Banner

Hoeve Sonneclaer is omgeschakeld van reguliere veehouderij naar houden van melkvee op biologische grondslag. En er is meer...

28 april 2022 | Door:  Jan van der Vegt

Het familiebedrijf van familie Mul, genaamd “Hoeve Sonneclaer”, ligt  in het buitengebied van Hoogeveen, tussen het mooie Drentse Fluitenberg en Echten. Het bedrijf heeft naast een biologisch melkveebedrijf ook een ijsmakerij en een hele mooie boerderijcamping waar mensen zich heerlijk kunnen vermaken en letterlijk van het buitenleven kunnen proeven. 

Wat maakt dit bedrijf zo bijzonder en hoe is het begonnen?


De familie Mul komt van oorsprong uit de randstad en zij hebben zich in 1982 gevestigd op de huidige locatie in Fluitenberg. Tineke Mul was destijds nog verpleegkundige en Barend Mul was de agrarisch ondernemer op het bedrijf. Naast melkvee waren er ook vleesvarkens, meststieren en enkele schapen op het bedrijf te vinden. Van lieverlee heeft de melkvee- tak en alles wat daarbij komt kijken zich verder ontwikkeld naar de huidige omvang van circa 70 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Voor deze bedrijfstak is circa 110 hectare grond in gebruik. In 1998 is het melkveebedrijf omgeschakeld van reguliere veehouderij naar het houden van melkvee op biologische grondslag. Dat betekent dat er volledig gebruik wordt gemaakt van natuurlijke kringlopen van mineralen, biologisch voer en geen kunstmest. Daarbij worden de gronden bemest met natuurlijke vaste mest, zodat uiteindelijk plantaardig eiwit en vezels worden omgezet in dierlijke producten als vlees en melk.

De melkveehouderijtak

De melkgevende koeien worden deels gehuisvest in een zogenaamde “Serre-stal”, wat te zien is aan de boogdaken. Dit type stal biedt een goed klimaat doordat er sprake is van veel licht en lucht. Deze Serrestal wordt gescheiden door een voergang en aan de andere zijde van de voergang is er een “Pot-stal”. In dit staltype zijn geen koe-boxen te vinden. Er is alleen stro in een grote ruimte waar telkens nieuw stro wordt bij gestrooid. Voordeel van dit staltype is dat het dierenwelzijn enorm is gediend. De koe kan letterlijk overal liggen en vreten. De koeien worden gemolken met een melkrobot. Het tijdrovende klusje van melken is uitbesteed, waardoor er meer tijd vrijgemaakt kan worden voor activiteiten als “tochtcontrole bij het melkvee, de landwerkzaamheden en uiteraard de camping en het ijs bereiden.

De IJsmakerij

In 1999 zijn Barend en Tineke begonnen met het bereiden van ambachtelijk ijs in diverse soorten. De kennis van deze materie heeft Barend ijskoud over weten te brengen op hun zonen Gerard en Stefan. Inmiddels maken Gerard en zijn partner Mieke ijs op boerderij “Boterhuys” in Warmond en doet zoon Stefan dat op de locatie te Fluitenberg. Wat zij willen nastreven is het verkopen van een beleving, “Heerlijk roomijs en Sorbetijs van “Sonneclaer–ijs”, op een mooi en vooral gezellig melkveebedrijf, gedreven vanuit een biologisch gedachtegoed. Koe en landschap zijn gebundeld op de verpakking van het ijs. Intussen bestaat het ijs assortiment uit wel 45 verschillende smaken. Sonneclaer- IJs is inmiddels uitgegroeid tot een begrip en wordt in vele delen van Nederland afgezet bij verschillende restaurants en winkels. De familie Mul bestaat uit gedreven mensen die graag waarde willen leveren aan mensen en daar plezier aan beleven. Een mooi inkijkje wordt gegeven in het volgende door hen opgenomen videofilmpje op YouTube.

Boerderijcamping

Sinds 1998 wordt op het bedrijf ook een boerderijcamping geëxploiteerd, met een omvang van een 40- tal plaatsen, waarbij er sprake is van een 25 – tal luxe tenten van Farm- Camps en daarnaast nog eens 15 plaatsen voor caravans, campers, vouwwagens en tenten. De Farm Camps tenten bieden gerieflijkheid door hun ruimte en vaste inrichting. Daarnaast is er telkens sprake van een mooi uitzicht op de weide met koeien en de activiteiten die er op het bedrijf plaatsvinden. Het mooie is dat burgers een goed beeld wordt gegeven wat er speelt op een boerenbedrijf en dat er samen wordt gewerkt met datgene wat de natuur voortbrengt. Voor meer informatie over de camping, de ijssalon, de mini- kinderboerderij en de speeltuin verwijzen wij je graag naar de website.

Doelen en perspectieven

Zoon Stefan zit sinds 2020 bij in de maatschap en het is de bedoeling dat hij binnen enkele jaren het bedrijf van zijn ouders zal gaan overnemen. Voor zijn overstap naar het ouderlijke bedrijf is Stefan werkzaam geweest in de autobranche in een leidinggevende functie. Zijn grote passie is het maken ijs en het vermarkten van dit product bij verschillende restaurants en winkelketens. Er zijn plannen voor het realiseren van een ijssalon. Barend zal zich de komende jaren meer bezig houden met de melkveehouderijtak en Tineke wil graag haar taken blijven vervullen als gastvrouw voor nieuwe campinggasten.

Alfa accountants en adviseurs

Barend, Tineke en Stefan geven aan erg tevreden te zijn over André Klunder als aanspreekpunt binnen Alfa. Indien van toepassing kan er erg snel worden doorgeschakeld naar andere collega’s met meer specialistische kennis van zaken. Bijvoorbeeld op gebied van pachtzaken, ruimtelijke ordening of meer fiscaal gedreven zaken zoals een  organisatievorm. Heb je  ook interesse in verbreding van je bedrijf, financieel inzicht en overzicht? Dan zijn onze adviseurs van Alfa accountants en adviseurs je graag van dienst.

Jan  van der Vegt

Jan van der Vegt

Relatiemanager

088 2533088 | jvdvegt@alfa.nl


Meer over Jan