Alfa: de duurzame accountant

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor elke organisatie. Of je nu groot of klein bent, je wordt de komende jaren geconfronteerd met vraagstukken rondom duurzaamheid in je dienstverlening en eigen bedrijfsvoering. Verbruik en afhankelijkheid van fossiele energiebronnen worden afgebouwd, en vanaf 2050 moet de Nederlandse economie helemaal circulair zijn. Dat duurt nog even, maar de transitie waar ondernemend Nederland voor staat is er niet minder om. Ook bij Alfa staat duurzaamheid hoog op de agenda, en nemen we onze verantwoordelijkheid hierin.

Onze visie

De visie van Alfa omtrent duurzaamheid is simpel: wij werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. Zo kijken wij kritisch naar wat wij zelf als organisatie kunnen doen om met een zo gering mogelijke impact op het milieu onze dienstverlening te verrichten. 

Een lage CO2-footprint

Veel van onze kantoren zijn voorzien van zonnepanelen en daardoor zorgen wij voor een zo laag mogelijke CO2-footprint. Wij werken zoveel mogelijk online, jaarrekeningen worden digitaal verstrekt en ondertekend om het papiergebruik te reduceren. Ook steunen wij diverse duurzame projecten, zoals ZOA vluchtelingenzorg, Social Impact Factory Utrecht en de Social Impact Day Noord, Zwolle en Twente.

Vanaf zomer 2019 hebben wij het duurzaamste kantoorgebouw in Leeuwarden. Het pand voldoet aan de hoogste BREEAM-norm en is energieneutraal. BREEAM is een internationaal keurmerk om de duurzaamheid van gebouwen in kaart te brengen.

De B Corp onder de accountants

Alfa is sinds 2014 B Corp gecertificeerd. Onder de naam B Corp opereert een internationaal netwerk van bedrijven die allemaal hetzelfde doel hebben: ondernemen en tegelijkertijd iets goed doen voor mens, milieu en maatschappij. Met het keurmerk bevinden we ons in goed gezelschap. In Nederland bekende B Corps zijn Ben & Jerry’s, Tony Chocolonely, Dopper en Triodos Bank. Om B Corp te kunnen worden moeten bedrijven een streng en uitgebreid assessment doorlopen en de Verklaring van verbondenheid onderschrijven. Voor meer informatie, kijk dan hier.

Duurzaamheidsvraagstukken

Ook onze klanten hebben vraagstukken over duurzaamheid. Een belangrijke aandachtspunt is dat elk kantoor met een vloeroppervlak van meer dan 100m2 per 1 januari 2023 moet beschikken over minimaal energielabel C. Kantoorgebouwen die op deze datum geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt of in gebruik worden genomen. Onze collega’s adviseren op dit moment al diverse ondernemers bij deze transitie. Ook zijn er diverse subsidies die je kunt aanvragen bij (duurzame) investeringen. De belangrijkste tip: neem vroeg in het traject – nog voordat offertes en opdrachten worden getekend – contact met ons op. Alleen in dat stadium heb je nog de mogelijkheid om aanpassingen voor te stellen of specifieke subsidies aan te vragen. Daarnaast lichten wij ondernemers voor op het gebied van duurzaamheid. Bekijk bijvoorbeeld eens onze webinars over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen .