Banner

Installatiebedrijf ST Warmte draait op volle toeren

16 april 2021 | Door:  Frank Hogerwerf

In bouwend Nederland en in de techniek kunnen we niet meer om duurzaamheid heen, concludeert Martin Hoekstra van ST Warmte. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in onderhoud en installatie van cv-ketels, warmtepompen, aircosystemen en vloerverwarmingsinstallaties. En won voor het tweede jaar op rij de FD Gazelle vanwege meer dan 20 procent jaarlijkse groei.

Martin Hoekstra trad in 1994 tot het bedrijf van zijn vader toe als compagnon en inmiddels telt het bedrijf vier eigenaren. “Tien jaar geleden stapte mijn vader uit de zaak en werd ik bedrijfsleider. In die tijd bezocht ik een bijeenkomst van de Vakgroep Klimaat- en Duurzame Techniek van het toenmalige UNETO-VNI, de branchevereniging. Die boog zich over de vraag wat warmtepompen zouden kunnen betekenen. Ik ben daar toen bestuurslid geworden, omdat ik de kennis en informatie hierover ook graag met veel andere installateurs wilde delen. Wil je een warmtepomp goed kunnen verkopen, dan moet je wel heel duidelijk kunnen uitleggen wat die installatie voor iemand betekent en wat de toegevoegde waarde daarvan is. Voor een jaren ’70-woning zonder spouwmuurisolatie, zonder dubbel glas en met een niet geïsoleerd dak is een warmtepomp geen optie. Huizen vanaf bouwjaar 1987 met een mechanisch ventilatiesysteem kun je wel eenvoudig verduurzamen, met al dan niet hybride warmtepompen (deels werkend op elektriciteit, deels op gas). Omdat elke woning anders is, is altijd maatwerkadvies nodig.”

Fotografie: Martine Goulmy
Fotografie: Martine Goulmy

Verduurzamen

“Voor ons gaat het om de vraag: hoe kunnen we Nederland zo mooi mogelijk verduurzamen, met goede adviezen? Daarbij gaat het er niet alleen om dat je je klanten zo goed mogelijk helpt, maar ook om zorgvuldige omgang met je personeel, zodat ze graag bij je blijven werken. Wij richten ons nu vooral op de particuliere en kleinzakelijke markt, in het besef dat onze organisatie razendsnel transformeert. Niemand kan het zich hier permitteren om drie maanden in een comfortzone te werken; functies veranderen steeds.” Martin benadrukt dat zijn bedrijf de tijd mee heeft. “Er wordt nu veel meer thuisgewerkt, waardoor mensen bijvoorbeeld ook airco op hun werkkamer willen. Veel mensen hadden afgelopen jaar ook een ander uitgavenpatroon. Omdat ze niet op vakantie gingen, konden ze hun geld anders besteden, bijvoorbeeld aan airco. Daarom willen veel particulieren graag investeren in de verduurzaming van hun woning, om de maandlasten te verlagen. In wezen kunnen we al tien jaar elke woning zonder gas verwarmen, dat is niet zo’n probleem. De crux zit meer bij de terugverdiencapaciteit. Gelukkig stimuleert de overheid duurzaamheid voor bedrijven enorm; er zijn elke keer wel weer kansen of subsidiepotjes.”

Opleiding medewerkers

In de installatiebranche is er een structureel tekort aan handjes. Toch noteert ST Warme forse groei. Wat is het geheime recept? “Je moet heel alert zijn op het groeipad van je organisatie, de ontwikkeling van je mensen. We hebben hier een ontwikkelingsmodel per werknemer. Het eerste jaar stroom je in, in jaar twee ga je dingen zelfstandig doen en in jaar drie moet je redelijk als zelfstandig monteur kunnen werken, zodat je ook anderen weer kunt opleiden. Wij leiden onze mensen zelf op, omdat je nergens meer volleerde monteurs kunt krijgen.” Martin Hoekstra Mens in bedrijf Installatiebranche 

Alfa Salaris & Personeel

“In eerste instantie deed ik de hele administratie en de jaarrekening zelf, maar dat ligt nu bij Alfa. Ze helpen ons nu ook om onze vof om te bouwen naar een bv-structuur. Ook maken we gebruik van de dienstverlening van Alfa Salaris en Personeel. Wanneer je vragen hebt over hoe je moet omgaan met een calamiteitendag of met een zieke medewerker, dan is het prettig dat ze je daarover aan de achterkant van advies kunnen voorzien. Het meeste contact hebben we met klantbeheerder Frank Hogerwerf van Alfa Aalsmeer. We hebben samen een uitermate intensief traject doorlopen, grotendeels online. Ik vind het erg prettig dat hij meekijkt, vooral omdat ons bedrijf continu in beweging is.” 

Ben je getriggerd door de mogelijkheden van warmtepompen en wil je weten hoeveel je kunt besparen? Kijk dan eens op www.stwarmte.nl

Frank Hogerwerf

Frank Hogerwerf

Klantbeheerder

088 2531124 | fhogerwerf@alfa.nl


Meer over Frank