Alfa is duurzaam

Duurzaamheid, of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is een belangrijk onderdeel geworden voor elke organisatie. Alfa is geen duurzaamheidsactivist, maar begrijpt het algehele belang van het ontwikkelen van een duurzame economie. Immers, Alfa is overal dichtbij, en dus tevens bij de maatschappij.

Onze visie

De visie van Alfa omtrent duurzaamheid is simpel: wij werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. Wij starten niet alleen zelf initiatieven, zoals de digitale handtekening en het installeren van zonnepanelen, wij steunen daarnaast ook talloze andere organisaties in hun duurzame projecten, zoals ZOA vluchtelingenzorg, Social Impact Factory Utrecht en Social Impact Day in Zwolle en Groningen. Als blijk van zorg voor de maatschappij is Alfa bovendien gecertificeerd B Corp. Dat betekent dat wij niet alleen oog hebben voor winst, maar dit tevens op een maatschappelijke verantwoorde manier bewerkstelligen, met oog voor de drie P's; people, planet en profit.

Alfa is een B Corp

Alfa is sinds 1 december 2014 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee sluit Alfa zich aan bij de groeiende groep internationale bedrijven, die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreeft. Deze certificering onderstreept dat Alfa een bijzonder bedrijf is. Veel van onze medewerkers zijn aandeelhouders (MEBO), dit creëert een open wij-cultuur, gericht op een duurzame ontwikkeling van onze organisatie. Hiermee zijn we uniek in de accountancy. Duurzaam ondernemerschap beslaat drie gebieden, te weten: people, planet en profit.

Samen met andere gecertificeerden bouwt Alfa aan de economie van de toekomst. B Corp is een Amerikaanse organisatie die sinds 2006 wereldwijd bedrijven certificeert op het gebied van transparantie, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Om B Corp te kunnen worden moeten bedrijven een streng en uitgebreid assessment doorlopen en de Verklaring van Verbondenheid onderschrijven. Ben & Jerry’s, Patagonia en Etsy behoren tot de bekendste B Corp-gecertificeerden.  Voor meer informatie, kijk dan hier.

Installatie zonnepanelen

Op de daken van steeds meer kantoren, waaronder Wageningen, Nijverdal, Nijkerk en Zelhem zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Door het bouwen van deze zonnepanelen zorgen wij voor een zo laag mogelijke CO2-footprint, en zorgen wij voor het milieu van de directe omgeving. Kijk hieronder de video! Je kunt ook naar de speciale pagina, met daarop alle video's van de vestigingen met zonnepanelen.

Digitalisering

Alfa blijft zich ontwikkelen. Zo worden onder anderen de jaarrekening digitaal verstrekt en digitaal ondertekend om zo het papiergebruik te reduceren. We zijn gestart met de vergaderapp iBabs om papierloos te vergaderen en maken steeds meer gebruik van videoconferencing. Leaflets worden in minimale oplages geprint en bij voorkeur alleen online verstrekt. Digitale facturatie is inmiddels vanzelfsprekend en wordt steeds intelligenter gemaakt.

De Goede Gids

Alfa is sinds 2017 opgenomen in de Goede Gids, een website waar je duurzame ondernemers kunt vinden. Meer informatie over de Goede Gids is hier te vinden.

Stimuleren Duurzaamheid bij relaties

Als alleen Alfa het begrip duurzaamheid serieus zou nemen, dan schieten we niet veel op. Omdat wij het daadwerkelijk beoefen van maatschappelijk verantwoord ondernemen van groot belang vinden, motiveren wij daarom ook onze (klanten)relaties duurzaam en sociaal te ondernemen. Ook ons eigen magazine 'Mens in bedrijf' heeft laatst geheel in het teken gestaan van duurzaamheid. Duurzame klanten geven hierin een kijken in hun bedrijf om zo anderen te inspireren. Bekijk hier onder het filmpje!


Digitale handtekening

Naast het ondersteunen van goede doelen denkt Alfa ook aan haar ecologische voetafdruk. Daarom voorzien wij binnen Alfa onze documenten van een digitale handtekening. Door het invoeren van een digitale handtekening kunnen wij als organisatie milieubewuster en efficiënter werken.