Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Cluster Hoogeveen, Emmen licht periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van deze ondernemingen. 

"Grote installaties aansluiten, dat vind ik leuk werk"

Het zijn vooral zakelijke opdrachtgevers in de regio die aankloppen, met name in de industrie. "Hoe bouw je grote elektrotechnische installaties op?" Dat ligt Allard Dunning wel.

Lees hier het verhaal van Technisch Buro Dunning.

"Konden we specialistische kennis niet op een betere manier op het boerenerf krijgen?"

Artificial intelligence, Autonome voertuigen, Camerabesturing, Doorgrond fungeert als servicepunt tussen fabrikant van slimme oplossingen en gebruiker, de boer op het land. 

Lees hier het verhaal van Doorgrond.

Wouter Neutel over duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap

De familie Neutel is bezig met wat de toekomst te bieden heeft. Daarnaast willen ze focus houden op waar zij goed in zijn, namelijk op efficiënte wijze melken tegen een goede prijs.

Lees hier het verhaal van Wouter Neutel.

Bedrijfsverplaatsing van de familie Inberg

Het bedrijf van de familie Inberg is nabij het mooie Twentse Markelo en Lochem gelegen. In april 2021 hebben zij Koekange verwisseld voor het melkveebedrijf op deze locatie.

Lees hier het verhaal van de familie Inberg.

Groot worden met leegstaande panden, Storage Share doet het

Zes jaar geleden zijn ze met z'n tweeën gestart met de online verhuur van leegstaande opslagruimtes. Inmiddels hebben ze 5500 ruimtes in beheer. "We willen doorgroeien naar marktleiderschap."

Lees hier het verhaal van Julian Doorten en Niels van Eck.

Maike Oegema bereidt zich voor op toekomstig ondernemerschap en als melkveehoudster in een dynamische omgeving

Maike Oegema's missie voor de toekomst is dat zij hoogwaardige, duurzame zuivel wil produceren en met plezier haar toekomstige bedrijf wil runnen. 

Lees hier het verhaal van Maike Oegema.

Hoe BeWeRent Hoogwerksystemen B.V. in 30 jaar tot grote hoogte is gestegen

Bewerent Hoogwerksystemen in Emmen verhuurt hoogwerkers, heftrucks, verreikers en aluminium steigersystemen.

Lees het verhaal van BeWeRent Hoogwerksystemen B.V. hier.

Uitbreiding nieuwe pluimveestal met Wintergarten

Het familiebedrijf van Bennie en Zwanette Veerman-Gosseling sluit perfect aan op hun bestaande stal met tweeëntwintigduizend hennen.

Lees het verhaal van familiebedrijf Bennie en Zwanette Veerman-Gosseling.

Groningse Smaakaron begint aan Nederlandse verovering

Bij Smaakaron vind je een groot assortiment macarons. Een paradijs voor iedereen met een liefde voor het Franse koekje.

Lees hier het verhaal van Smaakaron.

Hoeve Sonneclaer is omgeschakeld van reguliere veehouderij naar houden van melkvee op biologische grondslag. En er is meer...

Het familiebedrijf van familie Mul, genaamd "Hoeve Sonneclaer", heeft naast een biologisch melkveebedrijf ook een ijsmakerij én een boerderijcamping.
Lees hier het verhaal van Hoeve Sonneclaer.

Cor Mechielsen, van het ene florerende loonbedrijf naar het andere florerende loonbedrijf

"Iedereen heeft weleens een moment in het leven dat je denkt: als ik ooit nog eens iets anders wil gaan doen, moet ik het nu doen."

Lees hier het verhaal van Gerrits Zwinderen.

"Als bij ons één medewerker uit de keten valt hebben we een probleem"

Het specialisme van Bruins Precisie Metaal is ook echt een specialisme, constateert Dick. "Als er tien bedrijven in Nederland zijn die kunnen wat wij doen is het veel."

Lees hier het verhaal van Bruins Precisie Metaal

"Het liefst heb je dat vader of moeder aan een Grand Prix heeft meegedaan" - Van Geel Schröder

Van Geel Schröder staat goed bekend in de wereld van de springpaarden, waar voor toppaarden met gemak 'een paar tonnen' wordt betaald. Een interview met Daal van Geel.

Lees hier het verhaal van Van Geel Schröder

“Dan merk je pas goed dat een klein kantoor bij lange na niet de knowhow van Alfa heeft”

Directeur-grootaandeelhouder of niet, op een vrijdagmorgen in november voelt Bert Tieben zich niet te groot om met de vrachtwagen zelf een rondje bestellingen te doen. “Welnee, het komt wel vaker voor in de vakantie en bij ziekte. Het is niet verkeerd, je komt weer eens bij klanten over de vloer.” Tieben Vlees hééft mooie klanten. Grote, landelijke supermarktketens bijvoorbeeld, maar ook de ambachtelijke slagers, worstmakerijen, vleeswaren fabrikanten en horeca-grootverbruik afnemers. Vanuit Musselkanaal bestrijkt het bedrijf met twintig medewerkers een groot deel van de noordoosthoek van het land.

Lees hier het verhaal van Tieben Vlees.

"We zaten in het voorseizoen weleens de hele dag op gasten te wachten."

Het is nu nog rustig op het water in Giethoorn. De bootjes van 't Zwaantje liggen nog aan wal. Jolanda ziet het hoogseizoen positief in.

Lees hier het verhaal van 't Zwaantje.

Ondernemers Reind en Sandra Katerberg willen hun melkveebedrijf verder optimaliseren en verduurzamen.

De familie Katerberg is een ondernemersgezin met veel betrokkenheid in de melkveehouderij. Dat blijkt al als je hun erf op rijdt.

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf Katerberg.

Kinderopvang en zorgboerderij ver van de bewoonde wereld is groot succes

Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest voor de hand liggende locatie voor een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en zorgboerderij. Want de Uiterdijkenweg in Luttelgeest ligt nogal in niemandsland. “Sommige ouders komen zelfs uit Emmeloord, dat ligt twintig kilometer verderop. Die rijden gerust twee tot drie kinderdagverblijven voorbij. Die ouders kiezen bewust voor het buitenleven”, verklaart Wendy Lassche meteen hét succes van boerderij De Zonnestraal.

Lees hier het verhaal van De Zonnestraal.

Ondernemende zussen Dieke Bout en Johanna Bol-Bout bouwen Landgoed Welgelegen verder uit

Landgoed Welgelegen, begonnen als boerenbedrijf en nu als recreatieonderneming aan een tweede jeugd begonnen. 

Lees hier het verhaal van Landgoed Welgelegen.

Familie Kamps combineert reguliere melkvee-tak met idyllische boerderijcamping

Het gezinsbedrijf van de familie Kamps, vlakbij Zweelo, heeft naast melkvee ook een idyllische boerderijcamping. Het kan weer bijna beginnen!

Lees hier het verhaal van de familie Kamps.

Fietsparkeren, een nicheproduct met internationale ambitie

Klaver Fietsparkeren is gespecialiseerd in het ontwerpen, installeren en onderhouden van veilige en gebruiksvriendelijke fietsenstallingen.

Lees hier het verhaal van Klaver Fietsparkeren.

Familiebedrijf VOF de Groote is overgedragen naar zonen Rene en Erik de Groote en wordt voortgezet in de BV

Familiebedrijf de Groote: Een schapenhouderij annex zorgbedrijf met een diepe maatschappelijke functie. Hoe mooi is dat?

Lees hier het verhaal van familiebedrijf de Groote.

Biologisch melkveebedrijf De Venehoeve levert toegevoegde waarde

De Venehoeve Biologisch melkveebedrijf levert toegevoegde waarde, door haar eigen biologisch geproduceerde melk te verkazen en te verzuivelen.

Lees hier het verhaal van De Venehoeve.

Patent Woman, de gedeelde passie van Ellen en Christian Kalf

In drie etappes bouwden Ellen en Christian Kalf de winkel uit tot een 'shopbeleving' die verder gaat dan even snel iets uit het rek trekken.

Lees hier het verhaal van Patent Woman.

'Binnen een paar maanden stonden er allemaal goede doelen op de stoep'

Als één van de eersten in Nederland heeft Mobile Interaction Company de betaalapp Tikkie in goede doelen acties geïntegreerd om mensen te laten doneren. 

Lees hier het verhaal van Mobile Interaction Company. 

Disruptie op 60 centimeter diepte: voor 99,95 euro per maand de zakelijke glasvezelmarkt veroveren

Als één van de eersten in Nederland heeft Mobile Interaction Company de betaalapp Tikkie in goede doelen acties geïntegreerd om mensen te laten doneren.

Als Matthijs Platvoet in 2012 afstudeert aan Hogeschool Windesheim, kan hij waarschijnlijk niet vermoeden dat z’n scriptie nog eens z’n werk zou worden. Sinds 2016 is hij mede-oprichter van Blue Fiber, een bedrijf dat bedrijventerreinen in het noordoosten van het land voorziet van glasvezelverbindingen. In die nichemarkt wint het bedrijf - 10 medewerkers groot – het met een disruptieve propositie van de ‘grote jongens’ in de sector.

Lees hier het verhaal van Blue Fiber.

Ondernemers Wim en Trea Kiers zetten volgende stap richting toekomst

In 2011 zagen de eerste plannen voor een nieuwe ligboxenstal voor onze melkkoeien het licht. ‘ Te vroeg’, oordeelde de bank. Van uitstel kwam geen afstel. Sinds vorig jaar staat op het melkveebedrijf van Wim en Trea Kiers en hun kinderen Romy en Stijn een ligboxenstal voor 200 koeien. De uitbreiding past in de toekomstvisie. “Uiteindelijk willen we toe naar een bedrijf dat jaarlijks 1,9 tot 2 miljoen kilogram melk produceert met een minimale hoeveelheid melkkoeien en met zo min mogelijk vreemde arbeid.”

Lees hier het verhaal van melkveebedrijf Kiers.

Scoren met voetbalplaatjes én vooral historische plaatjes

Hij is - in volstrekt willekeurige volgorde - echtgenoot van Simone, raadslid voor de lokale partij DSW (Duurzaam Sterk Westerveld), bedenker van de lokale plaatjesacties voor supermarkten, organisator van helikoptervluchten, vader van drie kinderen, lid van de Provinciale Staten voor Sterk Lokaal Drenthe en wielrenner. Maar het zijn vooral die lokale plaatjes die Alfred Schoenmaker uit Diever van de straat houden. “Ik schat dat we voor inmiddels 900 supermarkten in heel Nederland en België al zo’n actie hebben georganiseerd.” En het einde is nog niet in zicht.

Lees hier het verhaal van Retrospect Boekproducties.

Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten

“Onze mensen staan op de eerste plaats, daarna pas onze producten. Ik ben geen automan, ik ben een mensen mens”, aldus ondernemer Martin Jutstra, DGA van Auto Drenthe Groep. “Al ruim 17 jaar ben ik ondernemer in het autovak. Wij zijn Toyota-dealer met filialen in Hoogeveen (Auto Ruyne BV)  Emmen (Auto Lunenborg BV) en Assen (Auto Gorter BV). Daarnaast hebben we een leasemaatschappij Mobiliteitslease Drenthe, een leasemaatschappij voor alle merken.”

Lees hier het verhaal van Auto Drenthe Groep

Fysiotherapiepraktijk SMC Noord wilt zich kunnen meten met de grote praktijken

In 2016 stopte een bestaande fysiotherapiepraktijk in Erica. Samen met fysiotherapeut Bart de Boer zag manueel therapeut Celine Polman haar kans schoon om er iets nieuws te beginnen. Drie jaar later is SMC Noord een bloeiende praktijk. Twaalf medewerkers, een vaste fysiotherapeut gestationeerd bij profvoetbalclub FC Emmen en patiënten die soms wel honderd kilometer rijden voor een behandeling.

Lees hier het verhaal van SMC Noord

Er mag wel weer eens een buitje vallen van Jan Kersten

“De aardappelen en de suikerbieten staan er goed op”, zegt Jan Kersten met een kennersoog. “Maar een buitje is onderhand wel welkom voor het gewas, want al met al is het een droog voorjaar geweest.” De dramatische zomer van 2018 is de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht nog lang niet vergeten. “We hadden dertig procent minder opbrengst.”

Lees hier het verhaal van Jan Kersten

Het verhaal van Dopper

De uitvinding van plastic - ergens aan het begin van de negentiende eeuw - heeft de mensheid niet alleen maar gemak gebracht. Amper twee eeuwen later is plastic een van de grootste milieuproblemen op aarde. Dat grote probleem wordt onder meer bestreden met een herbruikbare fles uit Nederland: de Dopper. Ja, ook van plastic, maar wel van een herbruikbare en recyclebare variant. Wie zo’n Dopper in handen heeft, kan de PET-flesjes vaarwel zeggen. Na de verovering van Nederland richten Merijn Everaarts (oprichter van Dopper) en managing director Virginia Yanquilevich het vizier op de internationale markt.

Lees hier het verhaal van Dopper

“Ik spreek geen Duits, die man van de bank geen Nederlands”


Gerard Meerkerk is inmiddels aan zijn derde melkveelocatie toe. Maar uit Emmer-Compascuum krijgen we ‘m niet meer zo snel weg. De van origine Zuid-Hollander heeft er met vriendin Joyce de Winter en een medewerker de zorg over ruim tweehonderd koeien en honderd stuks jongvee. Al zijn het er eigenlijk te weinig op het vergaand geautomatiseerde bedrijf.

Lees hier het verhaal van Gerard Meerkerk

Van Geel Orchideeën

Martijn van Geel en Johan Booster zijn gepassioneerde ondernemers in de glastuinbouw. Lees én bekijk hier hun inspirerende verhaal.

Het bedrijf produceert op een zeer duurzame manier voor plant, mens en milieu onder 4 hectare glas meer dan 100 soorten orchideeën en onder 5 hectare glas witte chrysanten. Dit doen zij samen met circa 50 medewerkers. De planten en bloemen worden naar vrijwel alle landen in Europa en Rusland geëxporteerd.

In 2016 is er 1,8 ha nieuw glas bijgebouwd. Hierdoor is het bedrijf in staat om op een nog flexibelere wijze aan de vraag van de markt te kunnen voldoen en piekmomenten te kunnen opvangen. Alfa ondersteunt de ondernemers in deze flexibiliteit door op financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied op het juiste tijdstip er voor hun te zijn.

Luister hier naar het inspirerende verhaal van Martijn van Geel