Banner

Cor Mechielsen, van het ene florerende loonbedrijf naar het andere florerende loonbedrijf

22 maart 2022 | Door:  Jeroen Wibier

Samen met broer Leo heeft Cor Mechielsen een florerend loonbedrijf in Oldehove, bij Groningen . Maar als hij hoort dat er in de buurt van Coevorden een ander loonbedrijf te koop komt, aarzelt hij eerst wel . “Er was geen enkele reden om de samenwerking met mijn broer te stoppen. Het loonbedrijf dat ik had was twintig keer zo groot. Maar iedereen heeft weleens zo’n moment in het leven dat je denkt: als ik ooit nog eens iets anders wil gaan doen, moet ik het nu doen”, zegt hij twee en een half jaar later na die opmerkelijke stap.

Zijn hele leven zit hij al in het grondwerk (‘geboren en getogen’), net als opa Mechielsen die in 1963 met het bedrijf begon, actief in loonwerk, grondverzet en transport. “Ja, waarom? Het is leuk, werken in de landbouw en in het grondverzet. Het is dienstverlening waar je mee bezig bent. De passie om mee te helpen aan het telen van gewassen. En het werken met machines spreekt mij aan. Als je dit soort werk doet, ben je ook wel een beetje machinegek. Niet dat ik nog veel op de machine zit, maar ik ga nog altijd met plezier een dagje combinen of hakselen als het zo uitkomt.”

‘De boer op’

Als eigenaar van Gerrits Zwinderen ziet zijn dag er tegenwoordig heel anders uit. “Ik ben af en toe op kantoor, maar ik bezoek vooral veel klanten. Werk binnenhalen, de boer op, of met de boer een keertje door het land heenlopen: wat gaan we doen?” Hij komt het loonbedrijf in de buurt van Coevorden min of meer bij toeval tegen. “Ik kende Martin Gerrits al. Het is min of meer door een grap ontstaan dat we in gesprek zijn geraakt, omdat hij en zijn vrouw Natasja met het bedrijf wilden stoppen.”

Twee en een half jaar terug is Cor van de ene op de andere dag eigenaar van Gerrits Zwinderen. “Ik heb er bewust voor gekozen om middenin de zomer over te gaan”, lacht hij. “Vlak voor de oogst is er geen collega die tijd heeft om het over te nemen. Als ik in november een brief had gestuurd dat ik het op 1 januari zou overnemen, hadden al die klanten de tijd gehad om erover na te denken. Nu gunden ze me allemaal het voordeel van de twijfel.”

Piekperioden

Twijfelen deden de klanten al heel snel niet meer. Cor, nuchter: “Het kunstje kende ik immers al, dat heb ik m’n hele leven gedaan.” Van drie medewerkers groeit het bedrijf onder zijn leiding uit naar twaalf. En nog altijd is het aanpoten in piekperioden. “De drukste tijd begint in juli, augustus als de oogstperiode aanbreekt. En je hebt de tijd in het voorjaar dat het gras moet worden ingekuild. Maar dat heeft ook veel met het weer te maken. Dat is een heel grote factor, die bepaalt of je het wel of niet druk hebt.”

Forse investeringen

En dan? “Gewoon heel hard werken. Zorgen dat het werk aan kant komt. En ik heb heel wat collega’s om me heen die ik ook kan inhuren. Het allermooiste is dat je het allemaal met eigen materieel kunt doen, maar dat lukt niet altijd.” Ook omdat machines forse investeringen zijn. ”Ja, als loonbedrijf ben je continu aan het investeren. En het zijn geen machines die je in vier-, vijf jaar terugverdient. Dan moet je toch echt rekenen op een jaar of tien.”

Met een transporttak erbij heeft Cor voor zijn medewerkers ook in de winter genoeg te doen. “Je hebt in de winterperiode altijd je onderhoud. Er zitten nu een paar jongens op de vrachtwagen. Die rijden in de winter weer met suikerbieten. Nee hoor, die jongens maken echt wel uren genoeg.”

Nieuwe boekhouder nodig

De breuk in goede harmonie met broer Leo betekende voor Cor en Mirjam Mechielsen ook een nieuw begin. “Je begint helemaal opnieuw. Je hebt weer een bank nodig en een boekhouder.” Zoals Alfa. “Ik had iemand die mij begeleidde bij de overname. De naam Alfa viel. Ik ben een keer gaan praten met belastingadviseur Nico Verhagen. Zijn verhaal stond mij heel erg aan. Alfa heeft verstand van zaken en denkt goed met je mee. Ze doen ook de lonen voor ons. We zijn nu in de afrondende fase van het uittreden in Oldehove. Dat is heel erg complex. Daar heb ik een heleboel steun bij gekregen van Alfa. Ze helpen en adviseren me. Natuurlijk moet ik zelf altijd nog wel beslissen, maar we proberen wel samen de juiste weg te vinden.”

Jeroen Wibier

Jeroen Wibier

Senior klantbeheerder

088 2533015 | jwibier@alfa.nl


Meer over Jeroen