Duurzaamheid en transport

Nederland staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Dit geldt ook voor de sector transport en logistiek. Weet jij waar je nu staat met je transportbedrijf en hoe je wil groeien? Dat zijn vragen die een Alfa-adviseur jou zeker stelt. Want het draait niet alleen om de cijfers maar om toekomst gericht ondernemen. Op deze pagina vind je een overzicht van onze nieuwsberichten op het gebied van verduurzaming in de transportsector. 

Duurzame stadslogistiek: nieuwe ronde AanZET subsidie

Vanaf dinsdag 26 maart komt de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) weer beschikbaar. Dit is een subsidie die gebruikt kan worden voor de aanschaf van emissieloze vrachtwagens. Het budget voor de subsidies is dit jaar 45 miljoen euro, waarbij het subsidiepercentage ligt tussen de 6,1 procent en de 29 procent. Dit is afhankelijk van het soort vrachtwagen wat er wordt aangeschaft en het soort onderneming die de vrachtwagen aanschaft. Vorig jaar was het subsidie budget binnen één dag overschreden, wij als Alfa raden daarom aan om je snel in te schrijven. Wel zijn er een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.

Lees meer

Duurzame stadslogistiek: is jouw transportbedrijf al klaar?

In 2025 moet het zover zijn: zero-emissie-stadslogistiek. Dat is althans het streven van 30 tot 40 Nederlandse gemeenten, die zich hebben aangesloten bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Maar wat houdt dit precies in, wat zijn de gevolgen voor ondernemers en welke kansen biedt het?

Lees meer

Duurzame stadslogistiek: zero-emissiezones en aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET)

Wat heeft stadslogistiek met verduurzaming te maken? En waarom heeft dat invloed op de mkb’er? Op maandag 27 maart 2023 heeft Alfa Accountants en Adviseurs in samenwerking met Topsector Logistiek een kennissessie georganiseerd. Hierin hebben Ivo Santegoets van Topsector Logistiek, en onze duurzaamheidsadviseur Bram Reijnders de klantbeheerders en (assistent-) accountants meegenomen in de ontwikkelingen over zero-emissiezones.

Lees meer

Salarisadministratie in de transportsector: Ben je klaar voor 2023?

Ben je actief in de transportsector én heb je personeel in dienst? Dan zijn er minstens negen onderwerpen die jouw aandacht vragen in het komende kalenderjaar. Als eerste de loonsverhoging op basis van het nieuwe CAO per 1 januari 2023. Ook op andere gebieden wijzigt er wel weer het een en ander wat invloed heeft op jouw personeelsbeleid.

Lees meer

Dag van de vrachtwagenchauffeur

Donderdag 8 december 2022 is de jaarlijkse dag van de vrachtwagenchauffeur. Deze dag is tegenwoordig niet meer te missen. In spotjes op de radio, in het nieuws en door berichtgeving van de vakbonden; op allerlei manieren wordt hier volop aandacht aan besteed. Heb je vrachtwagenchauffeurs in dienst, dan wil je die wellicht ook in het zonnetje zetten. Een mooie manier om je waardering uit te spreken naar je huidige medewerkers én wellicht om nieuwe medewerkers mee te werven.

Lees meer

1e Lean & Green Star voor Transportbedrijf Koos van Gaalen

Verduurzamen heeft bij het transportbedrijf uit het Westland niet de primaire focus, die ligt bij het personeel en de klanten. Toch bleek na de analyse dat ze in 5 jaar tijd ruim 21 procent CO2 hadden gereduceerd. Hoe ze dat ongemerkt voor elkaar kregen, lees je in dit interview met eigenaar Arco van Gaalen.

Lees meer

Kansen om te verduurzamen in de sector transport en logistiek

Ivo Kleijntjens, student aan de Radboud universiteit, heeft een onderzoek gedaan naar verduurzaming bij bedrijven in de transportsector. In dit onderzoek zijn enquêtes en interviews gebruikt om erachter te komen wat bedrijven motiveert en tegenhoudt om te verduurzamen. Ook is gekeken naar wat het verschil maakt tussen duurzame en minder duurzame transportbedrijven. Uit dit onderzoek zijn vijf punten naar voren gekomen om rekening mee te houden bij het verduurzamen van je bedrijf. 

Lees meer

Energiebesparing: het geld ligt vaak voor het oprapen

Kun je het je voorstellen: het geld ligt voor het oprapen bij energiebesparing. Veel bedrijven zijn zelfs wettelijk verplicht om dat geld op te rapen. En veel ondernemers laten het dan alsnog liggen. Toch is dat precies wat er aan de hand is. Niet bij jouw bedrijf natuurlijk, maar wel bij anderen.

Lees meer

Duurzaamheidsonderzoek transport en logistiek

Welke duurzaamheidsmaatregelen pas jij al toe in je transport-of logistieke bedrijf? Heb jij al een heleboel duurzame maatregelen toegepast en ben je een voorloper op dit gebied? Of kan jij wel wat extra hulp gebruiken in het (verder) verduurzamen van je bedrijf, en weet je niet goed waar je moet beginnen?

Lees meer

Transportondernemer worstelt met Klimaatakkoord

De noodklok luiden voor transportondernemers gaat hem net even te ver. ‘Maar de komende negen jaar worden cruciaal voor de transportsector’, zegt Carol de Wit. Zijn missie: bedrijven voorbereiden op de grote veranderingen die staan te wachten. Dat zijn er meerdere, constateert hij. Maar één steekt er met kop en schouders bovenuit: het Klimaatakkoord, dat de sector in 2030 verplicht om de CO2- uitstoot met 49 procent te verlagen. De ‘sense of urgency’ wordt nog niet overal gevoeld, constateert de sectormanager transport en logistiek van Alfa Accountants en Adviseurs.

Lees meer

Transport en Logistiek Nederland (TLN) over transport en duurzaamheid - Alfa's Duurzaamheidstour

Duurzaamheid is een onderwerp waar we niet meer omheen kunnen. Waarom is het zo belangrijk en op welke manier zijn ondernemers ermee bezig? Tijdens de duurzaamheidstour spreken we met transportbedrijven over duurzaamheid.
In deze video gaat Eline de Vries van #ITSMYDRIVE langs bij Transport en Logistiek Nederland (TLN).  Ze spreekt beleidsmedewerker Rob Aarse. Bekijk alles van Alfa's Duurzaamheidstour

Lees meer

Duurzaamheid in transport: 'Er gebeurt meer uit eigen initiatief'

Dat het wegtransport met het terugdringen van de emissies voor een flinke opgave staat, is zeker. Veel minder duidelijk is de weg ernaartoe. Elektrische alternatieven laten nog op zich wachten. Maar voor afwachten is geen tijd meer, zegt Carol de Wit, klantbeheerder bij Alfa Accountants en Adviseurs. 

Lees meer

Alfa Accountants en Adviseurs en Greenaumatic ondersteunen transportondernemers bij duurzaam ondernemen

Wageningen, 26 maart: Op 19 januari 2021 jl. zijn Alfa Accountants en Adviseurs en Greenaumatic een pilot gestart onder ondernemers in de sector transport en logistiek om niet financiële rapportages aan te bieden: de Environment Social Governance rapportages, kortweg ESG-rapportages. Beide organisaties werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. De pilot sluit hierbij aan en geeft klanten inzicht hoe je duurzame waarde kunt creëren in je eigen organisatie en in de samenleving.  

Lees meer

Steun voor ondernemers bij overstap op schone vracht- en bestelwagens

Vanaf 2025 zullen er in zeker 30 tot 40 grotere gemeenten zones zijn waar vracht- en bestelwagens alleen nog toegelaten worden als ze emissievrij (lees: elektrisch of op waterstof) rijden. Een subsidieregeling om ondernemers te helpen over te stappen op een uitstootvrije bestelbus of vrachtwagen, wordt in maart 2021 van kracht. Voor ondernemers die actief zijn in de (stads)logistiek is het dus verstandig om hier tijdig op voorbereid te zijn.

Lees meer