Banner

Omslagpunt inkomstenbelasting of bv

20 september 2023 | Door:  Jasper Gorter

De aanstaande vermindering van de mkb-winstvrijstelling kan ondernemers doen overwegen om over te stappen naar een bv-structuur. Dit kan voordelen bieden. Het is belangrijk om je persoonlijke situatie zorgvuldig te beoordelen voordat een definitieve beslissing genomen kan worden.

Verkleining verschil ondernemers en werknemer

De mkb-winstvrijstelling stelt een bepaald gedeelte van de winst van een ondernemer in de inkomstenbelasting vrij van inkomstenbelasting. Op dit moment is deze vrijstelling 14 procent van de winst, per 2024 gaat dit omlaag naar 12,7 procent van de winst.

Dit maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen om de verschillen in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers te verkleinen. Zo is een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers in de inkomstenbelasting aangekondigd. Ook wordt bijvoorbeeld ook de zelfstandigenaftrek in stappen afgebouwd.

Wel profiteert de ondernemer in de inkomstenbelasting van andere maatregelen, zoals de verhoging van de arbeidskorting en de verhoging van toeslagen, afhankelijk van het inkomen.

Omslagpunt rechtsvorm

Betekent deze trend dan ook dat een bv sneller aantrekkelijk wordt voor ondernemers in de inkomstenbelasting? Dat is nog niet zo makkelijk gezegd. Dga’s hebben bijvoorbeeld sinds 2023 te maken met een verhoging van het minimale zwaarder belaste loon vanuit hun bv-structuur.

Het toptarief over winsten bij een belastbare winst vanaf 75 duizend euro bedraagt in 2024 44,8 procent. Daar tegenover geeft het gecombineerde tarief in de vennootschapsbelasting en box 2 in 2024 het volgende beeld:

Kortom, het blijft afhankelijk van een aantal belangrijke factoren welke rechtsvorm aantrekkelijk is. In de praktijk zijn ook niet fiscale redenen zoals het verminderen van aansprakelijkheidsrisico’s en de extra liquiditeit door kunnen uitstellen van de box 2-heffing belangrijke redenen om je onderneming in een bv te drijven.

Update 25 september 2023: door de Tweede Kamer is kort na het openbaar worden van het Belastingplan 2024 een motie aangenomen waarbij het hoge tarief van box 2 met 2 procent-punt wordt verhoogd van 31 procent naar 33 procent. Dit heeft impact op het hetgeen hierboven staat. Het verloop van de verdere ontwikkelingen moet worden afgewacht.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Alfa-adviseur.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper