Banner

Tachtigjarig Van Dijk Transport kijkt vooral naar de toekomst

25 juni 2020 | Door:  Marco Streefland

We varen ‘liever een stabiele koers’, zegt Gerwin van Dijk. “Als je niet meedoet met de pieken van de hoogconjunctuur, heb je ook minder last van de dalen als het een keer minder gaat met de economie.” Met die stabiele koers is Van Dijk Transport uit Kampen al tachtig jaar lang een vertrouwde naam in de logistieke sector. Het familiebedrijf mag dan een lange historie hebben, zonen Gerwin en Johan kijken met vader - en nu nog directeur-eigenaar - Dick vooral vooruit. Vorig jaar verrees op de locatie aan de Montagestraat een duurzaam pand: gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Van de logische openingsvraag of corona ook hun business raakt, kijkt Gerwin niet op. “Misschien dat twee van onze klanten het iets rustiger hebben, bij de rest loopt het gewoon door. Mensen vragen het ook weleens: wat hebben jullie een gekke combinatie van opdrachtgevers. Het is een bewuste strategische keus, meer soorten klanten en meer sectoren. We zagen het ook tijdens de kredietcrisis: de bouw zakte in, levensmiddelentransporten gingen wel door.”

Volledig energiepositief gebouw

Juist die diversiteit maakt dat Van Dijk Transport doorgroeit. Bij voorkeur stabiel. Gerwin: “Je kunt in tijden van hoogconjunctuur wel dertig vrachtwagens erbij kopen, maar als het een keer minder gaat moet je ze weer weg doen.” Toch begon het te knellen in het bestaande pand, omdat het bedrijf ook actief is in ‘warehousing’ (opslag). Het werd een uitbreiding met nieuwbouw naast en bovenop het bestaande pand, waardoor Van Dijk Transport nog steeds op dezelfde locatie in Kampen is gevestigd.

“Het gebouw is heel duurzaam en volledig energiepositief. Dat is iets wat wij belangrijk vinden, en niet alleen maar voor de bühne. Natuurlijk zijn we wel een dieselverbruiker, maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Daarom rijden we ook met het nieuwste materiaal. We proberen zoveel mogelijk geladen te rijden, of zoals het in het jargon heet ‘een rondje te rijden’. Maar je ontkomt er niet altijd aan om een keer leeg terug te rijden, er is niet één transportbedrijf zonder lege kilometers.”

Echt familiebedrijf

Precies tachtig jaar oud is het bedrijf. “Een broer van mijn opa is ermee begonnen, vanuit huis. Ik kan me zelfs nog herinneren dat mijn vader vanuit huis werkte.” Vader Dick werkt op z’n 65ste nog altijd mee, net als moeder Adri en zijn zus Gerlinda. Broer Johan is meer technisch bezig, Gerwin doet vooral financiën en ICT. Gerwin: “We zijn een echt familiebedrijf. Iedereen levert hier een bijdrage. Dat komt ook elk jaar ter sprake bij de kerstborrel: ‘We moeten het met z’n allen doen.’ Ook onze chauffeurs. Zij zijn onze accountmanagers, zo simpel is het. Zij komen bij de klanten.”

Kwaliteit leveren

Een goede dienstverlening zit in het DNA van Van Dijk Transport. “Een verkoper kan nog zo’n mooi praatje houden, als je belooft dat je acht uur ‘s morgens iets aflevert dan moet het er ook om acht uur zijn. Zolang je maar kwaliteit levert heb je bestaansrecht. Natuurlijk moet de prijs wel goed zijn, maar de basis is gewoon dat je je werk goed doet.”

Trouwe opdrachtgevers

Dit is ook de reden dat Van Dijk Transport trouwe opdrachtgevers heeft, actief in onder meer food, beton, staalconstructies, machines en hout. Ook is het personeel trouw. “Het ziekteverzuim is laag, er is weinig verloop. We behandelen iedereen zoals wij zelf ook behandeld willen worden. Goede vakmensen vinden wij belangrijk. Ons werk is vaak specialistisch, zowel op het gebied van transport en/of warehousing. Bij deze werkzaamheden zijn goed opgeleide mensen zeer belangrijk om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Intensief traject

Klant bij Alfa zijn Dick, Gerwin en Johan sinds 2016. Gerwin: “En daar zijn we heel blij mee. De financiering van de nieuwbouw is een intensief traject geweest, maar dat is heel goed gelopen. We zijn geholpen met een goed advies en mede dankzij Alfa zijn we eruit gekomen met de financierende partij. Dat Alfa kennis heeft van de transportsector is voor ons heel belangrijk. Dat is een van de redenen geweest om naar Alfa te gaan. Daarnaast heb je je reguliere jaarwerk en alles eromheen. Er spelen ook allerlei afwegingen naar de toekomst toe. Er komt nog een opvolging aan van ouders naar kinderen. Dat moet nog concreet worden, maar we hebben besloten eerst te gaan bouwen. We hadden behoefte aan extra opslagcapaciteit en daar verdienen we ons brood mee. Die overname komt wel. Onze vader doet zijn werk nog steeds met heel veel plezier. Hij vindt het nog hartstikke mooi. En wij hopen ook dat hij hier nog lang mag rondlopen, want hij heeft zeer veel ervaring.”

Marco Streefland

Marco Streefland

Senior klantbeheerder

088 2533052 | mstreefland@alfa.nl


Meer over Marco