Banner

Estate planning

Estate planning is de overheveling van jouw vermogen naar een volgende generatie. Dat vermogen kan een spaartegoed zijn maar ook je woning, je onderneming of je beleggingsportefeuille. Bij de overgang van dergelijk vermogen liggen belastingen op de loer. Allereerst uiteraard schenkbelasting en erfbelasting, maar ook inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting. De specialisten van Alfa wijzen je de fiscaal meest gunstige weg, door te adviseren over schenken, huwelijksvoorwaarden en je testament. Dichtbij de volgende generatie.

Schenkingsrecht en de rol van Alfa

Er zijn twee momenten waarop vermogen kan worden overgeheveld: tijdens leven en bij overlijden. Schenking is de bekendste vorm van vermogensoverheveling tijdens leven. Daarbij is weliswaar schenkbelasting verschuldigd, maar door het opstellen van een schenkingsplan kun je de vrijstellingen en de tariefvoordelen optimaal benutten, zodat schenken toch vaak voordelig is. De adviseurs van Alfa kunnen je hierover uitgebreid adviseren en begeleiden.

Vermogensoverheveling

Vermogensoverheveling bij overlijden gebeurt via een testament. Bij testamenten is het belangrijk je goed te laten voorlichten over zaken als erfbelasting, inkomstenbelasting en andere belastingen. Omdat er veel verschillende soorten testamenten zijn is het belangrijk een testament te kiezen dat volledig is afgestemd op jouw specifieke situatie en wensen. Bovendien wijzigt de wetgeving regelmatig, waardoor het noodzakelijk is een opgesteld testament periodiek te laten nakijken op actualiteit.

Schenk- en erfbelasting

Een bijzondere vorm van vermogensoverheveling is de overgang van jouw bedrijf. Tot een waarde van één miljoen euro ben je volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Om aan de voorwaarden van die regeling te voldoen is een zorgvuldige planning vereist. Daarbij speelt uiteraard de waardering een rol, maar ook huwelijksvoorwaarden, je testament en een eventuele firma-akte. Jouw Alfa-adviseur kan je bij dat volledige traject begeleiden.

Lees de laatste artikelen over estate planning