Banner

'Het werk komt van alle kanten' voor Bouwbedrijf Van Dasselaar en Van Dijk B.V.

22 april 2021 | Door:  Mark van de Ketterij

Als hij een aantal bouwbedrijven van binnen heeft gezien, besluit Henk van Dasselaar dat het weleens genoeg is geweest. Samen met zijn compagnon begint hij Bouwbedrijf Van Dasselaar en Van Dijk B.V. Een kwarteeuw verder staat die naam nog altijd op de gevel, maar is het Henk die als enige eigenaar is overgebleven. En dat is niet het enige verschil met de beginjaren.

"Zo gek als de markt nu is heb ik het nog nooit meegemaakt in al die jaren", verzucht Henk op woensdagmorgen, als hij thuis komt van weer een afspraak. “Het werk komt van alle kanten. Als je vandaag belt voor een opdracht, dan mag je niet mopperen dat we na de bouwvak pas gaan starten. Ik zit zelfs al afspraken te maken voor 2022. Natuurlijk stel je klanten teleur dat het niet eerder dan over een half jaar kan zijn. Maar veel klanten maakt het niet eens uit dat het later wordt.”
Waar die stroom aan klanten ineens vandaan komt? Henk: “Ik denk dat we in vijfentwintig jaar toch een zekere bekendheid hebben opgebouwd. Het is veel mond-tot-mondreclame. Of het gaat via architecten die ons doorverwijzen. Op internet zijn we ook vindbaar. Maar dat is toch een ander publiek dan we gewend zijn. Een internetklant is niet altijd serieus. Daar gaan we dan niet eens achteraan.”

Nooit zonder werk

Het is een luxe die Van Dasselaar en Van Dijk zich kan permitteren in het hoogseizoen voor de bouw. “Maar ook tijdens de vorige crisis, de kredietcrisis, hebben we nooit zonder werk gezeten. Je bent toch een wat kleiner bouwbedrijf met drie, vier man, dat ze al gauw weten te vinden voor aan- en verbouw. Ook toen ging het prima.”

Restaureren

Inmiddels is het medewerkersbestand verdubbeld. Nog altijd is het bedrijf die specialisatie trouw: een uitbouw hier, een verbouwing daar. “Ook oude woningen restaureren is iets wat we graag doen. Daar komen eigenlijk alle technieken bij kijken die je hebt in de bouw. Dat doen die jongens veel liever dan een nieuwbouwwoning neerzetten.”
Ook belangrijk weet hij, werk bieden dat werknemers aanspreekt. “Het is moeilijk om aan goeie mensen te komen. Ik prijs me gelukkig met de medewerkers die we hebben. Dat zijn jongens die trouw zijn aan het bedrijf. En we hebben twee jongens in opleiding.” Het werkterrein is Amersfoort en omgeving, met uitstapjes naar Baarn, Soesterberg, Barneveld en Harderwijk. Henk: “Veel verder dan een half uur van Hoevelaken moet het niet zijn.” 

Van de boerderij

Met die toegenomen werkzaamheden is ook zijn eigen rol veranderd. “Nee, op de bouw zit ik zelf niet meer. Tot mijn spijt moet ik zeggen, want ik deed het zelf graag. Maar het is nu meer overleggen met klanten, dingen uitwerken, prijzen opvragen.” Hij komt zelf van de boerderij. “Maar het bouwen is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. De boerderij is het niet geworden, maar je wordt wel gevormd door het werk op een boerderij. Daar ben ik m’n ouders nog altijd dankbaar voor.”

Als bouwbedrijf in tijden van duurzaamheid gaat ook Henk met de tijd mee. “Ook voor ons wordt dat steeds belangrijker. Je installeert weleens vaker een warmtepomp of je maakt een huis energieneutraal. Dat hebben we pas ook nog gedaan, met een woning van honderd jaar oud.” Veel duurzame opdrachten gaan in samenwerking met vaste installateurs waar Henk een goede relatie mee heeft. “Ook voor elektriciens en loodgieters hebben we vaste partners. Dan heb je korte lijnen.”

Jongens van het platteland

Klant is Bouwbedrijf Van Dasselaar en Van Dijk B.V. al sinds de start bij Alfa, in Barneveld. “Je hebt toch een boekhouder nodig hè. Waarvoor? Voor de aangiften, de boekhouding en de loonadministratie. En ik moet zeggen: bij Alfa bevalt het goed. Het is toch een degelijk bedrijf. Mark van de Ketterij is mijn klantbeheerder. Gerald Heijnen heb ik weleens nodig voor advies. Iemand die ook kritische vragen durft te stellen. We hebben een beetje dezelfde achtergrond. Allebei jongens van het platteland. Daarom kunnen we goed met elkaar overweg.”

Mark van de Ketterij

Mark van de Ketterij

Senior klantbeheerder

088 2531512 | mvdketterij@alfa.nl


Meer over Mark