Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Vestigingen lichten periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van de ondernemingen die behandeld zijn in 'Ondernemer in beeld'. 

“Ik had er vorig jaar nog wel tien hectare camping bij kunnen hebben” - Familiecamping 'Jong Amelte' en restaurant Bij Jansen & Jansen - Salaris en Personeel

Als de ouders van Maarten Jansen in 1995 horen dat ‘hun’ camping te koop komt, aarzelen ze geen moment. De huidige eigenaren verhuizen naar de boerderij die de Jansens net hebben gekocht, de Jansens zijn van de ene op de andere dag recreatieondernemers in Gorssel. Inmiddels is het zoon Maarten die de dagelijkse leiding heeft. Niet alleen over de camping met honderd jaarplaatsen, dertig tourplaatsen en vijf bungalows, ook over restaurant Bij Jansen & Jansen.

Lees hier het verhaal van Familiecamping 'Jong Amelte' / restaurant Bij Jansen & Jansen.

Noorse hulp voor eenzame ouderen en kinderen die langdurig niet naar school kunnen - No Isolation - Aalsmeer

De Noorse start-up No Isolation ontwikkelde een innovatieve robot – de AV1 – voor leerlingen die langdurig niet naar school kunnen. Met de zorgrobot kunnen ze hun klasgenoten zien, horen en ermee praten. Het technologische hulpmiddel was de aanleiding voor de ontwikkeling van de KOMP, een eenvoudige tablet voor eenzame ouderen zonder digitale kennis. Twee verschillende producten, één visie: jong en oud uit een sociaal isolement halen. Inmiddels krijgt No Isolation ook in Nederland voet aan de grond. Karen Dolva, nu CEO, was in 2015 een van de oprichters. 

Lees hier het verhaal van No Isolation.

Kaas maken op de boerderij, maar dan wel Syrische kaas - De Weuste - Zwolle

Sinds 1997 is Evert-Jan Aalpoel de vijfde generatie op melkveebedrijf De Weuste in Twello. De boerderij van het familiebedrijf staat er al sinds 1877. Tegenwoordig komt er niet alleen maar melk van de honderd koeien vandaan, maar ook kaas. Nog niet eens zo bijzonder, want er zijn meer zuivelboeren die de lage melkprijs willen compenseren met nevenactiviteiten. Nee, bij De Weuste staat er Syrische kaas op het menu. Een noviteit, geboren uit een bijzondere samenwerking tussen een Gelderse boer en een voormalig Syrische vluchteling.

Lees hier het verhaal van Evert-Jan Aalpoel

“Jonge ondernemers moeten er gewoon weer iets van maken”

Het is warm op een zonnige maandagmiddag in juni, aan de Zwijnsweg in Ens. Het is de plek waar Frans en Marijke Hollewand al twintig jaar thuis zijn na een verplichte verhuizing uit Zwolle. “We zitten hier op de juiste plek”, zegt hij. Met zestig melkkoeien is hij niet de grootste melkveehouder van de Noordoostpolder, maar met neveninkomsten uit de  akkerbouwtak zijn we dik tevreden. “Een gemengd bedrijf heeft toekomst.”

Lees hier het verhaal van VOF Hollewand

Nico Braas en Frank Klop, de mannen van staal achter Nifra - Heerhugowaard

Het is een beetje een ondankbaar vak, dat van staalconstructeur. “Een hoop staal zie je niet meer. Als het werk af is, is het meestal weggewerkt. Dat is weleens lastig om te laten zien”, zegt Nico Braas van Nifra Constructiewerken. Toch is er genoeg om trots op te zijn, op bedrijventerrein De Braken in Obdam. Kunst en vliegwerk in de Amsterdamse Kalverstraat bijvoorbeeld. Met een vast team van vijftien medewerkers groeit het verhaal van ondernemers Nico en compagnon Frank Klop - de Ni en Fra in de naam - gestaag door. 

Lees hier het verhaal van Nifra Constructiewerken.

De Pieperhoeve, rustpunt voor jong en oud in Genemuiden 

Het gebeurt niet elke dag dat Alfa Accountans en Adviseurs een klant op het spoor zet van een compleet andere activiteit. “Maar dat wij hiermee zijn begonnen, is aan Alfa te danken”, lacht Rita van Dalfsen, met haar zussen Nelleke en Ingrid verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op zorgboerderij de Pieperhoeve in Genemuiden. Een kleine twintig jaar na het ‘advies’ van Alfa is de Pieperhoeve een florerende opvangplek voor jong en oud.

Lees hier het verhaal van de Pieperhoeve

“Heel veel mensen zullen denken: wat ben je nou weer aan het doen?” - Groningen

“Ik schrok onlangs toen ik de Boerderij uit de brievenbus haalde. Stond ik zomaar op de voorpagina met m’n vrouw Margaretha!”, zegt Jan Pieter van Tilburg lachend. En dat terwijl de melkveehouder uit het Groningse Hellum onderhand toch wel wat aandacht gewend is. Met vaak vooruitstrevende maatregelen heeft hij het energieverbruik op het bedrijf fors omlaag gekregen. “Ik vind vernieuwende dingen mooi. En als jij stilstaat, gaat de rest vooruit”, geeft hij een tegeltjeswijsheid prijs.

Lees hier het verhaal van Jan Pieter van Tilburg en zijn melkveehouderij.

Etikon over DISC: “Door de gesprekken met Alfa creëren we automatisch meer rust” - Dodewaard

Samen met dochters Kim (24) en Tessa (25) is Marietje Bredewoud het succesvolle drie-vrouw-schap achter Etikon. In bijna dertig jaar tijd is de etikettenproducent uitgegroeid tot een van de grootste etiketten verwerkende bedrijven van Europa. In het Duitse Halberstadt staat een eigen productiebedrijf van etiketten, onder leiding van Alex Maree, vader van Tessa en Kim. Met de toetreding van beide dochters sorteert Etikon alvast voor op de toekomst. Intensieve begeleiding door Alfa moet de volgende generatie klaarstomen om het succes een vervolg te geven.

Lees hier het verhaal van Etikon.

'Het werk komt van alle kanten' voor Bouwbedrijf Van Dasselaar en Van Dijk B.V. - Barneveld

Als hij een aantal bouwbedrijven van binnen heeft gezien, besluit Henk van Dasselaar dat het weleens genoeg is geweest. Samen met zijn compagnon begint hij Bouwbedrijf Van Dasselaar en Van Dijk B.V. Een kwarteeuw verder staat die naam nog altijd op de gevel, maar is het Henk die als enige eigenaar is overgebleven. En dat is niet het enige verschil met de beginjaren.

Lees hier het verhaal van Bouwbedrijf van Dasselaar en Van Dijk B.V.

Elke dag verse zuivel, met dank aan Gebroeders Dunnink

Ze zijn bekende verschijningen op de weg: tankauto’s die zuivelproducten van de boer naar de fabriek brengen. Tankwagens zoals die van de Gebroeders Dunnink uit Nieuwleusen. De twintig auto’s zijn verantwoordelijk voor het transport van koemelk, geitenmelk en halffabricaten. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland.

Lees hier het verhaal van Gebroeders Dunnink

Groener varen begint in Wageningen - Van Oossanen Naval Architects - Bennekom

Wageningen, geen plaats die je direct op je netvlies krijgt als je denkt aan een vestigingsplaats voor een moderne scheepsontwerper. Toch heeft Van Oossanen Naval Architects zich juist daar gevestigd, op zo’n 500 meter afstand van MARIN, het onderzoeksinstituut voor de maritieme industrie. Het familiebedrijf legt zich toe op de optimalisatie van pleziervaartuigen en commerciële schepen. Daarbij gaat het niet alleen om perfecte stroomlijning van schepen en meer comfort, maar ook – en steeds meer – om significant groener varen. 

Lees hier het verhaal van Van Oossanen Naval Architects.

Installatiebedrijf ST Warmte draait op volle toeren - Aalsmeer

In bouwend Nederland en in de techniek kunnen we niet meer om duurzaamheid heen, concludeert Martin Hoekstra van ST Warmte. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in onderhoud en installatie van cv-ketels, warmtepompen, aircosystemen en vloerverwarmingsinstallaties. En won voor het tweede jaar op rij de FD Gazelle vanwege meer dan 20 procent jaarlijkse groei.

Lees hier het verhaal van ST Warmte.Markt voor buitenspeelgoed is booming door gestegen vraag en gedaald aanbod - Van Ee Buitenspeelgoed - Nijkerk

Je kunt er terecht voor skelters, tafeltennistafels, schommels, speeltoestellen, bolderkarren, trampolines en nog veel meer. Met een showroom in Kootwijkerbroek behoort Van Ee Buitenspeelgoed tot de grotere leveranciers van alles wat een kinderleven leuk maakt. En niet alleen leuk. “Speelgoed is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind”, zegt mede-eigenaar Hans van Leersum, die tot vijf jaar terug nog online marketeer was. Het jaar 2020 gaat de boeken in als ‘historisch’, met speelgoed dat niet aan te slepen was.

Lees hier het verhaal van van Ee Buitenspeelgoed.

Bert van Zwol, al bijna een halve eeuw op de binnenvaart - Raamsdonksveer

Het is iets over vier uur op de dinsdagmiddag als de Deo Volente vanaf de Donge de Amer op vaart. Over een uur of drie bereikt het 3300 ton metende binnenvaartschip de bestemming: Rotterdam. Huisvuilslakken of onbewerkte bodemas laden. Het is een bekende route voor Bert van Zwol, echtgenote Dinie en Berts broer Pierre, het trio achter Mavi B.V.  ''We pendelen op en neer. Gemiddel twee reizen in de week'', zegt Bert.

Lees hier het verhaal van Bert van Zwol

Polymer Science Park laat Nederland slimmer omgaan met kunststoffen

Van oudsher is de regio Overijssel een echte kunststofregio. Niet toevallig daarom dat in Zwolle ook een expertisecentrum op dat gebied is gevestigd, dat internationale faam heeft: het Polymer Science Park. Bedrijven kunnen er praktisch onderzoek laten doen om hun kunststofproducten circulair of slimmer te maken. De focus ligt daarbij op een doelgroep die wél heel belangrijk is maar zelf niet altijd de middelen daarvoor heeft: het midden- en kleinbedrijf.

Lees hier het verhaal van Polymer Science Park 

Vijftigjarig Brokking Vloerkleden krijgt heel Nederland over de vloer - Amersfoort

Ze hadden zich wel een leuker begin van het jubileumjaar voorgesteld. Uitgerekend in de eerste maanden van 2021, als Brokking Vloerkleden een halve eeuw bestaat, moeten Kees Brokking en Maartje Brokking-Krijnen de winkeldeuren gesloten houden. Sinds vorig jaar zijn zij de derde generatie van het familiebedrijf in handgeknoopte vloerkleden in IJsselstein. Maar liefst vierduizend liggen er op voorraad. “Dat maakt ons uniek, ook al past het allemaal maar net”, zegt Kees met een lach.

Lees hier het verhaal van Brokking Vloerkleden. 

“Niet alleen het milieu moet duurzaam zijn, ook mijn portemonnee” - Slager-Nijkamp VOF - Hoogeveen

Ja, hij heeft vanmorgen 200 koeien gemolken vanaf half vijf. Maar noem André Slager géén koeienboer. “Ik ben een boer met koeien. Ik moet niet de hele dag met koeien bezig zijn, daar zijn mijn medewerkers beter in”, lacht hij. Hij is liever ondernemer op het bedrijf dat hij samen met echtgenote Rianne heeft: Slager-Nijkamp VOF in Dedemsvaart. Een ondernemer die innovatief is – er staat sinds twee jaar een monovergister op het bedrijf – en ‘heel anders tegen die hele stikstofdiscussie aankijkt’.

Lees hier het verhaal van Slager-Nijkamp VOF.

“Het zal best heftig zijn als hier straks helemaal geen koeien meer lopen maar er zijn natuurlijk wel meer dingen in het leven dan alleen koeien ” - boerderij het Meulemans - Zwolle

We treffen melkveehouder Wim Jalink op een maandagmiddag aan in… het zonnetje. “Of boeren het altijd druk moeten hebben? Misschien wel, maar ik ben ook een boer die aan het afbouwen is”, lacht hij. Afbouwen om fysieke redenen, zal hij later uitleggen. Om die reden heeft Wim er ook al een ochtendje thuisonderwijs op zitten voor de drie kinderen, die door corona niet naar school kunnen. Met één robot kan hij de 70 koeien die rondlopen op boerderij Het Meulemans in Dalfsen makkelijk aan. “Maar ik ben er nog wel fanatiek mee want het moet wel op het scherpst van de snede, het is uiteindelijk wel ons inkomen”

Lees hier het verhaal van Wim Jalink.

Treeport zet boomkwekerijsector in Zundert stevig op de kaart  - Raamsdonksveer

In en rond Zundert wemelt het van de boomkwekerijbedrijven. “En toch zijn we als boomkwekerijsector relatief klein in de land- en tuinbouw”, constateert David Bömer. Het was in 2008 reden voor ondernemers om de koppen bij elkaar te steken. Dertien jaar later is Treeport Zundert een gezonde vereniging die initiatieven ontplooit, projecten uitvoert en activiteiten organiseert die bijdragen aan een gezonde en gebalanceerde boomkwekerijsector in West-Brabant. Als manager is David verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de vereniging waaraan meer dan 115 boomkwekerijen, toeleveranciers, adviseurs en andere aan de boomteeltsector verbonden bedrijven lid zijn. Het is een sector die óók voor Alfa geen onbekende is.

Lees hier het verhaal van Treeport.

Auto Vink - Aalsmeer

Reparatie, onderhoud, APK, schadeherstel, storing diagnose en in-en verkoop van occasions. Auto Vink aan de Gersteweg 5 in Nieuw-Vennep heeft een voorliefde voor Mercedes en levert alle diensten die je bij een universeel autobedrijf verwacht, maar toch is het concept van het meer dan 35 jaar oude bedrijf net even anders: het heeft geen voorraden en geen showroom. Daarentegen vindt de import van occasions op maat plaats.

Lees hier het verhaal van Auto Vink.

Kapsalon Alice; een begrip in Beilen - Groningen

Nog altijd staat de naam van haar zus Alice op de gevel van de kapsalon aan de Hekstraat. En dat terwijl de salon alweer negentien jaar het eigendom is van Gea Klouwen. “We hebben het er weleens over gehad of we die naam niet een van de gevel moeten halen”, lacht Gea. “Maar je bent toch een begrip in Beilen. En ach, het is familie en we gaan heel goed met elkaar om.” Het blijft dus Alice, die Gea in de jaren negentig de kans gaf om het vak te leren. Iets wat haar inmiddels goed afgaat: met vier medewerksters en een stagiaire behoort kapsalon Alice tot de grootste van de tien (!) salons in Beilen.

Lees hier het verhaal van Kapsalon Alice.

Peren met sinaasappelhuid leiden tot unieke perenschenksiroop - Tiels Fruit - Dodewaard

Als een nieuwe aanplant peren oplevert met een ‘sinaasappelhuid’ (stip), vraagt Diana Snijder zich af wat er eigenlijk nog meer kan met peren. De bomen zijn inmiddels gerooid, nieuwe bomen zijn aangeplant. Maar de mislukte aanplant brengt haar op een idee: perenschenkstroop. En zo is Tiels Fruit inmiddels in een aantal winkels met streekproducten te koop, restaurants gebruiken het om gerechten af te maken.

Lees hier het verhaal van Tiels Fruit.

Manege Ludanchelo Hoeve, al bijna 25 jaar het adres voor Méér Paardrijplezier - Zwolle

Wat ooit in 1993 begon als droom om een eigen boerderijtje te hebben met de paarden aan huis, kreeg na korte tijd al snel een andere wending.

Lees hier het verhaal van Manege Ludanchelo Hoeve.

Sol-Mates BV - Aalsmeer

Al jaren spraken ze er over: een bedrijf starten voor hightech zonnetenten voor de luxe jachtbouw. Vijf ondernemers met reeds bestaande ondernemingen in de internationale jachtbouw, kennis en ervaring op het gebied van project management, metaalbewerking, composiet materiaal en 3D engineering. Het faillissement van een toekomstig concurrent bracht de start van de nieuwe onderneming begin dit jaar in een stroomversnelling: De inmiddels vijf aandeelhouders richtten Sol-Mates op in Corona tijd en dat vergt lef. Maar met hun kennis, ervaring én netwerk zijn ze nu al de betrouwbare partner voor werven, architecten en klanten van luxe jachten die een mooie hightech oplossing voor (tijdelijke) schaduw aan boord zoeken.

Lees hier het verhaal van Sol-Mates BV.

'Binnen een paar maanden stonden er allemaal goede doelen op de stoep' - Mobile Interaction Company - Hoogeveen

Nog maar drie jaar geleden staat Jeroen de Rooij met zijn Mobile Interaction Company in Mens in bedrijf, Alfa’s relatiemagazine. Hij ontwikkelt interactieve storytelling campagnes met gebruikmaking van sms. Oktober 2020. Nog altijd is het bedrijf actief in de mobiele interactie, maar nu met inzet van alle digitale communicatiemiddelen. En voor een heel mooie doelgroep: goede doelen en culturele instellingen. Van vier medewerkers is Mobile Interaction Company gegroeid naar tien. Jeroen: “De komende jaren gaan we dat aantal nog wel een keer verdubbelen.”

Lees het verhaal van Mobile Interaction Company.

Vredeveld beweegt van wielen naar slim organiseren - Groningen

Het is onderhand een van de grotere logistieke dienstverleners in het noorden en oosten van Nederland. Met honderd trucks en tweehonderd opleggers is Vredeveld vooral bekend van het transport van bouwmaterialen en bulkgoederen. De historie mag dan teruggaan tot 1937, het familiebedrijf kijkt liever vooruit. Tegenwoordig gaat het veel verder dan alleen het transport van A naar B.

Lees hier het verhaal van Vredeveld.

Tuin Salland, de ‘moestuin’ van vier hectare van ex-landschapsarchitecte Maaike Baack - Zwolle

Als landschapsarchitecte kwam Maaike Baack rond haar veertigste op het kruispunt waar meer leeftijdgenoten staan te twijfelen: wil ik dit wel de komende 25 jaar blijven doen? Nee, was haar antwoord. Zes jaar later vindt ze zichzelf terug op Tuin Salland, het unieke biologische tuinbouwbedrijf aan de Maatgravenweg tussen Zwolle en Dalfsen. “Het is hard werken, maar dit is wel wat ik wilde!”

Lees hier het verhaal van Tuin Salland.

A. Boer Transport uit Nieuw-Lekkerland - Gorinchem

We zijn onderweg met Arjan Boer van Berkel en Rodenrijs naar Gouda. “Eigenlijk een thuiswedstrijd”, lacht de eigenaar van A. Boer Transport, vijftien vrachtwagens en vijventwintig medewerkers sterk uit Nieuw-Lekkerland. Eigenaar of niet, Arjan zit altijd nog het liefst zelf achter het stuur, vandaag een Scania S580. “Ik ben meer een buitenmens. Gelukkig heb ik op kantoor goeie mensen zitten die de zaak draaiende houden.”

Lees hier het verhaal van A. Boer Transport. 

Kaasboerderij van Leeuwen van Doesburg - Dodewaard

Sinds de coronatijd is het druk in de winkel van kaasboerderij Van Leeuwen en Van Doesburg aan de Hamseweg in Culemborg. “Ontzettend druk. Je weet niet wat je te wachten staat. Maar dat het zó zou gaan lopen, dat is wel heel bijzonder”, zegt Ria van Doesburg, terwijl dochter Celine zich ondertussen om de klanten bekommert. De gezellige landwinkel is een showroom voor al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft. Maar ‘the star of the show’ is toch wel de kaas. “Als het niet bij ons vandaan komt, kun je het geen Betuwse kaas noemen”, zegt ze met een lach.

Lees hier het verhaal van Kaasboerderij van Leeuwen van Doesburg. 

Disruptie op 60 centimeter diepte: voor 99,95 euro per maand de zakelijke glasvezelmarkt veroveren - Blue Fiber - Hoogeveen

Als Matthijs Platvoet in 2012 afstudeert aan Hogeschool Windesheim, kan hij waarschijnlijk niet vermoeden dat z’n scriptie nog eens z’n werk zou worden. Sinds 2016 is hij mede-oprichter van Blue Fiber, een bedrijf dat bedrijventerreinen in het noordoosten van het land voorziet van glasvezelverbindingen. In die nichemarkt wint het bedrijf - 10 medewerkers groot – het met een disruptieve propositie van de ‘grote jongens’ in de sector.

Lees hier het verhaal van Blue Fiber.Op papier is Alfa misschien een groot kantoor. Maar ze gedragen zich klein - Aan de Oever Bouw - Heerhugowaard

Als z’n uitzendbureau in de bouw en de infra steeds vaker de vraag krijgt of hij ook werk kan uitvoeren, begint Arjan Meester er een tweede bedrijfje bij. Inmiddels is dat bedrijfje een flink bedrijf: Aan de Oever Bouw, en de lat ligt uiteindelijk bij een middelgroot bouwbedrijf.  Met een uitzendbureau en een aannemersbedrijf onder één dak is één hobbel alvast genomen: die van het personeelstekort in de bouw. "Een formule met allemaal plussen", constateert Arjan. “Al is het niet zo dat ik zomaar vijf mensen van de straat pluk als ik die extra nodig heb.”

Lees hier het verhaal van Aan de Over Bouw. 

Uitzendbureau Solutions - Naaldwijk

Met zijn laatste 63 euro gaat Sezer Duygulu in 2002 naar de Kamer van Koophandel om zich te laten inschrijven als uitzendbureau. Vier jaar later zit hij financieel aan de grond, met ‘dank’ aan een compagnon. Wie toen had voorspeld dat diezelfde Sezer veertien jaar later eigenaar zou zijn van Solutions, een florerend bureau in een designpand, was voor gek verklaard. Maar hij knokt zich terug, maakt werkweken van meer dan honderd uur en houdt er nog steeds dezelfde lijfspreuk op na: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Lees hier het verhaal van Uitzendbureau Solutions. 

Out-of-the-box denken in een koeienstal - ID Agro - Zwolle

Vrienden zijn de twee al sinds de schoolbanken op de hogere agrarische school in Dronten. Beide met hetzelfde ondernemende karakter: “Als zich nog eens een mooi innovatief product zou voordoen, dan startten we een bedrijf”, zegt Erik Lindeboom. Die innovatie borrelde al op tijdens hun afstudeerstage: de ontwikkeling van een nieuw stalsysteem voor de veehouderij, de Serrestal. Precies negentien jaar later is ID Agro een gezonde onderneming met twintig medewerkers en studievrienden Erik Lindeboom en Marco Noordman aan het hoofd.

Lees hier het verhaal van ID Agro.

Klussen en schoonmaken met een sociale missie - Sociaal Gericht - Groningen

Kleine onderhoudsklusjes uitvoeren voor ouderen, mindervaliden en anderen die hulp nodig hebben. En die klusjes laten doen door mensen die op de arbeidsmarkt weinig kansen krijgen. Met dat twee-vliegen-in-één-klap-concept verovert Sociaal Gericht (voorheen AvHaal) sinds twee jaar de markt. En het eind is nog niet in zicht, want naast klussen en schoonmaak is er een horeca -en evenemententak in ontwikkeling. De twee broers achter de sociale onderneming zijn Bart (33) en Erik Lesschen (31) uit Groningen.

Lees hier het verhaal van Sociaal Gericht.

De vliegende start van RAEMA Caravans en Campers - Heythuysen

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Lees hier het verhaal van RAEMA Caravans en Campers.

Schlepers Metsel en Lijmwerk - Nijverdal

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers Metsel en Lijmwerk.

No Limit, de ‘house-leverancier’ van veel tulpenkwekers - Heerhugowaard

Iedereen die in de jaren negentig weleens op de dansvloer stond, moet zich de hit ‘No Limit’ nog kunnen herinneren. Al een kwart eeuw lang is het ook de naam van een agrarisch loonbedrijf met een bijzondere specialisatie: uitsluitend het planten, koppen en rooien van tulpen. Ondernemers Simco Riepstra en Arjan Blom hebben met No Limit onderhand wel het bewijs geleverd dat die keus terecht was. Voor het bedrijf uit Hensbroek zijn er inderdaad ‘no limits’ aan de dienstverlening: die gaat tot aan Frankrijk en Nieuw-Zeeland aan toe.

Lees hier het verhaal van No Limit.

Van Daal Engineering, de engineers die machines tot leven brengen - Heythuysen

De gemiddelde werkvloer van een productiebedrijf is een knooppunt van machines, apparatuur, productielijnen en computers. Dat alles probleemloos met elkaar samenwerkt, is de uitdaging van wat ‘industriële automatisering’ heet. Het is het specialisme van de zeven medewerkers van van Daal engineering. “Na de oplevering van het project kent onze engineer alle ins en outs van de machine”, zegt operationeel manager Paul Metsemakers.

Lees hier het verhaal van Van Daal Engineering.


Schlepers Metsel en Lijmwerk- Hardenberg

Het had weinig gescheeld of Niels Schlepers had als verkenner-chauffeur rondgereden op een missie in landen als Irak of Afghanistan. Tot een Landmacht-carrière kwam het echter niet. Na een jaar opleiding kwam hij niet door de keuring heen. Bij toeval rolde Niels de bouw in en begon Schlepers Metsel en Lijmwerk in Slagharen. In dertien jaar tijd is z’n ‘leger’ aan metselaars en lijmers uitgegroeid tot twaalf man vast personeel. Daarnaast werken ze ook veel met vaste ZZP-ers.

Lees hier het verhaal van Schlepers.

Erik Broeders van Officetopper - Raamsdonksveer

Er zijn meer ondernemingen die met hulp van Alfa de coronacrisis aardig het hoofd hebben kunnen bieden. Maar bij Officetopper in Raamsdonksveer, het bedrijf in kantoormeubilair van Erik Broeders, kwam de hulp van Alfa wel uit een heel onverwachte hoek. “Directiesecretaresse Marion Weterings belde. Of wij ook van die plexiglas schermen hadden. Ik had er nog nooit van gehoord. Binnen een dag kon ik ze leveren en uiteindelijk heb ik duizenden van die schermen verkocht”, lacht hij.

Lees hier het verhaal van Officetopper.

LABEL Vandenberg zit weer in de lift - Raamsdonksveer

De naam ‘Van den Berg’ is voor elke liefhebber van meubeldesign in Nederland en daarbuiten bekend genoeg. Daarom staat-ie - aan elkaar geschreven - nog altijd onder de merknaam LABEL, als commercieel handige herinnering aan oprichters Gerard en Ton van den Berg. Maar al jarenlang is LABEL Vandenberg in Raamsdonksveer het bedrijf van de tweede generatie: Jasper, zoon van Gerard en Marieke, dochter van Ton. Onveranderd is de ‘handtekening’ van de twee, herkenbaar aan tijdloze ontwerpen en natuurlijke materialen. 

Lees hier het verhaal van LABEL Vandenberg.

Familie de Jong: melkveehouder en loonwerker onder één dak - Gorinchem

Vader Jasper en zonen Arie,  Jan-Willem, Jan en Hendrik bedienen beide takken van sport. Dagelijks tweehonderd koeien melken gaat er hand in hand met agrarisch loonwerk, de groenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en het verhuren van mobiele vloeistofopslagsystemen. “Ieder van ons heeft zijn eigen capaciteiten. In die zin is het ideaal samenwerken”, zegt Arie de Jong, met 33 jaar de oudste van de vier broers.

Lees hier het verhaal van Familie de Jong.Tachtigjarig Van Dijk Transport kijkt vooral naar de toekomst - Zwolle

We varen ‘liever een stabiele koers’, zegt Gerwin van Dijk. “Als je niet meedoet met de pieken van de hoogconjunctuur, heb je ook minder last van de dalen als het een keer minder gaat met de economie.” Met die stabiele koers is Van Dijk Transport uit Kampen al tachtig jaar lang een vertrouwde naam in de logistieke sector. Het familiebedrijf mag dan een lange historie hebben, zonen Gerwin en Johan kijken met vader - en nu nog directeur-eigenaar - Dick vooral vooruit. Vorig jaar verrees op de locatie aan de Montagestraat een duurzaam pand: gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Lees hier het verhaal van Van Dijk Transport.


Van melkveehouder in het groot naar vleeshandelaar in het klein - Frank Loeffen - Langenboom

Voor z’n areaal gerst - twee hectare maar - zou het weleens mogen regenen. “De problemen beginnen onderhand weer te komen, bij iedereen”, zegt Frank Loeffen op de zoveelste zonnige dag in het voorjaar van 2020. In Haps heeft Frank met echtgenote Carolina op z’n 61ste een kleinschalig boerenbedrijf, na jarenlang boer-in-het-groot te zijn geweest. Tegenwoordig doet Frank het anders: hij heeft een natuurinclusief bedrijf en verkoopt sinds eind vorig jaar vlees van eigen koeien, met groeiend succes. 

Lees hier het verhaal van Frank Loeffen.

Ondernemers Wim en Trea Kiers zetten volgende stap richting toekomst - Hoogeveen

In 2011 zagen de eerste plannen voor een nieuwe ligboxenstal voor onze melkkoeien het licht. ‘ Te vroeg’, oordeelde de bank. Van uitstel kwam geen afstel. Sinds vorig jaar staat op het melkveebedrijf van Wim en Trea Kiers en hun kinderen Romy en Stijn een ligboxenstal voor 200 koeien. De uitbreiding past in de toekomstvisie. “Uiteindelijk willen we toe naar een bedrijf dat jaarlijks 1,9 tot 2 miljoen kilogram melk produceert met een minimale hoeveelheid melkkoeien en met zo min mogelijk vreemde arbeid.”

Lees hier het verhaal van Wim en Trea Kiers.

Gebr. De Hollander digitaliseert - Bleiswijk

Van een grote autodealer met meerdere vestigingen kwam Angela Roelandse op de boekhouding bij Gebr. De Hollander terecht. Niet alleen een compleet andere omgeving, maar ook een andere manier van administreren. “Veel ging hier nog handmatig. Elke week moest ik met de hand nog de betalingen voor de bank invoeren.” Het was ‘wel enigszins ouderwets’, zegt Angela voorzichtig. Maar inmiddels is Gebr. De Hollander ook administratie-technisch up-to-date: met hulp van Alfa is alles gedigitaliseerd.

Lees hier het verhaal van Gebr. De Hollander.


Jaap Groenewoud - Aalsmeer

Jaap (34) is een van de vier vennoten van Loonwerkbedrijf Groenewoud. Naast Jaap zijn ook zijn vader, moeder en broer Dirk eigenaar van het Nieuw-Vennepse bedrijf. De geschiedenis van het échte familiebedrijf gaat ver terug. Jaap: “De opa van mijn opa, Jacob, startte het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn kleinschalige bedrijf was toen gevestigd in het buurtschap ’t Kabel, iets verderop in Nieuw-Vennep. Zijn eerste aankoop was een elektromotor. Jacob was van oorsprong geen Haarlemmermeerder, maar ‘emigreerde’, vroeger was je minstens een dag onderweg, vanuit Texel naar onze polder.” Loondorsers uit die tijd oogstten de tarwe met een dorsmachine: de tarwe kwam toen niet zoals tegenwoordig gelijk van het land. Het bedrijf groeide met meerdere dorsmachines en een team van seizoenarbeiders. Rond 1929 nam zijn jongste zoon Freek het bedrijf over en begin jaren zeventig mijn opa Piet, die het in 1997 weer aan mijn vader Eric overdroeg. Ook kwamen er andere agrarische werkzaamheden bij zoals het rooien van bieten en het zaaien en rooien van uien.”

Lees hier het verhaal van Jaap Groenewoud.

Restaurant Brasserie Ziel ziet mogelijkheden ondanks coronacrisis -  Groningen

Restaurant Brasserie Ziel bestaat uit twee verdiepingen en volgens Alwin is het een brasserie met een knipoog. “Onze restaurant is toegankelijk voor iedereen, van daghap tot aan exclusief eten. We willen graag onze gasten verrassen en in de watten leggen. Ruim acht jaar geleden, in de crisistijd, hebben Johanna en ik ons restaurant geopend. We hadden toen voor ogen een toegankelijke brasserie te zijn voor met name veertigers die lekker konden eten en loungen. Tegenwoordig verwelkomen we gasten van jong tot oud. Johanna en ik hebben beide een positieve mindset en kijken altijd naar wat wél mogelijk is. Zo waren we op het idee gekomen om een secretaressedag te organiseren voor alle bedrijven in de omgeving. Het was een ware verwenmiddag voor de secretaresses, waarin ze kennis maakten met ons restaurant en onze huiselijke sfeer. Dit heeft goed uitgepakt en inmiddels mogen we veel bedrijven uit de buurt verwelkomen in ons restaurant. Onze insteek is altijd een kwalitatief goed product, waarbij onze gasten niet hoeven te wachten. We hechten veel waarde aan de kwaliteit, en zijn dan ook trots op het feit dat we al een hele tijd op nummer één staan in de omgeving bij Tripadvisor.  

Lees hier het verhaal van Brassere Ziel.

Hilberts Bloembollen ervaart onzekere tijden voor de bloembollensector door Corona -  Groningen

Het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis op de hele samenleving en dus ook de bloembollensector een onmiskenbare invloed heeft. Wie zijn de kopers? Zijn er wel voldoende kopers? En tegen welke prijs worden de bollen verkocht? Dit zijn vragen die leven bij de telers, zo ook bij Martin en zijn vrouw Hilda van Hilberts Bloembollen in Beilen. Veel zal uiteindelijk afhangen van de vraag en op welke termijn de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen.

Lees hier het verhaal van Hilberts Bloembollen.

“Dankzij DISC komen je verbeterpunten naar buiten” - Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw -  Amersfoort

Op z’n 56ste staat Gert Timmer voor de moeilijkste beslissing uit zijn ondernemersloopbaan: het bedrijf dat hij 33 jaar terug begon overdragen. “En dat valt niet mee voor een beetje eigenwijs persoon”, zegt hij met een glimlach. Eigenwijs of niet: Gert pakt de overdracht van ‘Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw’ gedegen aan. Op advies van zijn eigen accountant - ‘die heb ik ook al 33 jaar’ - haalde hij Alfa erbij. In eerste instantie voor een second opinion, wat uiteindelijk heeft geleid tot een DISC-persoonlijkheidsanalyse om beter te kunnen schakelen met zijn potentiële opvolgers. “Het praat nu een stuk makkelijker.”

Lees hier het verhaal van Gert Timmer.


“Ook als familie moet je werken aan teambuilding” - 't Eekhoornnest -  Amersfoort

Ze bestaan nog, bungalowparken zonder tropische zwembaden, een uitgebreid horeca-aanbod en ADHD-achtige animatieteams. Zoals ‘t Eekhoornnest, dat zichzelf ‘de poort naar de Soester duinen’ noemt. ‘Onze gasten komen hier juist omdat het er niet is’, lacht Piers de Jong, die met drie zoons en een dochter de leiding over het park en het bijbehorende landgoed heeft. Juist die nauwe familieband maakt de samenwerking ook weleens wat minder eenvoudig. Een DISC-analyse van Alfa bracht uitkomst.

Lees hier het verhaal van 't Eekhoornnest.