Banner

Ondernemer in beeld... familie De Jong: melkveehouder en loonwerker onder één dak

21 juli 2020 | Door:  Aart van Mourik

Vader Jasper en zonen Arie,  Jan-Willem, Jan en Hendrik bedienen beide takken van sport. Dagelijks tweehonderd koeien melken gaat er hand in hand met agrarisch loonwerk, de groenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en het verhuren van mobiele vloeistofopslagsystemen. “Ieder van ons heeft zijn eigen capaciteiten. In die zin is het ideaal samenwerken”, zegt Arie de Jong, met 33 jaar de oudste van de vier broers.

Diverse werkzaamheden

Het interview vindt een uurtje later plaats dan gepland. “De werkzaamheden zijn hier divers, dus de tijdsplanning is nog wel eens een uitdaging’’ verklaart Arie. “Met elke dag tweehonderd koeien om te melken, lijkt zijn agenda meer dan genoeg gevuld. Toch is Arie ook nog betrokken bij het loonwerk. “Ik zit niet op de trekker, ik ben meer operationeel bezig voor het loonbedrijf. Het regelwerk en dat soort dingen. Maar meer dan een dagtaak is het wel”, zegt hij met een lach. Op het bedrijf aan de Broekseweg in Hardinxveld-Giessendam zijn de taken keurig verdeeld, legt Arie uit. “Ik doe de dagelijkse planning, Jan- Willem is er voor de aansturing op het werk, Jan is de technische man en Hendrik, de jongste, is er voor de dagelijkse werkzaamheden met de koeien. Onze vader zweeft er een beetje boven. We doen het echt met zijn allen.”

Genoeg uitdaging

Eén voor één zijn de vier broers het familiebedrijf ingestroomd. “Natuurlijk hebben we ook naar andere mogelijkheden gekeken, maar ik zeg altijd: je krijgt het nooit zo naar je zin als thuis. Dit is onderhand een heel breed bedrijf, met twintig man vast personeel. Daar is genoeg uitdaging in te vinden.”

Overnameproces

Hoe is het om behalve familie van elkaar, ook mede-ondernemer te zijn? Arie: “Als ik zou zeggen dat we het altijd eens zijn, dan lieg ik en dit zou ook niet gezond zijn, maar we houden wel constant gesprekken met elkaar over alle ontwikkelingen die er zijn. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het overnameproces, samen met Alfa. Dat is een doorlopend proces. Als je denkt dat je het ene hebt geregeld, dient zich de andere situatie weer aan.”

Toekomst van de sector

Door een samenwerking ging het koeienaantal zeven jaar terug met een sprong omhoog. “Wij zijn een maatschap aangegaan met de buurman. Wij hebben zijn melkvee overgenomen en hij is ons jongvee gaan verzorgen. Daardoor is het aantal koeien fors toegenomen.” Toekomst ziet Arie zeker voor de sector. “ Op zich wel ja. Maar al die perikelen van voor de coronatijd, zoals stikstof en fosfaat, gaan wel invloed krijgen. Zeker voor ons. We hebben wat te veel land voor het aantal koeien dat we hebben, maar toekomst is er. Je ziet wel dat de kleintjes wegvallen en de groten groter worden, dat is niet ideaal. Schaalvergroting was een manier om de kostprijs te drukken, maar ook daar zitten grenzen aan. Je moet aan steeds meer (maatschappelijke) eisen voldoen, terwijl de melkprijs eigenlijk niet meebeweegt.”

Van de corona-uitbraak heeft het loonbedrijf weinig te lijden gehad, constateert Arie. Net zo min als van de droogte. “Wij zitten met behoorlijk veel werk in de groenvoorziening en dit werk moet toch uitgevoerd worden, dus dat loopt wel door. Doordat we een breder scala van werkzaamheden uitvoeren, zijn de seizoensinvloeden ook steeds kleiner. Als bijvoorbeeld in de winter met sneeuw en ijs vroeger het werk voor een deel stil kwam te liggen, wordt het nu ingevuld met snoeiwerk, grondwerk en gladheidbestrijding.

Vertrouwenskwestie

Alfa is de accountant van de ondernemende familie De Jong. Arie: “Ik weet niet beter dan dat wij bij Alfa zitten voor de boekhouding. Volgens mijn vader al meer dan 30 jaar."

De aanpak en adviserende rol van de toenmalige directeur, de heer Van Geer, heeft hun (vader en opa) toen doen besluiten om naar Alfa (toen nog CBTB accountants) over te gaan. Waarom Alfa? "Ik denk grotendeels omdat het een vertrouwenskwestie is. De rol die de accountant heeft is ook verandert, alles word steeds complexer waardoor de adviserende rol steeds belangrijker wordt. Nu ook weer met de overname waarin Alfa ons begeleidt. We hebben net een financiering achter de rug waarbij ze hebben geadviseerd. Als er iets voor de bank moet worden geregeld, leg je het aan Alfa voor. Je weet wat je aan elkaar hebt. Het voordeel van Alfa is dat ze door de omvang van het bedrijf de mogelijkheid hebben om in de hele breedte specifiek te kunnen adviseren. Zoals voor de analyse van de cijfers van BAS Melkvee Plus." “Ja, dat hebben we ook sinds kort, maar daar doen we nog te weinig mee, het is wel de bedoeling dat we daar wijzer van worden!”

Aart van Mourik

Aart van Mourik

Senior klantbeheerder

088 2531992 | avanmourik@alfa.nl


Meer over Aart