Banner

Duurzame stadslogistiek: zero-emissiezones en aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET)

13 april 2023 | Door:  Bram Reijnders

Wat heeft stadslogistiek met verduurzaming te maken? En waarom heeft dat invloed op de mkb’er? Op maandag 27 maart heeft Alfa Accountants en Adviseurs in samenwerking met Topsector Logistiek een kennissessie georganiseerd. Hierin hebben Ivo Santegoets van Topsector Logistiek, en onze duurzaamheidsadviseur Bram Reijnders de klantbeheerders en (assistent-) accountants meegenomen in de ontwikkelingen over zero-emissiezones.

Zero-emissiezones

Zero-emissiezones zijn zones in stadscentra waarin bestel- en vrachtauto’s vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Ondanks dat er voor een aantal voertuigcategorieën overgangsregelingen zijn tot 2030, is het voor veel mkb’ers van belang om deze ontwikkeling nu al mee te nemen bij investeringsbeslissingen. Daarnaast is het voor onze collega’s belangrijk om er bewust van te zijn dat dit van invloed is op ondernemers uit veel meer sectoren dan alleen de logistieke sector. Elke mkb’er met een bestel- of vrachtauto die actief is in of rondom een stadcentrum gaat er op den duur mee te maken krijgen.

Bij veel mkb’ers uit de Transport en Logistiek sector staan de zero-emissiezones al wat langer op de agenda. Voor hen zijn dit soort ontwikkelingen cruciaal voor de toekomstbestendigheid en het rendement van hun onderneming. Lees in het artikel van Carol de Wit en Patrick Grit hoe zij benadrukken dat de ICT-infrastructuur van transportondernemers cruciaal is in relatie tot de zero-emissiezones.

Aanschafsubsidie Zero-emissie Trucks (AanZET)

Op 4 april jongstleden is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) opengesteld. Deze subsidie is bedoeld voor trucks die batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch aangedreven zijn. Na het openzetten van de subsidie was het bedrag van 30 miljoen euro na 9 uur al twee keer overtekend. In dit artikel van Stijn Louwes lees je meer over de inhoud van de subsidie.

Naast deze subsidiemogelijkheid om je wagenpark te verduurzamen, is er ook de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB). Deze wordt vanaf 9 mei aanstaande weer opengezet. Je leest hier meer over de SSEB.

Aanvragen subsidie

Wij denken graag mee met ondernemers over investeringsbeslissingen met betrekking tot het elektrificeren van je wagenpark. Wanneer is het bijvoorbeeld slim om in een elektrische bestel- of vrachtauto te investeren? En in hoeverre is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) interessant voor jou als mkb’er? Over de SEBA is een interessant artikel geschreven over waarom deze subsidie interessant kan zijn voor mkb’ers.   

Heb je vragen over de subsidies die er beschikbaar zijn? Of wil je dat we meedenken over je investeringsbeslissingen? Alfa denkt graag met je mee! Neem contact op met jouw klantbeheerder of onze duurzaamheidsadviseurs Bram Reijnders of Arthur Zantinge.

Bram Reijnders

Bram Reijnders

Adviseur duurzaamheid

0882531888 | breijnders@alfa.nl


Meer over Bram