Banner

Subsidieregeling voor elektrische auto en uitstootvrij transport - SEPP en SEBA

9 januari 2023 | Door:  Jochem Lekkerkerker

Vanaf 10 januari 2023 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een elektrische personenauto voor particulieren (SEPP) en voor de aankoop van een volledig uitstootvrije bedrijfsauto voor bedrijven (SEBA).  

De overheid stimuleert al enkele jaren het gebruik van emissie-loos vervoer en transport. Waar de afgelopen jaren de zakelijk (lease-) rijder ruim heeft kunnen profiteren is er vorig jaar ook een cash subsidie opengesteld voor de aanschaf van een volledig elektrische personenauto voor particulieren (SEPP) en voor de aanschaf van een volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto.   

Door de overweldigende belangstelling voor deze beiden regelingen was het budget dat in 2022 beschikbaar was gesteld al snel uitgeput. Daarom is er voor 2023 een ruimer budget beschikbaar voor de beide subsidies. Het totaal budget voor de SEPP bedraagt 99.400.000 euro en voor de SEBA is 33.000.000 euro beschikbaar.

Waarvoor kan er subsidie worden aangevraagd?

De subsidieopenstellingen hebben elk een eigen budget en voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De SEPP en de SEBA hebben ook beiden een andere aanvraagprocedure.

Particulieren

Particulieren kunnen een subsidie aanvragen voor de aanschaf van zowel een nieuwe als voor een gebruikte elektrische personenauto. Het subsidiebedrag voor de aankoop van een nieuwe auto bedraagt 2.950 euro. Koop of lease je een gebruikte elektrische auto dan kan er aanspraak worden gemaakt op een bedrag van 2.000 euro.

Bedrijven

Kleine, middelgrote en grote ondernemingen als ook non-profit instellingen  kunnen voor de aankoop van een nieuwe uitstootvrije bedrijfsauto subsidie krijgen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de omvang van je onderneming, voertuigcategorie en van de aanschafprijs. Als middelgrote en grote ondernemer ontvang je met deze regeling 10 procent van de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kenteken is afgegeven. Bij een voertuigcategorie N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo ontvang je 10 procent van de verkoopprijs exclusief btw.

Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12 procent.

Bedrijven kunnen onder voorwaarden ook gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek ( MIA).

Plannen?

Heb je investeringsplannen en wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidieregelingen? Ga vooraf met je klantbeheerder of (subsidie)adviseur na of je aan de voorwaarden van de subsidie voldoet. Met ruim 30 kantoren zijn we als Alfa overal dichtbij.

Jochem Lekkerkerker

Jochem Lekkerkerker

Bedrijfskundig adviseur

088 2532929 | jlekkerkerker@alfa.nl


Meer over Jochem