Alfa: de duurzame accountant

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor elke organisatie. Of je nu groot of klein bent, je wordt de komende jaren geconfronteerd met vraagstukken rondom duurzaamheid in je dienstverlening en eigen bedrijfsvoering. Verbruik en afhankelijkheid van fossiele energiebronnen worden afgebouwd, en vanaf 2050 moet de Nederlandse economie helemaal circulair zijn. Dat duurt nog even, maar de transitie waar ondernemend Nederland voor staat is er niet minder om. Ook bij Alfa staat duurzaamheid hoog op de agenda, en nemen we onze verantwoordelijkheid hierin.

Onze visie

De visie van Alfa omtrent duurzaamheid is simpel: wij werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. Zo kijken wij kritisch naar wat wij zelf als organisatie kunnen doen om met een zo gering mogelijke negatieve impact op het milieu onze dienstverlening te verrichten. 

Een lage CO2-footprint

Veel van onze kantoren zijn voorzien van zonnepanelen en daardoor zorgen wij voor een zo laag mogelijke CO2-footprint. Kijk op onze speciale pagina, met daarop een video-overzicht van de vestigingen met zonnepanelen.

Vanaf zomer 2019 hebben wij het duurzaamste kantoorgebouw in Leeuwarden. Het pand voldoet aan de hoogste BREEAM-duurzaamheidsnorm en is energieneutraal.

Vanaf 2021 willen wij geen leaseauto’s op fossiele brandstoffen meer in gebruik nemen.

Wij werken zoveel mogelijk online, jaarrekeningen worden digitaal verstrekt en ondertekend om het papiergebruik te reduceren. 

Initiatieven

Wij starten niet alleen zelf initiatieven, zoals de digitale handtekening en het installeren van zonnepanelen, wij steunen ook talloze andere organisaties in hun duurzame projecten, zoals ZOA vluchtelingenzorg, Social Impact Factory Utrecht en de Social Impact Day Noord, Zwolle en Twente.

De B Corp onder de accountants

Alfa is sinds 2014 B Corp gecertificeerd. Onder de naam B Corp opereert een internationaal netwerk van bedrijven, die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven. Om B Corp te kunnen worden, moeten bedrijven een streng en uitgebreid assessment doorlopen en de Verklaring van verbondenheid onderschrijven. Voor meer informatie, kijk dan hier. Met het keurmerk bevinden we ons in goed gezelschap. In Nederland bekende B Corps zijn Dopper, Triodos Bank, Tony Chocolonely en Ben & Jerry’s.

Duurzaam ondernemen

De meeste bedrijven en organisaties zien de noodzaak van duurzaam ondernemen in omdat het van invloed is op het continuïteitsperspectief van hun onderneming. In de praktijk zijn er dan diverse vragen vanuit ondernemers:

 • Wat is de onze CO2-uitstoot als we die willen beperken?
 • Hoe kunnen we ons voorbereiden op toekomstige wet- en regelgeving?
 • Wat betekent de circulaire economie voor ons?
 • Hoe gaan we naar een duurzame mobiliteit?
 • Hoe kan verduurzaming bijdragen aan ons verdienmodel?

Dagelijkse vragen die wij terugkrijgen van onze klanten en waarbij onze specialisten kunnen ondersteunen en adviseren op diverse aspecten:

 • Inzicht in de maatschappelijke impact
 • Kansen van duurzamer ondernemen
 • Proactief anticiperen op toekomstige wet- en regelgeving
 • CO2-footprints en CO2-reductie
 • Energiebesparing
 • Duurzaamheidscertificering
 • Financiële medewerkersparticipatie
 • Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
 • Mogelijkheden om duurzame investeringen aantrekkelijk te financieren.

Meer hierover lees je op Duurzaam ondernemen en Duurzaamheidsadvisering.

Om de transitie naar een duurzamere economie te versnellen, zijn er diverse subsidies die kunnen helpen bij (duurzame) investeringen. Belangrijk daarbij is dat vroeg in het traject – nog voordat offertes en opdrachten worden getekend – contact met ons opgenomen wordt. Alleen in dat stadium is het nog mogelijk om aanpassingen voor te stellen of specifieke subsidies aan te vragen.

Een belangrijk thema is bijvoorbeeld energiebesparing. Nieuwe regelgeving, innovaties en toegenomen kosteneffectiviteit vergroten de noodzaak én aantrekkelijkheid van energiebesparing. Wetgeving zoals de meldplicht energiebesparing van juli 2019, of de wet dat alle kantoren (groter dan 100 m2) vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben, zorgen voor toegenomen aandacht voor en vragen over energiebesparing. Onze adviseurs kunnen onze klanten helpen bij deze transitie en de financiering van beoogde maatregelen.

Daarnaast informeren wij onze klanten regelmatig over ontwikkelingen rondom duurzaamheid. Onze informatiecampagne rondom de meldplicht energiebesparing in 2019 is hier een voorbeeld van. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens onze eerder gegeven webinars over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.