Banner

(Her-)ken jij de invloed van jullie organisatiecultuur op je resultaten?

16 mei 2022 | Door:  Ed Muller

Het begrip organisatiecultuur wordt vaak gebruikt en blijkt toch niet zo eenvoudig te definiëren. Er zijn tientallen verschillende definities in omloop, de meeste vaag. Het lijkt er op, dat het veelal complex gemaakt wordt. En vooral ook als excuus gebruikt wordt, als iets niet loopt zoals we willen. Ikzelf ben in de loop van de jaren organisatiecultuur praktisch gaan bezien als een verzameling van observeerbare gedragspatronen van een individuele medewerker en gedragspatronen en relaties tussen teamleden.

Invloed op je bedrijfsresultaat

Een al decennia oud en nog veelvuldig gebruikt model is het 7S-model van McKinsey. Dit beschrijft 7 samenhangende factoren om een bedrijf te organiseren: shared values (gedeelde waarden, cultuur), strategie, structuur, systemen, stijl, skills (sleutelvaardigheden) en staf (bezetting).

Ik heb in mijn jarenlange werk bij veel MKB bedrijven geconstateerd dat hiervan vooral de harde S-en -strategie, structuur en systemen- aandacht krijgen. De overige S-en beduidend minder. Zeker de cultuur en stijl (hoe we met elkaar omgaan) wordt door ondernemers vaak maar als ‘soft’ gezien en niet iets waar zij echt bewust aan werken. Terwijl deze in de praktijk veelal heel hard nodig blijken te zijn! Dit blijkt vaak de reden dat de resultaten van je bedrijf toch tegenvallen ondanks mooi bedachte strategieën, opnieuw ingerichte processen, de nieuwste IT systemen, de zoveelste training en keihard werken. Het is hierdoor mogelijk dat de verandering die je had willen doorvoeren, of die kansrijke overname uiteindelijk toch mislukt.

Rol van gedrag

“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten.”

Wanneer je andere uitkomsten in je bedrijf wilt, moet je dus óók altijd kijken naar de mensfactor. Naar de rol van individuele- en teamgedragingen van jezelf als ondernemer en van je medewerkers. Welke gedragspatronen zijn er ingesleten in jouw bedrijf, welk gedrag werkt niet (langer meer), uit welke groef moeten jullie komen? En wat wordt jullie nieuwe gedrag dat wél het gewenste resultaat gaat brengen? Wat gaan jullie anders doen? Hoe gaan jullie de onderlinge team relaties verbeteren zodat er meer synergie en win-win ontstaat in alle bedrijfsprocessen als bijv. communicatie, besluitvorming, conflicthantering, overleggen en leiderschap.

Cultuur is in deze benadering niet meer of minder dan het met elkaar consistent, iedere dag doen wat nodig is voor gezamenlijk gewenst succes. Cultuurverandering is dan “gewoon” gedragsverandering. Nou ja, “gewoon”… Uitdagend, soms lastig maar zeker mogelijk!

Continu leren en verbeteren

Een tip: maak het niet te moeilijk en begin. Veranderen is leren, elke dag opnieuw weer met vallen en opstaan. Maak het tot een integraal onderdeel van je bedrijfsvoering.

  1. Stel een kernteam samen: dwarsdoorsnede met formele en informele leiders;
  2. Definieer met elkaar de stip op de horizon, wat is jullie beeld van succes (B)?
  3. Stem de gewenste cultuur af op de bedrijfsdoelen. Welke ingesleten gedragspatronen werken niet meer en laten jullie los? Met welk nieuwe vormen van samenwerkingsgedrag gaan jullie aan de slag?
  4. Maak een verander-/actieplan met B in gedachten;
  5. Achterhaal motivaties en stel mogelijk nieuwe rollen vast;
  6. Pas waar nodig processen en systemen aan;
  7. Voorbeeldgedrag van de ondernemer, leidinggevenden en kernteamleden is essentieel!
  8. Ondersteun en bekrachtig de veranderslagen met symbolen en verhalen;
  9. Vallen en opstaan hoort erbij, leer en blijf doorgaan, ook als het even tegenzit;

Heb plezier en vier succes!

Wat kan Alfa Accountants en Adviseurs betekenen

Als ervaren bedrijfscoaches worden wij betrokken bij zeer diverse vraagstukken van MKB ondernemers. We worden steeds vaker in een eerder stadium betrokken bij het proces zodat wij deze goed kunnen begeleiden en door onze helikopterview zaken aan de kaak stellen die voor de ondernemer en zijn medewerkers niet goed zichtbaar zijn.

Wij doen korte, krachtige bedrijfsanalyses en helpen bij het bepalen van missie, visie en strategie. We begeleiden ondernemers en leidinggevenden bij het succesvol doorvoeren van de benodigde veranderingen. Gecertificeerde coaches voor DISC communicatie-/gedrag, denkstijlen en drijfveren coachen op het continu leren en verbeteren, en begeleiden langs bovenstaande aanpak. Wil jij hier eens over sparren? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Strategisch advies voor het mkb: "Voor inzicht en vooruitzicht in jouw bedrijf"

Toe aan een verdere ontwikkeling als ondernemer en onderneming? Het bedrijfskundig team van Alfa staat voor jou klaar!  Onze bedrijfskundig adviseurs spreken de taal van de mkb'er, zijn resultaatgericht en streven naar verbeteringen op terreinen als structuur, werkplezier en rendement. Onder hun begeleiding maak je strategische keuzes, die vertaald worden in een concreet actieplan. Lees meer over de dienstverlening.

Ed Muller

Ed Muller

Bedrijfskundig adviseur mkb

088 2531113 | emuller@alfa.nl


Meer over Ed