Banner

Ondernemer in beeld: Tiels Fruit

2 november 2020 | Door:  Marlon Dusselaar

Als een nieuwe aanplant peren oplevert met een ‘sinaasappelhuid’ (stip), vraagt Diana Snijder zich af wat er eigenlijk nog meer kan met peren. De bomen zijn inmiddels gerooid, nieuwe bomen zijn aangeplant. Maar de mislukte aanplant brengt haar op een idee: perenschenkstroop. En zo is Tiels Fruit inmiddels in een aantal winkels met streekproducten te koop, restaurants gebruiken het om gerechten af te maken.

Het echtpaar Snijder heeft een kleinschalig fruitbedrijf aan de Bredestraat in Zennewijnen: 7,5 hectare, met vijf soorten peren. Bewust, zegt Diana: “Dico werkt drie dagen in de week bij een landbouwmechanisatiebedrijf, ik vier dagen bij het waterschap. In de zomer nemen we beiden vier weken vakantie om de peren te oogsten. Zo redden we het net met onze vrije dagen. Met appels zou dat niet gaan, want die oogst je in een meer langgerekte periode.” Sorteren en verpakken gebeurt buiten de deur. “Daar zijn we te klein voor. Als je groter bent kun je het in eigen huis houden en heb je meer mogelijkheden om er geld uit te halen. Maar uitbreiden wordt lastig doordat er weinig aanbod van grond is in de nabije omgeving.”

Druppelslangen

De droogte in de zomer heeft dit jaar voor het eerst niet voor problemen gezorgd. Diana: “We hebben druppelslangen neergelegd tussen de bomen. Dat maakt je veel minder kwetsbaar. Bovenlangs beregenen deden we niet graag, omdat je daarna weer moet spuiten om ziekten te voorkomen.”

Verkeerde onderstam

De ontstaansgeschiedenis van de schenkstroop is op z’n minst heel bijzonder. “We hadden een nieuw perceel met peren aangeplant, maar die bomen stonden niet op de juiste onderstam. Na drie jaren bleek dat er sprake was van ‘sinaasappelhuid’, stip genaamd. Dat zou niet meer goed komen. Geen enkele teler wil ondeugdelijke bomen op zijn perceel. Die bomen zijn dus gerooid en er zijn nieuwe geplant. Hierdoor is wel het idee ontstaan om een product van de peren te maken. Maar wat kun je met peren?”

Na veel probeersels tijdens het kokkerellen ontstaat er iets dat haar goedkeuring kan wegdragen (‘het moest wel iets zijn dat ik zelf lekker vind’): perenschenkstroop, gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen. “Maar voor één flesje was ik al een halve dag bezig. Er gaan drie kilo peren in. Het dikt enorm in. En schenkstroop is lastig te maken. Kook je het te lang, dan wordt het te dik. En te kort is weer te dun. Het is een heel arbeidsintensief proces.”

500 flessen per keer

Maar Diana zit goed met haar product, dat de naam Tiels Fruit krijgt en onder het Betuws Best keurmerk wordt verkocht. De productie is inmiddels uitbesteed aan ‘een kleinschalig ambachtelijk bedrijf’ dat per keer zo’n 500 flessen met de ambachtelijke schenkstroop kan produceren volgens Diana’s recept. En dan is het zoeken naar afnemers. Die vindt Diana bij specialiteitenwinkels in de omgeving die streekproducten in het assortiment hebben. Ook fungeert de stroop als ingrediënt bij een aantal restaurants.

Kaasdip

“In diverse restaurants wordt de perenschenkstroop gebruikt, onder andere als dressing door de salade, als saus bij het kerstdessert of als dip bij een borrelplankje. Als mensen het hebben geproefd, willen ze het vaak zelf kopen. Bij een kaasboer staat het op de toonbank en kunnen klanten proeven. Die verkoopt het als kaasdip. Negen van de tien klanten zijn aangenaam verrast. Op zich loopt het best lekker. Nu komt de periode van de kerstpakketten en de eindejaarsgeschenken er weer aan. Daarvoor is perenschenkstroop een heel geschikt product.”

Alfa

Alfa is de accountant van de twee Snijders. “In onze kennissenkring zitten meer mensen bij Alfa. Van hen hoorden we goede berichten. Je hebt sowieso een accountant nodig voor de boekhouding en de jaaropgave. En als er nieuwe regelgeving komt, kan Alfa je op tijd informeren: is dit misschien interessant voor jullie? Ook met toekomstplannen heb je goed advies nodig. Is het nu een gunstige tijd om iets te doen, of volgend jaar?”

Marlon Dusselaar

Marlon Dusselaar

Directiesecretaresse

088 2531761 | mdusselaar@alfa.nl


Meer over Marlon