Banner

Ook L.C. van Buytene & Zn. gecertificeerd voor Lean & Green

4 juli 2023 | Door:  Carol de Wit

Je eigen CO2-uitstoot in kaart hebben is niet alleen maar van belang om te weten waar je staat op de weg naar reductie. Het zou zomaar een verplichting kunnen worden. De Europese Commissie heeft al plannen klaar om grote bedrijven te laten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Vooral in een sector als transport en logistiek is de vraag actueel. Toch zijn er van de vele transportondernemingen in Nederland maar zo’n 250 met het Lean & Green certificaat, constateert sectormanager Carol de Wit van Alfa Accountants en Adviseurs. Half juni kwam er weer één bij: L.C. van Buytene & Zn., begeleid door Alfa.

Twee jaar terug nam Alfa het initiatief om duurzaamheidsrapportages hoger op de agenda te krijgen in transport en logistiek. Samen met Greenaumatic werd een pilot opgestart om een ESG-rapportage te ontwikkelen. De letters ESG staan voor Environmental Social Governance, met andere woorden: een niet financieel jaarverslag. En omdat het over een jaarverslag gaat, komt daar een accountant bij kijken. Ook voor Alfa was de pilot daarmee een leerproces. De organisatie is een grote dienstverlener in de sector en wil die positie verder uitbouwen. Nu al werkt Alfa voor bijna 400 transport- en logistiekklanten.

“Rapportages komen écht aan”

“We zijn er in de eerste plaats om bewustwording te creëren bij klanten, dat duurzaamheidsrapportages er écht aankomen. Ik ben ervan overtuigd dat de validatie van de CO2-rapportage een keer in het jaarrekeningproces komt. En we kunnen die klant ook begeleiden bij het reduceren van zijn CO2-uitstoot”, zegt Carol de Wit.

Opstap naar verplichte rapportage

Certificering op basis van Lean & Green is alvast een opstap naar een verplichte rapportage. Het CO2-reductieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de logistiek. Toch zijn pas 250 van de 3000 transportondernemingen in Nederland gecertificeerd met één, twee of drie sterren. De moeilijkheid is om de juiste gegevens boven tafel te krijgen, weet Carol. “Waar haal je die data vandaan? Grote bedrijven hebben die gegevens wel in beeld. Maar de gemiddelde transporteur niet. Dan moet je data uit je transportmanagementsysteem halen, je moet je tankbonnenregistratie erbij halen, je moet laadvolumes checken. Wie gaat dat doen? Het is nogal bewerkelijk.”

Pilot van opdrachtgever Royal Lemkes

Transportbedrijf L.C. van Buytene & Zn. kon op 12 juni z’n eerste Lean & Green ster bijschrijven. Al had het proces bij de sierteeltvervoerder in Pijnacker minder voeten in aarde. Barry van Buytene: “Onze opdrachtgever Royal Lemkes was min of meer gelijktijdig ook zo’n pilot gestart, om samen met hun logistieke dienstverleners de CO2-footprint in kaart te brengen. Voor die pilot waren we al in de data gekropen. Alfa heeft daarvoor heel veel werk gedaan, samen met Patrick de Veer van Greenaumatic (gespecialiseerd in ESG-management). Daardoor was het nog maar een heel kleine stap om de certificering op basis van Lean & Green aan te vragen.”

Voorsorteren op de toekomst

Met het certificaat sorteert L.C. van Buytene & Zn. alvast voor op de toekomst, zegt Barry. “De laatste vijf, zes jaar hebben we al heel veel geïnvesteerd in het wagenpark, om de CO2-uitstoot te reduceren. We zijn nu weer bezig met vergunningen en tekeningen om ons pand te verduurzamen. Er komt een heel nieuw bedrijfspand volgens de BENG-normen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen).”

Niet voor extra omzet

Voor extra omzet hoeft het bedrijf uit Pijnacker, gespecialiseerd in het vervoer van bloemen, planten en boomkwekerijproducten, het niet te doen zegt Barry. “Om eerlijk te zijn: we zitten al heel goed in het werk. Maar klanten waarderen het wel dat we het certificaat hebben behaald, zien we aan de reacties op social media. Ze vinden het goed dat we ermee bezig zijn. En dat ze als het eenmaal een verplichting wordt weten dat ze hun transporten uitbesteden aan een gecertificeerde vervoerder.”

Na de eerste initiële audit voor de Lean & Green certificering volgt jaarlijks nog een update. Barry: “Maar nu we het samen met Alfa één keer goed hebben uitgezocht, wordt het veel eenvoudiger om er een systeem in te krijgen. Als het volgend jaar weer moet gebeuren hebben we er nu grip op.”

Meer weten

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Carol de Wit, sectormanager Transport en Logistiek. 

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol