Banner

Ondernemer in Beeld - Pluimveebedrijf van der Veen

5 augustus 2021 | Door:  Bertus Dijk

Het is een mooi plaatje aan de Hardenbergerweg in Bergentheim: 20 hectare grasland waar zo’n 40.000 vrije uitloopkippen rondscharrelen. Ook de drie energiezuinige en moderne stallen met zonnepanelen op het dak, zijn een heuse blikvanger. Bij Pluimveebedrijf Van der Veen staan dierenwelzijn en kwaliteit hoog in het vaandel.

Wat begon als een klein boerenbedrijfje met een paar koeien, varkens en kippen is uitgegroeid tot een groot pluimveebedrijf met zo’n 72.000 hennen, waarvan 40.000 vrije uitloopkippen. Naast de kippen hebben de ondernemers ook nog zo’n tachtig vleeskoeien. Het bedrijf wordt gerund door Egbert, zijn vrouw Geesje, zoon Welmer en schoondochter Chantal. Het grootste deel van de eieren wordt afgezet aan de eierhandelaar. Ook de lokale markt vormt een belangrijk aandeel zoals boerderijwinkels, speciaalzaken en hun eigen eierautomaat.

De ondernemers hebben twee soorten kippen: bruine kippen van het ras Bovans en witte kippen van het ras Dekalb. De bruine kippen worden gehouden tot een leeftijd van ongeveer tachtig weken en hebben dan gemiddeld 360 eieren gelegd. De witte kippen worden negentig weken gehouden en leggen gemiddeld 430 eieren.

Bekijk onderstaande video waarin klantbeheerder Bertus met de ondernemers in gesprek gaat.



In en rond de stallen besteedt de familie Van der Veen veel aandacht aan het welzijn van de kippen. Ze hebben geen moment spijt gehad van de keuze voor een vrije uitloopstal. De drie stallen zijn ingericht met een volièresysteem waardoor de kippen alle ruimte hebben om rond te scharrelen. In het volièresysteem bevinden zich de legnesten. Deze zijn donker ingericht en voorzien van matten, zodat de kippen op een beschutte plek eieren kunnen leggen. De vrije uitloopkippen gaan overdag naar buiten, de scharrelkippen blijven binnen maar hebben in de stal wel 15 uur licht per dag. Om de dieren jaarrond voldoende beweging te bieden, is de stal voorzien van een overdekte uitloop, een zogeheten ‘wintergarten’.

Energiezuinig

De nieuwste stal, gebouwd in 2014, is een duurzame en moderne stal met plek voor 34.000 kippen. Bijzonder is het ventilatiesysteem, waarbij de ventilatoren schuin zijn ingebouwd om de stuwing van de lucht gemakkelijker te maken. Dat resulteert in een energiezuinig systeem. Energiebesparing wordt daarnaast ook gerealiseerd door bestaande verlichting te vervangen voor LED verlichting. In 2012 begon de familie met het plaatsen van de eerste zonnepanelen. Landbouwgrond willen ze hier liever niet voor gebruiken, want goede grond kun je volgens Egbert beter op een andere manier benutten. Daarom kozen ze voor zonnepanelen op de daken. De nieuwste stal heeft sinds vorig jaar oktober zonnepanelen. Egbert: ,,Dat heeft ons nu al ruim € 14.000 bespaard en dan zijn we nog geen jaar bezig.” Een deel van de opgewekte energie wordt zelf gebruikt en een deel wordt teruggeleverd. Die teruglevering van energie wordt steeds minder interessant en moeilijker voor de ondernemers. Het idee om in de toekomst zelf energie op te slaan en deze ook voor andere doeleinden – zoals het rijden op fossiele brandstof – te gebruiken, zien ze wel zitten.

Bacteriële reiniging

Om ammoniak, fijnstof en geur te reduceren, gebruiken de ondernemers in één van de stallen een nieuwe techniek waarbij een reinigingsmiddel op basis van bacteriën wordt gebruikt. Dat resulteert in een schone stal met schone lucht. Volgens Egbert merk je direct het verschil als je de stal in komt: ,, Het is veel frisser en helderder in de stal. Hoe minder stof, hoe gezonder het is voor de dieren en de pluimveehouders. We waren nooit voorstander van een luchtwasser omdat dit in de stal niets oplost. Je moet het probleem bij de bron aanpakken en dat kan met deze eenvoudige en relatief goedkope reiniging.”

Het liefst zouden ze de techniek ook toepassen in de andere twee stallen. Alleen de goedkeuring vanuit de overheid laat nog op zich wachten. ,,Frustrerend,’’ volgens Egbert. ,,Je gaat innoveren en zoekt naar nieuwe technieken, maar er wordt door instanties op de rem getrapt.’’

Keerzijde

De focus op dierenwelzijn en duurzaamheid heeft volgens Egbert ook een keerzijde. De kans dat wilde vogels of vossen de kippen pakken, is bij vrije uitloopkippen groter. Ook het risico op besmetting met vogelgriep is groter. Maandenlang werd pluimvee verplicht binnen gehouden vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Sinds 6 juli is de landelijke ophokplicht opgeheven, maar de lange periode van ophokplicht heeft grote financiële gevolgen voor ondernemers. Voor opgehokte dieren geldt volgens EU-regels dat de eieren gedurende zestien weken ophokken nog als vrije uitloop kunnen worden verkocht. Daarna krijgen de eieren het stempel ‘scharrelei’. Deze worden voor een lagere prijs verkocht. Egbert: ,,De financiële kracht van je bedrijf zit hem juist in dat extra. Je hebt je hele bedrijf erop aangepast en je bezit een groot stuk grond. Dat brengt kosten met zich mee en moet dus ook geld opleveren. Als dat wegvalt, kun je nagaan dat het een financiële strop is.”

Positieve geluiden

De ondernemers organiseren regelmatig fietstochten en open dagen. Met hun zogeheten ‘skybox’ geven ze bezoekers een kijkje in de stal zonder deze te hoeven betreden. Egbert: ,,Er zijn toch altijd mensen die nog nooit een stal in het echt hebben gezien. Vaak hebben ze er een verkeerd beeld bij. Ze denken dat de dieren heel strak op elkaar zitten en geen ruimte hebben. Als ze bij ons komen kunnen ze met eigen ogen zien dat het in moderne stallen heel anders is dan dat ze gedacht hadden. Volgens mij is hier nog nooit iemand van het erf gegaan die zei dat hij het niks vond.”

Ook klantbeheerder Bertus Dijk is enthousiast over de ondernemers. Bekijk onderstaande video.

Bertus Dijk

Bertus Dijk

Senior klantbeheerder

088 2532852 | bdijk@alfa.nl


Meer over Bertus