Banner

“Vrachtwagenchauffeur is een levensstijl die mij goed past”

27 oktober 2023 | Door:  Marco Streefland

Met een lading karton staat de DAF XG+ van Berry Gijze klaar voor een rit van Coevorden naar Hoogstraten. “Vier uurtjes. Zonder files”, zegt Berry met de routine die verraadt dat hij niet voor het eerst die kant opgaat. Sinds 2008 is de inwoner van Wildervank zelfstandig ondernemer in de transportsector. Op de weg zit hij al veel langer: 25 jaar om precies te zijn. “De één wil brandweerman worden. De ander politieagent. Ik wilde altijd al vrachtwagenchauffeur worden. Het is een cliché, maar het is toch die vrijheid.”

Z’n territorium beperkt zich tegenwoordig tot Nederland en directe omgeving. “Het is vooral Groot-Benelux. Weleens een uitstapje naar Noord-Frankrijk of Duitsland, maar meestal is het in de buurt. Toen ik net begon ben ik heel Europa doorgereden, tot aan Oekraïne en Roemenië toe. Nu is het gewoon een week van vijf dagen. Soms een keer op zaterdag, omdat je er een klant mee kunt bedienen. En voor de hobby”, lacht hij.

Want liefhebber is de eigenaar en naamgever van B. Gijze Transport. “Ik ben op m’n zestiende begonnen als bijrijder op een drankenauto, alle kroegen langs. Het is altijd al mijn droom geweest. En dan moet je er ook voor gaan. Op m’n achttiende had ik al mijn papieren versneld gehaald. Het is een bepaalde levensstijl die mij goed past, is wel gebleken.”

Eerste klanten

Tot 2008 rijdt hij rond in loondienst. Voor zichzelf beginnen was een tweede droom. “Ik heb een vrachtwagen besteld, maar moest er nog een jaar op wachten. Het bedrijf waar ik toen werkte was overgenomen. Ik ben met de nieuwe eigenaar gaan praten en die gaf mij de kans om charterchauffeur te worden. Zo kom je aan je eerste klanten. En je hoort hier en daar wat, je belt eens wat rond.”

Trouwe klantenkring

Inmiddels heeft Berry een trouwe klantenkring. Z’n rit naar Hoogstraten is er één met een lading die hij vaker achterin heeft: papier en karton. “En voor de rest is het van alles wat, van meubeltjes tot en met een vracht fietsen. Alles wat erin past neem ik mee. Ik doe alleen maar volle vrachten, geen groupage.” Zonder werk zit hij niet gauw. Ook niet toen hij net in de economische crisis van 2008-2015 begon. Berry: “Daar heb ik helemaal geen last van gehad. Ik heb het geluk gehad dat ik een opdrachtgever had die werk had, en dan heb je een geldstroom. En dat was met de corona net zo. Of er nu weer iets aan zit te komen weet ik niet, maar het gaat overal niet zo simpel. Er komen hier en daar weer wat scheurtjes. Maar als je in het circuit zit en die geldstroom houdt, merk je niks van een crisis.”

‘Ik vind DAF een mooie auto’

Z’n trouwe metgezel op de rijkswegen is al jarenlang een DAF. “Een XG-+, het nieuwste type. DAF is altijd al mijn merk geweest, van het begin af aan. Ik kan het niet uitleggen. Waarom koopt de één een iPhone en de ander een Samsung? Een DAF is heel ruim en comfortabel. En ik vind het een mooie auto. Je kunt ‘m helemaal aankleden zoals je zelf zou willen. Het is toch een soort huis waar je in zit. Leren bekleding vind ik belangrijk. Notenhout. Ik hou wel van luxe, maar het moet wel praktisch zijn.”

En duurzaam? “Je moet het rijden voor jezelf ook een beetje leuk maken. Je moet jezelf prikkelen. Duurzaamheid stond bij mij niet op nummer 1, maar ik heb er wel over nagedacht. Natuurlijk let je erop, met deze brandstofprijzen. Een auto die zuiniger is, scheelt toch weer een paar tienden”, klinkt Berry als een volleerd boekhouder.

Geholpen door een kameraad

“En dat ben ik nou juist niet”, lacht hij. “Vanaf het begin ben ik al klant bij Alfa. Ik ben destijds financieel geholpen door een kameraad. Die goeie vriend was klant bij Alfa. Zo ben ik erin gerold. Ik had al snel in de gaten dat Alfa een serieus bedrijf is. Boekhouden is echt niet mijn ding.  En het gaat bij Alfa naar tevredenheid. Ik lever mijn spullen aan bij klantbeheerder Marco Streefland en ik moet zeker weten dat het voor elkaar is, niet dat een boekhouder de boel aan het flessen is.”

Marco Streefland

Marco Streefland

Senior klantbeheerder

088 2533052 | mstreefland@alfa.nl


Meer over Marco