Banner

"Als bij ons één medewerker uit de keten valt hebben we een probleem"

24 februari 2022 | Door:  Margriet Nascimento-Poelman

Het zijn vaak maar kleine onderdelen die bij Bruins Precisie Metaal uit de machines komen. Klein, maar onmisbaar voor de opdrachtgevers van het metaalbewerkingsbedrijf in Zuidwolde. Onderdelen ook waar de modernste computertechnieken en draaibanken van een slordige kwart miljoen euro aan te pas komen. Al 35 jaar staat het bedrijf erom bekend, eerst onder leiding van Gerry en Janny Bruins, nu met Dick Koster en zoon Erik Bruins aan het hoofd. “Het werk dat wij hier doen kun je op geen enkele opleiding leren.”

Het is weer business as usual aan de Nijverheidsweg 12 in Zuidwolde, sinds een jaar de nieuwe werkplek van Bruins Precisie Metaal. “Maar het heeft de afgelopen twee jaar heel veel energie, tijd en denkwerk gekost”, verzucht Dick. Erik: “Alleen al het overzetten van de machines, waar ik een maand mee bezig ben geweest. Want je kunt een machine wel verhuizen, maar dat wil niet zeggen dat die machine ook meteen draait.” Dick: “Maar ondanks de drukte van de verhuizing hadden we vorig jaar de hoogste omzet ooit!” Het specialisme van Bruins Precisie Metaal is ook echt een specialisme, constateert Dick. “Als er tien bedrijven in Nederland zijn die kunnen wat wij doen is het veel. Een gewone machinefabriek heeft draaibanken, freesbanken en een zaag en die fabriek kan lassen. Maar wij zijn van oudsher een gereedschapsmaker. Wij kunnen ook draad- en zinkvonken. Wij kunnen vlakslijpen, we kunnen rondslijpen... alles wat er maar aan bewerkingen mogelijk is hebben wij in huis.”

Vier nieuwe machines

Dat brede pakket kost een lieve duit, weet Dick die vooral op kantoor het bedrijf aanstuurt. Erik is vooral de man van de techniek en de werkplaats. “De draaibank die hier staat kost 225.000 euro. De freesbank 350.000 euro. Een robot? 125.000 euro. In de afgelopen vier jaar hebben we vier nieuwe machines, twee robots en een speciale lasrobot aangeschaft. Voor de toekomst zijn we nu up-to-date. En we zijn zuinig op onze machines. Dan kun je er heel lang mee doen.”

Allemaal specialisten

Maar die machines moeten ook nog worden bediend. En niet door de eerste de beste schoolverlater. Erik: “Het zijn allemaal specialisten bij ons, één voor één. We hebben één slijper, één vonker, één gereedschapsmaker. Als er één wegvalt uit de keten, heb je een probleem. Wat wij hier doen kun je op geen enkele opleiding leren.” “En daarom zijn we doodsbang voor corona”, zegt Dick. “We moeten heel voorzichtig zijn. We lunchen gescheiden, is er een vergadering met meer personen dan doen we het in de kantine waar we meer ruimte hebben.”

Personele bezetting

Met het nodige geluk is de personele bezetting eind vorig jaar weer op oorlogssterkte gebracht. Dick: “Een van onze medewerkers was specialist op de draaibank waar net een project van vier maanden liep. Hij heeft opgezegd maar hij heeft het netjes opgelost, door net zo lang te blijven totdat de nieuwe medewerker was ingewerkt. En we hebben er twee mensen op kantoor bij. Die zijn tijdens de open dag in het nieuwe pand komen kijken, hebben gezien wat hier staat en hebben gesolliciteerd toen we een vacature hadden geplaatst.”

3D-printen geen bedreiging

Via een aantal vaste opdrachtgevers gaan de producten van Bruins Precisie Metaal de hele wereld over. Vaak maar een centimeter of vijf, zeven hoog, maar onmisbaar in het productieproces van de opdrachtgever. Dick: “Je ziet nu het 3D-printen opkomen. Maar als je ziet wat wij van een stuk staal maken, met die kwaliteit en nauwkeurigheid: dat ga je met 3D-printen nooit voor elkaar krijgen. Nee, wat wij doen blijft altijd.”

Tussenpersoon

Al had de bank van Bruins Precisie Metaal daar wellicht enige twijfel over, toen er geld op tafel moest komen voor een aanvullende lening bij de verhuizing. Dick: “We hadden net een paar mindere jaren achter de rug en kwamen geld tekort voor de verbouwing. Het was een oud winkelpand waarvan alleen de muren zijn blijven staan. Maar de bank deed lastig. We kregen ook niet de prijs die we voor het oude pand in gedachten hadden. Totdat Margriet Nascimento, directeur van Alfa Hoogeveen-Emmen, in beeld kwam. Zij heeft bij de bank gewerkt, zij spreekt de taal van de bank. Zij is als tussenpersoon gaan fungeren. In drie, vier sessies heeft Margriet ons door strategische intervisie op het goede spoor gezet. Daar zijn we ontzettend blij mee geweest.”

Margriet Nascimento-Poelman

Margriet Nascimento-Poelman

Directeur

088 253 2233 | mnascimento@alfa.nl


Meer over Margriet