“Ik had er vorig jaar nog wel tien hectare camping bij kunnen hebben”

6 september 2021

Als de ouders van Maarten Jansen in 1995 horen dat ‘hun’ camping te koop komt, aarzelen ze geen moment. De huidige eigenaren verhuizen naar de boerderij die de Jansens net hebben gekocht, de Jansens zijn van de ene op de andere dag recreatieondernemers in Gorssel. Inmiddels is het zoon Maarten die de dagelijkse leiding heeft. Niet alleen over de camping met honderd jaarplaatsen, dertig tourplaatsen en vijf bungalows, ook over restaurant Bij Jansen & Jansen.

Vandaag heeft Maarten ‘een kantoordag’. “De boekhouding van het tweede kwartaal moet worden afgesloten. En heel druk is het vandaag niet, dus ik hoef niet in het restaurant te lopen. Ik spring nog altijd graag bij in de bediening, vooral voor de wijnen.” De groene idylle aan de Kwekerijweg in Gorssel staat er al sinds 1956. De naam ‘Jong Amelte’ - en de straatnaam, de Kwekerijweg - verwijst naar de kwekerij die ooit deel uitmaakte van het landgoed Amelte in Gorssel.

Fanatiek motorcrosser

Zelfstandig recreatieondernemer is Maarten sinds 2011. Na een studie autotechniek en twee jaar ervaring in een garage ging hij vier jaar eerder een maatschap aan met zijn ouders. “Ja, misschien was een leisure-opleiding een logischer keuze geweest. Ik was in die tijd fanatiek motorcrosser. Techniek was en is mijn passie. En op een kleinere camping als deze komt die technische achtergrond wel van pas. Elektrische voorzieningen aanleggen bijvoorbeeld, dat doen we allemaal zelf.”

Oudere rustzoekers

Met de overname door de familie Jansen ging langzaam maar zeker ook de formule op de schop. Van een familiecamping met ‘een levendige kantine met bingo- en kaartavondjes’ veranderde Jong Amelte in een plek voor de wat oudere rustzoeker. Mensen die het groene decor aan het bos in de Achterhoek kunnen waarderen. Het merendeel heeft een vaste plaats. “Toen vorig jaar veel Nederlanders in eigen land vakantie vierden hadden we maar een paar plekjes te verhuren. Plekken die aan de kleine kant zijn, en meestal lastig te verhuren, maar die waren nu snel weg. Ik had er nog wel tien hectare bij kunnen hebben.”

Liquiditeit op peil houden

Door het campingbezoek kon hij de liquiditeit op peil houden. “De afgelopen vijftien maanden is het restaurant er twaalf dicht geweest”, constateert hij. Restaurant Bij Jansen & Jansen kwam er om het fundament onder het recreatiebedrijf te versterken. “We hadden het idee dat er behoefte was aan een goed restaurant. Het moest meer worden dan een dertien-in-een-dozijnrestaurant met schnitzels en biefstuk op het menu. We draaien niet alleen maar op campinggasten. We hebben hier een heel levendige omgeving, met het museum MORE en veel toerisme. Gasten komen ook van verder weg naar Bij Jansen & Jansen.” Een echt familierestaurant is het geworden, met een aparte hoek voor families met kinderen.

Wonen op de zaak

Echtgenote Rosenna wil nog weleens bijspringen, maar alleen als het heel druk is. Maarten: “Zij heeft haar eigen werk, als lerares op de basisschool hier in Gorssel. En we hebben nog twee jonge kinderen. Ja, we zijn best wel druk. Maar we kunnen rustig een weekje weg. We wonen op de zaak en we werken waar we wonen. De kinderen stappen de tuin uit en ze staan bij mij. Zo heb ik het zelf ook altijd ervaren toen mijn ouders de camping draaiden. Ze waren altijd wel heel druk, maar ik zag mijn ouders ook heel vaak.”

‘Ik vind de administratie eigenlijk niet leuk’

Klant zijn Jong Amelte en Bij Jansen & Jansen bij Alfa. Niet alleen voor de jaarrekening en de aangiften, ook voor administratie van salarissen en personeel. “Ik ben vandaag weer een dagje op kantoor, maar ik werk het liefst met mijn handen. En ik vind het ook eigenlijk niet leuk”, zegt Maarten over zijn keus voor Alfa. “Je moet doen waar je goed in bent. En wat je niet kunt moet je laten doen. Ik heb bewust voor een groot kantoor gekozen, omdat je daar toch het meeste gemak uit haalt. Bij Alfa Salaris en Personeel zitten verschillende mensen die alles weten. Over hoe je leerlingen in dienst neemt, van welke subsidies je gebruik kunt maken.”

Salarisadministrateur Bahar Akgül

Elke maand is er een vast overlegmoment met salarisadministrateur Bahar Akgül. “Dan nemen we de uren van de oproepkrachten door of ik heb contracten nodig voor nieuwe mensen die in dienst zijn gekomen. De horeca heeft een hele tijd geen cao gehad, die is nu weer terug. Er zijn heel wat dingen in veranderd. Salarissen veranderen, de regelingen voor oproepkrachten zijn veranderd, je hebt te maken met minimale uren die verplicht moeten worden aangeboden. Al die dingen regelt Bahar. Ik kan het wel zelf uitzoeken maar dan ga ik dingen missen. Ik ben ervan overtuigd dat een groot kantoor als Alfa zichzelf terugverdient.”