Lokaal mkb

Ondernemen in Noord-Nederland is enerverend. Je zit in een krimpregio en met aardbevingsproblematiek, maar als je weet waar je moet kijken zijn er enorme kansen. We denken graag met je mee om de kracht van het lokale ecosysteem te benutten. 

Dienstverlening

Onze adviseurs zoeken met jou naar het juiste antwoord op vragen die jou als mkb-ondernemer bezighouden. Maak ik voldoende winst? Wat is mijn concurrentiepositie? Kom ik in aanmerking voor subsidies? Hoe kan ik mijn personeel goed begeleiden en ben ik ervan verzekerd dat de loonadministratie goed geregeld is?

Je werkt altijd met actuele (digitale) cijfers en een klantenteam dat belangrijke ontwikkelingen voor jou in de gaten houdt. Bovendien heb je in jouw klantbeheerder altijd een vast aanspreekpunt. Vanuit daar schakelen we de adviseurs en specialisten in die jij nodig hebt.

Accountancy
We regelen je boekhouding van A tot Z met het Alfa Management Paneel. Hiermee heb je op elk moment inzicht in je gegevens en meer houvast voor je financiële toekomst. Voor elk type bedrijf in het midden- en kleinbedrijf, veilig en in de cloud. Naast de administratieve verwerking helpen wij je met prognoses en begrotingen. Ook verzorgen we btw-aangiften, aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting en stellen wij jaarrekeningen voor je samen.

Fiscaal advies
We kijken naar wat voor jou waardevol is. Daarna adviseren we je over vervolgstappen en begeleiden we je hierbij. Doordat wij real-time bij willen zijn met jouw cijfers, kunnen wij jou in het 4e kwartaal van het jaar adviseren over fiscale optimalisatie. Wij hebben daarbij zowel oog voor je bedrijfssituatie als voor je privésituatie.

Financiering en subsidieadvies
We assisteren bij het onderzoek naar en de realisatie van je plannen met bedrijfseconomische en commerciële rapportages. Ook begeleiden we je bij gesprekken met financiers en/of participanten.

Fusies en overnames
Als je je bedrijf wilt verkopen of overdragen aan kinderen/medewerkers, kan dat verschillende redenen hebben: naderend pensioen, structureel krimpende omzet, een interessante koper met veel plannen, etc. Als je je bedrijf verkoopklaar wilt maken, geldt er een gouden regel: begin op tijd. Het verkoopklaar maken kent de nodige fiscale, juridische en financiële aandachtspunten en is ook een emotioneel proces. Wij hebben hier ervaring mee en werken samen met onze collega’s van Alfa Consultants voor optimale begeleiding en het beste advies. Hierbij vergeten we het sociaal-emotionele aspect niet. 

Duurzaamheidsadvies
Duurzaam ondernemen: de meeste bedrijven en organisaties willen het graag. In de praktijk lopen ondernemers vaak tegen problemen aan. Wat is eigenlijk onze CO2-uitstoot als we die willen gaan beperken? Hoe gaan we naar duurzamere mobiliteit? Wat zijn de quick wins in onze bedrijfsvoering? Hoe kan verduurzaming bijdragen aan ons verdienmodel? Alfa kan je op deze gebieden adviseren. Door ons oog voor de zakelijke kant te combineren met de menselijke kant van ondernemen, creëren we duurzame waarde voor zowel de maatschappij als voor jou.

Juridisch advies
Er zijn veel situaties waarin je een jurist nodig kunt hebben. Of het nu om een klein conflict gaat als auteursrecht, of een groot belangenconflict waarbij je je gaat je bedrijf herstructureren en krijgt te maken met meerdere eigenaren, ander samenwerkingsverbanden en andere rechtsvormen. Je gaat zonnepanelen op het dak van je schuur of bedrijfsruimte plaatsen of fosfaatrechten (ver)kopen of (ver)leasen. Maak hierover goede afspraken en leg dit vast in overeenkomsten, want je weet nooit wat de toekomst brengt. Als je in zwaar weer komt gaat een curator kritisch kijken of je al je (juridische) zaken wel goed geregeld hebt. Heb je op dat moment je zaken niet goed op papier staan, dan kan dat grote consequenties hebben, zoals privéaansprakelijkheid. Maar ook bij privésituaties zoals samenwonen, trouwen, scheiden en overlijden geldt: zorg dat alles zorgvuldig is vastgelegd. Denk goed na over hoe je wilt trouwen: in gemeenschap van goederen of op basis van huwelijkse voorwaarden. En wat zet je dan in die huwelijkse voorwaarden? En wat er gebeurt er als je man of vrouw komt te overlijden of als je uit elkaar gaat? Wil je een levenstestament en wat regel je daarin dan? Leg het allemaal vast in samenspraak met een adviseur van Alfa. 

Estate planning
Estate planning is de overheveling van jouw vermogen naar een volgende generatie. Dat vermogen kan een spaartegoed zijn maar ook je woning, je onderneming of je beleggingsportefeuille. Bij de overgang van dergelijk vermogen liggen belastingen op de loer. Allereerst schenkbelasting en erfbelasting, maar ook inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting. De specialisten van Alfa wijzen je de gunstigste fiscale weg, door te adviseren over schenken, huwelijksvoorwaarden en je testament. Dichtbij de volgende generatie.

Salaris en personeel
Er komt veel kijken bij salarisadministratie en personeelsbeleid. Is het niet omdat jouw eigen bedrijf verandert, dan wel omdat wet- en regelgeving wijzigt. Met Alfa Salaris en Personeel haal je een expert in huis, die dichtbij jouw bedrijf staat en flexibel inzetbaar is voor alle aspecten waarmee je wordt geconfronteerd. En die werkt op een manier die even efficiënt als persoonlijk is.

We houden nauw contact met de verschillende brancheorganisaties. Zo werken we samen met INretail, Bouwend Nederland, UNETO-VNI, HISWA-RECRON, De Hypotheker en BOVAG.

Vrijblijvend kennismaken?

De adviseurs van Alfa Accountants en Adviseurs Groningen-Assen komen graag bij je langs om jouw vragen te bespreken. Neem gerust contact met ons op!