Banner

Fysiotherapiepraktijk SMC Noord wilt zich kunnen meten met de grote praktijken

12 juli 2019 | Door:  Monique Dittrich

In 2016 stopte een bestaande fysiotherapiepraktijk in Erica. Samen met fysiotherapeut Bart de Boer zag manueel therapeut Celine Polman haar kans schoon om er iets nieuws te beginnen. Drie jaar later is SMC Noord een bloeiende praktijk. Twaalf medewerkers, een vaste fysiotherapeut gestationeerd bij profvoetbalclub FC Emmen en patiënten die soms wel honderd kilometer rijden voor een behandeling.

“Ik denk dat het komt doordat we als praktijk een duidelijke visie hebben. En een club jonge, ambitieuze therapeuten”, zegt Celine Polman tijdens de middagpauze op maandag, tussen een paar behandelingen door. Wat die visie dan is? “We kijken naar de hele persoon. Kom je bijvoorbeeld bij ons vanwege knieklachten, dan focussen we niet alleen maar op die knie. Misschien zijn er ongemakken vanuit het verleden, die toen niet noemenswaardig waren, maar die in de loop van de jaren toch deze klachten hebben veroorzaakt.”

Andere mogelijkheden

Tot nu toe gaat het heel voortvarend met SMC Noord, gevestigd aan de Havenstraat 36 in Erica. Het team telt In totaal twaalf specialisten. Naast de meer gangbare behandelingen zoals fysiotherapie, osteopathie en manuele therapie zijn er ook andere mogelijkheden. Shockwave bijvoorbeeld, dat met schokgolven peesklachten kan verhelpen. Een ander specialisme is Dry needling: het verhelpen van heel specifieke pijnklachten, middels een dunne naald in de huid. Bijzonder is ook de aanwezigheid van een eigen echografist.

Echografist

Celine: “Je kunt bij elke fysiotherapiepraktijk terecht voor een echo, maar die maken de therapeuten zelf. Wij hebben ervoor gekozen om een echografist aan te nemen, die ook nog steeds in een ziekenhuis werkt. Door haar ervaring en kunde kunnen we net dat stukje extra kwaliteit aan patiënten bieden.”

Loopband op luchtdruk

“Wij beschikken over een loopband op luchtdruk. Dat is een techniek, die het draaggewicht van een loper met wel tachtig procent kan verminderen. Dan houd je een veel lagere belasting over, waardoor je eerder kunt beginnen met het revalidatieproces. Het is iets wat in de topsport heel vaak wordt gebruikt. Deze specifieke loopbanden kom je niet heel veel tegen. De loopbanden staan op enkele plaatsen in Nederland, in fysiotherapiepraktijken en bij topsportcentra. Wij hebben deze loopband bewust aangeschaft. We willen meegroeien, we willen ons kunnen meten met de grote praktijken, die al een naam hebben opgebouwd in de omgeving.”

Honderd kilometer rijden

Het heeft een reden waarom de ‘klandizie’ inmiddels al lang niet meer beperkt blijft tot Erica en directe omgeving. Celine: “Nee, we zien tegenwoordig patiënten uit omgeving Groningen of Zwolle. Zeg maar een afstand van zo’n honderd kilometer. Dan komen ze vaak bij ons terecht, omdat ze zijn doorverwezen door hun eigen sportarts of orthopeed. Wij worden dan ingeschakeld voor het geven van een second opinion. Intern kijken we ook vaak met elkaar mee. Twee weten altijd meer dan één. Maar ik zeg er altijd eerlijk bij: wij kunnen niet iedereen beter maken, al zouden we dat heel graag willen. ”

FC Emmen

Zelf was Celine al, met een collega fysiotherapeut vanuit de praktijk, verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de jeugdteams van profvoetbalclub FC Emmen. Inmiddels heeft SMC Noord ook een eigen praktijkruimte in het stadion, omdat we sinds vorig seizoen ook verantwoordelijk zijn voor het eerste elftal. Deze ruimte gebruiken we voor zowel de spelers van FC Emmen als patiënten van buitenaf. Het is een tweede vestiging van onze praktijk geworden. “In eerste instantie was ik daar ook bij betrokken, maar nu hebben we Ruben Zuidema daar fulltime gestationeerd en fungeer ik als back-up. De bezetting bij FC Emmen en de praktijk in Erica is niet door één persoon te combineren. Een fysiotherapeut bij FC Emmen moet altijd stand-by zijn, want het revalidatieproces van profvoetballers gaat 7 dagen per week gewoon door.”

Ouders

Drie jaar terug waren Bart en Celine het snel eens over de keus van een accountantskantoor. “Mijn ouders waren al klant bij Alfa Accountants en Adviseurs. Al hebben zij wel een heel ander bedrijf: een tuinbouwbedrijf”, lacht ze. “De samenwerking gaat heel goed. Alfa Accountants heeft ons in het begin goed geholpen met onder andere het inzichtelijk maken van de kosten voor de verbouwing. Doordat wij een fysiotherapiepraktijk uitoefenen, zijn wij voor de btw vrijgesteld. Wij verrichten zowel belaste- als onbelaste prestaties voor de btw, waarbij Alfa Accountants ons ook m.b.t. de btw teruggave heeft geadviseerd. Nu verzorgen ze ook de loonadministratie, de jaarrekeningen en de belastingaangiftes voor ons. Wat ik fijn vind, is dat Alfa makkelijk bereikbaar is. Bij vragen krijg ik meteen antwoord. Dat vind ik de toegevoegde waarde van Alfa.”

Monique Dittrich

Monique Dittrich

Klantbeheerder

088 2532256 | mdittrich@alfa.nl


Meer over Monique