Banner

Transport column: Gedreven

2 april 2019 | Door:  Carol de Wit

De transportbranche is in beweging. Om als ondernemer het hoofd boven water te houden, is een flinke dosis gedrevenheid geen overbodige luxe.

Deze column is geschreven door Eline de Vries, eigenares van Its My Drive.
Zij neemt ons de komende periode mee in wat er nu eigenlijk speelt in de transportsector.
Wat beweegt transporteurs? Wat speelt er in de sector en hoe gaan transporteurs daarmee om?

“Als ik later groot ben, word ik vrachtwagenchauffeur.” Wat een mooie kinderdroom! Al is het geen quote van mij. In een ver verleden speelde ik wel met een speelgoedtruck met een trailer vol autootjes. En telde op de achterbank bij mijn ouders de vrachtwagens die we onderweg tegenkwamen als we lang in de auto zaten. Maar ik wilde kunsthistorica worden. Of interieurarchitecte, zoiets. En belandde uiteindelijk via de horeca en retail in de verzekeringswereld. Tot ik met het grote materieel in aanraking kwam.

Dit is het!


Laat me je mee terugnemen naar 2012. Ik was op rondreis in Zweden. Als autoliefhebber bezocht ik voor de tweede maal het Volvo museum in Göteborg. Waar ik de vorige keer nog de trucks in de laatste hal voorbij liep, besloot ik nu voor de grap op de bestuurdersstoel van een van de opgestelde  vrachtauto’s te kruipen. Ik ging zitten, nam het stuur in mijn handen en wist: dit is het!   

Intrinsieke motivatie

Als verjaardagscadeau kreeg ik vervolgens een proefles ‘op de vrachtauto’ (het beste cadeau ooit) en ik besloot door te pakken. Tijdens de rijlessen die volgden, rees de vraag wat ik er nou eigenlijk mee wilde; ik zag mijzelf niet als fulltime vrachtwagenchauffeur. Het idee ontstond om iets met PR of marketing in het transport te gaan doen. Maar ja, ik wist toen nauwelijks nog iets van de branche. “Je bent in ieder geval wel intrinsiek gemotiveerd om het rijbewijs te halen,” zei mijn rijinstructeur. Ik herinner mij nog dat wij toen uitgebreid over motivatie en enthousiasme spraken. En concludeerden dat dat een gezonde basis is voor het behalen van succes.   

Vooroordelen?

In die tijd was ik in vaste dienst bij een verzekeraar. Ik vertelde mijn collega’s over dat ik meer wilde weten van het grote spul op wielen en zelf wilde ervaren of de vooroordelen nou waar zijn. Ze verklaarden mij voor gek. Wat moest ik in die ‘gehaktbal-met-mayo-etende-mannenwereld’? Voor de duidelijkheid: dit waren hun woorden. Maar ik durfde het wel aan om daarin te duiken.   

Ik bezocht evenementen, reed verschillende vrachtauto’s bij dealers en sprak met de mensen die ik tegenkwam. Van chauffeur tot importeur en alles daar tussenin. ‘Vertel me je verhaal, overtuig me, bewijs me het tegendeel maar,’ dacht ik. De drive om nog meer van deze sector te weten te komen bleef maar groeien.  

Van je hobby je werk maken

Mijn vrije tijd ging geleidelijk volledig op aan mijn -letterlijk en figuurlijk- grote hobby. Ik ging een dag minder werken en doopte de woensdag om tot Trucking Wednesday. Ik voelde de adrenaline gieren als ik iets met vrachtauto’s deed. Ik realiseerde dat ik met de vaste baan niet gelukkig zou worden. Het was tijd een ander pad in te slaan en koos ervoor volledig voor mijn eigen onderneming te gaan.  

Intussen zijn we een aantal jaar verder voel ik mij als een vis in het water in het transport. Ik presenteer, schrijf verhalen, maak video’s, heb een webshop en heel af en toe doe ik een rit. Dat laatste doe ik eigenlijk te weinig, maar goed, dat is een kwestie van prioriteit.   

Uitdagingen

Natuurlijk is het niet altijd rooskleurig. Kijk, dat wordt je niet verteld als je als kind je toekomstplan uitspreekt. Er speelt momenteel veel en door wijzigende wetgeving volgen veranderingen elkaar in sneltreinvaart op. Probeer dan maar als ondernemer in transport je hoofd boven water te houden. Gelukkig zorgen uitdagingen er wel voor dat je groeit. 

Wat ik tot nu toe ervaar, is dat het een branche is die gedomineerd wordt door erg enthousiaste mensen. En die gedrevenheid móet je ook wel hebben, om door te kunnen gaan. Wat beweegt jou om te doen wat je doet?

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol