Banner

De toekomst voor het vrachtvervoer? Die begon gisteren

12 januari 2024 | Door:  Carol de Wit

Ben je klaar voor de toekomst? Het is misschien wel de vraag die ik het afgelopen jaar het meest heb gesteld aan ondernemers. Om eerlijk te zijn heb ik weleens m’n twijfels of er überhaupt ondernemers klaar zijn voor de toekomst. Op dit moment zijn er genoeg onzekerheden in de wereld. Maar vooral in de transportsector is die toekomstvraag relevant. In een paar jaar tijd krijgen ‘we’ het aardig voor onze kiezen.

Onherroepelijk krijgen we te maken met de CO2-beprijzing waar in de politiek nog over gesteggeld wordt. De Duitsers zijn ons al voor. In de nieuwe toltarieven die al op 1 december van dit jaar ingaan, wordt nu ook een heffing voor de CO2-emissie meegenomen. Die CO2-belasting gaat 200 euro per ton CO2 kosten. Het zal niet zo zijn dat we er in ons land onderuit komen: in 2027 wordt waarschijnlijk belasting heffen over CO2 een Europese verplichting. Met de lage marges die de sector van oudsher kent, kan dat betekenen dat de toekomst van je bedrijf op het spel staat. In onze Whitepaper Duurzaamheid lees je aan welke knoppen je kunt draaien.

Investeren in elektrisch vervoer?

En dan is er ook nog de elektrificatie van het wagenpark. Ook die laat nog even op zich wachten: ‘pas’ in 2040 worden alle nieuwe vrachtwagens enkel elektrisch geleverd. Her en der investeren bedrijven voorzichtig in een eerste elektrische vrachtwagen. Het is even schrikken als je de offerte krijgt van je dealer. Van iets meer dan een ton in euro’s ga je ineens naar een bedrag dat driemaal zo hoog is. Voor een truck die na 300 kilometer stil staat, als er geen oplaadpaal in de buurt is. En dan is het maar hopen dat je op een laad- of lospunt stroom kunt tanken, zolang het aantal openbare laadpalen voor elektrische trucks fors achterblijft.

Afwachten of...

Maar moet je dan afwachten tot de accucapaciteit voldoende is voor een dag? Of tot er onderweg genoeg laadpalen staan? Zeker niet. Die puzzel van 1000 stukjes moet niet morgen gelegd worden, maar vandaag moet je wel de puzzelstukjes verzamelen. De tijd om collega-ondernemers maar te laten pionieren is voorbij. Die eerste elektrische vrachtwagen is een rib uit je lijf. Maar je hebt ‘m wel nodig om te berekenen waar je in de toekomst rekening mee moet gaan houden, qua kosten, planning en organisatie. Met welke verstoringen heb je te maken als je elektrisch gaat? Heb je te maken met seizoens- en weersinvloeden? Hoeveel tijd op een dag ben je straks kwijt aan opladen? Is jouw huidige personeel ook het personeel wat je in de toekomst nodig hebt. Vandaar mijn vraag aan ondernemers, of ze wel klaar zijn voor de toekomst. Want die toekomst is al lang en breed begonnen.

Zoek jij ook die sparringspartner in transport? Neem dan contact op met een van de specialisten van Alfa bij jou in de regio via transport@alfa.nl.

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol