Banner

Zero-emissiezones binnensteden | Actie nodig!

21 augustus 2023 | Door:  Albert Hooijer

Steeds meer gemeentes stellen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones in voor bestel- en vrachtwagens. Dat vraagt nu al de aandacht, kom tijdig in actie en laat je niet verassen. Nog slechts 1,4 procent van de ongeveer 1 miljoen bestelbusjes in Nederland is elektrisch. De bedrijven die niet overschakelen lopen straks mogelijk werk mis. Dat duurt nog even, maar het is wel van belang om tijdig in actie te komen.

Zero-emissiezones

In zero-emissiezones zijn alle brandstofsoorten verboden. Dus niet alleen voor dieselauto’s, maar ook benzine, LPG en aardgas, zelfs voor hybride auto’s. Voor een zero-emissiezone moeten alle nieuwe bestel- en vrachtwagens vanaf 1 januari 2025 elektrisch zijn.

De zero-emissiezones gelden (nog) niet voor personenauto’s en auto’s voor personenvervoer. Daarvoor gelden mogelijk wel de milieuzones, zoals de personenauto met dieselmotor.

Voor wie gelden deze zero-emissiezones?

De zero-emissiezones gelden voor elke ondernemer en zzp-er. Maar ook voor medewerkers die met de bestelwagen naar huis rijden en in een zero-emissiezone wonen. Dus breng ook ik kaart waar jouw bestelauto’s normaal ’s-avonds staan.

Waar komen zero-emissiezones?

Op dit moment zijn er 29 gemeenten die een besluit hebben genomen tot invoering van een zero-emissiezone of die een ambitie hebben om een zero-emissiezone in te stellen. Dit is terug te vinden op www.opwegnaarzes.nl. Deze lijst en de omvang van de zero-emissiezones is steeds in ontwikkeling. Het is dus verstandig om deze site regelmatig te raadplegen om eventuele gevolgen tijdig te signaleren.

Overgangsregeling

Voor bestel- en vrachtwagens die uiterlijk 31 december 2024 geleverd zijn, geldt een overgangsregeling. Deze overgangsregeling is afhankelijk van de leeftijd, het soort brandstof en de soort bestel- of vrachtwagen. De tabel voor toegang tot zero emissie zones ziet er als volgt uit.

Bron: www.opwegnaarzes.nl

Is een elektrische auto duurder dan een brandstof auto?

De aanschaf van een gewone bedrijfswagen is duurder dan een brandstofauto.
Maar uit onderzoek is gebleken dat de elektrische bestelwagen inclusief alle huidige (fiscale) voordelen, ongeveer na 5 jaar goedkoper kan zijn dan de brandstofauto. Dit blijft onder andere afhankelijk van de ontwikkelingen in fiscale regelgeving, subsidieregelingen en prijzen van brandstof en elektra. Daarom is het van belang om het eventuele voordeel uit te laten rekenen voor het aangaan van een investering. Ook eventuele melding voor gebruik van (subsidie)regelingen dienen tijdig plaats te vinden.

De elektrische uitvoering van zwaardere bedrijfswagens en zeker de vrachtwagens zijn op dit moment duurder dan de brandstofauto’s. Wil je meer weten over het elektrificeren van jouw wagenpark? Lees ons artikel en whitepaper

Alternatieven

In plaats van het aanschaffen van elektrische bestelwagens kan er ook gekeken worden naar alternatieven. Hierbij kun je denken aan het uitbesteden van vervoer, gebruik maken van stadshubs, of aanvragen van ontheffingen (alleen in bijzondere situaties).

BPM bedrijfswagens

De BPM-vrijstelling van (niet-elektrische) bedrijfswagens komt per 1 januari 2025 te vervallen.

Tijdig actie ondernemen

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om tijdig in actie te komen. Denk daarbij aan:

Heb je plannen om te investeren in een elektrische auto? Neem dan contact met ons op.

Als duurzaamste accountantskantoor van Nederland helpt Alfa Accountants en Adviseurs jouw bedrijf graag verder om voorbereid te zijn op een duurzame toekomst.

Eerder verschenen artikelen over dit thema:

https://www.alfa.nl/actueel/duurzame-stadslogistiek-en-de-invloed-op-het-mkb-1

https://www.alfa.nl/nijkerk/actueel/duurzaamheidsweetjes-voor-kleine-bedrijven-deel-1

Duurzaamheidsweetjes voor (kleine) bedrijven | deel 2 - Alfa Nijkerk - Alfa Accountants en Adviseurs

Duurzaamheidsweetjes voor (kleine) bedrijven | deel 3 - Alfa Nijkerk - Alfa Accountants en Adviseurs

https://www.alfa.nl/branches/transport

https://www.alfa.nl/actueel/csrd-draagt-bij-aan-lange-termijn-waardecreatie 

 

Albert Hooijer

Albert Hooijer

Senior Accountant

088 2531508 | ahooijer@alfa.nl


Meer over Albert