Begin nu met de ICT-infrastructuur van je transportonderneming om straks je rendement te verhogen

4 april 2023

Voor iedere ondernemer zijn het turbulente tijden. Maar als die ondernemer ‘toevallig’ iets doet in transport en logistiek, is het turbulentie in het kwadraat. Vooral de verduurzaming tikt fors aan.  Dan heb je ook nog de zero-emsissiezonnes, waar je met een overgansgregeling voor bestelbussen nog in komt tot 1-1-2028 en met vrachtwagens tot 1-1-2030. De beprijzing van de CO2-uitstoot hangt al jarenlang als een donkere wolk boven de sector. Grip op de cijfers houden is daarom belangrijker dan ooit. Het is de reden dat Carol de Wit en Patrick Grit altijd die ene vraag stellen: hoe staat het met je ICT-infrastructuur? 

Samen met Carol de Wit is Patrick Grit een van de specialisten bij Alfa met ‘transport en logistiek’ in de portefeuille. Carol vanuit het westen van het land, Patrick vanuit het noorden. Als gesprekspartner voor klanten in de sector krijgen zij te maken met uiteenlopende vragen. Carol: “Ondernemers willen wel verduurzamen maar weten niet waar ze moeten beginnen. Bijvoorbeeld op het gebied van investeren: moet ik me nu al bezig gaan houden met elektrische vrachtwagens of vrachtwagens op waterstof? Koop je nu een nieuwe dieselvrachtwagen, dan schrijf je die in vijf jaar af. Maar wat is dan de marktwaarde?” Patrick ziet ook veel vragen over bedrijfsopvolging op zich afkomen. “Ondanks de uitdagingen in de sector zien ondernemers er nog altijd toekomst in”, verklaart hij. “Die willen het bedrijf graag overdragen aan een zoon of dochter. Maar wat moet er dan nu al geregeld worden om het straks fiscaal vriendelijk te kunnen regelen?” 

Stijgende kosten 

Onduidelijkheden genoeg in een sector die niet verwend is met hoge marges, weten de twee transportspecialisten van Alfa. En ook al kan een deel worden afgewend op dieselclausules: met stijgende kosten hebben transporteurs te maken, of ze willen of niet. Ondernemers zijn echter afwachtend om ‘zomaar’ de tarieven te laten stijgen. Gaat het niet ten koste van onze concurrentiepositie? En wat doen die concurrenten eigenlijk? 

Missie en strategie 

Wat is het eerste advies dat Patrick en Carol ondernemers zouden geven? Patrick: “Je kunt alleen maar in de toekomst kijken als je weet waar je als ondernemer naartoe wilt. Daar komen je missie en strategie bij om de hoek kijken. Heb je die, dan zijn wij er niet alleen om die te implementeren, maar ook om verder te bouwen aan rapportages en KPI’s om je doelen te bereiken. Of om kritisch met jou in de spiegel te kijken: zijn die doelen die je stelt wel realistisch?” 

Investeren in ICT 

Carol: “Belangrijk is ook: ga je een strategie voor vijf jaar hanteren of één voor tien jaar? Dat maakt nogal verschil voor je investeringen, in CO2-reductie, in materieel, en ook in ICT. Ja, die ICT-kosten gaan voor de baten uit. Maar we zien in de cijfers van onze klanten ook terug dat investeren in ICT ook rendement oplevert: jaarlijks twee tot vier procent en de grote investering is eenmalig.” 

Het voordeel van data 

Een ICT-infrastructuur die op orde is, is ook de basis voor goede managementinformatie. Met die data in de hand heb je als ondernemer direct inzicht in je kostprijs. Ook sta je sterker in de onderhandelingen over je commerciële tariefstelling.  Door strak op de bal te zitten, weet je wanneer en waar je moet ingrijpen in je bedrijfsvoering, nu en in de toekomst. Een financiering aanvragen gaat makkelijker als je die ondersteunt met data, ook vind de bank het prettig als je vooraf zaken aankaart in plaats van achteraf of 2 voor twaalf. En een goed ingerichte ICT-infrastructuur levert ook automatisch data voor duurzaamheidsrapportages. 

Datastromen koppelen 

Ook aan de kant van Alfa is de dienstverlening zoveel mogelijk geautomatiseerd. Door het hoge niveau van ICT is het eenvoudig mogelijk datastromen aan elkaar te koppelen  door middel van Appie: dit is de basis voor een digitale operatie en administratie, waarbij handmatige boekingen verleden tijd zijn. Ondernemers die klant zijn bij Alfa, zien dat terug in een efficiënte boekhouding. Een boekhouding die meer inzicht geeft en 24 /7 toegankelijk is. En ook minder tijd kost, zodat ondernemers die tijd kunnen besteden aan het sturen van het bedrijf en andere zaken die meer rendement opleveren. 

Carol: “Begin daarom nu met de ICT-infrastructuur om straks rendabele ritten te kunnen monitoren, de CO2-uitstoot in beeld te hebben en daarmee je rendement te verhogen.” Patrick: “Je bent door het investeren in ICT uiteindelijk meer waarde aan het creëren. Meer waarde voor je klant, maar ook toekomstwaarde voor je bedrijf.”  

Maar heb je ook al een goede accountant? 

In tijden als deze is de samenwerking met een betrouwbare accountant alleen nog maar belangrijker. Voor meer dan 380 ondernemers in de transport en logistieksector is die accountant Alfa. Het is het accountantskantoor met een landelijke transportgroep, een nauwe band met TLN, Connect, Lean and Grean en top sector Logistiek en medewerkers die de transport-cao net zo goed kennen als een ondernemer het wegennet kent. Het Alfa Management Paneel, dat ondernemers realtime inzicht geeft, is ook voor transportklanten beschikbaar. Ook benchmarken is via het managementpaneel eenvoudig mogelijk. Verder ondersteunt Alfa klanten op uiteenlopende gebieden; van de Niwo-accountantsverklaring tot de Lean & Green certificering, van de CO2-rapporage tot het terugvragen van accijnzen en btw in het buitenland. Neem gerust contact op met een Alfa-vestiging bij jou in de buurt.