Banner

Biologisch melkveebedrijf De Venehoeve levert toegevoegde waarde

30 november 2020 | Door:  Jan van der Vegt

Het familiebedrijf van de familie Veneman is gelegen in het mooie Drentse dorp Tweede Exloërmond. Hun bedrijf “De Venehoeve Biologisch melkveebedrijf” levert toegevoegde waarde, door haar eigen biologisch geproduceerde melk te verkazen en te verzuivelen. Deze wordt vervolgens verkocht in hun eigen boerderijwinkel en in diverse winkels via distributeurs. Er worden enkele keren per jaar open dagen voor publiek georganiseerd en ook op afspraak is een rondleiding op het bedrijf mogelijk. De consument kan dus zelf zien hoe de verschillende producten worden gemaakt. Smullen maar!

Hoe is het allemaal begonnen?

Het melkbedrijf van de familie Veneman is ontstaan in het Overijsselse Aadorp, waar ze destijds moesten verhuizen, vanwege stadsuitbreiding in 2002. Vervolgens hebben zij zich kunnen vestigen in 2e Exloërmond, wat destijds nog een akkerbouwbedrijf was. Er werd een woning en een moderne ligboxenstal bijgebouwd om 140 koeien te kunnen melken en te kunnen weiden op het ruime areaal grond. Toen al kwamen de eerste mensen uit de omgeving bij hun om te vragen of ze ook verse melk mochten kopen uit de tank. Inmiddels wordt ongeveer een kwart van de geproduceerde melk verwerkt in de eigen boerderijzuivel. De overige melk wordt afgezet naar de melkfabriek A-ware in de biologische melkstroom.

De Venehoeve Zuivelbedrijf

De Venehoeve Zuivel is in 2016 ontstaan. Daarvoor was het melkveebedrijf van Han en Ingmar Veneman, net als vele andere melkveehouderijbedrijven, een gangbaar melkveebedrijf waar melk werd geproduceerd. Echter dat betekende voor deze ondernemers onvoldoende uitdaging en waardering voor “melk de witte motor”. Ze gingen op zoek naar verbreding en kozen voor een bepaald marktsegment om meer toegevoegde waarde te kunnen leveren aan de consument. Inmiddels wordt op hun bedrijf 1,1 miljoen kilogram biologische melk geproduceerd voor een assortiment van 24 soorten verse boerderij- zuivelproducten. Momenteel wordt een kwart van de geproduceerde melk gebruikt voor het zuivelbedrijf. De doelstelling is om de hoeveelheid melk richting het zuivelbedrijf gestaag uit te breiden. “Wat de optimale hoeveelheid gaat worden weten we nog niet, maar dat het veel meer gaat worden is wel onze verwachting”.

Eigen boerderij zuivellijn

Door een aantal belangrijke bedrijfsprocessen, zoals het voeren en melken, te automatiseren werd “arbeidsruimte” vrijgemaakt om verbreding op het eigen erf toe te kunnen passen. In 2016 kwam er een melk-tap voor consumenten bij, waarna de interesse voor kaas maken en melk verzuivelen opgang kwam. In enkele jaren tijd zijn er verschillende bedrijfsruimtes gebouwd of geschikt gemaakt voor het kaasmaken. Zoals de kaasopslag, een boterkarn- en zuivelruimte en niet te vergeten de koelingsruimten voor de zuivelproducten.  

Certificeringen

Biologische melk leveren en melk verzuivelen gaat natuurlijk niet zomaar. Het biologische bedrijf moet voldoen aan verschillende SKAL productiestandaards op gebied van bemesting, ruwvoerproductie en diervoeding. Daarnaast dient de kwaliteit van de zuivel te voldoen aan de COKZ standaard (Controle Orgaan Kwaliteit Zaken), zodat de geproduceerde zuivel voldoet aan strenge consumentennormering.

Boerderijwinkel

De “oude boerderij” van weleer is in de aanpassingenstroom omgebouwd tot appartementen voor recreatie en tevens een boerderijwinkel. In deze winkel vind je naast kaas en zuivel tal van andere boerderij- producten, zoals vlees en eieren die ook op het bedrijf worden geproduceerd. Han en Ingmar hebben een eigen website voor hun bedrijf om hun activiteiten en producten te kunnen laten zien. “Desgewenst stellen we voor onze klanten pakketten samen voor elke gelegenheid, vertelt Ingmar trots”. Momenteel zijn Han en Ingmar bezig om hun zuivelproducten te gaan leveren aan een nieuwe afnemer; de Maripaan groep.

Medewerkers

“Natuurlijk kunnen we alle werkzaamheden op het bedrijf niet meer met z’n tweeën aan”. Met het opzetten en uitbreiden van de zuivellijn hebben we telkens meer mensen aangetrokken om de diverse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Dat was wel even omschakelen in het begin. “Je moet mensen leren aansturen en met elkaar laten harmoniseren”. “Momenteel werken we samen met een groep vaste medewerkers, die we proberen op te leiden in het zuivel-vakmanschap. Enkele medewerkers hebben een lichte beperking, die het fijn vinden om deel te kunnen nemen in het arbeidsproces en die voor ons bedrijf heel waardevol werk verrichten”. “Sinds we met medewerkers zijn gaan werken worden wij ondersteund op dat gebied door Alfa Salaris en Personeel. Er zijn diverse zaken op gebied van arbeidscontracten, salariëring en opleiding waar zij ons nog steeds in begeleiden en dat is erg prettig”.

De toekomst

Han en Ingmar vertellen dat zij de toekomst zonnig tegemoet zien, ondanks de coronaperikelen. “We menen dat we met onze melkveehouderijtak een belangrijke vaste basis hebben voor de aanvoer van melk in onze zuivellijn. We hebben de afgelopen jaren een belangrijke basis gelegd, waar we mee verder kunnen richting de toekomst. Natuurlijk hebben we nog wel een wensenlijstje waar we verder aan willen werken om het bedrijf nog verder te optimaliseren en te professionaliseren." Vanuit Alfa Accountants en Adviseurs worden zij ondersteund op cijfermatig gebied. "We vinden het prettig om op belangrijke momenten met de adviseurs van Alfa om tafel te gaan om strategische- en fiscale zaken te bespreken. Alfa heeft ons al jaren fiscaal gezien ontzorgd en we hopen dat ze ons blijven ondersteunen om ons doel te bereiken. Dit jaar hebben we samen besloten om naast de VOF voor het melkveebedrijf een B.V. op te richten voor het zuivelbedrijf en de kaasmakerij. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden op het gebied van fiscaliteit en aansprakelijkheid."

Alfa accountants en adviseurs

Han en Ingmar blijven voorlopig nog in de weer met het uitbreiden van een zelfstandige zuivelboerderij, die waarde weet toe te voegen voor henzelf, maar ook voor de consument en maatschappij. “De Venehoeve” Biologisch melkveebedrijf, kaasmakerij en zuivelbedrijf is een mooi onderdeel in de waaier van agrarische bedrijven, die we in onze klantenkring mogen hebben. Heb je ook interesse in verbreding van jouw bedrijf? Alfa Accountants en Adviseurs is je graag van dienst.

Jan  van der Vegt

Jan van der Vegt

Relatiemanager

088 2533088 | jvdvegt@alfa.nl


Meer over Jan