Banner

Hoe kun je profiteren van AanZET-aanschafsubsidie voor zero-emissietrucks?

3 april 2023 | Door:  Stijn Louwes

Als transportondernemer sta je de komende jaren voor zware duurzame keuzes. Zo voeren steden door het hele land vanaf 2025 zero-emissiezones in. Vrachtwagens en bestelbussen mogen hier dan niet meer komen. Dit kan betekenen dat je als transportondernemer een deel van je klanten niet meer kunt bedienen. Anderzijds biedt het ook kansen als je hierop vooruitloopt.

 

AanZET-subsidie

Gelukkig wil de overheid ondernemers ondersteunen in deze transitie. Daarvoor is de AanZET-subsidie in het leven geroepen. De regeling vergoedt een deel van de meerkosten van een emissieloze vrachtwagen (klasse N2 en N3) ten opzichte van een dieselvrachtwagen. Hiermee wordt getracht om het transitiepad voor zero-emissievrachtauto’s te versnellen.

Voorwaarden

Om de subsidie te kunnen aanvragen moet de emissieloze vrachtwagen voldoen aan een aantal voorwaarden. Welke voorwaarden gelden er?

Voordeel

De regeling biedt een vast subsidiepercentage per voertuigcategorie met een maximumbedrag. In combinatie met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) wordt in totaal 40-60% van de meerkosten ten opzichte van een dieseltruck gesubsidieerd. Het subsidiepercentage hangt af van de voertuigcategorie en de grootte van de onderneming.

Aanvragen

Vanaf dinsdag 4 april 2023 9.00 uur kun je subsidie aanvragen via de website van de RVO. In 2022 was de subsidieregeling de eerste dag al overtekend, waarna een aanvullend budget beschikbaar is gesteld. Het is dus erg belangrijk om de subsidie op de dag van opening aan te vragen. Voor de aanvraag moet er een niet-definitieve koop- of financial-leaseovereenkomst zijn gesloten; deze moet je meesturen bij de aanvraag. Dit houdt in dat in de overeenkomst de voorwaarde is meegenomen dat de overeenkomst wordt ontbonden als de subsidie niet wordt toegekend. Er is een budget van 35 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Vragen?

Heb je vragen over de AanZET-subsidie of wil je dat wij voor jou de subsidieaanvraag indienen? Neem dan contact met ons op. Ook zijn we graag je sparringpartner om te bespreken of een dergelijke investering interessant voor je is. Met ruim 30 kantoren zijn we overal dichtbij.  

Stijn Louwes

Stijn Louwes

Bedrijfsadviseur

088 253 2462 | slouwes@alfa.nl


Meer over Stijn