Fusies en Overnames

Voor ondernemers is het verkopen of overnemen van een bedrijf een belangrijke mijlpaal in hun ondernemersbestaan. Niet alleen zakelijk maar ook emotioneel. Alfa Consultants ondersteunt klanten tijdens het gehele overnametraject, verkooptraject of bij een fusie. Wij zijn gespecialiseerd in waardebepaling, de aankoop- en verkoopbegeleiding van ondernemingen, overnamefinancieringen en due diligence onderzoeken. Naast de aandacht voor alle fiscale en financiële aspecten, is het ook heel belangrijk dat de juridische kant van een transactie goed geregeld wordt. Ben je dichtbij een nieuwe fase? Wij helpen je graag.  

Bij fusies en overnames komt veel kijken. Je wilt zekerheid, onafhankelijk advies en problemen voorkomen. Daarom worden wij vaak ingeschakeld om het gehele proces van A tot Z te begeleiden. Alfa Consultants is de corporate finance praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs.  

Waardebepaling bij fusies en overnames

Waardebepaling is bij uitstek het werkterrein van een Register Valuator, de specialist van Alfa Consultants bij bedrijfswaarderingen. Een Register Valuator (RV) die is aangesloten bij het NIRV (de beroepsvereniging voor Register Valuators), heeft de kennis, expertise en opleiding om complexe waarderingsopdrachten uit te voeren. De voornaamste reden om de waarde van jouw bedrijf te bepalen is veelal de aan- of verkoop van je bedrijf. Daarbij geeft een waarderingsrapport je een duidelijke richting voor het bepalen van de vraagprijs of het doen van een bieding.  Een waardebepaling is ook vaak de basis voor het oplossen van geschillen tussen aandeelhouders. Wij kunnen voor jou de economische schade bepalen of waarderen in het kader van fiscale wetgeving zoals bij schenking of vererving.  Meer informatie

Aankoopbegeleiding

Een bedrijf overnemen vraagt om een goede voorbereiding op financieel, organisatorisch en zeker ook op persoonlijk gebied. Het kopen van een bedrijf is meer dan alleen cijfers. Wij staan je bij om de ondernemingsrisico’s bij het aankopen van een ander bedrijf zoveel mogelijk voor je in kaart te brengen. Een multidisciplinair team van Alfa Consultants staat voor je klaar om je tijdens het hele traject vanaf de voorbereiding van een bieding tot de juridische vastlegging van de overdracht te begeleiden.  

Verkoopbegeleiding  

Voor de verkoop van jouw bedrijf moet het juiste moment worden gekozen. Goede resultaatverwachtingen, professionele medewerkers en een optimale financieringsstructuur zijn voorwaarden voor een goede prijs voor de verkoper. Alfa Fusies en Overnames verzorgt voor jou een verkoopmemorandum om de potentiële kopers te interesseren in en te informeren over jouw bedrijf. Alle financiële en ondernemingspecifieke aspecten die te maken hebben met de bedrijfsoverdracht komen aan bod. Ook voor het bepalen van de vraagprijs, het zoeken van een koper of het voeren van onderhandelingen kun je bij Alfa Consultants terecht. Wij staan voor je klaar om je tijdens het hele traject vanaf de verkoopvoorbereiding, via onderhandelingen tot en met de afronding bij de notaris te begeleiden. Wil je weten of je bedrijf verkoopklaar is? Doe dan onze verkoopklaarscan.

Overnamefinanciering  

De financiering is een belangrijk onderdeel van de motor van je bedrijf. Een onderdeel dat in optimale conditie moet worden gehouden. Daarbij is niet alleen de rente die je moet gaan betalen belangrijk. Financieringsstructuur, te stellen zekerheden en overige voorwaarden zijn zeker zo belangrijk. Ook bij de haalbaarheid van een overname spelen de financieringsmogelijkheden vaak een belangrijke rol. Wij helpen je bij een bestaande financiering, de financiering van nieuwe investeringen of de financiering van een overname.  

Juridische begeleiding

Bij de aan- of verkoop van een bedrijf komen veel juridische zaken kijken. Binnen Alfa Consultants hebben wij het team Legal M&A. Dit team valt onder de paraplu van Alfa Consultants en biedt specifieke juridische ondersteuning. De collega’s van Legal M&A worden vanaf het begin betrokken bij een transacties en ontzorgen de klant in de breedste zin van het woord. Je moet hierbij denken aan het opstellen van een: 

Meer informatie

Wil je meer weten over fusies en overnames? Neem dan contact op met een van de collega’s van Alfa Consultants. We helpen je graag. 

Kennismaken? Bekijk de Alfa Consultants Contactpersonen-pagina.

Lees het laatste nieuws over fusies en overnames