Banner

Familie Kamps combineert reguliere melkvee-tak met idyllische boerderijcamping

2 maart 2021 | Door:  Jan van der Vegt

Het gezinsbedrijf van de familie Kamps is gelegen in de nabijheid van het mooie Drentse dorp Zweeloo. Het bedrijf heeft naast een reguliere melkvee-tak ook een idyllische boerderijcamping waar het goed toeven is. De campinggasten mogen meegenieten van het boerderijleven en van allerlei activiteiten gedurende hun vakantieperiode. Het gastenseizoen strekt zich uit van april tot en met oktober. Hooi- Hooi! Het kan bijna weer gaan beginnen!

Hoe is het allemaal begonnen dan?

Het melkveebedrijf van Johan en Matine Kamps is in 1991 verplaatst vanuit Oud Aalden naar Zweeloo door de ouders van Johan en Johan zelf naar de huidige locatie aan de Broekstukkenweg. Dit als gevolg van een ruilverkaveling “Mars en Westerstroom” destijds. De moeder van Johan wilde destijds vanwege de sociale contacten graag een camping opstarten als tweede tak. Het agrarisch bedrijf bestond toen nog uit een melkveehouderij en uit akkerbouw. Toen de camping steeds meer aandacht begon op te eisen in het zomerseizoen, werd de akkerbouwtak verkleind en uiteindelijk beëindigd. Zodoende groeiden melkveehouderij en camping in een gestaag tempo, totdat de bestaande stallen eigenlijk te krap werden voor de melkkoeien en er ook steeds meer ruimte benodigd was voor de camping.

Johan is een echte koeienliefhebber en Matine een mensenmens. Naast de boerderij en de camping werkt Matine ook in deeltijd op een scholengemeenschap als docent lichamelijke opvoeding.
De camping is vanaf 2012 een “Farmcamps” camping. Een beproefd en gewaardeerd concept. In 2018 is er een nieuwe ligboxenstal geplaatst voor 100 melkkoeien die daarin veel ruimte en buitenlucht hebben net als de campinggasten in hun tentenverblijven. Een mooie win- win situatie voor als je houdt van lekker veel leven in de brouwerij. Als je alvast een digitaal kijkje wil nemen bij de camping, check dan de website.

De melkveehouderijtak

De melkgevende koeien worden gehuisvest in de nieuwe ligboxenstal met 100 ligplaatsen. Deze stal is aan twee zijden “open”, waardoor de koeien veel licht en ruimte hebben. Koeien kunnen goed tegen een fris stalklimaat en na een overgangsperiode vanuit de “oude situatie”, waarin de bezettingsgraad te fors was, voelen de koeien zich nu opperbest. De melkproductie per koe is flink gestegen, wat daarvan getuigd. De droogstaande koeien worden gehuisvest in de oorspronkelijke ligboxenstal samen met het jongvee. Een gedegen begroting voor de toekomst, die Alfa samen met ons heeft opgesteld heeft onze huisbankier ervan overtuigd dat deze nieuwe stal nieuwe ontwikkelingskansen zou bieden voor beide takken van sport binnen onze bedrijfsvoering. Omdat de hoeveelheid koeien de laatste jaren is toegenomen is ook de melkstal uitgebreid naar een 2 x 8 visgraatmelkstal. De melkstal is nog een traditionele stal waar ook de gasten een kijkje kunnen nemen tijdens het melken en kunnen helpen met het voeren van het jongvee.

Farmcamps Boerderijcamping

De camping is opgezet volgens het “Farmcamps concept”. Dat houdt in dat er verschillende type tenten zijn met telkens een mooi uitzicht op grazende koeien in de wei. De tenten bieden een bepaalde mate van luxe en hebben een houten bodem met vaste bedden. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de sanitaire-gelegenheid en moet er gelegenheid zijn voor het aanbieden van diverse activiteiten aan campinggasten.


Johan en Matine hebben er samen met Farmcamps ook hun eigen draai aan gegeven door enkele paardentrailers te verbouwen naar buitenbadkamers. Badderen in de buitenlucht met uitzicht over de landerijen! Ja, je moet er maar opkomen.

Vorig jaar heeft het idee van de Koe-tainer vorm gekregen, zodat een zeecontainer die nu in aanbouw is bijna alle luxe heeft die men thuis ook gewend is. Met deze optie van “kamperen” wordt zelfs de meest verwende buitengast een warm verblijf geboden in het vroege of late seizoen. Deze vorm van kamperen geeft tevens een hele mooie inkijk in het agrarische bedrijf en biedt volop buitenlucht en ruimte. Ook voor de kinderen zijn er veel mogelijkheden voor agrarisch getinte activiteiten, zoals kippen voeren en pony-ritjes maken.

Doelen en perspectieven

Ook dit jaar hebben we onszelf weer enkele doelen gesteld die ons op termijn de financiële ruimte moeten geven om weer stappen vooruit te kunnen maken. Johan geeft aan dat hij graag zijn droom wil vervullen om 100 prachtige koeien te melken in zijn nieuwe stal.

Matine die naast moeder, boerin, docent ook gastvrouw is, wil heel graag de accommodaties verder uitbreiden en vernieuwen, zodat ze ook bedrijfsuitjes en trainingsruimten kunnen aanbieden. Dat zijn concrete doelen waar investeringen mee gemoeid zijn. "We hopen die doelen binnen enkele jaren te kunnen vervullen, maar dat betekent dat we onze cijfers goed moeten blijven volgen en analyseren om dat perspectief te kunnen creëren."

Alfa Accountants en Adviseurs

Alfa Accountants en Adviseurs staan ons al jaren bij met cijfers van ons bedrijf die ons inzicht geven. “Dit zijn we ook nodig”, geeft Matine aan. “Het zomerseizoen is voor ons een hele mooie maar hectische periode. We maken in het voorjaar een financiële planning met BAS melkveeplus die we gedurende het jaar enkele malen doorspreken en toetsen. Tijdens die momenten wordt ons een spiegel voorgehouden en worden we gemotiveerd om te werken aan onze doelstellingen. Daarnaast verwerken we zelf onze cijfers in een boekhoudpakket genaamd “Agrinota”. Daarmee houden we zelf overzicht, maar kunnen de cijfers ook snel digitaal worden verwerkt richting de fiscus”.

Heb je ook interesse in verbreding van jouw bedrijf en heb je behoefte aan financieel inzicht en overzicht, dan zijn onze adviseurs van Alfa Accountants en Adviseurs jou graag van dienst.

Jan  van der Vegt

Jan van der Vegt

Relatiemanager

088 2533088 | jvdvegt@alfa.nl


Meer over Jan