Banner

Markt voor buitenspeelgoed is booming door gestegen vraag en gedaald aanbod

13 april 2021 | Door:  Albert Hooijer

Je kunt er terecht voor skelters, tafeltennistafels, schommels, speeltoestellen, bolderkarren, trampolines en nog veel meer. Met een showroom in Kootwijkerbroek behoort Van Ee Buitenspeelgoed tot de grotere leveranciers van alles wat een kinderleven leuk maakt. En niet alleen leuk. “Speelgoed is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind”, zegt mede-eigenaar Hans van Leersum, die tot vijf jaar terug nog online marketeer was. Het jaar 2020 gaat de boeken in als ‘historisch’, met speelgoed dat niet aan te slepen was.

Een bijzondere markt is het, die van buitenspeelgoed. Hans: “In ieder geval omdat het een markt is die heel erg afhankelijk is van het aantal kinderen dat wordt geboren. Je ziet nu dat de markt meer aan het consolideren is. In het verleden had je veel mechanisatiebedrijven die trampolines verkochten. Die hadden de ruimte om die dingen uit te stallen en werden dealer. De kleinere bedrijven kunnen nu niet meer mee. Het gaat richting een paar grote spelers, de webwinkels met een compleet assortiment in buitenspeelgoed.”

Ontwikkeling van kinderen

Winkels zoals Van Ee Buitenspeelgoed vallen bepaald niet onder de noemer ‘kleinere bedrijven’. In de showroom in Kootwijkerbroek verkopen Albert en Hans buitenspeelgoed aan particulieren. Speelgoed is meer dan alleen maar lol beleven, constateert Hans. “Zeker in de Nederlandse samenleving, waar veel kinderen in steden wonen, is speelgoed nodig voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren de wereld om zich heen ontdekken. Ze leren de grenzen van hun lichaam.”

Veiligheid

Het assortiment aan buitenspeelgoed is al jarenlang redelijk constant. Hans: “Als er al innovaties zijn, liggen die vooral op het gebied van de veiligheid. Daar moet je echt in bijblijven, dat speelgoed veilig is en dat je de consument goed daarover voorlicht. Maar verder gaan de ontwikkelingen langzamer dan in andere markten. Veel trampolines bijvoorbeeld die wij verkopen, zijn van kleinere Nederlandse merken. Dat zijn kleinere spelers met een paar man personeel die minder snel vernieuwen.”

Hectisch jaar

Veel buitenspeelgoed van Europese merken wordt geproduceerd in China. Het is de reden dat de sector vorig jaar een hectisch jaar beleefde. “Er waren leveringsproblemen, die er nu nog zijn. Containerprijzen zijn heel hoog, waardoor er weinig aanbod richting Europa gaat. Het gevolg van minder voorraad is dat de prijzen omhoog gaan. We hebben nu al een aantal keren gehad dat leveranciers zomaar de prijzen met vijf tot zeven procent verhogen. Ook in de houtprijzen zien we het terug. Veel mensen zijn tijdens de lockdown in en om het huis bezig geweest. En de bomen gaan niet harder groeien, dus is er minder hout.”

Explosieve stijging vraag

Met kinderen die ook veel meer thuis waren, steeg ondertussen de vraag explosief. “Leveranciers waren compleet uitverkocht, ook omdat andere Europese landen ook in een lockdown zaten. Gelukkig hadden wij veel trampolines ingekocht, maar aan tafeltennistafels bijvoorbeeld was niet meer te komen. Er was een enorme schaarste. Dan gaan consumenten rondbellen: ‘Heb jij nog wat?’ Zo nee, dan bellen ze de volgende. Zo ben je met z’n allen heel erg druk in die periode met telefoontjes beantwoorden, maar verkoop je niks.”

Bedrijf sluiten

In april vorig jaar sloot Van Ee de deuren zelfs. Hans: “We dachten dat het niet veilig zou zijn met de aanloop van mensen die naar ons toe zouden komen. Sindsdien zijn we volledig op afspraak gaan werken. Afgelopen voorjaar en zomer waren enorm druk. We hebben op een gegeven moment alle offerteaanvragen afgewezen en de telefoon deels afgesloten. Simpelweg omdat we het werk niet aankonden. Ik zat zelf thuis na de geboorte van mijn zoon, juist in de drukke periode. De inzet van ons team is heel groot geweest. Mensen kwamen werken op hun vrije dag. Oproepkrachten en studenten die normaal alleen op zaterdag werken, hielpen mee in de avonduren om bestellingen te verwerken.” Inmiddels zijn processen verder geautomatiseerd om klanten weer als vanouds te kunnen bedienen. Je kunt er terecht voor skelters, tafeltennistafels, schommels, speeltoestellen, bolderkarren, trampolines en nog veel meer. Met een showroom in Kootwijkerbroek behoort Van Ee Buitenspeelgoed tot de grotere leveranciers van alles wat een kinderleven leuk maakt. En niet alleen leuk. “Speelgoed is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind”, zegt mede-eigenaar Hans van Leersum, die tot vijf jaar terug nog online marketeer was. Het jaar 2020 gaat de boeken in als ‘historisch’, met speelgoed dat niet aan te slepen was. 

Online marketeer

Ook verkoopt Van Ee online. En die website is mede de reden dat Hans van Leersum van online marketeer de overstap maakte naar het buitenspeelgoed. “Ik werkte freelance, deed wat consultancyklussen. Ik vond het wel leuk, maar het gaf me nooit voldoening. Daarvoor had ik er een webwinkel in trampolines bij. Maar dat leverde niet genoeg op om van te leven. Zo kwam ik in contact met Albert van Ee. We hebben eerst een tijdje samengewerkt en zijn nu compagnons geworden.” Lachend: “In het begin dacht ik: als ik mede-eigenaar word, ga ik me helemaal op de website storten. Maar er komt wel meer kijken bij het runnen van een bedrijf.”

Persoonlijke relatie

Zoals het contact met de accountant. “Senior klantbeheerder Albert Hooijer van Alfa in Nijkerk is onze vaste contactpersoon. Het loopt heel soepel met hem. Albert is iemand die helder en duidelijk is als hij het ergens niet mee eens is. Een heel integer persoon. Dat spreekt me aan. Je hebt Alfa sowieso nodig voor de jaarcijfers en de aangiften, maar Albert maakt voor ons ook de maandcijfers en hij geeft managementadvies. Hij denkt mee, bijvoorbeeld over de vraag of je vastgoed nou beter kunt kopen of huren en wat dan de financiële gevolgen zijn. We hebben echt een heel persoonlijke relatie met Albert.

https://www.vaneebuitenspeelgoed.nl

Albert Hooijer

Albert Hooijer

Senior Klantbeheerder

088 2531508 | ahooijer@alfa.nl


Meer over Albert