Banner

Van melkveehouder in het groot naar vleeshandelaar in het klein

9 juni 2020 | Door:  Joyce van den Berg

Voor z’n areaal gerst - twee hectare maar - zou het weleens mogen regenen. “De problemen beginnen onderhand weer te komen, bij iedereen”, zegt Frank Loeffen op de zoveelste zonnige dag in het voorjaar van 2020. In Haps heeft Frank met echtgenote Carolina op z’n 61ste een kleinschalig boerenbedrijf, na jarenlang boer-in-het-groot te zijn geweest. Tegenwoordig doet Frank het anders: hij heeft een natuurinclusief bedrijf en verkoopt sinds eind vorig jaar vlees van eigen koeien, met groeiend succes. 

Die gerst gebruikt Frank als veevoer en als stro voor zijn mini-veestapel. “Gerst hoef je gelukkig niet veel te beregenen. Misschien één keer tijdens de groei. Voor mij valt het probleem van de droogte mee, niet voor de boeren die mais telen. Maar die hebben de laatste twee zomers al zoveel beregend dat ze niet beter meer weten”, lacht hij. Tien hectare land heeft hij in totaal, dat hij op natuurvriendelijke manier onderhoudt.

“Ik heb gras ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. We hebben hier nestkastjes hangen voor uilen en mezen. Zo proberen we de natuur weer te herstellen.”

Vleesvee

Tot zijn vijftigste was Frank een boer als alle andere, met melkvee dat hij samen met zijn broer had. Toen zijn broer ermee stopte, ging Frank jongvee opfokken voor een collega-boer. Die stopte met het zelf opfokken van vee vanwege  Brabantese eisen voor emissie arme vloeren en de  steeds strenger wordende regels.  Om diezelfde reden stopte Frank ook met de opfok van jongvee.
“Bij een cursus over weidebeheer, georganiseerd door de natuurbeheerorganisatie waar ik lid van ben, kwam ik meer te weten over vleesvee. Dat vond ik interessant en heb de stal diervriendelijk gemaakt voor vleesvee op stro.”
Hij koopt voor het bedrijf aan de Beerseweg in Haps tien koeien van het Charolais ras, een ras van Franse afkomst (‘hele lieve koeien zijn het’). Ook heeft Frank drie vaarzen. Z’n zeven ossen staan op een natuurterrein in de buurt van Amsterdam.

Ribeye, braadlap of hamburger

Maar lief of niet, de koeien van Frank zijn wel bedoeld om te eindigen als ribeye, braadlap of hamburger. “Ik had een slager gevonden die wel een koe wilde slachten. Maar die slager zegt: dat kun je pas doen als je een halve koe op voorhand hebt verkocht. Als er maar af en toe een pakket wordt verkocht blijf je veel te lang met het vlees zitten. Een dorpsblaadje besteedde er aandacht aan. Er kwamen zoveel reacties op dat ik in december vorig jaar het risico van slachten wel aandurfde.”

Driehonderd kilo vlees

Inmiddels heeft Frank een website - loeffenvlees.nl - en promoot hij zijn vleespakketten actief op Facebook. “Van één koe hou je ongeveer driehonderd kilo vlees over. Ik had eerst 38 pakketten van zeven en een halve kilo samengesteld. Maar ja, dat is veel te veel voor een tweepersoonshuishouden. Nu heb ik vleespakketten van vijf kilo en barbecuepakketten van twee en een half.”

Boert Bewust

Het succes smaakt naar meer. Frank: “Ik ben me meer gaan verdiepen in vleesvee en in marketing. Mijn buurman is voorzitter van Boert Bewust (een initiatief om de samenleving  en boeren beter te verbinden). Een leuke, actieve club. Ik ben ook lid geworden. We zouden het Boert Bewust-bord onthullen tijdens een open dag dit voorjaar. Ik had allerlei activiteiten bedacht die geld in het laadje zouden brengen voor mijn nichtjes die in juni de Alpe d’Huez zouden beklimmen voor de kankerbestrijding. Maar door de corona ging het niet door.”

Mooi filmpje

Geheel in corona-stijl bedenkt Frank een alternatief. Van de ‘officiële’ onthulling van het bord wil hij een filmpje maken. Via internet kunnen belangstellenden dan toch meekijken. Het plan wordt serieus als hij professionele assistentie krijgt van een iemand die werkt voor een Hilversumse tv-studio. Frank met een glimlach: “Dat is nog een heel mooi filmpje geworden, met muziek erbij. Op zondag 3 mei is het gemaakt. En zelfs omroep Land van Cuijk TV toonde belangstelling. Daar is het ook een aantal keren uitgezonden.” Z’n PR-campagne heeft resultaat. “Onze vleespakketten zijn tijdelijk uitverkocht”, moet Frank op 20 mei op Facebook melden.

Caravanstalling

Accountancyklant is Loeffenvlees bij Alfa. “Ik ben eigenlijk altijd klant geweest bij een ander accountantskantoor. Tot ik op een beurs met Alfa in aanraking kwam. Of ze een keer langs konden komen. Waarom niet, zegt Carolina. Ik heb ook een caravanstalling en zat altijd te rommelen met de boekhouding van de caravans. Dat heeft Joyce van de Berg toen helemaal voor mij geregeld. Daar was ik zo blij mee dat ik heb gezegd: dan mag je de hele boekhouding doen. En ik kan niet anders zeggen dan dat Alfa het voortre

Joyce van den Berg

Joyce van den Berg

Senior assistent accountant

088 2533460 | jvdberg@alfa.nl


Meer over Joyce