Banner

Transport column #3 –Meten is weten

6 augustus 2019 | Door:  Carol de Wit

Nog even en het negatieve stigma rond chauffeurs kan de prullenbak in. Er is in het transport steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl en het verbeteren van bijvoorbeeld het rijgedrag. En dat is niet voor niets…

Deze column is geschreven door Eline de Vries, eigenares van Its My Drive.
Zij neemt ons de komende periode mee in wat er nu eigenlijk speelt in de transportsector.
Wat beweegt transporteurs? Wat speelt er in de sector en hoe gaan transporteurs daarmee om?

Het is zomervakantie! De tijd om wat gas terug te nemen, bij te komen van afgelopen maanden en weer op te laden voor het resterende jaar. Zelf ben ik niet zo’n vakantieganger en dus houd ik mij in deze rustige weken vooral bezig met taken die zijn blijven liggen, sporten en het bezoeken van truckshows en evenementen.

Ik ben op het Truckstar Festival in Assen bij de Nederlandse primeur van een nieuwe vrachtauto. Om de introductie wat extra’s mee te geven en de mening van de aanwezigen te peilen, heeft het merk ook twee concepttrucks meegenomen: een compleet uitgeruste alles-erop-en-eraan variant en een Fit Cab. Hoe logisch klinkt die laatste, in relatie tot chauffeurs?

Het blijkt te gaan om een truck die is uitgerust met attributen om onderweg een complete work-out te kunnen doen. Want we weten allemaal: een zittend beroep waarbij je ook nog eens veel onderweg bent, heeft impact op je gezondheid. Het merk wil vooral bewustwording creëren en duidelijk maken dat je met een paar simpele tools toch gemakkelijk kan trainen, ook al ben je van huis.

Zelf draag ik sinds een paar jaar een activity tracker om mijn pols, om beweging gedurende de dag te stimuleren. Voor wie er onbekend mee is: dat is een sporthorloge waarmee stappen, hartslag, slaapritme en andere fitheid-statistieken worden bijgehouden. Super handig -en ook wel een beetje verslavend. In de bijbehorende app op mijn telefoon zie ik precies wanneer ik wat gedaan heb en wat mijn mindere dagen waren.

Dat inzicht in activiteit zien we ook steeds meer terug in de huidige generatie vrachtauto’s. Immers: meten is weten en dat lijkt belangrijker dan ooit. Connectiviteit is het sleutelwoord voor de toekomst. Door te méten wat er binnen je bedrijf, of in dit geval met een wagenpark gebeurt, wéét je waar je moet ingrijpen en waar je verbeterpotentieel ligt. En dat kan je veel geld besparen.

Continue monitoring kan bijdragen aan het reduceren van het brandstofverbruik en het verbeteren van het rijgedrag en het geeft real time inzicht in waar het materieel zich bevindt en of er (aankomende) storingen in het voertuig zijn. Het kan je helpen je bedrijf ‘gezond’ te maken. Is het raar als ik zeg dat we, ingegeven door maatschappelijke ontwikkelingen en wettelijke eisen, op die manier met elkaar een nieuwe generatie chauffeurs en de transportonderneming 2.0 creëren?

Goed, terug naar het fit zijn. In het geval van zelfstandig ondernemers, zoals de eigen rijders onder ons, is het helemaal van groot belang zo vitaal mogelijk te zijn en te blijven. Je inkomen is immers alleen maar van jouw inzet afhankelijk (nou is dat natuurlijk altijd wel zo, maar er hangt nóg meer van af). En dat geldt ook voor mij. 

Sporten is voor mij dé manier om mijn hoofd leeg te maken en om aan mijn lichaam te werken. Want uiteindelijk is dat het instrument waarmee ik mijn werk uitvoer. Nou zal dit festivalweekend er natuurlijk wel weer even inhakken, al zit ‘m dat vooral in dat het laat wordt, want ik drink alleen maar water. Ik hoef mij in ieder geval geen zorgen te maken over het aantal stappen dat ik deze dagen zet…

In de eerste week van september vindt in Gorinchem weer de beurs Transport Compleet plaats. Het thema op onze stand staat volledig in het teken van de vraag: “Hoe vitaal is jouw transportbedrijf?”. Kom langs, laat je bijpraten over hoe wij jou kunnen helpen en ontvang een gratis thermometer. Want, hoe gezond is jóuw onderneming eigenlijk?

 

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol