Ga je duurzaam investeren? Maak gebruik van deze financiële voordelen
20 maart 2024 | Door: Ard Dekker
Duurzame investeringen zijn cruciaal voor elke ondernemer. De urgentie om te verduurzamen wordt steeds groter, zowel vanuit maatschappelijk oogpunt als vanwege wet- en regelgeving. Maar welke keuzes staan je te wachten? Dit kan variëren van het verminderen van de ecologische voetafdruk tot het overstappen op hernieuwbare energiebronnen. En hoe maak je duurzame investeringen haalbaar? Alfa zet een paar financiële voordelen op een rijtje.
Investeren in duurzaamheid kan bedrijfsrisico’s beperken. Neem bijvoorbeeld de zero-emissiezones die binnenkort van kracht worden. Als je bedrijfsauto’s niet aan de emissienormen voldoen, loop je het risico dat je bepaalde stadscentra niet meer mag betreden. Elektrische of waterstofbestelwagens zijn duurzame alternatieven die je kunt overwegen om aan deze eisen te voldoen.
Ook stakeholders, waaronder banken, letten steeds meer op duurzaamheid. Als je als ondernemer niet actief verduurzaamt, kan dit gevolgen hebben voor je toegang tot financiering. Het is belangrijk om te begrijpen hoe jouw duurzaamheidsinspanningen worden beoordeeld door externe partijen.
Externe invloeden zoals de netcongestie (tekort aan stroomcapaciteit) zijn een groeiend probleem in Nederland. Ondernemers kunnen hierdoor worden beperkt in hun groeimogelijkheden of worden zelfs gedwongen hun energieverbruik te beperken. Investeren in eigen stroomopwekking en energieopslagsystemen kan een oplossing zijn om zelfvoorzienend te worden en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.
Welke financiële voordelen kun je behalen bij duurzame investeringen?
1. Fiscale voordelen
- Via de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kun je willekeurig afschrijven tot maximaal 75 procent van de aanschafwaarde van een bedrijfsmiddel. Dit leidt tot een lagere belastingverplichting en een liquiditeitsvoordeel.
- De energie-investeringsaftrek (EIA) bedraagt 45,5 procent van het investeringsbedrag en mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Ook hierdoor kun je belasting besparen en je liquiditeit verbeteren.
- Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) kan tussen de 27 procent en 45 procent van de fiscale winst aftrekbaar zijn, afhankelijk van het type investering .
2. Subsidiemogelijkheden
Er zijn legio subsidiemogelijkheden op het vlak van verduurzamen en/of de energietransitie. Deze zijn vaak landelijk of provinciaal geregeld. Enkele voorbeelden hiervan:
- De Stimuleringsmaatregel Duurzame Energietransitie (SDE++) is een bekende maatregel. De SDE++ maakt investeren in schone energie financieel aantrekkelijk en bevordert CO2-reductie.
- De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is er specifiek voor investeringen in de verduurzaming van je bedrijfspand, zoals warmtepompen, zonneboilers en kleine erfwindmolens.
- De Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) is gericht op zero-emissie vrachtwagens. De subsidie wordt in april weer opengesteld tot een maximaal subsidiabel bedrag van 115.200 euro.
3. Financiering
Vaak hebben duurzaamheidsinvesteringen een grote financiële impact en kunnen ze niet zomaar uit het reguliere werkkapitaal worden betaald. Externe financiering is vaak noodzakelijk. Er zijn wel specifieke financieringsvoordelen te behalen:
- Grootbanken bieden groenfinanciering aan voor duurzame investeringen. Denk aan duurzaam vastgoed, energiebesparing, duurzame mobiliteit en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, aardwarmte en windenergie. Deze financieringsvormen kunnen gepaard gaan met ‘groenkortingen’ (rentekortingen), wat aanzienlijk kan schelen in de financieringskosten.
- Grootbanken kunnen goedkoop funding ophalen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Deze kortingen worden vervolgens doorgegeven aan ondernemers die bijdragen aan een duurzamere samenleving. Ook dit kan een goede manier zijn om te lenen met een rentekorting. Ga vooraf wel goed na welke financiers momenteel gebruik maken van deze regeling.
Wat kan Alfa voor jou betekenen?
Heb je duurzame investeringen op het oog? Door grondig jouw toekomstige investeringsbeslissingen te inventariseren en te beoordelen kunnen we bij Alfa een breed advies geven. We onderzoeken of een investering betaalbaar is en bekijken de fiscale, subsidie- en financieringsmogelijkheden die duurzaamheid financieel aantrekkelijk maken. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan de continuïteit van jouw onderneming. Daardoor blijf je relevant voor stakeholders en ketenpartners. Laat je daarom goed informeren om het juiste inzicht te krijgen voor de onvermijdelijke investeringsbeslissingen die op je pad komen. Neem contact op met één van onze specialisten via het dichtstbijzijnde kantoor. Uiteraard ook voor aanvullende diensten van Alfa die op onze site staan vermeld.