Banner

Duurzame stadslogistiek: nieuwe ronde AanZET subsidie

15 maart 2024 | Door:  Daan Rentenaar

Vanaf dinsdag 26 maart komt de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) weer beschikbaar. Dit is een subsidie die gebruikt kan worden voor de aanschaf van emissieloze vrachtwagens. Het budget voor de subsidies is dit jaar 45 miljoen euro, waarbij het subsidiepercentage ligt tussen de 6,1 procent en de 29 procent. Dit is afhankelijk van het soort vrachtwagen wat er wordt aangeschaft en het soort onderneming die de vrachtwagen aanschaft. Vorig jaar was het subsidie budget binnen één dag overschreden, wij als Alfa raden daarom aan om je snel in te schrijven. Wel zijn er een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.

Wijzigingen aanvraagronde 2024

De belangrijkste wijzigingen voor de AanZET in 2024 zijn:

Vooral de wijziging van het aantal vrachtwagens dat een onderneming kan aanvragen per dag is een goede ontwikkeling voor het mkb. Door de wijziging wordt verwacht dat er meer bedrijven gebruik kunnen maken van de regeling en is de kans minder groot dat de regeling op 26 maart meteen wordt overtekend. Dat houdt niet in dat we niet alsnog adviseren om op 26 maart klaar te zitten voor de aanvraag, aangezien de verwachting is dat er veel geïnteresseerden zullen zijn.

Voorwaarden van de AanZET subsidie

Voor het aanvragen van de AanZET subsidie zijn er een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden, namelijk:

Voor wie is de AanZET subsidie interessant?

De regeling is interessant voor ondernemers die willen werken aan de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. We zien in de markt dat er steeds meer ingezet wordt op het elektrificeren van transport. Bepaalde belangrijke opdrachtgevers binnen de transport en logistiek sector hechten steeds meer waarde aan het feit dat een deel van hun vloot of opdrachten elektrisch uitgevoerd moet worden. Vaak veroorzaakt doordat ze sturen op het reduceren van de CO2-uitstoot binnen hun keten. Hoe ga je als mkb hiermee om? Hoe kan je nu alvast ervaring op doen met elektrisch rijden? Voor ondernemers die daarmee bezig zijn, kan de AanZET subsidie interessant zijn.

TCO mogelijk scherper door AanZET

Ondanks dat ontwikkelingen als de ETS-2, CO2-belasting en de handel in Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) de Total Cost of Ownership (TCO) van elektrische vrachtwagens pas echt zullen verbeteren, is de AanZET subsidie in ieder geval een begin. Wil je sparren over de TCO van een elektrische vrachtwagen in combinatie met de AanZET subsidie? Of wil je ondersteuning bij het aanvragen van de subsidie? Neem contact op met een van de bedrijfskundige of duurzaamheidsadviseurs van Alfa.

Daan Rentenaar

Daan Rentenaar

Junior adviseur duurzaamheid

088 2531162 | drentenaar@alfa.nl


Meer over Daan