Banner

Hoe BeWeRent Hoogwerksystemen B.V. in 30 jaar tot grote hoogte is gestegen

28 maart 2023

In 1993 krijgt Bennie Wesseling de kans om als zelfstandig ondernemer de steigerbouw bij Akzo Nobel in Emmen over te nemen. Dertien jaar later is die steigerbouw afgestoten, maar is hij met Bewerent Hoogwerksystemen een bekende naam. Bij het bedrijf in Emmen  verhuurt men hoogwerkers, heftrucks, verreikers en aluminium steigersystemen. Het materieel wordt voornamelijk in de noordelijke provincies van het land verhuurd.

“Wat wij anders doen dan anderen? Korte lijnen. Afspraak is afspraak.”

Hij verduidelijkt het succes van BeWeRent met een voorbeeld. “Gistermiddag nog, belt er om vijf uur een klant. Die had vanmorgen om acht uur een hoogwerker nodig in Heerenveen. Nou, die hoogwerker stond er gewoon om acht uur. Daar hoef je bij de grote jongens niet mee aan te komen. Dan is het: morgenochtend vroeg ben je de eerste met je opdracht.” Met zijn verhuurvloot valt Bennie Wesseling zelf nog niet onder de grote jongens. Doordat Bewerent uitsluitend onbemand materieel levert, heeft het bedrijf tien man personeel in dienst voor transport en onderhoud - onder wie Bennies vrouw Ellen die de administratie verzorgd en hun zoon Marc.

Klein werk overnemen

“Bewerent begint op een ongebruikelijke manier”, vertelt Bennie als hij op een koude ochtend in maart z’n jas heeft uitgetrokken. “Ik werkte bij Akzo Nobel in Emmen, in de steigerbouw. Toen Akzo Nobel besloot om niet-kernactiviteiten af te stoten, kon ik het kleine werk in de steigerbouw overnemen. Het kriebelde, om voor mezelf te beginnen. Ik kreeg een contract voor drie jaar en heb m’n eerste materiaal gekocht. En daarna ging het hard. Al in 1995 had ik personeel nodig. Ik moest investeren, ik ging met de bank om de tafel om mijn eerste hoogwerker te kopen. Ik kon een eerste pandje laten bouwen, totdat het zo groot werd dat ik in 2001 weer moest uitbreiden.”

Sindsdien is Bewerent Hoogwerksystemen gevestigd aan de Phileas Foggstraat in Emmen. In 2006 doet hij de steigerbouw van de hand. “Bewerent valt inmiddels onder de gevestigde namen”, zegt Bennie. “Andere bedrijven zijn overgenomen. Wat wij anders doen? We hebben korte lijnen. Afspraak is afspraak. En de service, die is heel belangrijk. We werken al jaren voor vaste klanten, meestal in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Maar volgende week heb ik een klus in Den Haag. Nee, daar ga ik niet zelf naartoe. Dan werken we als collega bedrijven in het land met elkaar samen. We helpen elkaar.”

Voorsorteren op de toekomst

Zelf heeft Bennie de algemene leiding. “Zorgen dat alles goed loopt. We hebben pas weer een nieuwe jongen op de planning erbij gekregen. Daar moet je even zelf bij zijn, om te zorgen dat hij werkt zoals wij willen. Maar ik kan rustig een paar dagen weg hoor, het draait gewoon door.” Op z’n 62ste is hij al aan het voorsorteren op de toekomst. Twee dagen per week is Bennie vrij. Zoon Marc, nu nog druk in ons andere  bedrijf namelijk Wesseling Materieel B.V., waar voornamelijk aanhangwagens en bouw materieel wordt verkocht, is de beoogde opvolger. “Maar hij moet nog 27 worden, dus hij heeft de tijd.”

Goede indruk Alfa

Langs de zijlijn staat Alfa paraat, voor onder andere fiscale en juridische adviezen. Bennie: “We hebben de juridische structuur veranderd met een holding en twee werkmaatschappijen en het vastgoed erin ondergebracht. Ik heb hiervoor een andere boekhouder gehad, die vond dat allemaal niet nodig. Alfa is hier geweest en de indruk die ze achterlieten was goed. Er zijn meer kantoren langs geweest, maar ik ben voor Alfa gegaan. Ik krijg er goed advies. Alfa verkoopt geen praatjes, maar vertelt gewoon zoals het is. Als ik wat wil weten en ik mail of bel, dan krijg ik gelijk antwoord. Het hoeft allemaal geen dagen te duren. Ik ben er supertevreden over.” Ook maakte Alfa een plan voor z’n eigen financiële toekomst. Toch moet Bennie nog even niet denken aan het moment om te stoppen. “Welnee. Ik heb geen drang dat ik zeg: dan en dan wil ik stoppen. Ik hóef nog helemaal niet te stoppen!"