Banner

Ondernemende zussen Dieke Bout en Johanna Bol-Bout bouwen Landgoed Welgelegen verder uit

19 april 2021 | Door:  Karin van Beelen

Op een van de eerste zomerse dagen in de lente begint de natuur langzaam te ontwaken. In het zonnetje doet Landgoed Welgelegen zijn naam eer aan. Wie vanaf de Dorpsstraat in Koekange de Prinsesseweg volgt en de lange oprijlaan voorbij is, staat oog in oog met het voormalige boerenbedrijf, dat als recreatieonderneming aan een tweede jeugd is begonnen. Aan het hoofd: de gezusters Dieke Bout en Johanna Bol-Bout.

Het is aan moeder Mieneke Bout te danken dat Landgoed Welgelegen een recreatieve trekpleister is in het Drentse landschap. Dieke: “Ze wilde graag wat meer reuring op de boerderij. Daarom is ze vijfentwintig, dertig jaar terug begonnen met een minicamping. Vanuit de standsorganisaties werd het ook gestimuleerd, je kon er een cursus voor volgen en het leek haar wel leuk. Eenvoudig sanitair, alles heel makkelijk.”

Op dat moment is het bedrijf nog een volwaardige melkveehouderij. “Maar er kwam gedoe met het celgetal in de melk. De Hollandse stal moest eigenlijk gerenoveerd worden. Mijn vader had daar op zijn vijftigste niet zoveel zin meer in.” Vader Bout stapt over op het fokken van Friese paarden, hiervoor heeft hij een aantal jaren een Friese dekhengst op stal gehad. De merries werden opgehaald en teruggebracht bij de eigenaar. Dochters Dieke en Johanna zitten dan nog op school, maar werken al volop mee in het bedrijf. Dieke: “Om zes uur ‘s morgens in de auto een paard halen, om acht uur weer terug om op tijd op school te zijn. Zo ging dat.”

Bewoners van Welgelegen

Zij wordt opgeleid tot activiteitenbegeleidster in de zorg, zus Johanna volgt een studie facilitair management. Beiden krijgen fulltime banen, maar blijven wel de ambitie houden om het bedrijf voort te zetten als de kans zich zou voordoen. Die is er vier jaar terug. De twee zussen nemen niet alleen Welgelegen over, ook worden ze bewoners. Dieke woont in het voorhuis samen met moeder Bout, voor zus Johanna met haar man en zoontje wordt een voormalige schuur verbouwd tot woonhuis.

Uitbreiding activiteiten

Langzamerhand zijn de activiteiten verder uitgebreid. Moeders verzameling met antieke blikken wordt een heus blikmuseum in de voormalige hooiberg annex theeschenkerij. De overnachtingsmogelijkheden groeien met een bed & breakfast en een blokhut. Ook voor feesten en partijen is er gelegenheid op het prachtig gelegen landgoed. Dieke: “Johanna vindt het prachtig om te koken en grote diners voor te bereiden. Mijn passie ligt weer in de groentetuin. Eén en één is dan drie.”

Bufferjaar

Ook de minicamping met twaalf plaatsen is er nog altijd. Dieke ging door met de stalling van pensionpaarden. “En dat is vorig jaar min of meer onze redding geweest”, kijkt ze terug op ‘een heel raar jaar’. “Het zou eigenlijk een financieel bufferjaar worden. De agenda zat propvol met boekingen voor feesten en partijen. En toen werd het 14 maart. Alles ging dicht. Ineens was die agenda helemaal leeg. Nee, in paniek zijn we niet geweest. We hadden wel zoiets van: nu even geen gekke dingen doen, geen financiële uitspattingen, dan loopt het wel door. En het is ook nog aardig doorgelopen. Campinggasten kwamen later ook weer terug.”

Campingreserveringen

Gasten voor de bed & breakfast in het Koetshuis en het Stookhuis kwamen er niet meer, wel bleef de camping een bron van inkomsten. Voor dit jaar zien de beide zussen de toekomst met meer vertrouwen in. “We hebben alweer wat campingreserveringen staan. Voor de rest is het afwachten. Het is afhankelijk van wat de regering beslist met het ontvangen van grote groepen, voor de feesten en partijen.”

Onder ‘normale’ omstandigheden zijn er ook arrangementen te boeken. Een wijnarrangement samen met Kasteelhoeve te IJhorst en dorpscafé De Brouwmeester, twee dagen fietsen op een gewone fiets of een e-bike of een vergadering - met eigengebakken koek. En een paar keer per jaar kunnen gasten aanschuiven voor een ‘landgoeddiner’: € 27,50 voor drie gangen. Gasten komen uit heel Nederland. “Je kunt tegenwoordig via internet iedereen bereiken. Dat was toen moeder ermee begon wel anders.”

Goede uitleg van Alfa

Alfa is de accountant van de twee zussen. “Ik weet niet anders”, zegt Dieke. “Mijn ouders waren al klant. We hebben ons vorig jaar goed op de hoogte gehouden van alle maatregelen die er waren voor ondernemers. Daar waren we heel blij mee. Je moet er ook allerlei dingen voor invullen en als zij dat voor je doen is het in één keer klaar. Wat ik heel prettig vind aan Alfa is de goede uitleg die ik altijd krijg. Ik weet wel iets van cijfers, maar ik snap niet alles. Dan bel je even met Alfa en dan kijken ze met je mee. Ze zijn altijd heel behulpzaam.”

Graag willen wij Gert Tabak bedanken voor het beschikbaar stellen van de foto's.

Karin van  Beelen

Karin van Beelen

Klantbeheerder

088 2532203 | kvanbeelen@alfa.nl


Meer over Karin