Hans de Bie
Marktmanager Food & Agri
Deze pagina vertelt je in één oogopslag de actualiteit van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en wij vinden het als Alfa belangrijk om alle melkveehouders hiervan op de hoogte te houden. Daarbij is het van belang om een goede vertaalslag naar je individuele situatie te maken. Houd daarom deze pagina regelmatig in de gaten voor het laatste fosfaatrechten nieuws.
Volgens de Meststoffenwet worden de excretieforfaits voor fosfaat en stikstof bepaald aan de hand van de melkproductie per koe per jaar. Voorheen gingen NVWA en RVO bij controle meestal uit van de aan de zuivelfabriek afgeleverde hoeveelheid melk. Dit standpunt is veranderd. In de Gecombineerde opgave geef je voortaan de totale melkproductie op, inclusief de melk die je niet aan de zuivelonderneming hebt geleverd.
Het fosfaatrechtenstelsel schrijft voor dat je niet meer fosfaat met melkvee mag produceren dan je fosfaatrecht. Bij een (dreigend) tekort of overschot, heb je nog tot 31 december de tijd om rechten te leasen of verleasen. Wat zijn de aandachtpunten?
In een eerder artikel hebben we je geïnformeerd over de verhoging van het percentage afroming bij de overdracht van fosfaatrechten van 10% naar 20%. Nu het eind van het jaar nadert en je opnieuw of misschien voor het eerst naar je fosfaatplanning gaat kijken, wordt het effect hiervan meer concreet. Dan ontstaan er vragen zoals: hoeveel rechten heb ik over of tekort en wat zijn de mogelijkheden om hier tijdig op te anticiperen?
De liquiditeit bij melkveehouders staat onder druk. Hierbij is het erg bepalend waar je naar kijkt. Op procesniveau draait het prima, maar er moesten koeien ingeleverd worden. De financieringslasten beginnen nu zwaar door te drukken.
De fosfaatproductie ligt in het eerste kwartaal van 2019 onder de sectorale fosfaatplafonds, zoals blijkt uit de kwartaalrapportage van CBS. Echter op dit moment zijn er 85,3 miljoen kilo fosfaatrechten aan de melkveehouderij uitgegeven, terwijl dit er niet meer mogen zijn dan 84,9 miljoen kilo, zijnde het sectorplafond melkvee. Daarom wordt het afromingspercentage bij overgang van fosfaatrechten tijdelijk verdubbeld.
Meer informatie
Met de invoering van de fosfaatrechten is er discussie ontstaan over de vraag of de pachter verplicht is tot overdracht van fosfaatrechten aan de verpachter bij het einde van de pachtovereenkomst. Onlangs heeft het Pachthof hierover een uitspraak gedaan. Graag informeren wij je over deze recente rechtspraak en waar je als pachter rekening mee moet houden.
Meer informatie
De rechter geeft in een recente uitspraak van 26 maart 2019 jl. een aanduiding van wie de fosfaatrechten zijn - deze zijn volgens hem van de pachter - maar verbindt daaraan wel voorwaarden. In het geval de verpachter langdurig bedrijfsmiddelen aan de pachter ter beschikking heeft gesteld, heeft de verpachter een aanspraak op fosfaatrechten en aan de voorwaarden is voldaan.
Meer informatie
Het eerste jaar met fosfaatrechten zit er inmiddels op en heeft de nodige inzichten wat betreft sturing opgeleverd. Vaak wordt een maximale melkproductie per kg fosfaat genoemd als succesfactor, die moet leiden tot het maximale bedrijfsresultaat. Maar is deze interpretatie van rendementsoptimalisatie binnen het fosfaatplafond wel de juiste denkrichting?
Meer informatie
Het fosfaatrechtenstelsel schrijft voor dat je niet meer fosfaat met melkvee mag produceren dan je fosfaatrecht. Bij een (dreigend) tekort of overschot, heb je nog tot 31 december de tijd om rechten te leasen of verleasen. Wat zijn de aandachtpunten?
Vee afvoeren, de melkproductie reduceren of fosfaatrechten verwerven. De mogelijkheden om nog in 2018 bij te sturen zijn beperkt. Een goed overzicht van de werkelijke fosfaatproductie is essentieel om binnen de fosfaatrechten te blijven. Check daarom met regelmaat je fosfaatplanning.
Ben je zoogkoeienhouder en heb je jongvee dat een kalf krijgt? Dan kun je gebruik maken van de vrijstelling zoogkoeienhouderij. Hiermee heb je geen fosfaatrechten meer nodig voor al het jongvee. Aanmelden kan tot en met dinsdag 6 november.
Meer informatie
De Regeling fosfaatreductieplan 2017 is in algemene zin geoorloofd. RVO moet wel per geval beoordelen of er sprake is van een individuele disproportionele last (IDL) bij melkveehouders die vóór de referentiedatum van 2 juli 2015 investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Dat is wat de rechter onlangs heeft beslist in de beroepszaken van een zestal melkveehouders.
In de Kamerbrief van 29 maart 2018 heeft minister Schouten een beleidsregel voor jongvee van vleesvee en een vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij voorgesteld. De beleidsregel is op 19 juli 2018 gepubliceerd.
Nagenoeg alle houders van melkvee hebben bericht gekregen van het aantal toegekende fosfaatrechten. De beschikkingen zijn voor het overgrote deel in januari afgegeven. Dit betekent niet dat iedereen nu ook weet hoeveel kilogrammen fosfaat met melkvee zij dit jaar mogen produceren. Onder meer vleesvee- en zoogkoeienhouders, veehouders met een bijzondere omstandigheid en/of die bezwaar hebben gemaakt, verkeren nog in onzekerheid.
Vleesveehouders hebben geen fosfaatrechten nodig voor jongvee dat nooit zal afkalven. Deze bedrijven hebben daarnaast de keuze om ook de rest van de dieren buiten het fosfaatrechtenstelsel te houden. Dit heeft minister Schouten onlangs aangekondigd in een Kamerbrief. De Europese Commissie moet nog wel goedkeuring geven.
Het is bijna maart 2018. Begin januari heb je je beschikking fosfaatrechten 2018 ontvangen. Is dit voldoende om het aantal dieren dat je van plan bent om aan te houden? Het is nú het moment om de fosfaatproductie nog te beïnvloeden. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van het jaar rechten moet bijkopen, tegen een prijs die misschien niet helemaal meevalt.
Inmiddels hebben de meeste melkveehouders de Beschikking fosfaatrechten ontvangen. Een zorgvuldige beoordeling van het aantal vastgestelde rechten is van groot (financieel) belang. De bezwaartermijn voor veehouders die begin januari de beschikking van RVO ontvingen, loopt binnenkort af.
Inmiddels hebben de meeste melkveehouders de Beschikking fosfaatrechten ontvangen. Daarin is het aantal fosfaatrechten voor je bedrijf vastgesteld. Vanaf dit jaar mag je met je melkvee niet méér fosfaat produceren dan het aantal fosfaatrechten dat je hebt. Een zorgvuldige beoordeling van het aantal vastgestelde rechten is dus van groot (financieel) belang. Je kunt nu bij Alfa terecht voor een quickscan, waarmee wij jouw beschikking op belangrijke onderdelen controleren.
Vanaf 1 januari 2018 treedt het stelsel van fosfaatrechten in werking. Vanaf dat moment zal er zeker handel komen in fosfaatrechten. Wat betekent het voor een pachter, als je fosfaatrechten gaat verkopen?
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je rechten pas overdragen als je de beschikking met het aantal toegekende rechten hebt ontvangen. Op elke overdracht vindt in principe 10% afroming plaats.
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra fosfaatrechten. Je kan gebruik maken van deze voorziening als het toegekende fosfaatrecht minimaal 5% lager uitvalt. RVO berekent dan het aantal fosfaatrechten opnieuw aan de hand van je gegevens zonder die buitengewone omstandigheden.
Op 1 januari treedt het fosfaatrechtenstelsel in werking. Doel van de fosfaatrechten is dat de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond komt en blijft. Het stelsel richt zich op bedrijven met melkvee (diercategorie 100, 101 en 102). In januari ontvang je een beschikking met daarin de vastgestelde fosfaatrechten. Controleer deze goed!
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Maar om hoeveel melkvee gaat het dan? En moet er dan nog melkvee worden afgevoerd?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je straks toegekend krijgt?