 

Er mag wel weer eens een buitje vallen van Jan Kersten -  firma Kersten - Hospers - Emmen

“De aardappelen en de suikerbieten staan er goed op”, zegt Jan Kersten met een kennersoog. “Maar een buitje is onderhand wel welkom voor het gewas, want al met al is het een droog voorjaar geweest.” De dramatische zomer van 2018 is de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht nog lang niet vergeten. “We hadden dertig procent minder opbrengst.”

Lees hier het verhaal van firma Kersten-Hospers.

"Ik kan aan de telefoon al horen wie er een prijsbeller is" -  Roseboom Kalverhokken - Barneveld

Een beetje uit de hand gelopen hobby, noemt hij het zelf. Dat mag gerust een nogal bescheiden constatering worden genoemd. Want onderhand is het bouwen van kalverhokken een stevige tweede poot onder het bedrijf van Gijsbert en zoon Gijsbert Roseboom. (“Ja, mijn vader heette ook Gijsbert!”) Wat begon als een Hollands melkveehouderij, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met klandizie uit geheel Europa.

Lees hier het verhaal van Roseboom Kalverhokken.

“We zien onze klanten het liefst zo min mogelijk terug" -  Hengeveld Bike Center - Aalten

Het is druk in Hengeveld Bike Center in Aalten. “Het is weer het seizoen hè”, zegt Gert Aarnink met een verwijzing naar de strakblauwe lucht. “En de tweewielers zijn toch al in trek. Fietsen is gezond, je bent lekker in beweging. Het wordt aan alle kanten gestimuleerd.” Vanuit drie panden in Aalten zijn Gert, echtgenote Nicole en vier medewerkers hun klanten van dienst. Zelfs als die niet meer kunnen fietsen en aan een scootmobiel of rollator toe zijn.

Lees hier het verhaal van Hengeveld Bike Center.

Roel Wellner Fruit B.V. - Dodewaard

“We zullen een lange adem nodig hebben in de fruitteelt” Half april. In Est is het alle hens aan dek om ziekten en plagen de komende maanden buiten het fruit te houden: tijd voor de gewasbescherming. “Waar we tegen spuiten? Beestjes, schurft, dat soort zaken”, wijst René Wellner naar buiten, waar de bomen felgroen kleuren na een paar zomerse dagen. De twee zijn alweer de derde generatie in Roel Wellner Fruit: de opvolgers van vader Roel na de recente bedrijfsovername. “Of er toekomst zit in de fruitteelt? Zeker!”

Lees hier het verhaal van Roel Wellner Fruit B.V.

Unieke Rainroof biedt vele kansen voor schilders, zoals Verberk Glas- en Schilderservice - Langenboom

De zon doet z’n best op een vroege junimorgen in Langenboom. “En uitgerekend vandaag hebben we een binnenklus. Dat hadden we liever anders willen organiseren, maar klant is koning”, lacht Marie-José Verberk. Want schilderen is niet alleen maar handig omgaan met kwast en verf, leren we. Het is vooral goed plannen. Zorgen dat het werk letterlijk niet in het water valt als het KNMI een bui voorspelt. Al heeft Verberk Glas- en Schilderservice daar een unieke vinding voor.

Lees hier het verhaal van Verberk Glas- en Schilderservice. 

The Athlete's Foot - Nijverdal

Zijn start als zelfstandig ondernemer was het resultaat van een klassieke overweging: ‘Wat de baas kan, kan ik zelf ook wel.’ En zo werd Frank Jongeleen vijf jaar terug eigenaar van z’n eigen sneakershop.

Lees hier het verhaal van Frank Jongeleen.

Pieter-Jan en Cornelis van Kesteren: kaasmakers in opstartfase - Gorinchem

Vier dagen per week werkt hij nog als monteur van landbouwmachines. Daarnaast heeft Pieter-Jan van Kesteren nu een nieuw beroep: dat van kaasmaker. Samen met zijn jongere broer Cornelis breidde hij vorig jaar het ouderlijk bedrijf met negentig koeien uit met een kaasmakerij. “Het doel is om een unieke kaas te produceren die goed in de markt ligt.”

Lees hier het verhaal.

De Espeterhoeve, trends in wonen - Barneveld

“De Espeterhoeve” is ruim 27 jaar geleden gestart met een bloemenatelier en is sindsdien uitgegroeid tot een begrip in de wijde omtrek van Barneveld. Een gezellige boerderij met alles voor je woning, met oog voor detail. Een bloemenspeciaalzaak en woondecoratiebedrijf. Daarnaast kun je bij “De Schenkerij” terecht voor een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak of een lunch.” Vertelt Hanny Krist-Beumer enthousiast. Samen met Erik van Harten is zij eigenaar van dit mooie bedrijf met 30 medewerkers.

Lees hier het verhaal van De Espeterhoeve. 

"Paardenhouderij begint bij talent ondernemer" - VDS Paarden - Zwolle

Het begon allemaal met een eigen paard. Toen kwam er een veulentje bij. En ruim een kwart eeuw later zijn Fenneke en Koert van der Scheer de trotse eigenaren van VDS Paarden. Aan de Wittensteinse Allee 1 in Kamperveen staat een pracht van een accommodatie, met alle mogelijkheden voor fokkerij, opfok, pensionstalling en dressuurles. Professioneel en tegelijkertijd kleinschalig. “Je loopt bij ons net even wat makkelijker binnen.”

Lees hier het verhaal van VDS Paarden. 

"Als het in China tegenzit, merken wij dat ook in de bollen" - Veninga Hijken - Groningen

Bollen, bollen en nog eens bollen. En niet een paar, maar bij Veninga Hijken zijn ze gewend om in miljoenen te rekenen. Sinds 1988 is het bedrijf tussen Beilen en Smilde uitgegroeid tot een van de grotere leveranciers van lelie- en tulpenbollen. En met Jennie Veninga hebben we niet alleen met één van de oprichters te maken - samen met echtgenoot Gert - maar ook met... een voormalige Alfa-collega.

Lees hier het verhaal van Veninga Hijken. 

Ruesink V.O.F. - Zelhem

Nog even en het erf van de familie Ruesink in Aalten wordt weer overspoeld door dertig- tot veertigduizend bezoekers. Die komen af op de jaarlijkse Farm & Country Fair. Al 24 jaar is het een succesnummer. “Al moet je het concept wel continu blijven vernieuwen”, zegt Suzanne Ruesink, die het melkvee- en vleesvarkensbedrijf runt. Een van de nieuwtjes dit jaar, op 21, 22 en 23 juni: een... tractorkerkhof!

Lees hier het verhaal van Ruesink V.O.F.

China verovert Europa, met robotjes - Makeblock - Aalsmeer

Het is 2011 als de 26-jarige Chinees Jasen Wang aan iets begint te knutselen. Op dat moment heeft hij er een universitaire studie in luchtvaarttechniek op zitten en is hij meer dan gemiddeld geïnteresseerd in robots. Makeblock heet het concept waar hij aan sleutelt: een combinatie van hardware en software om rijdende, vliegende en bewegende robots te maken.

Lees hier het verhaal van Makeblock.

Norway Coatings - Aalsmeer

Norway Coatings is importeur van Jotun Decorative producten. Sinds 3 jaar zwaait Bas Jessurun de scepter, althans nu met de helft van de aandelen in handen is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse distributie van de Jotun houtbeschermingsproducten in de Benelux en Noord-Frankrijk. Jotun is een Noors bedrijf in verf en coatings dat wereldwijd in meer dan 100 landen opereert en een kleine 10.000 werknemers heeft.

Lees hier het verhaal van Norway Coatings. 

Hoe een koe 473 AH’s vangt - de Dobbelhoeve - Gorinchem

Vanaf het schap kijken vier koeiendames de consument vriendelijk aan. Aukje, Kitty, Cootje en Moevchen heet het kwartet, dat prominent op de etiketten van ‘Mijn Melk’ prijkt. Het is een nieuw merk in het schap van grootgrutter Albert Heijn. Nu eens niet afkomstig van een grote zuivelcoöperatie, maar van één boerderij: de Dobbelhoeve van familie Van Roessel in Udenhout.

Lees hier het verhaal van de Dobbelhoeve.

Groenlijf, een retailconcept dat op een gezonde manier groeit - Heythuysen

Je kunt er terecht voor gerecyclede afwasborstels, extract van Nieuw- Zeelandse Groenlipmosselen (‘voor een goede lichamelijke conditie’), biodynamische auberginezaden en glutenvrij haverbrood. Met hun winkelconcept voor Groenlijf – natuurdrogisterij en natuurvoeding ineen – hebben ondernemers Wouter Geraedts en Paul Stollman een interessante niche in de markt van bewuste consumenten aangeboord.

Lees hier het verhaal van Groenlijf. 

Roefs: “Als je dan in de stal een zeug met veertien biggen ziet...” - Langenboom

Hij is al de vierde generatie op de monumentale boerderij uit 1847 aan de Dorpsstraat in Loosbroek. “Sinds 1890 is die in het bezit van onze familie”, zegt Bas Roefs. Zoon Harm (22) loopt langs de zijlijn warm om de volgende generatie te worden. Met die verandering zou er weleens een eind kunnen komen aan het gemengde bedrijf dat de maatschap Roefs-van der Heijden nu is.

Lees hier het verhaal van maatschap Roefs-van der Heijden. 

Binnenvaartschippers Marco en Jeroen Leijten ervaren nog steeds vrijheid en afwisseling - Raamsdonksveer

Van jongs af aan wilde hij al schipper worden. “Waarom? Het is de vrijheid die je hebt. De afwisseling. Als je ’s morgens de gordijnen opendoet, staat er weer een andere boom voor je neus”, zegt Jeroen Leijten. Samen met broer Marco is hij eigenaar van Leijten Scheepvaart VOF in Raamsdonksveer. Met de 135 meter lange Novum varen de twee broers op en neer tussen Amsterdam naar Rotterdam. Een traject dat het binnenvaartschip inmiddels al een keer of negenhonderd moet hebben afgelegd, schat Jeroen.

Lees hier het verhaal van van Leijten Scheepvaart VOF 

Tuinieren met een robot of een app: Bosma Tuinmachines - Groningen

Het KNMI hoeft maar een paar dagen mooi weer te voorspellen in het voorjaar of het is alle hens aan dek bij Bosma Tuinmachines. Vlak voor de paasdagen is het hoogseizoen aan de Rijksweg 42 in Smilde. Woekeren met de ruimte is het in ieder geval niet meer, sinds Bosma begin maart vijftig meter is opgeschoven. Het is niet alleen een paradijs voor iedereen die - particulier of professioneel - in de tuin werkt. Ook Gereedschappen, diervoeders, hengelsportartikelen, werkkleding/schoeisel en hogedrukreinigers hebben er de ruimte.

Lees hier het verhaal van Bosma Tuinmachines

Klanthousiasme in de grafische industrie: Twigt GrafiMedia - Bleiswijk

Drukkerij Twigt is een bekende naam in de regio Gouda. Een mooie, moderne drukkerij die in 2014 toch ten prooi viel aan de crisis. Dalende marges en dalende volumes tegen stijgende kosten: het liep mis. Een doorstart volgde: twee grafische bedrijven kochten de failliete boedel en zetten Twigt als Twigt GrafiMedia in afgeslankte vorm voort. Twigt GrafiMedia is klant en leverancier van Alfa. Sinds 2015 wordt Twigt geleid door Michel Carree.

Lees hier het verhaal van Twigt GrafiMedia

Komkommerteler wordt campinghouder: een succesverhaal - Nijverdal

Een komkommerteler begint aan de andere kant van het land een camping. Zonder kampeerervaring, maar wel met drie kleine kinderen. Het zouden prima ingrediënten zijn geweest voor een aflevering van ‘lk vertrek’ of ‘Het roer om’. Voor een aflevering waarin alles mis zou gaan wat er maar mis kon gaan. Maar Toon en Brigit van der Burg maakten er echter een succesverhaal van. Op naar familiecamping Heino om het geheim van het succes te horen.

Lees het verhaal van Vakantiepark Heino


Van Daalen Transport en CARGOBOSS, met dubbele kracht vooruit 

Elke dag gaan 120 vrachtwagens namens Van Daalen Transport en CARGOBOSS de weg op, 365 dagen per jaar. Achter de schermen – letterlijk, bij de afdeling planning – is er dan weer een logistiek kunststukje uitgehaald. In een paar uurtjes tijd halen de chauffeurs ’s middags overal groenten, fruit, bloemen en planten op en vullen de immense loodsen op het transportcentrum Westland, om ’s avonds weer te vertrekken richting Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Lees het verhaal van Van Daalen Transport en CARGOBOSS.

Rudi Elting: driekwart recreatieondernemer, één kwart binnenvaartschipper

Een paar zomerse dagen in april: betere reclame kan Rudi Elting niet hebben voor zijn vakantiepark Mooi Oavelt. “Het stroomt meteen vol met mensen die hier een vaste jaarplaats hebben”, ziet hij om zich heen. Met een camping, een chaletpark en een groepsaccommodatie (‘de mooiste van Drenthe’, belooft de website) heeft Mooi Oavelt drie pijlers onder het succes. Of nee, eigenlijk vier: parkeigenaar Rudi is een week per maand actief als... kapitein in de binnenvaart.

Lees het verhaal van Mooi Oavelt

Als een BN’er iets doet merken wij het aan de cijfers - Dalton Medical - Raamsdonksveer

Als hij als Nederlandse fysiotherapeut in Zwitserland werkt, komt hij voor het eerst in aanraking met laserapparatuur om de huid te behandelen. Van fysiotherapeut wordt Niels Tanja verkoper van die apparatuur. Terug in Nederland slaat hij eerst nog een zijweg in. Maar in 2019 behoort hij met ex-studievriend Wiechert ten Dolle tot de drie serieuze leveranciers van laserapparatuur voor medische doeleinden, onder de naam Dalton Medical.

Lees het verhaal van Dalton Medical. 

Ondernemer in beeld - FysioCentrum Nijverdal - Nijverdal

Rugklachten, nekklachten, schouderklachten, sportblessures. De klachten waarmee mensen een fysiotherapiepraktijk bezoeken zijn al jarenlang hetzelfde. Maar die praktijk zelf verandert wel.

Lees het verhaal van FysioCentrum Nijverdal.

Machines voor de palletindustrie, een houten gat in de markt  - NoTech - Groningen

We hoeven niet lang te zoeken naar de reden waarom financial manager Gerjan Soede van NoTech samenwerkt met Alfa. Datzelfde accountantskantoor was ruim tien jaar lang zijn werkgever. Eerst als assistent-accountant, later als bedrijfskundig adviseur. Maar de nieuwsgierigheid naar de andere kant van de tafel won het: sinds februari 2018 werkt hij voor zijn vroegere klant. De onderneming met Zweedse wortels maakt machines voor de productie en reparatie van houten pallets. In... Emmen.

Lees het verhaal van NoTech. 

V.O.F. Den Brandenhorst  - Achterhoek

Koe knuffelen. Wafels bakken met de boerin. Een kampvuur maken. Meehelpen met melken. Of spelen in het hooi. Het zijn maar een paar van de activiteiten op boerderij Den Branderhorst in Hengelo. Het oorspronkelijke gemengde bedrijf heeft tegenwoordig twee extra poten. Dit jaar staan er twaalf luxe safaritenten om gasten te ontvangen. En vooral in het weekend fungeren Eddy en Annemarie Pelgrum ook als kleinschalige zorgboerderij.

Lees het verhaal van V.O.F. Den Brandenhorst. 

Luchtkwaliteitsprojecten vergen een lange adem! - Blauw Projectmanagement -  Zwolle

Jonathan Kamp, directeur van Blauw Projectmanagement, is een van Nederlands schaarse specialisten op het gebied van luchtkwaliteitsprojecten. Hij is energiek, pas relatief kort klant bij Alfa én hij beschikt over een ware terriërmentaliteit om deze langdurige, complexe projecten – want dat zijn het – in goede banen te leiden. “Maar ik ben wel een vriendelijke terriër,” benadrukt hij geamuseerd.

Lees het verhaal van Blauw Projectmanagement.


Rozen uit Klazienaveen veroveren Kenia en Colombia - Select Breeding - Hoogeveen

Als de rozenteelt in Nederland onder druk komt te staan, stappen de broers Michael en Dennis de Geus over op veredeling. Vanuit het ouderlijk bedrijf in Klazienaveen komen al snel de eerste rassen op de markt. En met succes. “Omdat we vanuit een kwekersachtergrond veredelen, weten we goed wat onze klanten zoeken”, zegt Michael. Met Select Breeding hebben de twee inmiddels een stevige voet aan de grond in grote rozenlanden als Kenia en Colombia.

Lees het verhaal van Select Breeding.

‘Doe mij een uitsmijter ‘Alfa Overal dichtbij’ alsjeblieft’ - Lunchroom Bijzonder -  Naaldwijk

Al een kleine vijftien jaar heeft het Westlandse De Lier een lunchroom die bijzonder is. Dat is ook de naam, Lunchroom Bijzonder. In de bediening lopen medewerkers met een verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die doen hun werk met een hartelijkheid die tegenwoordig - laten we het voorzichtig zeggen - niet altijd meer standaard is in horecagelegenheden. Samen met een aantal betaalde krachten en vrijwilligers houden zij de lunchroom aan het begin van de Hoofdstraat draaiend.

Lees het verhaal van Lunchroom Bijzonder.

Henk en Linda Huisman, voor verse boerenmelk en boerenijs - Zwolle

Elf uur op de donderdagmorgen. Even rust in het melkveebedrijf van Henk Huisman aan de Kolderveense Bovenboer in Nijeveen. “Maar rust is er niet zoveel hier”, lacht Henk die om en nabij de honderd koeien melkt. Met het voorjaar in aantocht komt de volgende rustverstoorder er alweer aan: met echtgenote Linda wordt Henk voor het eerst ook ijsbereider.

Lees het verhaal van Henk en Linda Huisman.

"Iedereen verklaarde ons voor gek met die oogstmachine" - Maatschap Daling - Groningen

‘Sinds hij kan praten’ wist Marco Daling al dat hij boer wilde worden. Op z’n 33ste is er nog niks van zijn enthousiasme geblust. De maatschap die hij samen met zijn vrouw en ouders , heeft ondertussen 148 hectare te onderhouden. “De ambitie om het grootste bedrijf te worden hebben we niet. Wel het mooiste bedrijf.”

Lees hier het verhaal van Maatschap Daling. 

Natuurlijk Staal - Zelhem

Jos te Linde, de man van staal. Vijfendertig jaar in loondienst had Jos te Linde erop zitten. Geen dag zonder tegenzin. Maar toen zijn taken steeds meer opschoven naar bureauwerk, koos de ambachtsman-in-Jos toch voor het zelfstandigenbestaan. Met Natuurlijk Staal maakt hij meubels en constructies waarin staal de hoofdrol speelt. Sinds hij anderhalf jaar terug de stap waagde, heeft hij over opdrachten niet te klagen.

Lees hier het verhaal van Natuurlijk Staal.

"Op de golfbanen kijken ze alweer uit naar de schaapskudde" - de Grazerie - Barneveld

Veel toekomst zag hij niet in het gemengde boerenbedrijf van zijn ouders in Kootwijkerbroek. “Het was klein, maar grootschaliger wilde ik niet.” Maar wat dan? “Iets met schapen, dat zou ik wel leuk vinden”, laat Gert van de Bor een keer vallen tegen een vertegenwoordiger van een toeleverancier. Die, heel toevallig, wist ‘dat er zoiets te koop stond’. En zo kan het gebeuren dat Gert met echtgenote Miranda alweer tien jaar eigenaar is van de Grazerie, dat voor overheden terreinen beheert met schaapskuddes.

Lees hier het verhaal van de Grazerie.

"We blijven toch twee nuchtere Westfriese meiden" - Foodsisters - Heerhugowaard

De Foodsisters noemen ze zichzelf, Janneke en Amande Koeman. Ja, twee zussen die óók in de weer zijn met gezonde voeding, afvallen en foodtrends. Maar dan zonder de hype die veel andere ‘foodies’ kenmerkt. De twee zussen bouwen al jaren - fulltime - gestaag door aan hun Foodsisters-imperium, met een eigen afslankprogramma, een kookboek dat het tot nummer 1 schopte, een website en lezingen en trainingen.

Lees hier het verhaal van Foodsisters.

Loonbedrijf Borst - Heerhugowaard

Officieel zou hij het rond deze tijd rustig moeten hebben. Want de piek ligt voor loonbedrijf Borst toch vooral in de zomer. ‘’Dan begin je ’s morgens om zes uur en mag je blij zijn als je ’s avonds voor tienen weer binnen bent.” Maar door de nieuwbouw van nieuwe schuren, kantoren en een kantine loopt Leo Borst eind januari nog nét niet rood aan van de stress. “Met de kerstdagen was alles wind- en waterdicht. Gelukkig zijn ze nu met de afronding bezig!”

Lees hier het verhaal van Loonbedrijf Borst.

Het autobedrijf dat op de cijfers stuurt - Medkar Autoservice - Zwolle

Hij was al eens een van de tien beste Bovag-garages van Nederland. En op internet struikelen de klanten over elkaar heen om negens en tienen uit te delen. Een veel betere naam dan Medkar Autoservice had Ahmet Çakar zijn bedrijf niet kunnen geven. Want service: daar weten ze wel raad mee aan de Telfordstraat 29 in Zwolle. “Bij ons staat de omzet op nummer twee. Dat een klant tevreden weggaat vinden we veel belangrijker.”

Lees hier het verhaal van Medkar Autoservice.

"Er is toekomst als we tussen de regels kunnen doorfietsen" - Melkveebedrijf de Haan - Groningen

Exact een half jaar hield hij het uit op kantoor. Maar inmiddels staat Gerben de Haan samen met broer Jannes, vader, en oom aan het hoofd van het eigen melkveebedrijf in Den Horn, onder de rook van Groningen. Jannes en Gerben zijn overtuigd dat de melkveehouderij toekomst heeft. Het huidige aantal van 165 koeien moet over niet al te lange tijd naar de 200 gaan.

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf de Haan.

Wel of geen kennis is wat straks de boeren onderscheidt - Melkveebedrijf Bolink - Zutphen 

Op een koude winterdag ligt de IJsselstraat in Empe er zonnig bij. Al drie generaties lang boert de familie Bolink daar. Wat begon met ‘twee koeien, een paard en vier varkens’ is bijna zeventig jaar later een florerend bedrijf, nu van Jan en Gerda Bolink met hun kinderen Rick, Eline en Lisan. Florerend, zolang er maar evenwicht in het bedrijf is. “Groeien we door, dan is die balans zoek.”

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf Bolink.

Een familiebedrijf met peper in het DNA - Naaldwijk 

Op het eerste gezicht lijkt het een van de vele kwekerijen in het Westland, goed verstopt achter een tuinderslaantje in De Lier. Oké, laat de teelt van pepers – zelfs die van de scherpste soorten ter wereld – dan niet alledaags zijn. Maar hoeveel telers hebben een consumentenwebshop, runnen hun eigen uitzendbureau, experimenteren met zeewier, willen in 2021 van fossiele energie af en werken nauw samen met telers in het buitenland? 

Lees hier het verhaal van Westland Peppers.


'Kun jij even invallen? Er is een bhv-trainer ziek geworden' - Marcel Fleuren Trainingen en Services - Langenboom

Van ambulancemedewerker naar een eigen bureau in trainingen op medisch gebied: een grote stap lijkt het niet. Maar een onverwachte stap was het wél voor Marcel Fleuren. Op de ambulance rijden doet hij nog altijd. En daarnaast heeft hij tegenwoordig zijn handen vol aan trainingen voor uiteenlopende groepen, van particulieren en huisartsen tot bedrijven en kinderdagverblijven.
Lees hier het verhaal van Marcel Fleuren.