Banner

Ondernemer in beeld: Auto Vink

19 februari 2021 | Door:  Marina de Wit

Reparatie, onderhoud, APK, schadeherstel, storing diagnose en in-en verkoop van occasions. Auto Vink aan de Gersteweg 5 in Nieuw-Vennep heeft een voorliefde voor Mercedes en levert alle diensten die je bij een universeel autobedrijf verwacht, maar toch is het concept van het meer dan 35 jaar oude bedrijf net even anders: het heeft geen voorraden en geen showroom. Daarentegen vindt de import van occasions op maat plaats.

Het is even zoeken hoe je via een smal rijpad Auto Vink bereikt. Maar al snel nader je het grote buitenterrein met een verscheidenheid aan merken en types auto’s. Als je de garage binnenloopt, prijkt te midden van alle bedrijvigheid een oldtimer, gelijk typerend voor het bedrijf: oude wagens ombouwen met nieuwe techniek. Het bedrijf is al ruim drie decennia in handen van Maarten Vink, een hardwerkende ondernemer die graag op de achtergrond blijft en zelf de occasions vanuit het buitenland ophaalt. Met de recente bedrijfsoverdracht komt zijn zoon Jeroen steeds meer in beeld. Maar helemaal stoppen, daar moet Maarten voorlopig nog niet aan denken.

Taxichauffeur

Jeroen: “Mijn vader startte het bedrijf 35 jaar geleden. Het schuurtje achter zijn huis aan de IJweg in Hoofddorp gebruikte hij om auto’s op te knappen en te verkopen.” De 63-jarige automonteur was in die tijd taxichauffeur en sleutelde in zijn vrije tijd graag aan auto’s. Niet zo gek dat in deze periode de voorliefde voor een Mercedesgarage ontstond. 27 jaar terug is autobedrijf Vink verhuisd naar Industriepark Spoorzicht in Nieuw-Vennep.

Bij Auto Vink kun je voor een breed scala aan auto’s terecht: van personenwagens en busjes tot oldtimers en campers. “Geweldig om in een oude pick-up uit 1956 nieuwe techniek in te bouwen of aan de slag te gaan met een Mercedes-Benz die 288.000 km op de teller heeft staan. Voor ons is het altijd een uitdaging om aan verschillende types en merken te sleutelen, een ingewikkelde storing of een auto die niks meer doet, vinden wij juist leuk om weer aan de praat te krijgen. Soms komen er bijzondere oude of nieuwe auto’s binnen. Het verhaal achter de oldtimer is een klant welke onze expertise heeft gevraagd bij het fijnere / gecompliceerdere werk”, aldus Jeroen.

Korte lijntjes

Jeroen (34) woont in Zwaanshoek en is vader van drie jongens: een tweeling van 7 en een zoon van 4 jaar en rijdt, hoe kan het ook anders, Mercedes. Hij werkt dertien jaar in het bedrijf van zijn vader. Naast Maarten en Jeroen werken ook twee monteurs en twee schademedewerkers bij Vink. Jeroen gaat verder: “Er zijn geen wensen om perse te groeien, we redden het zo prima, er is gelukkig een heel laag verloop.” Vink bedient klanten uit heel Nederland maar voornamelijk uit de regio Haarlemmermeer, Amsterdam en de bollenstreek. “Onze kracht is dat wij korte lijntjes met onze klanten houden: het is wat het is.”

Slaapcabine

Bij Auto Vink worden auto’s op aanvraag verkocht, er is geen voorraad of showroom. “Wij halen onze auto’s uit Zweden, Frankrijk en België, maar met name Duitsland waar wij een netwerk hebben opgebouwd. De auto’s die wij importeren zijn compleet: rijklaar, met garantie en voorzien van alle boekjes. Want daar staan Duitse auto’s om bekend: complete aflevering en vaak netter en zuiniger. Het gaat vaak om auto’s jonger dan vijf jaar, variërend van Fiat Panda tot Ferrari. Mijn vader haalt iedere auto zelf op. En dát is waarin wij ons onderscheiden. Je ziet wat je koopt en hebt geen transportschade. Met enige regelmaat rijdt mijn vader op en neer naar Duitsland. Hij slaapt dan in zijn slaapcabine in de auto op een parkeerplaats. De cabine is voorzien van kacheltje en de nieuwe auto wordt terug op een aanhanger vervoerd. De foto’s die de klant van te voren ziet, is precies zoals beschreven. In de 20 jaar dat wij auto’s ophalen, is het slechts eenmaal voorgekomen dat de koper de auto niet wilde. Vink draagt de verantwoordelijkheid voor techniek en schade. Mijn vader gaat altijd, want ik pas niet in het bed in de slaapcabine”, lacht Jeroen. “En mijn vader vindt het leuk! Toevallig gaat hij van de week weer op pad naar Zweden.”  

Waterstof

Al is de coronacrisis voor veel ondernemers een stressvolle periode, bij Auto Vink valt het mee.  “De hoeveelheid werk is prima, het is wel een beetje hollen of stilstaan. Vooral in de verkoop was het aan het begin van de crisis rustig, daar hebben we nu niet veel last meer van. Maar kijk eens naar andere branches, de een heeft alles, de ander niks: taxichauffeurs hebben het momenteel zwaar, maar daarentegen zijn bureaustoelen weer niet aan te slepen.”

Elektrische auto’s de toekomst? “Ik vind ze lastig voor de lange afstand. Ik verwacht dat ze steeds meer in stedelijk gebied gebruikt gaan worden en denk dat we uiteindelijk voor de lange afstand overgaan op waterstofauto’s. Gelukkig verandert er weinig voor ons in onderhoud, aan de elektromotor zal minder onderhoud nodig zijn, maar onderhoud aan riemen, banden en remmen blijft gelijk”, aldus Jeroen.

Bedrijfsoverdracht

Auto Vink is net voor de coronaperiode klant bij Alfa geworden. Maarten vertelt hierover: “Voor Alfa zaten we bij een administratiekantoor. Alfa kwam in beeld bij de bedrijfsoverdracht aan mijn zoon. Zo’n belangrijke gebeurtenis besteed je niet zomaar uit. Klantbeheerder Frank Hogerwerf belde ons en zo is het balletje gaan rollen. Het traject startte begin vorig jaar en 31 december zaten we bij de notaris. We zitten nu nog in de afwikkelfase. Inmiddels is klantbeheerder Roy van Rijn ons aanspreekpunt voor de jaarrekening en Btw-aangifte. Fijn dat hij dit voor ons regelt. Onze salarisadministratie wordt door Abinda Cardol gedaan. Veel te ingewikkeld om allemaal zelf te doen. Ik vind Alfa heel attent bij steunadvies m.b.t. coronamaatregelen. In het traject van bedrijfsoverdracht heb ik veel geïnvesteerd, maar dat was nodig om het goed geregeld te hebben. Al die belastingzaken, wat moet ik ermee? Maar goed, Alfa heeft dan ook wel weer veel kennis in huis. Met zoveel kantoren is er altijd wel een specialist die je kan helpen.”

 
Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina