Banner

Nico Braas en Frank Klop, de mannen van staal achter Nifra

17 juni 2021 | Door:  Maurice van Schagen

Het is een beetje een ondankbaar vak, dat van staalconstructeur. “Een hoop staal zie je niet meer. Als het werk af is, is het meestal weggewerkt. Dat is weleens lastig om te laten zien”, zegt Nico Braas van Nifra Constructiewerken. Toch is er genoeg om trots op te zijn, op bedrijventerrein De Braken in Obdam. Kunst en vliegwerk in de Amsterdamse Kalverstraat bijvoorbeeld. Met een vast team van vijftien medewerkers groeit het verhaal van ondernemers Nico en compagnon Frank Klop - de Ni en Fra in de naam - gestaag door. 

Dat verhaal begint in 2012 als Nico en Frank elkaar eens goed aankijken. “We werkten samen bij hetzelfde constructiebedrijf. Frank in de werkplaats, ik op kantoor voor de werkvoorbereiding en de projectbegeleiding. In 2007 was mijn broer voor zichzelf begonnen. En ik denk: ‘Wat hij kan, kan ik ook.’ We hadden allebei een startkapitaaltje. Voor 25 duizend euro hebben we de eerste machines gekocht. Tweedehands. Voor de productie zijn we eerst in het pand van mijn broer ingetrokken. Drie maanden later hadden wij al meer ruimte nodig dan zij zelf hadden en moesten we zo snel mogelijk weg.” 

Stapsgewijs 

Van een tweemansbedrijfje groeit Nifra uit tot een bedrijf met inmiddels vijftien man personeel. Daaromheen loopt een vaste ploeg zzp’ers. Nog altijd zijn de twee ondernemers scherp op de financiën. “Het is allemaal stapsgewijs gegaan. En eigenlijk alles uit eigen portemonnee. We hebben voor het pand vanzelfsprekend een hypotheek. En voor de grotere machines zoals een plasmasnijder hebben we een financial-leaseplan. Dat zijn te grote bedragen om in één keer af te tikken. Kleine investeringen worden meteen afgerond om de vaste lasten te drukken. We raken niet gauw in paniek omdat we zwaar gefinancierd zijn.” 

Waar het succes vandaan komt? Nico: “Goeie vraag. Ik denk dat het toch wel de afspraak-is-afspraak-mentaliteit is. En we doen ons werk goed. We hebben vier tekenaars die hun vak heel goed verstaan. In de productie lopen ervaren jongens die weten wat ze moeten doen. Ook bij ons gaan dingen mis. Maar het gaat erom hoe je het oplost.”  

Rolverdeling 

De rolverdeling van hun vorige werkgever staat nog altijd overeind. Nico is algemeen directeur, verantwoordelijk voor offertes, klantenbeheer, werk aannemen en werkvoorbereiding. Frank regelt dat alles in de werkplaats gesmeerd loopt. Staalconstructies, trappen, balustrades en serieproducten produceert en monteert Nifra. Trots is Nico op het werk aan de Beverwijkse Bazar, waar de gehele buitenkant is voorzien van beplating met gouden bogen. Een aansprekend project is ook de montage van twee stalen bruggen in de gemeente Hoorn. 

Grachtenpanden 

Maar dat zijn wel uitzonderlijke dingen, zegt hij erbij. “Het meeste werk zit in de renovatie in de grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. Meestal heb je in grachtenpanden drie hoge verdiepingen van vier meter. Met die hoge grondprijzen hebben ze liever vier verdiepingen van drie meter. Dan moet de vloeren eruit, de wanden moeten vaak weg. Dat moet met staal worden opgevangen. In de Kalverstraat kun je moeilijk aankomen met balken van twintig meter. Dan moet je met vijf stuks van vier meter naar binnen.” 

Lastig in te schatten 

Het is zelfs een specialiteit van Nifra geworden, weet Nico. “Het zijn klusjes waar de grote staalbouwers niet van houden. Bij de nieuwbouw van een hal is alles al uitgetekend door een architect of constructeur. Daar hoef je alleen maar een werkplaatstekening van te maken. Wij hebben te maken met een stukje logistiek. Je moet handige mensen hebben. Je moet snel dingen kunnen oplossen als het een keer tegenzit. Met een vrachtwagen er naartoe, met takels en liftjes alles omhoog brengen. Dat zijn mooie dingen.”

‘Niet zomaar een naampje’ 

Alfa is de ‘constructeur’ van de financiën. Nico: “Ik vind het belangrijk om een goede accountant te hebben. Ook naar de bank toe, dat je goede rapporten krijgt. Alfa is redelijk bekend. Het is niet zomaar een naampje. Daarmee sta je toch sterker als je een keer krediet zou willen hebben. Ik ben uitermate tevreden over hoe het gaat met Alfa. Ze doen bij ons de loonadministratie en de jaarrekeningen. Vorig jaar heb ik een huis gekocht, daar heb ik ze ook weer bij nodig. Voor investeringen hebben we Alfa nodig. Dat gaat allemaal heel goed.” 

Bezoek de website van Nifra Constructiewerken.

Maurice van Schagen

Maurice van Schagen

Relatiemanager

088 2532128 | mvanschagen@alfa.nl


Meer over Maurice