Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen van Alfa houdt toezicht, monitort en adviseert de Raad van Bestuur ten aanzien van een grote diversiteit aan thema’s. De Raad van Commissarissen beschikt daartoe over de vereiste expertise, waarbij ieder lid van de Raad van Commissarissen vanzelfsprekend zijn of haar eigen specialisme en perspectief inbrengt. Het gaat daarbij over thema’s zoals besturing van een onderneming, financiën, risicobeheersing, regelgeving, compliance, IT, operationele zaken en HR, maar ook gesignaleerde kansen en de daarbij behorende commerciële aanpak komen aan de orde. Naast de toezichthoudende en adviserende rol treedt de Raad van Commissarissen op als werkgever voor de leden van de Raad van Bestuur.

De Raad van Commissarissen van Alfa bestaat uit mr. Jaap Wielaart, mr. Peter Ruys,  drs. Jeroen Kamphuis RA en drs. Angèle Loomans BSc. De Raad van Commissarissen vergadert doorgaans vijf keer per jaar met de Raad van Bestuur en plant daarnaast specifieke bijeenkomsten met bijvoorbeeld directievoorzitters, de Ondernemingsraad en de externe accountant van Alfa. De Raad van Commissarissen werkt met de volgende commissies: Audit& Risk commissie, HR commissie, Benoemings/renumeratiecommissie.

Jaap Wielaart is de voorzitter van de Raad van Commissarissen en is zeer alert op kwaliteit van organisaties. Jaap: “Ik vind het verbeteren van kwaliteit heel belangrijk. Mijn ervaring ligt zowel in het private als in het (semi) publieke domein. Continu leren en ontwikkelen is mijn devies.” Jaap is naast voorzitter van de RvC van Alfa ook lid van de raad van toezicht van The Hague Security Delta en Voorzitter van de Raad van Bestuur van een grote zorginstelling. Een ervaren bestuursvoorzitter en commissaris/toezichthouder met veel ervaring, een groot (regionaal) netwerk en veel bedrijfsmatige kennis.

Peter Ruys is directeur en oprichter van ZorgKiezer.nl, Hypotheek24.nl en DeGoedkoopsteNotaris.nl. Hij publiceert regelmatig over de gezondheidszorg en verzekeringen en wil daarmee het maatschappelijk debat stimuleren. Daarnaast is hij regelmatig spreker op congressen over innovatie in de financiële wereld en de zorg. Ook is hij een veel gevraagd deskundige over de zorg en aan zijn werk gerelateerde financiële onderwerpen bij diverse televisieprogramma en dagbladen.

Jeroen Kamphuis is gespecialiseerd in kwaliteit en risk management en bouwde zijn expertise op tijdens zijn 30-jarige carrière bij EY. Hij bekleedde diverse bestuurlijke functies, waaronder partner van de Assurancepraktijk in Rotterdam, Den Haag en Naaldwijk. Sinds 1 oktober 2020 werkt Jeroen als zelfstandig adviseur, coach en toezichthouder. Jeroen Kamphuis: “Vanuit mijn commissarisrol maak ik graag de verdiepingsslag, waar het gaat om toezicht op – en klankborden met – het bestuur. Mijn bestuurlijke ervaring en kennis van wet- en regelgeving komen daarbij uiteraard goed van pas.”

Angèle Loomans is organisatieadviseur, strategisch bestuurder en toezichthouder met ruim 25 jaar ervaring in een groot aantal (inter)nationale bedrijfstakken en is onder meer gastdocent HR en Verandermanagement aan Nyenrode University. Als dochter van een accountant heeft ze altijd affiniteit met accountancy gehad, maar aandacht voor de factor mens binnen verandertrajecten is dé rode draad binnen haar carrière. Angèle Loomans: “De accountancysector ligt de laatste jaren stevig onder het vergrootglas. Ik lever graag een bijdrage aan het versterken van een kwaliteitsgerichte cultuur, waarbij continu evalueren en leren vanzelfsprekend is. Vanuit mijn kennis en kunde adviseer ik bestuurders over de wijze waarop Alfa een aantrekkelijke werkgever is en blijft voor de professionals.”

Nominatie Driehoek 3D Trofee

Alfa is in oktober 2020 door de Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG) genomineerd voor de Driehoek 3D Trofee 2020/2021. Dit is de prijs voor organisaties met robuust en inhoudelijk overleg tussen de (centrale) Ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht en het bestuur/de directie, oftewel de ‘driehoek’ medezeggenschap, toezicht en bestuur. De 3D staat voor dialoog, duurzaamheid en diversiteit. Lees hier verder over onze aanmoedigingsprijs bij de Driehoek 3D Trofee en kijk hieronder naar de video over de bijzondere samenwerking tussen de Raad van Bestuur, Ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen van Alfa.

Reglement HR-Commissie
Reglement ARC-Commissie