Banner

Groningse Smaakaron begint aan Nederlandse verovering

7 juni 2022 | Door:  Margriet Nascimento-Poelman

Macarons met toffee en zeezout. Macarons met kweepeer en lavendel. Macarons met passievrucht en framboos. Macarons met... je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of ze liggen bij Smaakaron in de vitrine. Aan de Oude Ebbingestraat 46 in Groningen moet het een paradijs zijn voor iedereen met een liefde voor het Franse koekje. Binnenkort kunnen ook de fans van exclusieve bonbons op weg naar hartje stad, want eigenaar Gerben van Dijken kondigt assortimentsuitbreiding aan.

“Af en toe sta ik weleens met mijn ogen te knipperen in de winkel. Dan heb ik een muziekje op staan, koffie in de hand en ik heb leuke gesprekken met klanten: o ja, hoe komt het ook alweer dat ik een eigen macaronwinkel heb?” Zeven jaar na de start van Smaakaron kan Gerben zich nog altijd verbazen over het succes van het bedrijf dat hij samen met zakelijk compagnon én levensgezel Alvaro heeft. Want de ontstaansgeschiedenis mag op z’n minst bijzonder worden genoemd. Alvaro is van Braziliaanse afkomst, woonde tien jaar in Londen, volgde er de Cordon Bleu (een bekend opleidingsinstituut voor de klassieke Franse keuken) en belandde voor een project in Groningen.

Eigen winkel beginnen

“Nadat het project is gestopt besloot hij hier te blijven. We kregen een relatie en heel impulsief zijn we met een eigen bedrijf begonnen. Alvaro is gespecialiseerd in macarons. We zouden wel zien hoe het ging lopen.” Op dat moment houdt Gerben nog zijn eigen baan aan, als financieel medewerker bij een jeugdzorginstelling. Bij een reorganisatie krijgt hij de kans weg te gaan. Ook omdat Smaakaron een vliegende start kent. “We vonden een locatie in een keuken in een restaurant in Groningen. We zijn heel klein begonnen. Maar vanaf het begin is het gaan lopen. We stonden op een event in Groningen en het hele weekend stonden er mensen bij de kraam. En nu hebben we een webshop, een winkel en een eigen productiekeuken. In december 2021 hebben wij een patissier in dienst genomen, die ook gespecialiseerd is in chocolade, zodat we ook zelf exclusieve bonbons kunnen maken.”

Vegan macarons

Maar Smaakaron is en blijft een walhalla voor macaronliefhebbers. Die vinden er het Franse koekje in uiteenlopende varianten. Gerben: “De standaard ingrediënten zijn eiwit, suiker en amandel. Het is de vulling die er het onderscheid aan meegeeft. En meer dan de helft van de macarons die we verkopen zijn inmiddels vegan. Het eiwit is dan vervangen door aardappelproteïne. Die vegan macaron is zelfs landelijk opgepikt!”

Macarons via de post

Gerben heeft zelfs al klanten die er speciaal voor naar Groningen komen (‘maar dan moeten ze hier toch al vaak zijn’). Voor de niet-Groningers biedt de webshop uitkomst. Macarons via de post versturen? “Dat gaat hartstikke goed”, zegt hij overtuigend. “We hebben heel veel geëxperimenteerd met verpakkingen. Ook omdat we zelf dachten: zou het wel goed gaan? Gelukkig hebben we nog nooit klachten ontvangen over breuk van de macarons bij verzending. We leveren inmiddels door heel Nederland. En we leveren ook aan bedrijven, aan de horeca en aan andere winkeliers.”

Zes dagen per week geopend

Zes dagen per week is Smaakaron geopend. Om die reden is er ook al een parttime winkelmedewerker aangenomen. Zelf heeft Gerben zijn handen vol aan de organisatie van de winkel, de inkoop, de bestellingen, de boekhouding én het klantencontact. “Alles wat niet met het productieproces te maken heeft komt op mijn bordje. Méér dan een fulltime job. Ja, dat persoonlijk contact vinden we belangrijk. Het gaat om de algehele beleving. En daarnaast krijgen we heel goeie reviews op de kwaliteit van de macarons.”

‘Alfa geeft rust’

Op aanbeveling van anderen komt Smaakaron bij Alfa terecht. Gerben: “Insiders zeiden dat Alfa een goeie voor ons zou zijn. En dat blijkt ook. De service is goed, de kwaliteit is goed. Alfa ontzorgt ons en dat is hartstikke fijn. Ik doe zelf de boekhouding, de facturen en de btw-aangifte. Alfa controleert altijd de administratie, doet de loonadministratie en de belastingaangiften. Het is fijn werken met accountant Jeroen Scheffer en senior fiscaal adviseur Bastiaan van der Kraan, die ons ook altijd goed advies geven. Ik doe dus de dagelijkse dingen, het controlewerk is voor Alfa. Dat geeft rust.”

Margriet Nascimento-Poelman

Margriet Nascimento-Poelman

Directeur

088 253 2233 | mnascimento@alfa.nl


Meer over Margriet