Banner

Er mag wel weer eens een buitje vallen van Jan Kersten

20 juni 2019

“De aardappelen en de suikerbieten staan er goed op”, zegt Jan Kersten met een kennersoog. “Maar een buitje is onderhand wel welkom voor het gewas, want al met al is het een droog voorjaar geweest.” De dramatische zomer van 2018 is de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht nog lang niet vergeten. “We hadden dertig procent minder opbrengst.”

Zo’n honderd hectare grond met aardappelen, suikerbieten, granen en mais ligt er rond de Bladderswijk WZ 17 in Nieuw-Dordrecht, huisadres van de firma Kersten-Hospers. Broer Henk woont ernaast. “Rond 1985, 1986 kwamen Henk en ik bijna tegelijkertijd van school en in het bedrijf van vader terecht. Dat leek mijn vader niet zo’n goed idee, twee kapiteins op één schip. We hebben toen in goed overleg het bedrijf opgesplitst in twee aparte bedrijven.”

Dichte portemonnee

Omdat de teeltplannen redelijk met elkaar overeenkomen, helpen de broers elkaar als er extra handen vereist zijn. Jan: “lk doe het in principe alleen, maar op gezette tijden werk ik ook wel met andere collega’s samen. In het voorjaar en in het najaar heb je drukke tijden. Dan hebben we als collega’s onder elkaar de afspraak dat we elkaar helpen als er meer mensen nodig zijn. Zo lossen we dat op, met een dichte portemonnee.”

Eén van die drukste periodes zit er net op, de aprilmaand. “In april ben ik altijd druk met zaaien en poten. In de periode daarna volgt de gewasverzorging. In augustus begint dan de oogstperiode van het graan en de pootaardappelen. Dat loopt door tot oktober. Daarna volgt de bietenoogst.” Relatief rustige tijden zijn het eind van het jaar en de vakantieperiode.

Droog voorjaar

Met een blik op de akkers constateert Jan, dat het gewas er goed opstaat. “Tot nu toe hebben we nog geen last gehad. Wel is het voorjaar aan de droge kant geweest. Er mag wel weer eens een buitje vallen. Het gewas is nu nog klein, maar je ziet het met de dag groter worden en daarmee groeit ook de behoefte aan water.”

Hogere prijzen

De herinneringen gaan terug naar de hitteperiode van vorig jaar. “Het was gigantisch droog. De opbrengst van de aardappelen en de bieten was een derde minder. Dat hakt er flink in. Bij de aardappelen hadden we het geluk dat het nog deels werd gecompenseerd door de hogere prijzen. Het bietenjaar was daarentegen slecht. De opbrengst was minder en de prijzen waren ook minder. Dat was dus dubbelop.”

Beregenen niet rendabel

Beregenen was er niet bij, legt hij uit. Bewust niet. “Ik ben van mening dat het in de aardappel- en de bietenteelt niet rendabel is om te beregenen. Ik ga er maar van uit, dat vorig jaar een uitzondering was. Dat risico moet je dan maar nemen. Je moet een installatie aanschaffen, je moet een bron slaan. Dat staat niet in verhouding tot de meeropbrengst die je realiseert. En vergeet ook niet, dat ik er alleen voor sta. Als je gaat beregenen ben je er letterlijk dag en nacht mee bezig.”

Een uitzonderlijk jaar was 2018 misschien, maar ook weer geen toeval. Jan: “Dat het klimaat verandert, daar kun je eigenlijk niet langer meer omheen. Dat betekent dat je nog meer aandacht moet besteden aan de grond, de belangrijkste productiefactor. Die moet je in optimale conditie zien te houden.”

Zetmeelaardappelen

Zetmeelaardappelen zijn z’n belangrijkste teelt. “Dat is zo’n vijftig procent. En omdat je regelmatig van perceel moet wisselen, heb ik afspraken over grondruil gemaakt met veeboeren. De markt voor zetmeelaardappelen is redelijk stabiel. Vorig jaar was er zelfs een schaarste in de markt. Daardoor kon Avebe hogere prijzen uitbetalen.”

Alfa

Op de achtergrond kijkt Alfa mee. “Dat is zo gegroeid, mijn ouders waren al klant. Bij investeringen hebben we altijd even contact: zijn er nog subsidies of regelingen waarmee we rekening moeten houden? Ook op het gebied van financieringen is Alfa een kantoor dat proactief meedenkt, zoals over voorwaarden, looptijd en rente. Eind van het jaar maakt Alfa een inschatting van het resultaat, zodat we met het oog op het boekjaar nog kunnen investeren. Je probeert het fiscaal toch zo slim mogelijk in te vullen. Ik kan op allerlei gebieden bij Alfa terecht, van huwelijkse voorwaarden en testamenten tot en met subsidies en de gecombineerde opgave.’