Alfa: de duurzame accountant

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor elke organisatie. Of je nu groot of klein bent, je wordt de komende jaren geconfronteerd met vraagstukken rondom duurzaamheid in je dienstverlening en eigen bedrijfsvoering. Verbruik en afhankelijkheid van fossiele energiebronnen worden afgebouwd, en vanaf 2050 moet de Nederlandse economie helemaal circulair zijn. Dat duurt nog even, maar de transitie waar ondernemend Nederland voor staat is er niet minder om. Ook bij Alfa staat duurzaamheid hoog op de agenda, en nemen we onze verantwoordelijkheid hierin.

Onze visie

De visie van Alfa omtrent duurzaamheid is simpel: wij werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. Zo kijken wij kritisch naar wat wij zelf als organisatie kunnen doen om met een zo gering mogelijke negatieve impact op het milieu onze dienstverlening te verrichten. 

Een lage CO2-footprint

Veel van onze kantoren zijn voorzien van zonnepanelen en daardoor zorgen wij voor een zo laag mogelijke CO2-footprint. Kijk op onze speciale pagina, met daarop een video-overzicht van de vestigingen met zonnepanelen.

Vanaf zomer 2019 hebben wij het duurzaamste kantoorgebouw in Leeuwarden. Het pand voldoet aan de hoogste BREEAM-duurzaamheidsnorm en is energieneutraal.

Vanaf 2021 willen wij geen leaseauto’s op fossiele brandstoffen meer in gebruik nemen.

Wij werken zoveel mogelijk online, jaarrekeningen worden digitaal verstrekt en ondertekend om het papiergebruik te reduceren. 

Initiatieven

Wij starten niet alleen zelf initiatieven, zoals de digitale handtekening en het installeren van zonnepanelen, wij steunen ook talloze andere organisaties in hun duurzame projecten, zoals ZOA vluchtelingenzorg, Social Impact Factory Utrecht en de Social Impact Day Noord, Zwolle en Twente.

De B Corp onder de accountants

Alfa is sinds 2014 B Corp gecertificeerd. Onder de naam B Corp opereert een internationaal netwerk van bedrijven, die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven. Om B Corp te kunnen worden, moeten bedrijven een streng en uitgebreid assessment doorlopen en de Verklaring van verbondenheid onderschrijven. Voor meer informatie, kijk dan hier. Met het keurmerk bevinden we ons in goed gezelschap. In Nederland bekende B Corps zijn Dopper, Triodos Bank, Tony Chocolonely en Ben & Jerry’s.

Duurzaamheidsvraagstukken

Ook onze klanten hebben vraagstukken over duurzaamheid.

Een belangrijk thema daarbij is energiebesparing. Zo geldt sinds 1 juli 2019 de meldplicht energiebesparing voor ondernemers. Vanaf januari 2023 geldt de verplichting dat elk kantoor (met een vloeroppervlak van meer dan 100m2) moet beschikken over minimaal energielabel C. Kantoorgebouwen die op deze datum geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt of in gebruik worden genomen. Onze collega’s adviseren op dit moment al diverse ondernemers bij deze transitie.

Om de transitie naar een duurzamere economie te versnellen, zijn er diverse subsidies die je kunt aanvragen bij (duurzame) investeringen. De belangrijkste tip: neem vroeg in het traject – nog voordat offertes en opdrachten worden getekend – contact met ons op. Alleen in dat stadium heb je nog de mogelijkheid om aanpassingen voor te stellen of specifieke subsidies aan te vragen.

Daarnaast lichten wij ondernemers voor op het gebied van duurzaamheid. Onze informatiecampagne rondom de meldplicht energiebesparing is hier een voorbeeld van. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens onze webinars over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen .