Banner

Transport column: de tweede golf

19 oktober 2020 | Door:  Carol de Wit

Dit artikel is geschreven door Eline de Vries, eigenares van Its My Drive. Ze schrijft maandelijks voor Alfa over wat er speelt in de transportsector.<

Eigenlijk kan ik de woorden corona, COVID-19 en crisis niet meer luchten. Het leek een paar weken weer goed te gaan. Waar het tot voor kort nog onbekend was of we dit moment zouden bereiken, zitten we er nu middenin: de tweede golf. En het komt voor velen allemaal wel erg dichtbij nu.

Het was maanden geleden al gepland: meegaan op klantbezoek bij Boer Internationaal Transport in IJsselmuiden met klantbeheerder Patrick Grit van Alfa Accountants en Adviseurs in Groningen. Eindelijk kon de afspraak plaatsvinden. De eerste c-periode lag achter ons en dus planden we een geschikt moment om samen op pad te gaan. Weliswaar met inachtneming van de anderhalvemeter afstand en met een fles desinfectiegel op zak, maar goed. Ik kreeg de kans om te horen wat er speelt in de sector en hoe Alfa daarbij kan helpen.

Creatieve oplossingen

Tijdens het bezoek - en ook in andere gesprekken - bleek al wel dat veel bedrijven binnen de transportsector creatief om zijn gegaan met het gebrek aan ritten. Er is bijgesprongen bij andere partijen waar het werk juist opliep.  Waar het moest is afgeschaald (met name de charters hebben dit gevoeld) en de aanschaf van nieuw materieel is uitgesteld. Ook hebben bedrijven een koerswijziging doorgevoerd en juist investeringen gedaan om toekomstbestendig(er) te worden.

Ondersteuning

Jan-Herman Boer, eigenaar van Boer Internationaal Transport bleek duidelijk behoefte te hebben aan een klankbord. Hij vond het prettig om zijn verhaal te vertellen, het was letterlijk een opluchting om alles hardop uit te spreken. En ook voor Alfa is dit fijn, want daardoor kunnen ze een goed en passend advies geven. Patrick vertelde hierover het volgende: “Klanten voelen onrust. De toekomst is onzeker. We weten nog niet wat de impact is, waar mogelijk proberen wij de klanten door de crisis heen te helpen.”

Eindelijk weer op pad

De meeloopdag stond aan het begin van een periode van eindelijk weer een volle agenda. De weken erna mocht ik mij weer onderdompelen in het ‘oude’ patroon. Voor verschillende projecten ging ik op pad en had ik weer even het grote stuur in handen. Geweldig! Dat het weken van gemiddeld zo’n 80 uur per week waren, maakte me niets uit. Het werk was er in ieder geval weer.

Getest

Tot afgelopen weekend ineens het telefoontje kwam dat iemand in mijn directe omgeving positief getest bleek. Ik had - met inachtneming van de regels -  veel mensen ontmoet de afgelopen dagen. Ai. Dus moest ik ook. In de buurt was geen testlocatie beschikbaar (ja, twee dagen later pas). Dus reed ik zaterdagavond naar Deventer door de teststraat. Niet heel prettig, maar wat moet dat moet.

In quarantaine

Na zo’n 24 uur in spanning te hebben gezeten, bleek de uitslag gelukkig negatief. Het legde wel de impact van het virus en de maatregelen bloot. Want ga maar eens na met hoeveel mensen je in een week (in)direct in contact staat en hoe dit een waterdicht contactonderzoek in de weg kan staan. En wat je allemaal niet meer kan doen als je in quarantaine moet. Sterker nog; wat anderen allemaal niet meer kunnen doen als blijkt dat jíj ze hebt besmet! Ik heb het zekere voor het onzekere genomen en ben op het moment van schrijven thuis. De fysieke afspraken die nog deze dagen gepland stonden, heb ik geannuleerd.

Wees voorbereid

Eind deze maand stonden er ook eindelijk weer persreizen naar het buitenland op het programma. Helaas; we mogen Duitsland niet in en gezien de ontwikkelingen in de rest van Europa is het nu ook niet verstandig om groepen internationale mensen bij elkaar te zetten. Dus die zijn uit de agenda gehaald. Daar gaan we weer…

We surfen wel weer mee op de golven, op zoek naar een nieuw plan B, C en misschien nu ook wel D. Ik houd mijn hart vast voor komende weken en de gevolgen op de lange termijn. Want de echte klap zal naar verwachting nog moeten komen, over een jaar of twee. So be prepared (ook mentaal) en schakel hulp in wanneer het nodig is, niet als het al te laat blijkt.

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol