Banner

Jarno Polling: “Wij brengen nu de CO2-footprint van Alfa in kaart

21 februari 2024 | Door:  Nicole Ensing

Jarno Polling is een klassiek voorbeeld van de stagiair die na een leuke stage als werknemer bij zijn voormalig stagegever in dienst komt. Dat laatste gebeurde op 1 november jongstleden. Sindsdien is de student bedrijfskunde op dinsdag en donderdag op kantoor Groningen of Assen aan de slag met een project waarbij hij samen met collega’s Alfa’s CO2-footprint in kaart brengt. Waarom koos hij voor Alfa?

Jarno Polling: “Ik heb hier vorig jaar stagegelopen van medio februari tot en met begin juli. In het begin was het even aftasten wat mijn werkzaamheden waren. Het duurde niet lang voordat ik voor mezelf de conclusie trok: dit past bij mij én de diversiteit aan werkzaamheden bevalt me. Wat voor mij ook de doorslag gaf, is dat Alfa mij tijdens mijn stage direct naar klanten toestuurde. Ik was toen pas derdejaarsstudent en vond het toch wel bijzonder dat Alfa blijkbaar zoveel vertrouwen in mij had. Daar komt bij dat ik het ook getroffen had met mijn stagebegeleider destijds (Patrick Grit, Alfa Groningen-Assen), die erg betrokken en benaderbaar was.” 

Werkzaamheden

In de afgelopen periode spendeerde Jarno de nodige tijd aan een project om de CO2-footprint van Alfa in kaart te brengen. En dan niet alleen voor het cluster Groningen, maar voor alle clusters. “Daarin heb ik voornamelijk contact met Arthur Zantinge (adviseur duurzaamheid Alfa Accountants en Adviseurs). Ons contact is altijd goed. We overleggen vaak over welke informatie we nodig hebben, hoe we die gaan verwerken en vervolgens verwerk ik alle data, zodat we die naderhand ook goed kunnen vormgeven in Excel. Zo maken we het overzichtelijk en inzichtelijk voor alle medewerkers waar we nu qua footprint staan en waar we in de toekomst willen staan. Daarnaast heb ik ook veel contact met Carl Drenth (directeur Alfa Groningen-Assen).”    

Zoektocht naar wat bij je past

Op dit moment is de relatief nieuwe medewerker nog bezig met zijn studie bedrijfskunde. “Een vrij brede studie, die je grofweg kunt verdelen in juridisch, financieel en een beetje management en marketing. Ik heb al wel ontdekt dat dat juridische gedeelte mij persoonlijk het minst ligt. Het financiële vind ik belangrijk, maar daar wil ik niet elke dag mee bezig zijn. Het zijn juist het managementgedeelte en de advieskant die me erg aanspreken. Ik heb een minor gedaan in duurzame organisaties; mijn taak ligt nou aan de duurzaamheidskant en ik ben blij dat dat zich mooi laat combineren. Het boeiende aan die minor vind ik dat het een heel mooie verkenning is van wat duurzaamheid nou eigenlijk is voor organisaties. Even plat gezegd: duurzaamheid is meer dan alleen een ‘groene wereld’, het gaat ook over de continuïteit van organisaties; hoe ziet je organisatie er bijvoorbeeld uit over twee, vijf of tien jaar en hoe ga je dit vervolgens realiseren? Op welke manier ga je met je personeel om, hoe zorg je ervoor dat ze blijven; dat gaat veel breder dan veel mensen denken. Dus dat vond ik wel een eyeopener. Duurzaamheid wordt in de toekomst nog veel groter dan het nu al is. Ik wil me daar dan ook graag nader in verdiepen.”

Cultuur

De cultuur binnen een bedrijf bepaalt in belangrijke mate of je het binnen dat bedrijf ook naar je zin hebt. Wat spreekt Jarno aan in de cultuur van Alfa? “Voor mij is dat vooral dat de cultuur binnen Alfa heel open is. Je merkt ook weinig van een bepaalde hiërarchie. Het maakt bijvoorbeeld niet uit naast wie je zit; als ik degene naast mij om hulp vraag, dan krijg ik die ook – ongeacht wie het is. Kantoor Groningen is ook heel open, je kunt naar iedereen toelopen als je een vraag hebt, collega’s zijn altijd bereid om je te helpen. Daarnaast is er ook ruimte om een normaal gesprek met elkaar te voeren of om een lolletje met elkaar te maken. Ik vind het belangrijk dat we ook dát met elkaar kunnen.”

Enthousiasmeren

Inmiddels draait Jarno alweer een jaar met plezier mee binnen de muren van Alfa. Welke woorden zou hij willen gebruiken om anderen enthousiast te maken voor het werken bij Alfa? “De belangrijkste graadmeter voor mijzelf is dat ik hier elke werkdag met plezier naartoe ga. De sfeer op kantoor is goed, de werkzaamheden zijn divers, en je kunt zelf ook zelf duidelijk aangeven wat je wilt doen. Ik heb in die zin ook wel oprecht het gevoel dat je hier als medewerker de nodige ontwikkelkansen krijgt. De mogelijkheden zijn voor mijn gevoel enorm. Wat het verder bijzonder maakt om bij Alfa te werken, is dat iedere medewerker ook mede-eigenaar is. Je bent daardoor niet alleen aan het werk voor je werkgever maar ook voor jezelf. Ik denk dat dit Alfa ook wel onderscheidt van andere organisaties. Daarnaast vind ik de teamuitjes leuk, de sfeer is goed. Ook belangrijk: ik ervaar dat er hier goed wordt gecommuniceerd. Stel dat ik van iemand graag even een reactie of een antwoord wil hebben, dan komt die reactie of dat antwoord ook snel. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben gewoon heel benieuwd naar mijn toekomst hier bij Alfa. En ja, die zie ik positief in!”

Nicole Ensing

Nicole Ensing

Marketing & Communicatie | Recruitment | Sales |

088 2531605 | nensing@alfa.nl


Meer over Nicole