Banner

Duurzaamheidsweetjes voor (kleine) bedrijven | deel 1

14 oktober 2022 | Door:  Erik Langerhuizen

Als ondernemer kun je er niet meer omheen: duurzaamheid is een thema in de dagelijkse bedrijfsvoering (al was het maar door de hoge energieprijzen op dit moment).

In aparte berichten zal ik jullie meenemen over zaken die voor jou als ondernemer goed zijn om te weten als het gaat om duurzaamheid. In dit eerste deel gaat de aandacht uit naar CSRD. Wat houdt het in, waarom is het belangrijk en wat kan je nu al doen.

CSRD-weetjes

 CSRD staat voor: de Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit zijn regels voor grote bedrijven over hoe zij moeten gaan rapporteren over duurzaamheid.

In Nederland zullen naar schatting ongeveer 7.000 grote ondernemingen vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren volgens de CSRD richtlijnen.

De CSRD gaat vanaf 2024 wettelijk gelden voor 50 duizend bedrijven in de Europese Unie met tenminste twee van de volgende criteria: meer dan 250 werknemers, een balans van 20 miljoen euro en een netto omzet van 40 miljoen euro

Ook als klein bedrijf zul je – indirect – te maken krijgen met deze regels doordat de grote ondernemingen moeten rapporteren over hun duurzaamheidsdoelen en resultaten in de keten. De grote bedrijven moeten gedetailleerde duurzaamheidsinformatie verschaffen over hun supply chain partners.

Als je zaken doet met grote bedrijven zullen zij gaan vragen om gedetailleerde gegevens over jouw duurzaamheid als onderneming. Denk hier met name ook aan niet financiële informatie.

De ingangsdatum van de CSRD is 2024 maar er zal een nul meting moeten plaats vinden en deze zal gaan over 2023 dus verzamel nu al de eerste informatie zodat u op tijd klaar bent.

Accountants zijn bij uitstek de adviseurs die kunnen helpen bij het gestructureerd verzamelen en vastleggen van gegevens, ook over duurzaamheid.

Gegevens die je nu al kunt verzamelen bijvoorbeeld zijn: Hoeveel m2 bedrijfs- en kantoorruimte gebruik je, Hoeveel mensen heb je in dienst (gewerkte uren), Hoeveel (auto) kilometers worden er per jaar (zakelijk) gereden, Hoeveel brandstof wordt er per jaar gebruikt, Hoeveel is je stroom verbruik in KWh per maand ,Hoeveel is het gasverbruik in M3 per maand.

Alfa accountants heeft ook haar eigen duurzaamheidsadviseurs in dienst. Wil je als klein bedrijf gestructureerd met duurzaamheid aan de slag dan helpt Alfa  je graag verder met de eerste stappen.

Het volgende deel zal gaan over  CO2 en de CO2 prestatieladder.

Eerder verschenen artikelen over dit thema:

https://www.alfa.nl/actueel/csrd-draagt-bij-aan-lange-termijn-waardecreatie 

https://www.alfa.nl/actueel/wat-is-esg-rapportage-en-wat-heeft-jouw-bedrijf-eraan

https://www.alfa.nl/actueel/langetermijnwaardecreatie-wordt-de-norm

https://www.alfa.nl/actueel/podcast-en-tips-wij-zijn-klaar-voor-de-csrd

Erik Langerhuizen

Erik Langerhuizen

Relatiemanager

088 2533200 | elangerhuizen@alfa.nl


Meer over Erik