Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving (Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving (Vamil) zijn beide fiscale regelingen. Met beide regelingen komt de overheid je financieel tegemoet als je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeert. De aftrekpercentages voor MIA variëren van 13,5%, 27% tot 36%.

Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van de investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hoe snel of hoe langzaam je afschrijft, bepaal je als ondernemer zelf. Daarnaast is het voor een aantal investeringen mogelijk om beide regelingen toe te passen.

Voorwaarden voor toekenning van MIA en Vamil is dat het bedrijfsmiddel vermeld staat op de milieu investeringslijst. Deze investeringslijst wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het minimale investeringsbedrag bedraagt € 2.500,-.

Wil je investeren in een milieuvriendelijke investering? En staat dit bedrijfsmiddel op de Milieu investeringslijst? Om in aanmerking te komen voor MIA en/of Vamil moet er binnen 3 maanden na aangaan van de investeringsverplichting een melding worden gedaan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).