Banner

“Mijn eerste opdracht als zelfstandig ondernemer was meteen driekwart jaar werk”

26 mei 2023 | Door:  Rob Roorda

Hij heeft er nét de montage van een dakkapel op zitten. “Daar was het niet het meest gelukkige voorjaar voor”, lacht Gerald Nooteboom. Regenen deed het toch wel voor zijn bouw- en montagebedrijf: maar dan opdrachten regenen. “Hoe lang het duurt voor ik langs kan komen voor een grotere verbouwing? Dan moet je toch wel aan een maandje of vijf denken.” Als zelfstandig ondernemer had hij zich geen betere start kunnen wensen.

“Ja, dat heeft er altijd wel ingezeten, dat ik een keer voor mezelf zou beginnen. Ik heb hiervoor ook als timmerman gewerkt, in loondienst. Ik werkte bij een bedrijf dat ook asbestdaken saneerde. Als timmermannen kwamen wij er dan achteraan om het dak weer in orde te maken. Maar op een gegeven moment stabiliseerde dat. Ik begon de uitdaging een beetje te missen. En als ik iets graag heb ik m’n werk is dat het wel”, zegt Gerald op een maandag aan het eind van de middag.
Op z’n 32ste, drie jaar terug, werd hij zelfstandig ondernemer. Lang hoefde het kersverse ‘Bouw- en montagebedrijf G. Nooteboom’ niet op opdrachten te wachten. “Iemand had al gehoord van mijn plannen om voor mezelf te beginnen. Ik kon meteen langskomen, om zijn woning te verbouwen. Dat was meteen driekwart jaar werk. Dat is wel een lekkere opstart natuurlijk. En de opdrachten blijven komen. Het gaat allemaal van mond tot mond.”

Half uur rijden

Door de stroom aan werk kan hij ook de reisafstanden binnen de perken houden. “Het is hooguit op een half uur rijden van Nijbroek. Bij het bedrijf waar ik hiervoor werkte reisden we geheel Nederland door. Dat beviel me niet helemaal.”
Zijn werkterrein bestaat vooral uit dakwerk, renovatie en verbouw. Gerald is weliswaar uitsluitend voor het timmerwerk, maar net zo makkelijk pakt hij een groter project aan. “We werken met een paar jongens samen bij klussen. We schakelen elkaar in. Je moet het wel vroeg genoeg van elkaar weten en ook de agenda’s op tijd naast elkaar leggen. Iedereen heeft het druk tegenwoordig. Je merkt dat er een tekort aan vakmensen is.”

Materiaalkosten redelijk stabiel

Dat de prijzen fors zijn gestegen, heeft amper invloed op die meer dan goed gevulde agenda. Gerald: “Gelukkig zijn de kosten van materiaal nu redelijk stabiel. Hout is zelfs weer iets goedkoper aan het worden. Maar zodra er energie aan de productie te pas komt, zoals bij een baksteen, dan is het nog steeds aan de prijs. Je moet er goed rekening mee houden als je een offerte opstelt voor een opdracht over een paar maanden. Ach, als je het goed uitlegt snappen de mensen het ook wel.”

Man van de praktijk

Behalve dan sleutelen aan z’n boekhouding. “Ik ben een man van de praktijk, je doet mij geen plezier door mij achter de computer te zetten. Een collega van mij had goeie ervaringen opgedaan met Alfa. De klik was er meteen. En het is een groot kantoor. Je kunt als boekhouder niet overal verstand van hebben. Bij Alfa hebben ze altijd wel iemand die er wél verstand van heeft. En Alfa zal niet de goedkoopste zijn, maar ik heb toch al een paar dingetjes gehad waarvan ik zeg: daar heb ik baat bij gehad. Voor mij is dit een goede oplossing.”