Banner

Op papier is Alfa misschien een groot kantoor. Maar ze gedragen zich klein

4 september 2020 | Door:  Mark Vermeulen

Als z’n uitzendbureau in de bouw en de infra steeds vaker de vraag krijgt of hij ook werk kan uitvoeren, begint Arjan Meester er een tweede bedrijfje bij. Inmiddels is dat bedrijfje een flink bedrijf: Aan de Oever Bouw, en de lat ligt uiteindelijk bij een middelgroot bouwbedrijf.  Met een uitzendbureau en een aannemersbedrijf onder één dak is één hobbel alvast genomen: die van het personeelstekort in de bouw. "Een formule met allemaal plussen", constateert Arjan. “Al is het niet zo dat ik zomaar vijf mensen van de straat pluk als ik die extra nodig heb.”

Tot 2014 was Arjan Meester directeur en eigenaar van uitzendbureau Wijkom Bouw & Infra. “Maar we kregen steeds vaker de vraag: kunnen jullie het werk ook aannemen? Tja, alles kan. Ik wilde het wel los van elkaar houden. Zo is Aan de Oever ontstaan.” Een heel grote stap van uitzenden naar zelf bouwen was het niet voor de man die zelf ooit leerling-grondwerker was. “We zijn begonnen met het hapklare brokken. Montagewerk en ander eenvoudig werk dat even goed moet gebeuren. In eerste instantie was Aan de Oever een bedrijfje voor erbij. Al snel begon het serieuze vormen aan te nemen. Omdat ik Aan de Oever niet meer in mijn eentje kon runnen heb ik er een compagnon bijgehaald.”

‘Spannende projecten’

Die compagnon is Marc Meendering, die vorig jaar op z’n 52ste de switch maakte van een senior functie bij de gemeente Medemblik naar de stoel van directeur naast Arjan. Marc stuurt het operationele aan. Met Marc erbij hebben we meteen een bouwkundige in huis, zodat we ook meer spannende en grote werken kunnen aannemen. We maken gebruik van het netwerk van Wijkom Bouw & Infra om het bedrijf verder uit te breiden.”

Middelgroot bouwbedrijf

De stip op de horizon is die van een middelgroot bouwbedrijf. “We willen er toe doen. Een bedrijf dat maatschappelijk betrokken is bij Medemblik, van, voor en dóór Medemblik.  Mensen moeten zich met ons bedrijf kunnen identificeren. Jeugd die toevallig wat minder kan leren maar wel met de handen kan werken moet hier een werkplek kunnen vinden. Dan móet je wel middelgroot zijn.”

Zelf is Arjan, zegt hij, ‘van het verbinden’. New business zoeken, netwerken, overleggen met opdrachtgevers. “En ik steek ook nog weleens de handen uit de mouwen hoor. Ja, dat moet af en toe. Wat moet gebeuren, dat moet. Dat vind ik geen probleem maar het is wel het doel dat ik minder operationeel bezig ben.”

Corona

Want: beide bedrijven hebben de wind stevig in de zeilen aan de oevers van het IJsselmeer. Het uitzendbureau geeft werk aan ongeveer zestig medewerkers, het bouwbedrijf aan vijfentwintig a dertig. Arjan: “Dat waren er aan het begin van het jaar veertig, vijftig. Daaraan kun je het effect van corona merken. Nieuw werk is lastig. Dat heeft ook te maken met vergunningen- en gunningstrajecten die langer duren. Lopende projecten gaan wel door.” Het bedrijf is veelzijdig. “Van een klein aanbouwtje tot een flat van tienhoog waar wij de hoofdaannemer ondersteunen met het montagewerk, het stelwerk of de ruwbouw. We willen een allround aannemersbedrijf zijn, geen catalogusbouwer. Als hier straks in Medemblik een nieuwbouwproject is met vrije kavels, moeten mensen denken: daarvoor moet ik bij Aan de Oever zijn.”

Om die reden steekt Arjan veel tijd in zichtbaarheid in Medemblik. Bij tennisclub MTC kennen ze ‘m van de trainingspakken waar de competitiejeugd in rondloopt. “Maar we houden ook kennisavonden voor zzp’ers. Daar heb je er hier heel veel van in Medemblik. Dan vertellen we niet alleen waarom ze voor ons kunnen gaan werken. We leggen ook uit dat je als zzp’ers voordeliger kunt inkopen door het gezamenlijk te doen.”

Netwerkbijeenkomst

Het zijn lange dagen, maar de stelregel in huize Meester is: “Altijd ‘s avonds thuis eten. En verder is het goed te managen.”Onder meer dankzij Alfa, z’n accountant. “Ik kwam een keer directeur Mark Vermeulen tegen op een netwerkbijeenkomst. We maken een praatje en Mark komt meteen met een paar praktische tips en tricks. En dat was nou precies wat ik miste bij mijn vorige accountantsbureau, dat meedenken. Daar heb je als bedrijf wat aan. Alfa is vooruitstrevend en toegankelijk. Op papier is Alfa misschien een groot kantoor. Maar ze gedragen zich klein.”